Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Murat Kefeli YGS sınavında bilgisayar kullanabilecek! ÖSYM gerekli ayarlamayı yapacak

OturanBoğa

Yönetici
Konular
677
Reaksiyonlar
1,129
Az gören ve işiten Murat Kefeli arkadaşımızdan iyi bir haber var: ÖSYM YGS'de bilgisayarı veriyor!

[Murat'tan alıntılayarak:]

"Dava neye karşı açıldı?
- Dava hem ÖSYM'ye hem de YÖK'e karşı açıldı. Ve bahsedilen mahkumiyet her iki kuruma da verildi. (Avukat ücretlerini ayrı yarıya ödeyecekelrmiş, karardan anladığım kadarıyla) Bunun dışında dönemin ÖSYM başkanı hakkında Anayanın ayrımcılıkla ilgili maddesine dayanarak suç duyurusunda da bulunuldu. Ancak bir sonuç çıkmadı. Dava nedeni, ÖSYM'ye sağlık koşullarımı bildirerek sınava bilgisayar aracılığıyla girmek istememe rağmen bana bu imkanın tanınmamasıydı. Anayasadaki eğitim hakkı, Birleşmiş Milletler Engelli hakları, İnsan Hakları Sözleşmesi ve avukat arkadaşın uygun gördüğü kanunlara dayanılarak dava açıldı.
- Davanın açılma tarihi 2009 veya 2010 olmalı. YGS ve LYS uygulamasının ilk başladığı yıl. Yeğenimle beraber girmiştik, 1 yıl hazırlık okudu ve şu an 2. sınıfa başladı.

Ben kimim
Ben çok az görüyorum ve duyuyorum. Atak dönemi olarak tabir edilen dönemlerde ellerim hissizleşiyor, yürüme zorluğu çekiyorum ve bunlar inanılmaz şiddetli bir ağrı ile geliyor. Normal dönemlerde ise sadece görme ve duyma sorunu mevcut.
Çevreyle, kendimce geliştirdiğim bir El Alfabesi ile anlaşıyorum. Biri Odtü Yayıncılık, diğeri Goa yayınevi'nden çıkmış 2 kitabım var. 3. de yakında çıkacak... Saksı ve çiçek şu... 2 kitabım olmasına rağmen söz gelimi ayyınevlerine ulaşmak imkansız! Çünkü, "Kör ve sağır... ne yapabilir ne kadar yazabilir?" önyargısı hakim. Yapılacak olan duyuruda 3 engel peşi sıra girdiğinde insanların zihnine bakıma muhtaç, başkasının gölgesinde nefes alan ve işte kendince yuvarlanıp giden biri izlenimi oluşmasını istemiyorum. Ki özellikle engelli gruplarındaki genç arkadaşların bu izlenime kapılmasını istemem. Belki size çılgınca gelecek ama atak dönemleri de dahil olmak üzere ben hâlâ ailemden ayrı ve yalnız yaşıyorum. Kendimi sıkışıp kalmış biri olarak da görmüyorum. Ancak deneyimlerim anladığım kadarıyla insanlar iki duyu eksikliğine saksı ve çiçek muamelesi yapıyor :) "

Murat Kefeli web sitesi: Murat Kefeli

GÜNCEL BİLGİ:

"Sevgili arkadaşlar,

Ve nihayet! ÖSYM'den telefonla aramışlar. Yetkili bayan, YGS için yaptığım talebin kabul edildiğini söylemiş!
Evet! 3 yıllık bir mücadeleden sonra ÖSYM tarafından düzenlenen bir sınava bilgisayarla -hani sınav güvenliğini riske atan cihaz:)- giren ilk kişi olacağım!
Kazandığım mahkeme, bu sene sınav öncesinde yaptığım yasal uyarılar, dilekçelerin meyvesi gayet güzel oldu. Açıkçası doğruyu söylemek gerekirse ÖSYM beni şaşırttı. Ben, yeni bir davaya, ÖSYM binası önünde uzun süreli ve bireysel bir protesto eylemine ufak ufak hazırlanmaya başlamıştım.

Cuma günü ÖSYM tarafından görevlendirilen bir bilgisayar mühendisi Antalya'ya gelip benimle temasa geçecekmiş. Kullandığım uygulamaları, onların verebileceği imkânları ve detayları görüşecekmişiz. Sınav günü özel bir odada görevlilerin gözetiminde bilgisayar başına oturabilecekmişim.

Gerçekten şaşırttılar beni. Umarım benim için uygulanacak olan bu prosedür kısa sürede bir protokele dönüşür ve bilgisayarla sınava girmek isteyen her engelli birey aynı imkâna kavuşur. "

Destek verin!
ÖSYM Bizi Engelleme Facebook Sayfası

Rezilliğe bakın!

ÖSYM verdiği sözü tutmadı! "SINAVA 40 SAAT KALA ÖSYM SÖZÜNDEN DÖNDÜ"

Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle görme ve işitme yetileri azalan 22 yaşındaki Murat Kefeli, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi soruları bilgisayar üzerinden alma talebine olumlu yanıt veren ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı'nın sözünü yerine getirmediğini söyledi.

Niğde Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Bölümü'nden mezun olmasının ardından 'idyopatik nöropati' hastalığı nedeniyle görme ve işitme yetileri azalan Murat Kefeli, ikinci kez YGS'ye girmek için 2010 yılında ÖSYM'ye başvurdu. Soruları bilgisayar ortamında almak isteyen ve bu talebi kabul edilmeyince 2 yardımcı personel eşliğinde sınava giren Kefeli, 14 soruya cevap verebildi. Kefeli, haksızlığa uğradığı iddiasıyla açtığı davayı 2012 yılında kazandı.

Bu yıl bir kez daha YGS'ye girmek için müracaat eden ve ÖSYM'ye soruları bilgisayar üzerinden almak istediğini bildiren dilekçe yazan Murat Kefeli, olumlu yanıt aldı. Sınav öncesi kendisi için tayin edilen görevliyle ön görüşme yapan Kefeli, YGS'ye 40 saat kala kendisine bilgisayar verilmeyeceğini öğrendiğini söyledi. Girdiği sınavda avucuna yazılan sorulardan 24'ünü anlayarak cevap verebildiğini anlatan Kefeli, bu durumu yeniden dava konusu edeceğini söyledi.

"SINAVA 40 SAAT KALA ÖSYM SÖZÜNDEN DÖNDÜ"

Hastalığı yüzünden az gördüğünü ve az duyduğunu belirten Murat Kefeli, ÖSYM'nin verdiği sözü tutmadığını ileri sürerek şunları söyledi:

"Bu yıl tamamen izole edilmiş bir odada sınava girmek istedim. Talebim ÖSYM Sınav Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından kabul edildi. Daire Başkanlığından gelen yazıda, bugünkü sınav için Ankara'dan bir bilgisayar ile bir bilgisayar mühendisinin geleceği bildirildi. Cuma günü Akdeniz Üniversitesi Sınav Merkezi'nde görüşmeye çağrıldım. Bu görüşmede soruların bana bilgisayar ortamında verilmeyeceğini öğrendim. ÖSYM'den gelen yazıyı hatırlattım. Görevli kişi, istersem mahkemeye başvurabileceğimi söyledi."

Bu olayın engellilere nasıl bakıldığını gösterdiği görüşünü savunan Murat Kefeli, "Bugün 24 soruyu cevaplayabildim. Ancak o kadar soru elime yazılabildi. Bu adaletsizlik" dedi.

Üst Alt