Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

MTV muafiyeti için raporda buna dair değerlendirme mi olmalı!?

alpers

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
1 hafta önce İstanbul dan ötv muafiyetinden araç alımı yaptım.
Daha sonra ikametimde ki vergi dairesine gittim MTV den muaf olmak için diyorlar ki bana raporunda ötv muaf diye yazması gerekiyor diyor bende dedim ki İstanbul daki vergi dairesi ötv den muaf tutuyor siz bu raporla beni MTV den nasıl muaf tutmazsınız dedim. Ayrıca ötv ayrı MTV ayrı diyorum. Hiç bir hastane ötv den MTV den muaf diye yazamaz dedim diyor ki buradakihastane yazar diyor
Ne yapmam lazım

alpers

Hayır tabii ki. Araçta özel donanım bulunması yeterlidir. Ruhsatında bu donanım işli ise hiç bir sorun olmaz:

"Sakatlık dereceleri % 90 dan az olan malûl ve engellilerin bu durumlarını; tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri ve kendi adlarına kayıt ve tescilli olan taşıtların engellilik haline uygun özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıtlar olduğunu belirten "Motorlu Araç Tescil Belgesi"nin ilgili tescil kuruluşlarınca onaylanmış örneği ile "Araçlar İçin Teknik Belge" ve "Proje Raporu"nun aslı veya noter onaylı örneğini ilgili vergi dairelerine ibraz etmeleri halinde bu istisna hükmünden yararlanabileceklerdir."
Kaynak

OturanBoğa
Sağ Brekial pleksustan %40 engelli raporum var ve ehliyetimde 78 koduyla ötv istisnasından araç alımı yaptım ama arabamda tertibat yok otomatik vitesli sadece. Ruhsatımda sadece engelli aracı yazıyor. Herhangi bir tertibatı yok yani bu yazdığınızdan anladığım kadarıyla mtv istisnasından faydalanamıyorum yani

sadece otomatik vites olunca MTV den muaf tutmuyorlar. sinyal kolunu sağa al diyorlar. ama benim aracım da otomatik vites ve başka tertibat yok. buna rağmen sağolsun vergi dairesi MTV den muaf tutmuş beni.

tanerbudak

Sol alt ekstremite ya da %90 ve üzeri raporla alınan raçlarda otomatik vitesli araç özel donanımdan sayılıyor ve MTV'den istisna tutuluyor. Ama onun dışındakiler için özel donanım aranıyor.

Sol alt ekstremiteye tanınan hakkın diğer gruplara tanınmaması makul değil, ama uygulama böyle

OturanBoğa

evet bülent bey. ama benim otomatik vitesli aracımı özel tertibat yaptırmadan mvt den muaf tuttular. nedenini bilmiyorum hata yaptılar sanırım. başvurmadan önce de telefon açıp sormuştum hatta. olumsuz cevap vermişlerdi birde.

Otomatik Vitesli Taşıtlarda İstisna Uygulaması
Anılan Kanun hükümleri ve Tebliğdeki açıklamalar uyarınca, sakatlık derecesi % 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin, adlarına kayıt ve tescil ettirecekleri taşıtlarda özel tertibat yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak, sakatlık derecesi % 90 dan az olan malul ve engelliler adına kayıt ve tescil edilecek taşıtların, bizzat malul ve engelli kişinin sakatlığına uygun özel tertibatlı hale getirilmesi gerekmektedir.

Sakatlık derecesi % 90 dan az olan malul ve engellilerin adlarına kayıt ve tescilli taşıtlarda sakatlıklarına uygun bir tertibat bulunmaması halinde bu taşıtlar için motorlu taşıtlar vergisi istisnası uygulanmamaktadır. Buna göre, otomatik vitesli taşıtlar, sağ ayağında veya sağ bacağında sakatlığı bulunanların engellilik hallerine uygun özel tertibatlı olması halinde motorlu taşıtlar vergisinden istisna olacaktır.

Ancak, anılan Kanun hükmünün malul ve engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından; sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik vitesli taşıtlarının başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması gerekmektedir.

Duyurulur.

Mehmet KİLCİ
Gelir İdaresi Başkanı

Üst Alt