Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ninemin 2022 aylık müracaatı ve yaşadığı çelişkiler!?

Saadet34

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Kalem Ablacım selamun aleykum. Size bir kaç sorum olacak.

Anaannem için 67 yaşında. ilk %54 ikinci %77 ve üçüncüsü %79 la ağır engelli "hayır" aldığı evde bakım için olumlu sonuç alamadık.

Anaannem dul maaşı almakta 550tl. Annem bugün vakıfa gitti 3 aylık için verilecek ücretin 3 ayda 1.200tl olduğunu söylemişler bu çelişkili durumlara cevabınızı rica ediyorum

ayrıca bir oğlu ile yaşamakta aynı dairedeyiz nenemin hiç bir mülkiyet, geliri ve sigorta kaydı yoktur. bakıma ihtiyacı da vardır annem ilgilenir biz 2. katta nenem 3. katta

oğluda 3 aylık almakta kendisi Mazhar Osman, ruh ve sinir hastalıklarından raporlu %80 1.700-1.800tl almakta.

Dayımın 3 aylıktan başka geliri yok hiç birşeyi yok. Burda ki bir kaç çelişkiyi ve sizin yazdığınız başlıkta ki verilen oranlarla ücretler nenem için neden geçerli değil?

Son düzenleme:
@Saadet34

2022 aylıklarında 1200 TL tutarında bir ödeme yoktur. Şu başlıktan bakmışsınızdır, yaşlı aylıkları, % 40-69 raporu olan engellilerin aylıkları, % 70 ve üstü engellilerin aylıkları bellidir.
dayınızın rapor oranı % 80 ise eylül'de iki aylık farkla birlikte 1772,81 TL almıştır. 3 aylık maaşı 1699,47 TL'dir. aralık'ta da 1699,47 TL alacaktır.

ninenizin en son tarihli raporundaki oran % 79 mu? eger nineniz en son %79 oranlı rapor almışsa bu durumda 1699,47 tl alacak aylık baglanırsa.

tamam nineniz 65 yaş üstü olabilir ama rapor oranı % 70 ve üstü olunca engelli aylığına başvurabilir.
nineniz 550 TL dul aylığı alıyormuş. bu dul aylığını SGK'dan mı alıyor yoksa vakıftan (SYDV) mı? biliyorsunuz vakıftan da eşi vefat etmiş dul kadınlara iki ayda bir aylık ödeniyor. sanırım vakıftan ödenen eşi vefat etmiş dul kadınlara ödenen aylığı demek istediniz?
ninenize yardımcı olabilmem açısından kısacası şu iki sorunun cevabına ihtiyacım var:

1) ninenizin en son tarihli raporunda özür oranı kaç?
2) nineniz sgk'dan mı, vakıftan mı dul aylığı alıyor?

Kalem

Abla dul maaşını vakıftan alıyordu. %79 engelli raporu ve yeni alındı daha öncesinde %77 verimiş çelişki nedeni ile kss hastanesinde tekrar işlemler yapıldı sonuç %79 ile raporunu eylül ayında aldı. Dayımla beraber yaşamakta acaba bu durumda da bir aksi sonuç çıkar mı 3 aylık için.

@Saadet34
tamamdır ablacım.
sgk'dan dul aylığı alsaydı 2022 aylığı için başvurusu bile alınamazdı. bu şekilde engel bir durum yok şükür. ama vakıftan eşi vefat etmiş dul kadınlara ödenen aylık alıyormuş. bu aylıkla aynı anda 2022 aylığı alınamaz. vakıftan aldığı dul aylıgının kesilmesi gerek.

ama anladığım kadarıyla nineniz zaten bu aylığa başvurmuş. vakıf da dul aylığını iptal etmiştir/etmiş olmalı.
ninen dayınla kalıyormuş. dayın 2022 aylığı alıyormuş. alınan 2022 aylığı gelire dahil edilmez. başka gelir de yoksa ninene 2022 bakıma muhtaç engelli aylığı bağlanacaktır.

aylığı onaylandığı takdirde başvuru tarihini takip eden ilk aybaşından itibaren ödeme yapılacaktır. aylık 566,49 TL üzerinden (3 aylık 1699,47 TL eder). işlemleri yetişirse aralık'ta aralık dönem aylığı ile birlikte birikmiş parasını alır. yetimezse mart'ta mart dönem aylığı ile birlikte birikmiş parasını.
ama aralık dönemine yetişir diye umuyorum.

ninen vakfa gittiğinde dul aylığı iptal edilmiş mi?

Kalem

Melek abla öncelikle çok çok teşekkür ederim cevaplar için..

19.09.2017 de dul maaşı iptal edildi. Ekim ayının 1'nde gel denilmiş anneme. Ancak neden 1200TL denildi ayrıca bende aradım (SYDV) 'ı bana da dediler aynı ücreti ayrıca %79 dediğim halde sizce vakıf kayıt yapınca veya onay verince düzelir mi bu hata?

@Saadet34 öyle bir şey yok ablası. vakıftakiler sisteme rapor bilgilerini girmişlerdir. aylık da onaylanınca o rapor oranına göre ödeme yapılacak. ödeme miktarını vakıf belirlemiyor hem merak etme:) memurun biri bilmeden söylemiştir size. istersen alo 144'ü ara da için rahat etsin:)

zaten ninene ilk ödemesi yapılınca buradan bana da yazarsın. tek kuruşuna kadar hesaplar eksik ödeme görürsem söylerim sana. tek yapacagınız iş şu: vakıf başvuru tarihi olarak isteme hangi tarihi girmiş? bunu öğrenin bana.

bir de ekimi beklemek zorunda değilsiniz ki. madem dul aylığı kesilmiş hemen başvurun. bu ay başvurursanız aylık başlangıç tarhi 1 ekim olur ve 1 ekimden itibaren ödeme yapılır. ama 1 ekim'de başvurursanız aylık başlangıç tarihi 1 kasım olur ki 1 kasım'dan itibaren ödeme alırsınız.

Kalem

Anladım abla. 144 arıyorum anında kapanıyor. Dul maaşının iptal olduğu anda 3 aylık içinde başvuru yapıldı ve 1 ekimde gel demiş memur anneme. 03127058000'ı aradım sistemde 3 aylık görünmedi ancak dul maaşının iptali olmuş. Tamam yazarım abla size.

"Vakıf başvuru tarihi olarak isteme hangi tarihi girmiş?"

sorununuzu nerden öğrenebilirim abla vakıftan mı?

@Saadet34 vakıftan öğrenebilirsin ablası.

vakıflardan başvuru tarihini girişte hatalara rastlıyorum. aylığın onaylandığı tarihi başvuru tarihi olarak giren vakıf da var, sosyal incelemenin yapıldığı tarihi başvuru tarihi olarak giren vakıf da var. bu şekilde yanlış uygulamalar eksik ödemeye yol açıyor. magdur oluyorsunuz. şurada bu konuyla ilgili örnek var mesela:https://www.engelliler.biz/forum/20...ndi-ama-eksik-odeme-yatmis-4.html#post1859428

Mügem için yazdığım dilekçede özeti görebilirsin. Mügem, haziranda başvurmuş, vakıftan hanesine birbuçuk ay sonra gelmişler. vakıf aylığın onaylandığı tarihi başvuru tarihi olarak girmiş. mugemin başvuru tarihini haziran girselerdi mügem temmuz ve agustosu da alacaktı. ama başvuru tarihini vakıf agustos olarak girince aylık başlangıç tarihi 1 eylül oldu ve 2 ayın ödemesi yapılamadı mügem'e. başvuru tarihi bu açıdan önemlidir.

eger ninen dul aylığı iptal edildiğinde raporunu vakfa verdiyse, başvuru formu doldurulduysa ve başvuru alındı belgesi verildiyse ona başvuru tarihi o tarih olur. o yüzden vakfa başvru tarihini sisteme hangi tarih girdiniz diye sor. eger bu ay için girmedilerse evrak eksikse gelelim deyin ve başvuru tarihinin bu ay içinde olmasını sağlayın.

başvuru tarihi bu ay olunca aylık başlangıç tarihi 1 ekim olacak.
eger aralık'a işlemler yetiirse ninene aralıkta ekim + kasım + aralık dönem maaşı (aralık ,ocak, şubat) olmak üzere toplam 5 aylık ödeme yapılacak.
bu da 5 X 566,49 = 2832,45 TL eder

ama başvuru tarihini ekim girerlerse bu miktardan 566,49 TL eksik alırsınız. başvuru tarihini kasım girerlerse 2 aylık eksik alırsınız. anladın mı beni ablası?

işinizi sağlama alın. evet, belki de bu vakıf bu şekilde yapmaz, yönetmeliğe uygun işlem yapar. bunu bilemeyiz. siz hakkınızı bilin ve hakkınızın takipçisi olun:)

@Kalem

Abla anladım dilekçeyide okudum evet çok büyük bir haksızlık var ve bunun yönetmeliğe uygunluğu tartışılır ayrıca vakıf memurları çok ilgisiz ve soğuklar sanki babalarını annelerini öldürmüş annem nenem:rolleyes: forum ve başvuru belgesi verilmedi yani bilgisayarda birşeyler yapıldı ancak ne belge alındı ne de verildi sadece muhtara bir belge onaylatılması istendi. Muhtara onaylatıldı 1 ekimde gel denildi herşey bu.

Bu son mesajınızda beni çok iyi bilgilendirdiniz ancak vakıfa tekrardan gidip başvuru için neler yapıldığını öğrenebiliriz. Dediğim gibi soğuklar konuşulmuyor. Allah zor durumda kalanlara yardım etsin ve devlet kapısına muhtaç etmesin. 1 ekime 7 iş günü var bakalım neler olacak. Melek abla hakkınızı helal ediniz yordum sizi teşekkür ederim bilgiler için. Bir durumu olursa yazarım size

Kalem

Melek abla dul aylığını iptal edildiği zamanda aynı günde başvuru yapılır mı 3 aylı için. Konuştum vakıfla gelecek haftaya toplantıdan bahsediyorlar anlayamadım neyin toplantısı başrumuz alınmamış bekleyin diyor dul aylığının iptali içinde mi toplantı yapıyorlar. E-devletten baktım dul aylığı ödemesi geri çekilmiş ama yardım devam ediyor diye yazıyor. Vakıf ne yapmaya çalışıyor sizce?

devlet kurumlarinda çalişanlarin yuzde doksanı işini duzgun yapmiyor salla başını al maaşını misali hepsi. babama 8 aylık ödeme yapmaları gerekirken yanliş hesaplamişlar 4 aylık aldı düzelttirmek için uğraşıyoruz

@İsimsiz_ist katılıyorum. İnşallah hakkınız olanı alırsınız.

@Kalem Abla 28.09.2017 tarihinde başvuru kayıt belgesi alındı. Ancak mahkemeden vekalet isteniyor bu yıl sonuna kadar vekalet belgesi getirin denildi. E devlette görünüyor başvuru

Saadet34 çok güzel ablası. bu durumda ninenin aylık başlangıç tarihi 1 ekim olacak. ne kadar alacağını da yukarıda yazmıştım.
ablası mahkemeden vekalet istedikleirne göre başvuruyu ninen yapmamış. ninen adına annen mi yaptı başvuruyu?

yönetmelik gereği başvurunun şahsen yapılması gerekir. eger ninen vakfa şahsen başvurmadıysa haklı olarak mahkeme kararı isterler. vakfa gidip ninenin şahsen gelebileceğini bu durumda mahkeme kararı gerekmediğini söyleyin. bunun için mahkeme kararı çıkartmayın sakın.
vakıf başvuruyu ninenizin yapması gerektiği konusunda uyarmadı mı sizi hiç? eger uyarmadıysa şimdi de mahkeme kararı istemelerine gerek yok. işlerini düzgün yapsalardı.

@Kalem Abla vakıfa ilk gidildiğinde nenemle gidilmişti dul maaşı iptal edilince sonra ki ikinci gidişinde tek gitti. Vakıf personeli anneme annenizi getirmeye gerek yok demiş bu yüzden annemde tek gitti başvuruyu kendisi yapmış oldu. Ayrıca vasi davası dilekçemizi sunduk mahkemeye.

Burda bir husus daha var ben aradım vakfı annem başvuru yapmış nenem adına vakıfta vasi belgesi istemiş nenem işlemler için gelecek durumda idi yani resmi kurumlarda imza vs işlerini görüyor dul maaşını kendisi alırdı annem götürürdü pttye yani sorun yok bu belge şart mı vs dedim sorun olur mu dedim yok dediler bu sefer annemde demiş kendisi işlerini görür diye ama vakıf anneme imza attırmış başvuru için burda herşey vakıf yüzünden oluyor. Bugün baktım e-devlete yardım durumu devam ediyor engelli aylığı için bu oldu demek midir yani onay alınmış mı? Abla seni yoruyorum hakkını helal et

Saadet34 hayırlı olsun ablası ninene aylık baglanmış. e-devlette aylık durumu devam ediyor yazıyorsa, 2022 aylığı baglanmış demektir.

3+2 aylıktan sonraki ödemede kesinti olacak mı?

28.09.2017 kayıt girişli 05.12.2017 de alınan 3+2 aylıktan sonra kesinti olacak mı? ve sonraki ödeme günü nedir? şubat veya mart mı?

@Saadet34 kesinti diye bir şey yok ablası:) ninen ilk defa 2022 aylığına başvurdu. 1 ekim'den 1 aralık'a kadar brikmiş ödeme ile birlikte aralık dönem maaşı olmak üzere 5 aylık toplu ödeme yapıldı ninene. daha önceki mesajımda hesabı anlatmıştım sana zaten.

mart'ta ise 2 aylık farkla birlikte 1860,63 TL alacak: https://www.engelliler.biz/forum/20...sina-dusen-aylik-gelir-siniri-belli-oldu.html

aralık'ta aralık,ocak ve şubat aylarını peşin almıştı. 1 ocak itibariyle zamlandığı için maaşlar, ocak ve şubat ayının farkı mart dönem aylığı ile birlikte ödenecek.

ninen aralık'ta 5 mart'ta ödemesini aldığına göre doğum yılının son rakamı "0 ya da 5" olmalı. gerçekten doğum yılının son rakamı 0 ya da 5 ise bu durumda 5 mart'ta ödemesini (1860,63 TL) alabilirsiniz.

Üst Alt