Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Norojen mesaneyim. Tak yapmıyorum. Böbreğe idrar kaçışı olursa nasıl anlarım?

BECKHAM4

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Norojen mesaneyim tak yapmıyorum olaki idrar kaçışı olursa böbrege nasıl anlarım bunu?ağrı vb.

Anlayamazsın, ürodinami testi yapılırken çekilen vide görüntülerde tespit ediliyor böbreğe idrar kaçağı.
Siz ancak bu kaçaklar böbreğinize zarar verdiğinde ve durum ciddileştiğine anlarsınız :(
Halk arasında hep söylenir; böbrek hastalıkalrı sinsidir, fark edildiğinde genellikle son aşamaya gelmiş olursunuz.
Ben de nörojen emsaneyim, ilk ürodinami testimde böbeğe ehr iki kanaldan kaçak olduğu tespit edildi. Ayrıca mesanemin şekli de bozulmuş.
TAk yapmaya ve Toviaz kullanmaya başladım, 6 ay sonra yapılan ürodinami testinde mesanenin şeklinin düzeldiği, böbreğe idrar kaçağının sadece tek kanalda yok denecek kadar az olduğu tespit edildi, ben TAK ve ilaca devam ediyorum.
Bu arada 3 ayda bir kan ve idrar testi yaptırıyorum, üre ve kreatin değerlerime bakılıyor.
Ürenin yükselmesi - enfeksiyon olduğunu gösteriyor.
Kreatinin yükselmesi ise böbreklerde hasar olduğunu gösteriyor.

doktor banada tak vermişti..sonra ben siparişi verdik TAK'lar geldi..ilk bana uygulamalı gösterecekti.neyse doktor uygularken aşırı derece de zorlanma oldu.birde sistoskopi de mesanedeki kasılmayı zaten görmüştü.Tak'ın o yüzden girmediğini,içerdeki bir dönemeci dönemediği için bağırsak duvarına dayandığını belirtti.Bunu kendim yapmaya kalktığımda bağırsağa farkında olmadan zarar verebilcemi söyleyerek,iptal etti ve yerine hap verdi.vesicare adlı bi hap.şuan onu kullanıyorum..ancak yakın zamanda ürodinamiye gitmedim.1 sene önce ürodinami oluyum diye gittim hacettepeye doktor basınç akım testi yapalım dedi.ürodinami ile o farklı sanırım.neden ürodinami yapmadı sormamışımda.ancak o testten sonra kesin tak yapmamı söledi.o öle deyince bende burdaki doktoruma aktardım sölediklerini..burdaki doktorum ; "sendeki kasılma çok arttığı için bunun riskli olacağından dolayı ben iptal ettim,o doktor bunu farkedememişmi" dedi...bende anlamadım hangisi haklı.şuan muallaktayım bende..Allah sonumuzu hayır eylesin..İnşallah ilerde zor sonuçlarla karşılaşmayız :(

Landish;

Belli aralıklarla idrar. Ve kan vermek gerekiyor doğrumu anlamışım

Evet, belirli aralıklarla, bana söylenen; 3 ayda 1 kere kan ve idrar tahlili yaptırmak. Üre ve kreatinin seviyesini bakılıyor.
Siz neden TAK yapmak istemiyorsunuz, zor mu geliyor? İlk zamanlar yadırgasam da alıştım ben, iyi ki başladım diyorum hatta. TAK yapmadığım dönemlerde tamamen boşaltamadığım için daha sıkıntılıydım.

Landish ;
TAK yapmadığım dönemlerde tamamen boşaltamadığım için daha sıkıntılıydım.

tam boşaltamamaktan kastınız mesela kac (cc) kalıyodu içerde ?

150-250 cc kadar... tam boşalmayınce hemen sıkışıyordum haliyle, habire tuvalet ara, tuvalete git, orda ıkın sıkın strese gir... bir de idrar kaldığı için daha sık idrar yolu enfeksiyonu geçiriyordum..

landish ;
yukarda belirttiğim üzere,benimde kalıyor içerde bi miktar.ama ben mümkün olduğunda daha az bırakmaya gayret ediyorum..sürekli su içildiğinde devir daim olacağından içerde kalan idrarın mesaneye zararı az olurmu sizce ?

Nörojen mesane oldugunda tek sorun idrar kalması değildir. Nörojen emsanenin anlamı: aşırı aktif mesane.
Nörojen mesane, sizin isteğinizin de dışında kendiliğinden kasılmasıdır. Ani ve şiddetli kasılması, bir anda idrar yapma hissi de burdan ileri gelmektedir.
Mesane kasıldığından idrarınız yapmazsanız idrar böbrek yoluna doğru da geri kaçabilmektedir. Böbreğe doğru idrar kaçağı ise böbrek iltihabına, ileri sahfalarda böbrek yetmezliğine, diyalize bağlanmaya kadar çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Bu sebeple nörojen mesane teşhisi konulanlara ani basınçları/istenmeyen kasılmaları önlemek için ilaç yazılır (üropan, toviaz vb.) Ayrıca düzenli boşalması sağlamak için de TAK sondaya geçiş yapılır.
Okuduklarımdan doktorla konuştuklarımdan edindiğim bilgiler bunlar.

Bende 50 cc kadar kaldığı için böbrek ile alakalı sıkıntım olmadı sanırım doktorumda o kadarı önemsiz demişti bol su içmeye çalışıyorum mesane üzerine karın bölgeme iki elimle baskılayarak idrarımı yapıyorum şimdilik böyle en son tak yazdılar ama yine kullanmadım enfeksiyon her zaman var mesanemde genellikle bitkiler v.s kullandım antibiyotik ameliyattan bu zamana kadar 4 yada 5 defa kullandım 1997 den itibaren şimdi genel bir chek-up yaptıracaz bakalım neler çıkacak ne dicekler...

mesane içerisinde kalan miktar çok önemli. eğer 50 cc nin üzerinde ise taka devam etmelisin. böbrek kaçağı hadi zor diyelim öyle değil ya. birde idrarın bekleme ve birikmesinden dolayı böbrek taşı riski de çok artıyor. ürodinami yapılmadan da mesanende ne kadar idrar kalıyor anlayabilirsin. tam boşaltımdan sonra bir tak yap kalan sıvı sana doğruyu söyler sende ona göre gerekirse yeni bir yol çizebilirsin.

Bende kendimi çok sıkınca mesanemde 30 ml kalıyor ama tuvaletten geldiğimde böbreklerimde ağrı oluyor acaba idrar sıkınca böbreklere mi kaçıyor.Ev kaloriferli değil soğukda var.

Mesut, kendi kendine sıkıp işerken böbrekleri zorluyor olabilirsin. Bunun tespiti için mutlaka ürodinami yaptırmalısın bir kere. Ürodinami, işerken mesanede oluşan basıncı da ölçer. Bu sayede böbreklerin zorlanıp zorlanmadığı anlaşılabilir...

Bio,
ben de ürodinami yaptırmadan öcne ellerimle bastırarak yapıyordum, bir ksıı kalıyordu işte. Am böyle ıkınarak ve elimle bastırarak yaptığımdan mesanemim şekli de bozulmuş dediler!
6 ay düzenli TAK yaptıktan sonra tekrr ürodinami testi yapıldı ve mesanenin şeklinin düzeldiğini söylediler...
Mesanenin şekil bzoukluğu neye yol açar kimse bişey demedi ama galiba pek hoş bişey değil :)

Üst Alt