Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Neye göre daimi sonda ya da TAK uygulanır?

besalti20

Aktif Üye
Konular
295
Reaksiyonlar
12
ben 4 saatte bır sonda tak yapıyorum bunun daımı olması ıcın ne olmalı neye gore karar verılır?

Daimi sonda insanın yaşam kalitesini kısıtladığı için ve mesane de küçülme yarattığı için herzaman Tak kullanmak daha sağlıklı ve daha yararlı olacaktır diye düşünüyorum...

ben 15 aydır daimi sonda kullanıyorum yarın nasipse tak sondaya geçecem aman derim tak yapıyonda daha ne niçin daimi sondaya geçmek istiyorsun ????

4 saatte bır sartlı olmamak ıcın ama anladım kı saglık daha onemlı oldugu ıcın ve saglık ıcın bu gereklıymıs...teşekurederım arkdaslar..

bu tak yapmanın sağlık açısından yararları neler bunları şöyle açık açık yazacak arkadaşlar varsa yazsınlar herkeste öğrense ben daimi sonda kullanıyrum 12 yıl oldu sağlık açısından şu ana kadar sorun oluşmadı mesane küçülme problemi olabilyor birde devamlı torba ile dolaşmak insanı rahatsız ediyo

Bir kişi ellerini kullanabiliyorsa, sabit sondadan kurtulma olasılığı varsa, hiç tereddütsüz sabit sondadan kurtulmalı ve Temiz Aralıklı Kataterizasyon (TAK)'a geçmeli.

Sabit sonda:
1- Mesane kapasitesinin daralmasına ve hatta zaman içinde ceviz kadar küçülmesine neden olabilir
2- Enfeksiyon için neredeyse kaçınılmaz risk oluşturur
3- Bir ve ikinci maddelerden dolayı böbrekleri risk altına sokar.
4- Bedeninde sürekli bir katater ve torba bulunması hem yatış hem oturuş hem de hareket halindeyken hareket kısıtlılığına neden olur.
5- Cinsel yaşamı olanaksız kılar.
6- İnsana kendini hastaymış gibi hissettirir ve bu açıdan psikolojisini olumsuz etkiler.

Kendinizi tanımak ve tecrübe çok önemli.3 yıldır of luyum.Önceleri daimi sonda taktılar, 1 ay kadar...hiç tavsiye etmiyorum, özgürlüğü kısıtlıyor.Sonra fizikte tak a terfi ettim.Daimiden sonra güzel bir duyguydu.Ama ne hikmetse hastanede olsun evde olsun enfeksiyonları engellemek mümkün olmadı.İlik nakli olduğum için her hafta kontrole giderdim ve genellikle 15 günde bir enfeksiyon ilacı kullanırdım.Kollarımda damar yollarıyla yaşıyodum, bi parçam gibiydiler.

Ve sonra tuvalet arabasıyla tanıştım.Büyük abdesti yaparken aynı zamanda idrarında geldiğini fark ettim, idrarın çoğu boşalıyor hemen sonra tak yaptığımda idrar gelmiyordu.Sonra arabaya oturup arkadan elle uyarı yaptığımda idrarımı yapabildiğimi keşfettim.Takı bıraktım, enfeksiyonlardan kurtuldum.2 yıldır da bu şekilde devam ediyorum.İdrarın çok veya az olma durumuna göre ayarlıyorum zamanı.Bir de kaçak saatlerim var, onu da tecrübeyle buldum.O saatlerde yapmazsam mutlaka kaçak oluyor.
4 5 saatte bir yapılması uygun olur.Gece biraz uzun ama yatmadan önce fazla bir şey içmezseniz sorun olmaz.Vücudunuzu iyi tanıyıp dengeyi sağlamaya çalışın.İçtiklerinizi ayarlayın.Aldığınız sıvı miktarı çok olursa düzeni sağlayamazsınız.

Sabah 06.00
öğlen 11.00
öğleden sonra 15.00
akşam 19.00
gece 23.00

bu gün ilk tak ı yaptım ama daimi sondam yokken kendimi bir tuhaf hissediyorum daimiye o kadar alışmışımki bir daha nasip olmaz inşallah birde bu tak dan kurtulursak benden iyisi yok

Üst Alt