Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Normal emeklilik mi engelli raporlu emeklilik mi?

Pihtimaduru

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar öncelikle herkese iyi akşamlar dilerim. 60 yaşında bir öğretmenim ve yaklaşık 5 ay önce pıhtı atması nedeniyle sol tarafımda kısmi felç meydana geldi. Şu anda raporlu bir vaziyetteyim. Bilmediğim bazı prosedürler var ve tecrübesi olan arkadaşların bilgilerinden faydalanmak isterim. Birincisi yaz aylarında emekli olmayı planlıyorum. Şimdi engellilik durumumu gösterir bir rapor almadım henüz. Eğer engelli raporu alırsam beni kendi inisiyatifim dışında malulen emekli ederler mi? Diğer yandan engelli raporuyla emekli olmak ile normal emekliliğim arasında bir fark olur mu? Engelli raporu alıp emekli olduğumda emekli maaşımda düşüş olur mu? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederm.

Normal emekliliği hakkediyorsa engelli emekliliği hiç bulaşma.

Eğer engelli raporu alırsam beni kendi inisiyatifim dışında malulen emekli ederler mi? - Etmezler. Emeklilik için kişi dilekçeyle başvurmalı.

Diğer yandan engelli raporuyla emekli olmak ile normal emekliliğim arasında bir fark olur mu? - Normal emeklilik şartlarını doldurdiysaniz normal emekli olun. Engelli emekliligin yaşı beklemeden emekli olmanın dışında hiç bir avantajı yok.

Engelli raporu alıp emekli olduğumda emekli maaşımda düşüş olur mu - Engelli diye maaş düşürülemez.

hocam eger hastalıgnız agırsa emekliliginzde dolmuşsa emeklilige geçip hayatınızı rahatlatın
branşınız ne bilmiyorum ama hemde yeni gençlere umut ışıgı olursunuz atamalarına

Adress34

Bu görüşü, emekliliğinize bir iki sene varsa bile normal emekliliği bekleyin bence diyerek revize ediyorum. Forum genelini okursanız engelli emekliliğinin ne çetrefilli, heyecanlı,aktiviteli, acıtasyonlu bir şey olduğunu görürsünüz sevgili hocam.

Engelli emeklilik ve malulen emeklilik farklı ve de bildiğiniz üzere normal emeklilik farklı şeyler hocam. Malulen emeklilikte sürekli ve ne zaman olduğu belirsiz periyotlarla doktor kontrollerine ve rapor yenilemesine çağrılabilirsiniz. Engelli emeklilikte durum böyle değil(-di) ancak yakın zamanda bir çok kişiye gel bakayım sen deyip kontrole ve rapor yenilemesine çağırdıklarını duyuyoruz. Bir kaç yılınız varsa ve dayanabilecek durumdaysanız normal emekliliğinizi bekleyin derim. Yok derseniz rapor alıp engelli statüsüyle hemen emekli olabilirsiniz zaten. Malulen emeklilik başka bir şey o topa sakın girmeyin.

Öncelikle yanıtlar için çok minnettarım teşekkür ederim. Şimdi bazı mücbir nedenlerden dolayı yaz aylarında emekliye ayrılmayı planlıyorum peki engel oranımı gösteren raporu şimdi almamın bu durumu etkileyen bir durumu olur mu acaba? Yani engel raporumu şimdi alsam ama yazın normal şekilde emekliye ayrılsam bu olabilir mi?

Engelli raporunuz var diye kimse sizi engelli raporunla emekli ol diye zorlayamaz hocam. Engelli hakklarından yararlanmak bir haktir yükümlülük değildir.

Pihtimaduru
normal emeklilik hakkınız varsa engelli olarak emekliliğe bulaşmayın. sonra sgk nın kontrol muayenesi vs uğraşır durursunuz. iyileşme olup da oran %40 'ın altına düşer başınıza iş çıkar. normal emekli olup bir de heyet raporu alın. engelli haklarından faydalanırsınız

Normal emeklilik ile engelli emeklilik arasında eskiden emekli maaş farkı vardı. Şimdi o fark yokmu artık?

ZUK Z2121 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Küre-i Arz

Malülen emekli olup bakıma ihtiyacı tescillenmişse o zaman %10 kadar fark eder.

hozgul

Yok hocam malulen değil, engelli indirimi ile emekli olan ile normal emekli arasında fark olduğunu biliyordum.

ZUK Z2121 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Küre-i Arz

Şu an için bir fark yok ama önceden de olduğuna dair bir bilgim yok, hatta bana sorsanız yine yoktu derim.

hozgul...hocam mesela benim 4 yıl sonra normal emekliliğim doluyor,şu an erken emekliliyim normal emekliliğe geçmek mantıklı olurmu yoksa gereksiz bir davranış mı olur sizce?

Normal şekilde emekli olacaksanız neden engelli raporuyla uğraşacaksınız ki ben o kısmını anlayamadım?

deathless

Eğer süreli rapor ve kontrol muayenesi gibi bir durum söz konusu değilse lüzumlu olmaz diye düşünüyorum. Bir fark yok zira.

@deathless
Hocam ben anlayamadım, belki kurallar kanunlar sürekli değişiyor ondandır.
Siz şuan erken emekli yani vergi indiriminden yararlanıp emekli oldunuz ve 4 yıl sonra normal emekliliğiniz de doluyor. Şimdi normal emekli olamazsınız zaten... Normal emekliliğe geçiş yapmak için kontrol muayenesine çağrılıp, rapor oranınız 40 ın altına düşerse emekliliğiniz düşer...
Bu durumda kamu çalışanı iseniz işe geri dönersiniz değilseniz özel sektörde bir iş bulup çalışır 4 sene sonra normal emekli olursunuz.

@hozgul
Emekli maaşı hesaplama siteleri vardı eskiden, hatırlarmısınız? Orada engelli ise engel oranı yazılırdı (maksat 40 mı onu kontrol için) ve çıkan sonuçta engelli ile normal emekli arasında maaş farkı vardı diye hatırlıyorum. Bende emekli olurken kontrol etmiştim.

Küre-i Arz

O halen var ama amacı emeklilik tarihlerini belirlemek. Mesela şimdide deneseniz aynı sonuçları görürsünüz.

Merhaba, 51 Yaşındayım. 1995 SGK girişliyim. Prim gün sayım 6901. Prim günüm dolu ama EYT nedeniyle yaşa takıldığım için 2024' de emekli olabileceğim.
Şu an artan uyku apne sıkıntılarım ve bel, boyun fıtığı nedeniyle çalışamıyorum. 1 yıl öncesine dek aktif olarak çalışabiliyordum ama hastalıklarım arttı ve artık çalışamıyorum.
2 yıl önce 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi' nden aldığım heyet raporu ile ileri derecede OSAS hastasıyım ve auto cpap cihazı kullanıyorum. Başta uyku apnem ile diğer hastalıklarımdan 40' ın üzerinde rapor alacağımı düşünüyorum.
Normal emekli maaşımı düşürmemek adına engelli olarak emekli olmayı hiç düşünmemiştim fakat bazı arkadaşlarım beni buna teşvik etti.
Emeklilik ile ilgili maaş anlamında normal emekliliğe göre bir düşme olmayacaksa engelli emeklilik için müracaat edicem.

Hali hazırda işsiz olduğum için sırasıyla nerelere başvurarak engelli rapor sürecimi başlatabilirim.

Bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim.

Son düzenleme:
hakanbas slm
Bende 97 işe giriş ve şuan 5649 günum var araştırmam ve bazı yerlerden edindigim bilgiler ışıginda size söyleyebilecegim vergi indirimi emekli olabilirsem şuan alıcagim maaşin üzerine + 700-800 tl civarında söylendi (Yalniz calisirken sigorta primlerim yuksekten yatmisti) henüz Ankaradan raporum gelmedigi icin haliyle emeklilik başvurusu yapamıyorum emekli olsaydim alacagim maas netlesir ve ona gorede kesin bilgi verebilirdim.
Eger devlet hastanesinden aldiginiz % 40 ve uzeri bir rapor varsa bununla bagli bulundugunuz vergi dairesine başvurabilirsiniz yok eger rapor henüz almadiysaniz bastan baslamak gerekir

Ben bu sekilde yapmıştım belki isinize yarar;
Bir yerde çalışmaya başladım çalıştigim iş yerinden işe giriş bildirgesiyle beraber başvuru dilekcesiyle iş yerimin bagli bulundugu vergi dairesine başvurdum onlar beni tam tesekküllü bir devlet hastanesine sevk ettiler bende bu devlet hastanesinde hastaliklarimla ilgili doktorları gezdim biraz yorucu ama sonucunda rapor oranim olumlu sonuçlandi ve hastane raporu vergi dairesine gönderdi vergi daireside bu raporu Ankara Maliyeye gönderiyor burası raporu kontrol ediyor eksik bir şey varsa rapor geri geliyor ve bekleme suresi baştan başlıyor.Ankaradan gelmesi onaylanmasi 5-6 ay bulmakta benim 4 ay oldu hala bekliyorum yalniz ben hastaneden aldigim rapor olumlu oldugumda işten ayrilmiştim yani Ankaradan rapor sonucunu beklemeden ayrildim.Sadece basvuru asamasinda sgkli bir işte calışiyor olmanız yeterli

Slm. Merak ettiğim konulardan birisi de engelli emeklilik işlemlerini başlatabilmek için çalışıyor olma veya çalışıyor olmama durumunun belirsizliği idi. Sanırım işlemler için bir işte çalışıyor olmal gerekiyor. Doğru mudur?
Ben engelli raporu almadım. Sadece Uyku Apnem ile ilgili 2 kez uyku odasında verilen heyet raporum var. Ileri düzeyde OSAS' ım. Eğer engelli emeklilik için kanaat getirirsem öncelikle engellilik oranı Balthazard formülü ile en az 40' ı gösteren engelli raporunu almam sonra da bir işe sgk' lı olarak girmem ve vergi indirimi ve engelli emeklilik için başvurularımı yapmam lazım. Sanırım yanlış anlamadım.
Bugün ben yazmıştım ama sonra mesajımı revize ettim. Siz sordunuz diye şimdi tekrar yazıcam. Tatminkar maaşlarla çalıştım ve an itibariyle hatiribsayilir bir emekli maaşı rakamı çıkıyor sgk emeklilik hesaplama ekranlarında. Amacım 4 yıl erken bir girişim yaparak bu rakamı aşağı çekmemek. İletişimde olursak memnun olurum ayrıca ilginiz için de teşekkür ederim.

@hakanbas
Vergi indirimi emeklilik başvurusu yapilabilmesi için sgk lı bir işte çalışiyor olmamız gerekli
Siz ilk önce raporu alıp o şekilde başvurabilmekten bahsediyosunuz sizin bahsettiginiz gibide başvuru yapilabiliyor diye biliyorum ama emin degilim.
Aslinda ben ilk devlet hastanesinden hastaliklarimla ilgili doktorlardan engel oranimla ilgili bilgiler alip başvurmaya karar vermiştim daha sonra sgk li bir işe girip sonra vergi dairesine basvurup rapor icin onlar beni hastaneye sevk etmislerdi

@hakanbas
Ayrica bu sayfada paylastıgim bir internet sitesindeki yazida normal emeklilik ile engelli emeklilik maaş farkinida gorebilirsiniz

06.02.2020 21.14

Emeklilik maaş miktari

Arkadaşlar ben birşeyi merak ettim normal emekli olan bir memurla engelli emekli olan bir memur aynı emekli maaşını mi alıyor?

Zor bir soru. Ama kolay cevabı yok 😁😁✋

Sanırım çoğunlukla 5434 SK / 5510 SK tabi olmak.

BELİRLEYİCİ OLMAKTADIR KISACA.

Anlayamadım
Ama 20 yıl çalışma yüzde 52 iş gücü kaybı olan öğretmen emekli olursa emekli maaşı ne kadar olur şu an için????

Üst Alt