Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Muhtaç aylığı alan engellinin GSS'nı devlet mi öder?

Barda5

Aktif Üye
Konular
28
Reaksiyonlar
88
Vakıflar genel müdürlüğünün verdiği engelli muhtaç aylığı alan bir kişinin genel sağlık sigortasını devlet mi öder yoksa kişi kendisimi öder .Sosyal dayanışma vakfındaki yetkili kişi her türlü yardım gelirden sayılır diyor bir yandan aldığımızı diğer yandan devlete gerimi ödeyeceğiz ? :)

sayın barda yardım gelirden sayılmaz gelır senın mesgulıyetınle elde edılen gelırdır engelli aylıgı alan kısı zaten 2022 aylıgını aldıgı surece genel saglık sıgortası kapsamına gırmez prımını devlet oduyor sadece unuversıte hastanelerıne devlet hastanesınden sevklı gıdıyorsun direk muracatlarda ücret odemek zorunda kalırsın

fulya35 yanlış bilgi vermişsiniz.
Barda5 GSS gelir testine 2022 aylıkları da evde bakım aylıkları da burs, şartlı eğitim yardımları vs her düzenli ödenen sosyal yardım da dahil edilir. Vakıf muhtaç aylıgı da dahil edilir gelire tabi ki.
2022 aylığı alanlar 60/c 3 GSS kapsamında sağlık güvencesinden yararlanırlar. ama vakıf muhtaç aylığı alanlar GSS gelir testi sonucunda G0 çıkarlarsa, 60/c 1 GSS kapsamında sağlık güvencesinden yararlanırlar.
60/c 3 GSS ve 60/c 1 GSS kapsamında sağlık güvencesinden yararlananlar prim ödemezler. primini devlet öder. bu iki GSS türü de zaten eski yeşil kart gibidir.

vakıf muhtaç aylığı alanların sağlık güvencesini devlet öder mi diye sormuşsunuz. yukarıda dediğim gibi 60/c 1 GSS kapsamında olursanız mümkün bu.
bu kapsamda mısınız anlayabilmem için ailedeki kişi başına düşen aylık gelirinizi bilmem gerekir.
şu sorularımı cevaplayınız lütfen:
1. hanede kaç kişisiniz, kimler kalıyor? (aile sayısını tespit edebilmem için önemli)
2. hanede kalan herkesin aylık gelirleri toplamı ne kadar? muhtaç aylıgı, 2022 aylıgı,evde bakım aylıgı, burs vs hangi yardım varsa yazın. ayrıca başka gelir varsa belirtin. tarla,araç,ev,vs varsa belirtin.

fulya35;

Fulya hanım benim bahsettiğim 2022 aylığı değil vakıflar genel müdürlüğünün verdiği engelli aylığı.

Selam Kalemşör hanım evde tek görünüyorum ev kira ve vakıflar genel müd. aylıığından başka hiçbir gelirim yok saygılarımla

Barda5

evde tek görünüyorum demişsiniz biraz açar mısınız? öğrenci misiniz yoksa?

ailede kişi başına düşen aylık gelir 400,50 TL altında çıkarsa 60/c 1 kapsamında GSS tesciliniz yapılır. bu da yeşil kart gibidir primini devlet öder.

baştaki sorumu cevaplar mısınız lütfen?

ben bu Gelir Testi ve GSS 'yi pek anlamadım,

emekliyim maaşım ve evde bakım maaşımızla birlikte
kişi başına 620 TL gelir düşüyor bizde,,
-gelir testi yaptırmak bu ay sonuna kadar son tarihmiş- (Ali Tezel tv'de söyledi)

devlet bu yüzden borç çıkarır mı bize
ne dersiniz Melek hanım?

musti senin gelir testiyle işin yok, gelir testi yaptırmayacaksın. emekliymişsin sen. dolayısıyla 60/f kapsamında GSS tescilin vardır. yani zaten GSS'lısın ve saglık guvencen var.

sağlık provizyon sorgulaması yap bak istersen.

şuradan sağlık provizyon sorgulama menüsüne gir:https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/SpasSorgula

istenilen bilgileri girdikten sonra da açılan sağlık provizyon sorgulama ekranına bugünkü tarihi yaz.
sonra kimlik bilgilerini gizleyerek ekrandaki bilgilerde ne yazdığını buraya kopyala.
kendi kimlik bilgilerini gir lütfen.

T.C Kimlik No ----
Adı
Soyadı
Cinsiyet Erkek
Doğum Tarihi ----
Yakınlık Türü Kendisi
Tescil Kapsamı 4/a Malül Aylığı Alan Emekliler
Yararlandığı TC Kimlik No ------
GSS Kapsamı 60/f kapsamında sigortalı olanlar
Sicil No
Provizyon Tarihi 12.03.2015
Sigortalı Türü Emekli
Katılım Payı Muafiyet Hayır
Sorgu Sonucu 0000 - Müstehaktır, provizyon alabilir.
--------------------------------------------------------

şu da kafama takıldı, eşim ve 18 yaşından küçük çocuğum,
benim üzerimden SGK'lı
onlar için de ayrı bir gelir testi istenmez sanırım

eşin ve çocugun bakmakla yukumlu yakının olarak zaten senin sağlık güvencenden yararlanıyorlar ablam:) sen de onlar da gelir testi yaptırmayacaksınız. siz zaten GSS'lısınız. GSS'lı olanların GSS gelir testi yapılmaz:) rahat ol.
gördüğün gibi 60/f kapsamında GSS'lısın.

Kalemşör

Evet ikametgahda tek görünüyorum Silahşör hanım aylık gelir (450 tl nin üzerinde vakıflar aylığı)

öğrenci misiniz diye de sordum? eger öğrenci değilseniz geliriniz 400,50 TL ustunde oldugundan GSS gelir testi sonucunda G1 çıkarsınız ve 60/g kapsamında GSS tesciliniz yapılır ve ayda 48,06 TL prim ödersiniz:http://www.engelliler.biz/forum/sag...an-yararlanabilmek-icin-gelir-kriterleri.html

eger öğrenciyseniz ve sınır olan yaşın altındaysanız ailenizle birlikte sayılırsınız ona göre gelir hesabı farklı olur. ama ögrenci değilseniz ve hanede tek ikamet ediyorsanız yukarıda dediğim gibi 60/g kapsamında tesciliniz yapılır.
gelir testi yaptırdınız mı? yoksa en yuksek miktardan borç çıkartırlar size.

hayır öğrenci değilim Kalemşör hanım

Üst Alt