Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Muaf olduğum ÖTV geri isteniyor!?

slnbrk

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Herkese merhaba,

Başımdan geçen olayı anlatmak isterim. Fikir ve önerilerinize de açığım. 2016 senesinde ÖTV muafiyeti için başvuru yaptım. Raporum %81 olarak çıktı. Hemofili A hastasıyım ve sol ayak bileğimde kıkırdak kaybı var. Ayrıca sağ dirseğimde de 10 derecelik kısıt var. Sol ayak bileğimdeki hemartroz (eklem için dokunun kaybı) sebebiyle ÖTV muafiyeti almaya hak kazandım ve aracımı otomatik vitesi olarak 2017 Ocak'ta aldım. (Bu arada ehliyetimi vs otomatik vites kodlarıyla birlikte aldım) Sonrasında vergi dairesine MTV muafiyeti için başvurduğumda oradaki görevli sağ dirseğimdeki hareket kaybından ötürü tertibat gerekip gerekmediği net olmadığından MTV muafiyeti alamayacağımı söyledi. Ne yapmam gerektiğini sorduğumda hastaneye başvurmamı ve bunun bir tertibat gerektirmediğini özellikle belirtmeleri gerektiğini söyledi. Bana çok saçma gelmişti. Neticede doktorlar bu gerekseydi yazarlar diye düşünsem de gittim başvurdum. Kurul tekrar toplantı, oradaki doktor ile aramızda konu ile ilgili bir tartışma çıktı ve doktor tam aksine tertibat gerekir yazdı. Günlük hayatımda böyle bir ihtiyacım kesinlikle yoktu. Ben de MTV ödemeye mecbur kaldım.

5 senem dolmaya yaklaşırken tekrardan raporumu yenileyeyim ve bu MTV sıkıntısını yaşamayayım diyerek başka bir hastaneye başvurdum. Dilekçemde MTV ile ilgili sıkıntıyı belirttim. Bu sefer çıkan raporda oranım başka kısıtlardan ötürü %82'ye ulaştı fakat raporda "Özel tertibatlı araç kullanmasına ihtiyaç yoktur." ibaresi eklendi. Oradaki görevli artık "otomatik vites kullanması uygundur" benzeri ifadeler olmadığını ve otomatik vites de tertibat olmadığından böyle olması gerektiğini söyledi. Ben de mevzuatı takip etmediğimden itiraz etmedim. Sonrasında vakit bulup konuyu incelediğimde "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" yazması gerektiğini ve bunun otomatik vitesi de kapsadığını öğrendim. Kısacası memurun konuyu bilmemesi beni böyle eksik bir rapor almaya itti.

Sonrasında yeni raporumla özelge talebinde bulundum. Her şey de böyle başladı. Geçtiğimiz haftalarda ilgili vergi dairesi bu yeni raporuma istinaden eski raporumdan ötürü faydalandığım ÖTV muafiyetini ve yasal faizini geri istediğini belirten bir tebliğ gönderdi.

Şu durumda mahkemeye başvurmaktan başka yol olmadığını vergi dairesine sorduğumda öğrendim. Aynı zamanda forumda da benzer olaylar vardı onların da hepsi mahkemeye başvurmuştu. Benzer durumda olanlar varsa fikirlerini paylaşabilir.

Benim son olarak sorum şu: ayak bileğimdeki eklemdeki doku kaybı nedeniyle debriyaja basamıyorum. ÖTV muaf araç almadan önce de yine otomatik vites kullanıyordum çünkü hemofili olan ve eklemi tahrip olmuş arkadaşlar bilir basmak gerçekten mümkün olmuyor. Biraz zorlayınca kanama oluyor ve yürüyemez hale geliyorum. Ben tekrardan ÖTV muafiyetinden nasıl faydalanabilirim derdimi kime nasıl anlatabilirim? Bu süreçte (özellikle MTV muafiyeti hususunda) cimer vs gibi birçok yere başvurdum sonuç alamadım, mevzuatı kopyalayıp yapıştırdılar ama mevzuatta bir sıkıntı var mı yok mu bakmak kimsenin aklına gelmiyor.

Teşekkürler vakit ayırıp okuduğunuz için.

ömrü uzun ötv süresi dolmadan ne diye gidip yeni rapor cıkartırsın yapacağın tek şey il sağlık müdürlüğüne gidip itirazda bulunmak

Bu yapıcı eleştiri için teşekkür ederim oldukça faydası dokundu :) 1 sene kalmışken raporumu yenilemeliydim ki yeni araç alırken sıkıntı yaşamayayım. Raporum eski olduğu için ve ibare "otomatik vites kullanması uygundur" olduğu için araç alamayacaktım.

Sıte uyelerınden avukat huseyın ılık beye mutlaka yaz gorus onerım

Üst Alt