Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Neurofeedback yöntemi ile ilgili bilgi ve deneyimlerinizi yazar mısınız?

pinartje

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
ben bir hidroterapistim ve bir ozel egitim okulunda gorev aldim.

orda kullanilan nfakat hocalar tarafindan ise yaradigi pek dusunulmeyen bir makineydi.

aslinda ben de denemek istiyorum ama bir turlu firsat bulamadim.

sinavlara girmeden once de sinava girecek ogrencilere onerilen birseydi. fakat bilmiyorum kullanip da memnun kalan ya da memnuniyetsiz olan birileri var midir.

otistik ve epilepsisi olan çocuğuma 400 seans neurufeedback ve 200 seansta exloretta yaptırdım olan sadece paraya oldu en ufak bir ilerleme olmadı epilepsisinde en ufak bir değişim olmadı hala sinirli kendine zarar veriyor uyumuyor konuşmuyor ancak ilaçlarla uyutuyoruz oysaki bana başlamadan önce doktor ne ümitler vermişti bir umut en ufak bir ilerleme görsemde benim için büyük birşeydi zaten yaptıranlarlada konuşuyordum kimsede işe yaramamıştı olan paranıza olur paranız çok ise yaptırın ben bir hata yaptım kredi aldım borçlandım ki yeterki çocuğu uyusun sinirli olmasın dedim ama bir işe yaramadı.karar sizin

Oğlum otisitik ve çevremde birçok arkadaşım bu tedavileri denedi ayrıca oksijen tedaviside ama sonuç aynı değişen birşey yok diyorlar kendim oğlumda bu tedavileri uygulamadım ve yapmamda bu benim şahsi fikrim oğlum 8 yıldır otizmle mücadele ediyor ve birçok ilerleme var diyebilirim ben büyüdükçe beynin geliştiğine inanıyorum ilaç kullanmıyorum ayrıca sayın dafy uykusuzluk ve kendine zarar verme evet bunu tüm aileler genelde yaşıyoruz benim oğlumda kendine zarar verdi sabahlara kadar uyumadığımız günler ama bunları şükür ki artık yaşamıyoruz büyüdükçe bazı durumlar değişiyor birde şekerli yiyecekler den uzak durmak gerçekten bizim çocuklarımıza fayda sağlıyor bu tür tedaviler sadece para kaybı getirisi ne kadar bilemem eğer fayda gören arkadaşlarımız varsa bu beni mutlu eder umarım faydasını görenlerde olmuştur adı üstünde otizm pahalı hastalık Allah tüm ailelere sabır ve kuvvet versin umut ışıklarınız sönmesin
(Berk'in Annesi)

haklısınız inanın ben de 2 yaşından beri uğraşıyorum şu an 14 yaşında boyumu geçti ne konuşma var ne anlama ilaç kullanmamanıza sevindim ben kullanarak hata yaptım şimdi vüct daha fazlasını istiyor önceden 25 mg largactille uyurken şimdi 100 mg veriyoruz ancak dalıyor eğer vemezsek günlerce uyumuyor hatta hiç uyumuyor desem yeridir sabahlara kadar zıplıyor sinirleniyor bütün komşularla kavgalıyım hergün şikayete geliyorlar hatta biri gelmiş eşime bu çocuğu bağlayın demiş cahil adam eşim günlerce kendine gelemedi adamı hastanelik etmeme eşim engel oldu yalvardıda yakardı önüme atladı bana engel oldu siz de otistik çocuk annesisiniz ancak siz anlarsınız çektiklerimizi bu tecrübelerinizi paylaşmak isterim neler yapıyorsunuz.

Öncelikle Allah sabır versin hepimize diyorum.Benim oğlum ocakta 11 yaşına girecek boyu sizin dediğiniz gibi boyumca konuşmuyor ama emin olun herşeyi anlıyorlar sizin oğlunuzda anlıyor eminim fakat ifade edemiyor ben sanırım komşu konusunda şanslıyım Allaha şükür bugüne kadar kimseden tepki görmedim 4 katta otururken alttaki komşumun avizesinin sallandığına ben kendim şahid oldum şimdi o günleri düşününce şanslı olduğumu anladım herkes anlayışlı olmuyor malesef şimdi bahçe katında oturuyorum bu konuda daha rahatım uykuya gelince 1 yıl boyunca sabahlara hatta 3 gün üst üste uyumadığımız günler oldu dediğim gibi ilaç vermedim kendi iyice yorulana kadar bağırdığı geceler sadece bekledim yanında sürekli oturdum onu gözledim yanına uzanarak zamanla bunu da başardım evet zor oluyor ben şuan size nedesm boş bunu eşiniz çok iyi anlar eminim ona gerçekten sabır diliyorum kendimede uyumasın bıraksın yorulunca mutlaka dalacaktır çünkü biyere kadar dayanabiliyorlar arkadaşımda 3 gün uyumadı sonunda başardı sadece sabır umarım uyku sorununuzda en kısa zamanda çözülür ilaçlar biryere kadar artık vücud bağşıklık kazanmış ilaç faydasını gösteremiyor sanırım ben çaylarda denedim onlarında faydası var ıhlamur hergün verdim ayrıca papatya çayı ve müzik eşinize saygılar Allah sabır gücümüzü eksik etmesin
(Berk'in Annesi)

Otizmin cesitleri var elbet; birbirine benzemeyebilir cocuklarin gosterdigi gelisimler.

ancak otistik cocuklarin zaten hareketli seyler ilgilerini cekiyor, yani dikkat kesilip neurofeedback'te son derece yuksek rakamlar alabilir. bence teknigin daha da gelistirilmesi lazim. ayrica otistik cocuklari koruma ve yonlendirme dernegi (ODER) ile irtibata gecebilirsiniz diye dusunuyorum. kim bilir, hic bilmedigimiz duymadigimiz yontemler gelistiriliyor olabilir. adres vermemde sorun olur mu bilmiyorum ODER - Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği — ODER burdan ulasabilirsiniz.

biz oğlumuz için beyin haritalama da dr güçlü ıldız QEEG çektirdik..nöroterapi seansları tavsiye edildi..spastık yürüme engelli oğlumuz için bu yöntem başarılı olurmu fikir verirseniz memnun oluruz..selamlar..

Sayın dafy;

bir yanlışlık mı var inanın şaşırdım ben de neurofeedback uygulayan bir psikologum.ancak 400 seans...bana çok inanılmaz geldi hiç bir uygulayıcı veya supervısor sonuçlarda değişme olmaksızın 400 seans uygulama yapmaz; şayet şarlatan degilse... öyleyse de redkitteki şarlatan doktorlar gibi katran ve tüye bulanmayı haketmiş demektir! Ben kendi adıma konuşursam özellikle adhd üzerine yogunlaştım ve azami 25-30 seansta mükemmel sonuçlar alıyorum.

Neurofeedback sadece belli bazı patalojik beyin hasarlarında işe yarar.. Özellikle epilepsi ve felçli/spastik kişilerde işe yarama "olasılığı" vardır. Ama mucizevi veya %100 sonuç veren bir uygulama değildir.

Down Sendromu, Mental Retardasyon, Otizm gibi durumlarda işe yarama olasılığı neredeyse YOKTUR!

Sayın psikoart,

Sizin ADHD'de başarılı sonuç almanız neurofeedback değil, feedback yapıyor olmanızdan kaynaklı muhtemelen. Yani siz aslında sadece dikkat yoğunlaştırma eğitimi veriyorsunuz ki bunun için neurofeedback çok gerekli değil. Normal eğitim teknikleriyle de aynı sonuca varılabilir. Hatta stimulan ilaçların desteğiyle çok daha hızlı varılır.

Kişisel kanaatim, nourofeedback son derece sınırlı kullanımı olan, sınırlı verim sağlayan bir tedavi aracı olup, mucize yaratacakmış gibi her derde deva şeklinde pazarlanması doğru değildir. 6-7 yıl önce bu yöntemi getirmeyi planlamıştık ancak yurtdışı kaynaklardan yaptığımız araştırmalar sonrasında maliyet/yararlılık oranı çok düşük olduğu için vazgeçtik.

Sayın hocam;
anladığım kadarı ile tıp doktorusunuz. Ben de kocaeli nfb merkezinden fizyolog dr hakan duru.bu tür bir platformda mesleki bir tartışmanın yanlış olduğunu düşünmeme karşılık yazdıklarınıza cevap verme zorunluluğu bunu gerektirdi;
sevgili meslektaş bilirsiniz papaz vaaza başlamış;''hz isa karadenizi yürüyerek geçip....'' imam sözünü kesmiş;''hangi birini düzelteyim;isa değil musa,karadeniz değil kızıldeniz,yürüyerek değil yararak!'' ben de sizin kısa cevabınızın neresini düzelteyim. Neurofeedback in patolojik hasarlarda etkili olduğunu ama otizm vs de olmayacağını(kanıt yok kanaat var) ileri sürüyorsunuz.patolojik beyin hasarında etkili bir yöntem neden mental retardasyon vs de etkili olamaz nerde yazar bu?hangi tıp kitabında?
Bir örnek; Serebral Palsi, doğum öncesinde, doğum sırasında veya doğumdan kısa bir süre sonra herhangi bir nedenle meydana gelen kalıcı ancak ilerleyici olmayan beyin hasarı sonucu ortaya çıkar. Ayrıca kafa travmaları, ateşli havaleler, geçirilen menenjitler gibi gelişmekte olan beyni etkileyen çeşitli faktörler de Serebral Palsi sınıflamasına giren ve aynı belirtileri gösteren statik nöromotor bozukluklara neden olur. Hastalığın ilerleyici olmadığı tanımlaması, yalnız beyinde oluşan hasar açısından geçerlidir. Hastaların büyük çoğunluğu, büyüyen ve gelişen organizmalarda ki ilerleyici kas-iskelet sistemi bozuklukları ile birlikte yaşamak zorunda kalırlar. Beyindeki hasar bölgesine müdahale etmek ve tedavi etmek mümkün olmadığı için tedavi, vücutta ortaya çıkan ikincil patolojilere yönelik olarak yapılmaktadır.
örneğin burda uygulama şansı var mı ve sizin deyiminizle ''işe yarar'' mı? Lütfen hocam!!! Hele şu ''mucize ,%100 sonuç veren uygulama'' tanımınız ! Ibn-i sinadan beri hiç bir tıp insanı mucize ve % 100 sonuç lafını kullanmıyor... Neredeyse yoktur lafını da! Tıp;istatistik ve matematiktir,fizik ve kimyadır aynı zamanda; % 100 1 e tekabül eder yani vardır,olumludur,% 0 o a tekabül eder yoktur. Neredeyse yoktur diye de bir şey yoktur. Tanımınız şöyle olsa idi doğru olurdu nfb terapisi patolojik sistemlerin işlevsel patolojik sistemlere (fps) dönüşümünü saglar...! Bio feedback veya neuro feedback bunlardaki temel yön feedback sistem iç mantığı ile işlemesidir siz de bilirsiniz.bio feedback ayrı mekanizmadır biz elimizdeki cihazla biofeedback yapamayız ilkesel olarak, teorik ve pratik olarak. Elimizde tens cihazı yok yani!bizi ne yaptığımızı bilmemekle suçlarken ne dediğinizi şaşırmıssınız. şu stimulan ilaç öneriniz de çok ilginç: Dehb tedavisinde kullanılan stimülanlar olan dekstroamfetamin, metilfenidat, pemolin ve adderall sss'de katekolamin aktivitesini artırarak iş görür.bu aktivitenin hızı ile bu stimülanların plazmada pik düzeye ulaşma hızı ters orantılıdır. örneğin metilfenidat alındıktan 1.5-2 saat içinde pik düzye ulaşır. Peki 3 saat sonra ne olacak ;2.ci tablet!!! Abd bile bu konuda uyandı hocam;ilaç bagımlısı çocuklar!!! Bir de siz de getirecekmişsinizde maliyet/yararlılık oranını düşünüp getirmemişsiniz.cihaz kendini finanse etmez diye mi? Biz olaya böyle bakmıyoruz.biz danışanların sagaltımını ilk hedef olarak düşünüyoruz.bu nedenle de kapımız para veya sosyal güvencesi olmayanlara da açık!
Son olarak; neurofeedback konusunda h.ü nükleer enerji müh ş.murat cebeci,prof dr alexandr revenko ,ıcıe başkanı prof dr taısır s.yamı ve j.watsonla birlikte dna yapısını deşifre eden f.crıckle bir sempozyumda konuştuktan sonra tanıştım. Yani bizim feedback imiz de güçlü hocam(f.crıck şaşırtan varsayım tübitak yayınları s;123-133) ayrıca;

İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Elektrofizyoloji Laboratuarlarında
Prof Dr Sacit KARAMÜRSEL,,
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi FTR A.D,IREM SAĞLIK Prof Dr Erbil DURSUN
Nöropsikiyatri Hastahenesinde Prof Dr M.Kemal ARIKAN,Prof Dr Oğuz TANRIDAĞ
Prof Dr Nevzat TARHAN
Medi İstanbul Hastahanesi Nörolog Dr Güçlü ILDIZ ve
BU BİLİM ADAMLARINA DA İTİRAZINIZ OLMAZ UMARIM.SON OLARAK BİZ NEUROFEEDBACK PAZARLAMASI YAPMIYORUZ.BİZ NEUROFEEDBACK TERAPİSİ İLE SAGALTIM YAPIYORUZ.

SAYGILARIMLA
DR HAKAN DURU

Sayın Psikoart,

Bu kadar hararetle bir yanıt yazdığınıza göre belki size haksızlık ettim, belki de yazdıklarım biraz amacını aştı. 20 yıldır çalıştığım özel eğitim alanında sürekli bu çaresiz insanların umutlarının bir kazanç kapısı olarak görülmesi belki de böyle hareket etmeme neden oldu. Eğer öyle olduysa öncelikle özür dilerim.

Burada okuyucunun büyük çoğunluğunun anlayamayacağı teknik bir tartışmaya girmek istemiyorum. Bu onlar için haksızlık olur. Ancak bir iki şeyi de belirtmek isterim. Öncelikle neurofeedback'in alternatif ve destekleyici bir tedavi yöntemi olduğunu sanırım siz benden daha iyi biliyorsunuz. (Burada terimler alternatif tıp denilen şarlatanlıkla karışmasın... kasdettiğim o değil) Yazımdaki bir ifadeyi oldukça yanlış anlamışsınız. maliyet/yararlılık oranı derken kasdettiğim şey "cihazın parası çıkmaz" değil, yapılan tedavinin maliyetinin elde edilen yarara deyip deymediğidir. Eğer aynı yararı başka yöntemlerle daha ucuza sağlayabiliyorsanız onu tercih edersiniz.

Sosyal güvencesi olan veya olmayan herkese bu hizmeti sunmanız takdir edilecek bir davranış. Ancak şunu da göz ardı etmemeniz lazım... Teknolojinin sağladığı imkanlarla son yıllarda birden sıçrama gösteren bu teknik ne yazık ki önüne gelen kişi ve kurumlarca fütursuzca bir kazanç kaynağı olarak kullanılmaya başlamıştır. Bunu önlemesi gereken ise bu işi etik ve bilimsel değerlerle yapan kişilerdir.

Konunun selameti açısından tartışmayı daha derine götürmek istemiyorum. Bu alanda yapılan çalışmalar henüz çok sınırlı ve umut vaadediyor. Bu umudun ne şarlatanlık boyutuna, ne de kazanç kapısına dönmeden bilimsel çalışmalarla desteklenmesi lazım. 10 yıl kadar önce büyük umut haline gelen Otistik çocuklara "secretin" tedavisi çalışmalarını araştırırsanız ne demek istediğim daha iyi anlaşılır.

Sevgi ve saygılarımla,

Neurofeedback yöntemi ile dikkat eksikliği tedavisi

dikkat eksliğinde neurofeedback tedavisi ile iligi yeni bir makale buldum..

Öğrenciyi katıldığı sınavda diğer öğrencilere göre avantajlı olmasını sağlayan, dikkatini odaklama,odaklanmış dikkati sınav sonuna kadar sürdürebilme ve sınav heyecanını kontrol edebilme yeteneğidir.
Dikkati odaklama becerisi ve dikkati sürdürme becerisi herkeste eşit midir? İşte asıl fark yaratan cevap buradadır! Seviye belirleme sınavına hazırlanan bir öğrencide dikkati odaklama ve heyecanı kontrol etme becerilerinin çok önemli olduğu anlar şunlardır:
- Derste öğretmeni dinlerken
- Evde sınav alıştırması ve konu çalışmaları yaparken
- Sınav sırasında sorulara odaklanıp, dikkatini toparlarken
Özellikle seviye belirleme sınavlarında, dikkatin sürdürülebilme yeteneğinin önemi çok büyüktür. Sınav sırasında odaklanılan sorulara ve yanıtlara, sınav süresinin tamamında gereken dikkat düzeyinin sağlanması ve bu dükkatin sürdürülebilmesi öğrenci için önemli bir avantajdır.
Verimli ders çalışma becerisi ve sınavda diğer öğrencilere fark yaratılmasını sağlayan beceri, dikkatin sürdürülebilme yeteneğidir. Sınavın ilk yarısında neredeyse tüm öğrenciler odaklanmış ve soruları doğru okuyup, anlamlı yanıtlar oluştururlar. Oysa sınavların 2. Yarısında öğrenciler arasındaki önemli bir fark ortaya çıkmaya ve seviyeleri birbirinden ayırmaya başlar: Odaklanılmış Dikkatin Sürdürülebilmesi
Dikkat Becerisi ve Odaklanılmış Dikkat Süresi Nasıl Gelişir?
Dikkat becerisini kontrolü, beyin ön bölgesinde prefrontal korteksteki dikkat merkezinden yürütülür. Neurofeedback dikkat egzersiz sistemi ile, dikkati düzenleyen beyin merkezinin yaydığı beyin dalgalarının görüntülenmesi, kontrol edilmesi ve geliştirilmesi mümkün olmaktadır. Beyin dalgalarının görüntülenmesi ve ekranda kişinin kendi beyin dalgalarını kendisinin kontrol etmeyi öğrenmesi üzerine kurulu bir geri-bildirim sistemi olan Neurofeedback egzersizleri sırasında, öğrenci kendi dikkat becerisini belirleyen beyin dalgalarını görmektedir. Bu beyin dalgalarını oluşturan dikkat merkezini geliştirici egzersiz progRamları ile, öğrenci hem dikkatini toparlama becerisini geliştirmekte, hem de odaklanılmış dikkat süresini arttırmayı öğrenmektedir.

Kaynak: Dikkat Eksikliği | DEHB | Neurofeedback | Çocuk Gelişimi | Çocuk Psikiyatrisi

bade hanım siz bu yazıyı keşke engelli personel sınavı öncesi yayınlasaydınız bir çok arkadaş bundan yararlanırdı ama yine bile tşkler. yazınız buluşunuz için

Hepinize oncelikle gecmis olsun. Yukarida ki yazilar ve makaleler de belirtiyor ki neurofeedback bence cikarlar ugruna yelpazesi genis tutulmus ve neredeyse a dan z ye tum rahatsizliklarda kullanilmaya calisilmis. Diger ulkelerde fda tarafindan nasil bir kisitlama getirilmisse keske burada bu tur uygulamalar olsa. Ise yarar ya da yaramaz ancak en azinda kontrol edilmis olurdu. Bu sebeple otlzmli cocuklari tanidiklari olanlar icin bir cihazi arastirip bilgi sahibi olmalarini oneririm, sadece bilgi amacli olarak. Mente isimli bir cihaz ve google mente head yazdigi nizda cikmakta. Mente ile ilgili yayinlar sadece otizmli bireylerde ve ozellikle de 3-12 yas araliginda yapilmis. Hedef noktasi ise beyindeki delta dalga boylari. Bilimsel yayinlari ve siteyi incelemenizi oneririm. Hepinize kolayliklar dilerim...

Kardeşim de 5 yıldır psikriyatrik rahatsızlıklar var kendine ciddi zararlar veriyor onun durumu benden daha ağır :-(

Borderline Kişilik bozukluğu dedi doktoru

Borderline kişilik bozukluğunu kesin tedavi edermi bu cihaz yöntem. Çok ciddi bir maddi küllfeti var tavsiye ve bilgilerinizi bekliyorum arkadaşlar. Damdan düşenin hâlini, damdan düşen bilir. :-(

Bir doktor merkez var araştırdım da 800 lira muayene parası sonra 7 tane tahlil tetkik yapıyormuş doktor 3 bin lira da o tutuyormuş sonra ise Neurofeedback seansı 200 ile 300 lira arasında imiş yani 100 seans sürse 30 bin.

Çaresizlik bir umut acaba diyerek ne yapsak bilemedim. :-(

Maddi durumumuz da hiç parlak değil :-(

Sayın site yöneticileri ve moderatörleri affınıza sığınarak bu konu ile ilgili yardımlarınızı bekliyorum. :-(

@MeTePe hocam bu bahsedilen yöntem border line kişilik bozukluğu rahatsızlığında etkilimidir ve önerirmisiniz ?

Üyemizin kardeşinin şikayetlerini azaltma ihtimali var mı ?

Nörofeedback'de kişilik bozukluklarına yönelik bir çalışma yapıldıysa da ben bilmiyorum. Ancak kişisel fikrimi söyleyebilirim.

Prensip olarak bu yöntem kişinin kendi kendini terbiye etmesidir. Kişilik bozukluğu gibi yapısal bir sorunda bir işe yarayacağını düşünmüyorum. Tepkisel davranışların kontrolünde işe yarayabilir. Mucize beklememek lazım.

Ama dediğim gibi, bu konuda yapılmış çalışmalar var mı, sonuçları nelerdir bilmiyorum. Benimkisi sadece yöntem ve beklenen sonuç üstüne bir değerlendirme.

MeTePe hocam kısaca anladığım kadarıyla öfke kontrolü , aşırı heyecan , stres bozukluğu veya korku olaylarında etkili bu tedavi . Kişilik bozukluğu gibi rahatsızlıklarda temel etkenlere pek faydası olmuyor .

Bilgileriniz için teşekkürlerimi sunarım
:-(
Ben kendimde iyi değilim, ilaçlar ile kendimi kısmen iyi hissedebiliyorum toparlayabiliyorum bir nebzede olsa. Ama kardeşim de benden farklı Borderline teşhisi konuldu onunda kullandığı ilaçlar mevcut kendi derdimi unutur oluyorum kardeşimin yanında
O hiç iyi değil kendine zarar veriyor intihara teşebbüs edebiliyor vs. vs.

deryabalcı bu tedavi süreci çok zorlu geçer . Sabır ilgi ister . Severken birden sevmem der , bazen çocuklaşır bazen olgunlaşır . İlgi gösterirken kendi tedavinizi eksik etmemeniz gerekir . Sonuçta sizinde ilgi ve anlayış görmeniz gerekir .

MeTePe

Bazen öyle çaresiz kalıyoruz ki, Borderline de intihara eğilim durumu varmış hani nasıl desem hayattan bağlılık duyduğu şeyden umudunu kesip yanlız kalma korkusu endişesi yanlızlığa düşüyor kendi aklınca :( :( İntihara teşebbüs etti bir defa kafasını duvara vurdu bir dönem kollarına kesik attı.
Ama varya bize kimseye zararı yok hep kendine zarar veriyor :(

Psikriyatri kontrolünde engelli doktoru bile çaresiz uzun yıllar sürecek tedavi diyor. İlaçların fayda etmemesini de kabul ediyor :(

Üst Alt