Nerede ne engel var?
Tv izleyemiyorum... Görünmez engeller... 60 yıllık işaret dili... Call center hizmeti...[/FONT]
[FONT=Tahoma]Tv izleyemiyorum[/FONT]
[FONT=Tahoma]Onur Kayıhan: 29 yaşında işitme engelliyim. İşitme engellilerin televizyonlarda altyazı olmaması konusunda sorunları var. RTÜK İstanbul Şubesine altyazı isteğimi ilettim. Başbakanlığa, TBMM başkanına ve diğer devlet temsilcilerine mailler attım. Cevap hep aynı: Talebiniz alınmıştır, ilgileneceğiz. Bir sürü prosedürün gerçekleşmesini bekliyor. Destek bulmak için internette deaf hedef diye bir oluşum hazırladım. Binlerce kişi katıldı ve dilekçe hazırlayarak ilgili yerlere yolladık. Tüm televizyon yayınlarında altyazı olmasının zorunlu olduğunu düşünüyorum.[/FONT]
[FONT=Tahoma]Görünmez engeller[/FONT]
[FONT=Tahoma]Onur Cantimur: Bir işitme engelli olarak işitme cihazı kullanıyorum. Ancak sigorta ödemeleri çok az. İşitme cihazı pilim için devlet sadece 45 kuruş ödüyor. Ara farkı ödemek zorunda kalıyorum. Bazı arkadaşlarım da pil alamadığı, cihazını yenileyemediği için sessizliğe gömülüyor. Cihazımı çıkarırsam hiç bir ses duyamam. Bizim engelimizin görünmez olması çoğu doktoru yanıltıyor. Oysa engellilik sadece hareketi değil, hayatı etkileyen bir olgudur. İşitme engellilere ÖTV muhafiyeti sağlayacak yasa teklifinin yasalaşmasını istiyorum.[/FONT]
[FONT=Tahoma]60 yıllık işaret dili[/FONT]
[FONT=Tahoma]Dr. Ülkü Sema Aydın: Duyma engelli ağabeyimle anlaşabilmek için işaret dili kursuna yazılmak istedim. Bu kurslarda öğretilen dilin 60 yıl evvel kullanılan işaretlere benzemediğinden ağabeyimle anlaşmama faydası olmayacağı söylendi. Duyma engellilere okullarda öğretilen işaret dili her daim geçerli ve evrensel değil miydi? Hayır, değildi! Zira televizyon haberlerinde konuşanları duyma engellilere işaret dili ile anlatan spikeri, 83 yaşında sağır-dilsiz okulundan mezun olan ağabeyim maalesef anlamıyordu.[/FONT]
[FONT=Tahoma]Call center hizmeti[/FONT]
[FONT=Tahoma]Kübra Gökçe: İşitme engelliyim. Bankalardan sürekli telefonla aranıyoruz. Her işimizi de telefonla yönetiyorlar. İşitme engelliyiz diyoruz anlamıyorlar. Bir yakınımızı versek kabul etmiyorlar. Engelliler için call centerlarda online iletişim hizmeti verilmeli. İşitme engelli okullarının eğitimi çok yetersiz. Kaynaştırma okullarında ise dışlanıyoruz. Duyamadığımız için eğitimde işimiz şansa kalıyor. Bir çok kamu kurum ve kuruluşlarına işimiz düşütüğü zaman görevlilerle anlaşamıyoruz. İsteyene tercüman görevlendirilmesi şart.
Milliyet[/FONT]