Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

MTV istisnasından bir türlü yararlandırılmıyorum!?

brn2191

Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
Ötv den istisna edilen tasitimi bir türlü mtv den istisna edemedim 3 ayri raporum olmasına rağmen vergi dairesine rapor beğendiremedim 15 aydir o kurum senin bu kurum benim diye koşuşturuyoruz

brn2191

Sebep? Raporda eksiklik olarak gördükleri neymiş? Madem eksikmiş ÖTV'den neden yararlanıyormuşsunuz!

Aracimin tertibatsiz otomatik olası sebebiyledir. Sürücü belgemde 10.02 kodu mvcut olup başka kod yoktur. Raporumda özel tertbatli ve otomatik vitesli araç kullanalir yazar. Raporun teşhis bölümünde alt %40 üst %15yürümede göçlük şeklindedir

İlgili vergi dairesi raporda sağ sol yapmadığına itirazı oldu raporu aldığım hastahaneye dilekçe ile müracaat ettim sol alt ekstremite % 40 sol üst %15 diye raporu düzeltiler. Vergi dairesine engelli istisna bildirim formu ile verdim. Vergi dairesi sol üstü için tertibat takamaniz gerkir diyerek red ettiler.

Gelir idaresi başkanlığına müracaat ederek durumumu bildirdim oradanda red aldim buradaki mesele vahim tabi 2 rapor vermiştim biri taşıt biride normal engelli raporu taşıt için verdiğim rapor dikkate alinmayarak normal engelli raporu üzerinden incelendiğini gelen yazıda anladım.

Tekrarlardan ilgili vergi dairesine dilekçe ile müracaat ettim bir başka kurumdan almış olduğum 3 hekim imzalı sol alt ayak raporu ile müracaat ettim. GİB in yazisinin aynısını bana gönderdiler.
Bir başka rapor için hastahaneye baş vurdum aldim.

yeni raporumu engelli sürücü belgesi. Taşıtın ruhsatını engelli istisna bildirim formu ile gib'in otomatik vitesli taşıtların açıklaması olan 4-2010/2 sirkulesini müdür ile görüşerek verdim. Ama mtv masasina bakan memur bu işimi yapacağına inanmiyorum.cevap bekliyorum size ihtiyacım olacak mahkemeye gidebilirim

brn2191

Sol alt ekstremite ile araç alınmışsa otomatik vites araç MTV'den muaf olur. ÖTV de bu bağlamda alınmışsa mtv için de aynen geçerlidir. Neyi sorun ediyorlar anlamak mümkün değil.

Merak ediyorum vatandaş engelli sürücü belgesine (eskiden H sinif) müracaat ederken komisyonun karari İle rapora kodun dışında vergi dairesi başkaca tertibat takmak gibi bir yetkisi sorumluluğu var mi dir?
İkincisi taşıtın ruhsatı tescil belgesi yani çıktıktan sonra tertibat neye göre nasil takılır yada hangi mevzuatta göre takilir?

Benim gibi bu sorunları yasiyanlarin müracaat edecek bir kurum var mi?

Sevgiyle iyi çalışmalar dilerim

Maalesef biri ak der diğeri kara direden daireye değişik yorumlar olduğu açık. Bir daire ÖTV den istisna eder diğeri MTV den yararlanmasınız der. Mevzuat kanun yönetmelik değişikliklerini takip etmediklerine şahit olduğum olmuştur.

Vatandaşa yardımcı olacak birine rastlamak zor. Engelli Aynı sıkıntıyı hastanelerdede yaşıyor. Hastanelerin yaptıkları raporlardaki yazım hatalarını bile vatandaşa mal ederler

Şayet tekara red ederlerse
Mahkemeye baş vurmayı düşünüyorum
Bunun için hangi mahkemeler bakıyor
Nasıl bir yol izemem gerekir bilmiyorum
Bilgisi olan varsa beni aydınlatır sa sevinirim
Teşekkür ederim.

Engelli sağlık kurulu raporu ile ÖTV ve MTV'den istisna edilmesi için izlenecek yol

Konumuz ÖTV ve MTV istisna yani muafiyetli otomatik vitesli taşıtlar ile özel tertibatli araç almak için alınacak sağlık kurulu raporu; Bulunduğunuz ilin devlet hastanesi, araştırma hastanesi veya üniversite hastanelerinden birinin sağlık kuruluna müracaat edebilir. Ne amaç ile rapor almak istediğinizi belirtin isteğinizi bir dilekçe ile bildirin.

Özel tertibatli araç veya otomatik vitesli araba için devlet hastanelerinde 200 tl araştırma hastaneleri 275 tl üniversite hastaneleri 300 tl döner sermaye makbuzu kesmenizi isteye bilir. Normal sağlık kurulu raporlarından bu para alınmadığını biliyorum. Parayı yaptırdıktan sonra sağlık kurulu işleminizi başlatır.
Kimi yerlerde bilgisayardan fotonuzu çeker kimide son 6 ayda çekilmiş foto ister kimlik bilgileriniz bir forma yazılır o formda hangi birim doktorlara gideceğinizi yazar.

Bu formdaki tüm birim doktorlarini gezer imzaları alınır. İşte püf nokta buradadır sakatlığınız veya hastalığıniza bakan doktorların teşhisleri önem arz ediyor.

Sakatlığıniza veya hastalığına teşhis ve sakatlık oranını yazarlar. İmzaları tamamladıktan sonra tekrar formu aldığınız sağlık kuruluna teslim edersiniz.

Size bir randevu tarihi ve saati verilir. Bu tarihte tüm doktorların bulunduğu kurula girersiniz Nihayi karar bu kuruldan çıkar. ne zaman raporunuzun çıkacağını söylerler.

Raporunuzu imza karşılığı kimi kurum iki nusha teslim alırsınız. İncelediniz baktınız istediğiniz raporda eksik yada yanlış yazılmış ise düzeltilmesini isteyebilirsiniz

Maalesef çoğu zaman istenmeyen meseleler olabiliyor.İstediğiniz yazilmasa veya değişiklik yapimasa Rapora itiraz hakkınız var. İtirazlar il sağlık müdürlüklerine yapilir.

İl sağlık müdürlükleri raporu aldığınız hastaneye denk emsal başka bir hastaneye sevk eder. Bu hastaneden farklı bir teşhis kararı çıkarsa hakem hastanesine gönderilir bu hakem hastanesinin kararı kesimdir itiraz hakkı yoktur.

Bizim başımızdanda geçti ek rapor yazdirdik

Düzeltme yoluna gittik vesselam.

kodlu sürücü belgesi (ehliyet) ile ÖTV -MTV den muafiyet sağlık raporları hakkında

işin uzmanından bilgi istiyorum !!!
10.02 kodlu engelli sürücü belgesi (ehliyet) mevcut
süresiz % 49 sol alt eksremitede hemiparezi engelli sağlık kurulu raporum var.
bu iki belge ile 2016 yılında ÖTV muafiyetli engelli aracı aldım
mükellefi bulunduğum vergi dairesi bana MTV borcu çıkardı
malul ve engellilerin istisna bildirim formu varmış
bu formu doldurarak ve raporumu sunarak müracaat ettim
1 ay sonra gelen yazıda aracınıza tertibat takarsanız tekrar değerlendiririz diye bir yazı adresime geldi
kime sorduysam veya danıştıysam bu ne saçmalık nasıl olur dendi bana ÖTV den muafsa MTV den muaf olur dendi
ÖTV muafiyetini onaylayan başka bir vergi dairesi
MTV ye kayıtlı olduğum yer başka bir vergi dairesi
aracı aldığım yerdeki vergi dairesinden sordum işgüzarlık yapmışlar ödemeyin dediler. nasıl olur ya bu borcu sildirmem gerekir yada tahakkuk eden borcu yatırmam lazım diye ret itirazlardan sonra ilk iki taksidi ödedim çünkü arac takipli
üç ayrı rapor üç ayrı tarihlerde yaptığım müracaatlar da ret edildi
son bir defa raporumu yenileyerek müracaat ettim görevli memur buda ret edilecek dedi cevap bekliyorum
BENİM ESAS SORUM ŞU
arac ÖTV den muaf ise MTV den muaf olmaz mı?
hem sürücü belgesi hem rapor hemde aracın ruhsatı tertibatsız otomatik vitesli kullanması uygundur onayı olmasına rağmen;Vergi dairesi hangi mevzuata dayanarak tertibak takmamı ister.??
aracıma tertibat takarsam hangi mevzuata göre takmalıyım???
Takılan tertibat kodu sürücü belgesinde yazılmadığı halde aracı nasıl kullanabilirim?
ehliyet tertibatsız otomatik vitesli olduğunda trafik kontrollerinde takılan tertibat sorun olur mu??
uzun oldu kusura bakmayın gelecek cevabı da burada paylaşacağım.
saygı sevgi vede selametle kalın...

sayın ayşe sarı hocam selamlar saygılar

ben ankara da ikamet ederken Engelli aracımın ÖTV işlemlerini ankara vergi dairesinde yaptırdım. aracım 34 istanbul plakalı yani istanbul vergi dairesine kayıtlı ve MTV konusunda sorun yaşıyorum.

şu anda istanbul da ikamet etmekteyim tekrar ankara ya dönüyorum ikametimi ankara ya aldıracağım bundan sonra aracımın vergi işlemleri ankara da mı yoksa istanbul dan mı yürütülecek yanı muhatabım hangi ilin vergi dairesi olacak bu konuda bilgi verebilir misiniz

iyi çalışmalar dilerim.

Bizdede aynı sıkınıtı mevcut arkadaşlar.
Konya vergi dairesi ötv den muaf işlemini yaptırdık.ikame adresimiz kayseri olduğu için kayseri vergi dairesi sıkıntı çıkardı.mtv yi ödeyeceksiniz dediler.bizde şuanda arafta kaldık.ne yapacağımızı şaşırdık.

Sol alt ekstremiteden kısıtlılıkla ötv'siz alınan otomatik vitesli araçlar MTV'den istisna tutulur. Bu konuda gib çok nettir:

"3. Otomatik Vitesli Taşıtlarda İstisna Uygulaması
Anılan Kanun hükümleri ve Tebliğdeki açıklamalar uyarınca, sakatlık derecesi % 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin, adlarına kayıt ve tescil ettirecekleri taşıtlarda özel tertibat yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak, sakatlık derecesi % 90 dan az olan malul ve engelliler adına kayıt ve tescil edilecek taşıtların, bizzat malul ve engelli kişinin sakatlığına uygun özel tertibatlı hale getirilmesi gerekmektedir.

Sakatlık derecesi % 90 dan az olan malul ve engellilerin adlarına kayıt ve tescilli taşıtlarda sakatlıklarına uygun bir tertibat bulunmaması halinde bu taşıtlar için motorlu taşıtlar vergisi istisnası uygulanmamaktadır. Buna göre, otomatik vitesli taşıtlar, sağ ayağında veya sağ bacağında sakatlığı bulunanların engellilik hallerine uygun özel tertibatlı olması halinde motorlu taşıtlar vergisinden istisna olacaktır.

Ancak, anılan Kanun hükmünün malul ve engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından; sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik vitesli taşıtlarının başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması gerekmektedir.

Duyurulur.

Mehmet KİLCİ
Gelir İdaresi Başkanı"

Arkadaşlar vergi idaresinden emekli ve şu anda serbest çalışan engelli bir avukat olarak şunu söyleyebilirim ki dava açarsanız kazanma ihtimaliniz neredeyse kesin gibi. Ancak yıl başında adınıza mtv tahakkuk etmiş ve üzerinden 30 gün geçmişse tahakkuku dava konusu edemiyorsunuz. Ya düzeltme ve şikayet yoluna gideceksiniz, ya da mtv ile ilgili ödeme emri tebliğini bekleyip 7 gün içerisinde dava açacaksınız.

brn2191 size ödeme emri tebliğ edildi mi? takipli olduğuna göre düzenlenmiş ama tebliğ edilmesi gerekir. edilmediyse vergi dairesinden tebellüğ edip 7 gün içinde davanızı açın. edildi ve 7 günlük süre geçti ise önce vergi dairesine düzeltme için başvuracaksınız. daha sonra bu başvuruya red gelirse gelir idaresi başkanlığına şikayet yoluyla başvuracaksınız ve bu da red gelirse vergi mahkemesine gideceksiniz.

Eğer avukat vasıtası ile dava açmak istiyorsanız ve talep ederseniz bu konuda yardımcı olabilirim.

Bu gün 1 MART 2018 halen dilekçeme cevap almış değilim....

hüseyin ilik avukat bey 10 ocakta verdiğimiz dilekçeye cevap almış değiliz bekliyoruz
ulaştığımız vergi dairesindeki memur gelir idaresi başkanlığına dilekçeniz gönderilmiştir.
ancak halen cevap gelmiş değil cevap gelirse sizi bilgilendireceğiz demiş.

Ben sol diz protezliyim Otomatik vitesli aldım tertibat yok 16 Ocak ta ÖTV indirimi ile aldım bayi bana da MTV den de muafsınız dedi fakat e devlette bir kaç gün sonra tesadüfen MTV borcu olduğunu gördüm ergi dairesine gidip itiraz ettim onlar bana biz daha ocak ayında alınana ötv indirimli araçların bilgilerini girmedik dediler ve ödeme yapmayın dediler. 26 Şubatta MTV iptal oldu sol ayak olduğu için sizde de MTV olmaması gerekiyor oradaki kişi kimse cahillik yapıp sizi zorda bırakıyor Allah size Sabır ve kolaylıklar versin

MTV için yapmış olduğum müracaatımın üzerinden 5. ayı geçti,
hala vergi dairesinden cevap almış değilim...

bu kadar meşakkatli bir mücadeleden sonra
en son aldığım 4. raporumu 10 ocak 2018 tarihinde verdim.
cevabını 06 Temmuz 2018 tarihinde olumlu sonuçlanmış olup,
ilgili vergi dairesinin olumsuzluğuna rağmen !!!
GİB tarafından nihayet raporum olumlu olarak kabul edildi
ve 2016 ile 2017 tarihli MTV borcunu ödemek şartı ile
2018 MTV borcu silinerek
bundan sonra aracım MTV den muaf olacaktır...

sayın hüseyin bey defalarca sizinle yazıştık....
hatırlatmak adına ve size yazacağım demiştim..
benim 2016 model ÖTV 'siz olan aracıma MTV tahakkuk edilmişti..
3 ayrı raporum vardı 3 ayrı tarihlerde MTV den muafiyet için vergi dairesine müracaat etim..
ama ret edilmişti.. en son 4. bir rapor aldım..
bu raporu 10 ocak 2018 tarihinde vergi dairesine sundum..
bu rapor vergi dairesince görüş sormak amacı ile GİB gönderildi..
6 temmuz 2018 tarihinde gelen cevapta en son aldığım rapor kabul edilerek olumlu oldu..
yalnız bu 4. raporumun tanzim edildiği tarihten itibaren geçerli olacağını önceki MTV borcunun ödenmesini vergi dairesi istedi...
bende eski borcu ödedim 2018 tarihli MTV borcu silindi bundan sonra MTV borcu çıkarılmayacağını sanıyorum
selametle hoşçakalın...

Üst Alt