Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Nöropati hastasının özel techizatlı araç alması için nasıl bir yol izlemesi gerekir?

fsmehmet

Üye
Konular
17
Reaksiyonlar
0
28 Mart 2016 güncel: http://www.engelliler.biz/forum/oze...l-bir-yol-izlemesi-gerekir-2.html#post1669765

18.03-2016 Güncel: http://www.engelliler.biz/forum/oze...l-bir-yol-izlemesi-gerekir-2.html#post1666433

Yaklaşk 1 hafta önce ayağımdaki nörolojik %48 oranında ( CMT , NÖROPATİ ) rahatsızlık sebebiyle H sınıfı ehliyet için Devlet hastanesine başvurdum. Bana verilen rapor 1 yıl içinde tekrar sağlık heyetine girmem şartıyla H sınıfı ehliyet alabilir şeklinde. Özel teçizat veyahut otomatik vites yazmıyor. Şimdi Ehliyet almak için başvurdum. Sorum ise şöyle:

1. Ötv indiriminden yararlanmam için ayrı bir rapor daha mı çıkartmam gerekiyor.

2. Ötv den yararlanmak için illa ki özel teçizatlı araçmı kullanmam gerek. Yoksa otomatik vites arabalarda bu indirime dahil mi ?

Ayağımda güç kaybı olduğundan 5 dakika sonra uyuşma başladığı için özel teçizatlı araç almak daha mantıklı geliyor nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilmiyorum.

1 cevap neyse
2 ikisi de gerekli illa ikisi aynı anda yazılacak değil.
3. Raporunuzla ÖTV.siz araç alamazsınız ve 1. sorunun cevabı değil ama anlarsınız.

Yani raporda özel olarak belirtilmesi gerekiyor Teçizatlı diye. Yoksa arabada ötv indirimi olmuyor. Doğru mudur ?

fsmehmet Şeker hastalığından kaynaklı bir durum için size ÖTV MUAFİYETİ hakkı vereceklerini açıkçası düşünmüyorum. Bir ihtimal elden kontrol gibi rapor edinebilirseniz , ama yine raporunuzda ortopedik bir durum belirtmezler ise maliye size bu hakkı yinede tanımayacaktır.

Bende şeker yok ki. Noropatinin çeşitleri var. Benim problemim CMT olarakta geciyor ayaklarda sekil bozukluğu güç kaybı. Problemim tamamen 2 ayagimla ilgili. Hatta ellerde de şekil bozukluğu var. Düz vites bi arabayı en fazla 5 dk sürüyorum daha sonra bileklerim ozellikle sol ayak bileğim tamamen iş gormez hale geliyor.

fsmehmet Ortopedik rahatsızlıklar harici ötv muafiyeti şartı %90'dır . O yüzden bahsettiğiniz rahatsızlıklardan ötürü size bu hakkı tanımayacaklardır. Araba için sağ ve sol extremite açıkça özrünüz olduğu belirtilmeli özel tertibatlı veya elden kontrol'lu gibi ibareler içeren % orana sahip bir raporunuz olmalıdır . Başka türlü size muafiyet hakkı verilmeyecektir

Ortopedi diye bi şart olduğunu yeni öğreniyorum. Benim ayaklarım güçsüz olacak sekli bozuk olacak noroloji degilde ortopedik olursa o zaman rapor gecerli olacak. Hmm. Hakikaten tuhaf şeylermis.

fsmehmet Araştırma yapmadan üye olur olmaz direk konu açarsanız elbetteki öğrenmeniz pek mümkün olmaz. Doğru tanımlamalar olmadan sizin araç alabilmeniz mümkün değil. Hastaneden'de bu şekilde bir rapor alabilmeniz mümkün olur mu olmaz mı pek emin değilim

Ben gerekli araştırmamı yaptım zaten hastanede çalışıyorum Noroloji problemli bi arkadaş ötvden yaralandığını söyledi durumu benimle aynı. Bu forum varsa bizim sorunlarımız için var. Beni bunun icin azarlayamazsın. Ben sorumu sorarım hoşuna gitmiyorsa durumum cevap vermeyebilirsin. Ayağımdan engelleyim yürürken bileklerim bükülüyor bileklerim gaz fren icin güçsüz. Gelmis bana alamazsın ortopedik degilsin diyosun :) uslubumu korumaya çalışıyorum. Lutfen sende uslubuna dikkat et.

fsmehmet Olumlu veya olumsuz olacak tepkileri kaldıramıyorsanız Halka açık alanda soru sormayacaksanız . Daha hala rahatsız oluyorsanız ŞİKAYET EDEBİLİRSİNİZ. Benim size karşı vereceğim cevaplar değişmeyecektir çünkü . Keşke bütün özürlü veya engelli bireyler araç alabilse ama bunun şartlarını sağlayamadığınız taktirde "ÖTV MUAFİYETİ" mümkün değildir. Kulaktan dolma bilgiler araştırma niteliği taşımaz Forumun sabit konularında http://www.engelliler.biz/forum/oze...n-yararlanabilir-sorusunun-cevabi-burada.html detaylı bilgilendirmeler mevcuttur. Ayrıca sizin özrünüzün veya hastalığınızın ne tarz yıkımlara yol açtığı konusunda yorum yapmak karar vermek hastanelerin ilgi alanıdır. Dediğiniz gibi ortopedik sıkıntılarınız var ise dediğim ibareleri alacağınız rapora yazdırın arabanızı alın

bendede yanı hastalık aynı şikayetler var ellerde ayakalarda gücsüzlük bozukluk
%52 oranım var sensorimotor polinöropati

3 hastane gezdim bu rapor için
3 üde ehliyet alamaz diye rapora yazdılar
fsmehmet

soneman

Ben h sınıfı ehliyet alabilir raporu alabildim. Sadece araba alamıyorum herhalde.

Evet aynı rahatsızlık bende ki de.

fsmehmet

İşte, ayaklardaki hareket kısıtlılığı manuel aracı sürmeye mani olacak düzeydeyse, ve bunu raporla belgeleyebiliyorsanız, araç alımında vergi avantajından yararlanabilirsiniz.

peki OturanBoğa şimdi benim raporda 1 yıl sonra tekrar heyete girme şartı var. ben bu sene h sınıfı ehliyeti alırsam seneye tekrar gireceğim heyette o ibareyi rapora yazdırırsam tekrar mı ehliyeti yenilemem gerekecek yoksa o rapor bana yetecek mi ?

fsmehmet

Araç alımında süreli raporun bir zararı yok. Ama ehliyet söz konusu olduğunda, rapor süresi dolduğunda raporu yenilemek ve emniyet'e giderek bunu işletmek şart.

2016 Ehliyet Degistirme Hakkında bir sorun..

Öncelikle Selamun Aleykum. Elimde %49 engelli raporum + H sınıfı ehliyet alabilir raporum ve + H sınıfı ehliyetim var. Raporlarım ve ehliyetim 2015 yılına ait.

2016 ya girdiğimizde bu ehliyet rapor işleri değişmiş. Bende yeni araç alacaktım ve ÖTV indirimi + Özel tertibatlı araç alabilir raporu alacaktım. Engelim ayaklarımda ve gaz frene basmakta çok zorluk yaşıyorum ellerimde problem yok.

Bu durumda önce Aile hekimine yönlendirdiler beni. Aile hekimi beni Noroloji doktoruna sevk etti. Noroloji doktoru daha muayene etmeden elime ayağıma bakmadan sen nasıl ehliyet aldın sen araba falan kullanamazsın diyip sürücü olamaz kutusunu işaretleyip beni yolladı. Resmen beni aşağıladı muayene dahi etmeden raporlarım olduğu halde hiç umursamadan bu kararı verdi. İl sağlık müdürlüğüne şikayette itirazda bulundum. Dilekçe verdim ve Prosedür başka bir ilde 3 Noroloji doktorunun olduğu bir ile sevk edilmek üzerine gelişti. Nasip olursa Haftaya gideceğim sevk ettikleri hastaneye.

Şimdi bu yeni sistemde kod numaraları varmış. Ben elden gaz frenli tertibat ve engelliye yönelik otomatik vites kodlarını ibarelerini eklettirmek istiyorum. Bu kodların numaralarını bilen veyahut bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar varsa yardımlarını istiyorum.

Ayaklarım da şekil bozukluğu güç yetmezliği bileklerimden ayaklarım bükülüyor yürürken. Ellerim sağlam. Problem ayaklarımda

valla hocam doktor direk başından attı. elimde h sınıfı ehliyetim var sürücü kursunda ve sınavında elden gaz ve frenli araba sürdüm hatta araba düz vitesti ona rağmen rahatlıkla sürdüm. Kendi aracımız sadece düz vites aparat yok o yüzden onu kullanamıyorum bende kendime ait bir araba almak istedim bu ibareleri eklettirmek istedim başıma bunlar geldi durduk yere ehliyetimden olacağım galiba korkutuyorlar insanı.

Sürücü olamaz kararına itiraz süreci

Öncelikle Selamun Aleykum. Benim %48 engelli raporum var ve rahatsızlığım herediter sensorimotor nöropati olarak geçmektedir yada Polinöropati. Problem hem ellerde hem ayaklarda ancak ellerimde hafif ayaklarımda ağır seyretmektedir hastalık.

2015 senesinde H sınıfı ehliyet aldım özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi ehliyetimde yazıyor ancak raporumda malesef bu ibare yok. Bende bu ibareyi eklettirmek + ötv muafiyeti için başvurmak istedim. Başıma gelen olayları maceraları birazdan sıralayacağım arkanıza yaslanın ve Aksiyon dolu geçen 1 ayı mı dinleyin :)

- Merkez Hastaneye gittim (1,30dk) bana bu yetkilerin hastaneden alındığını söylediler aile hekimine gönderdiler.

- Aile hekimine gittim konu hakkında bilgisinin olmadığını söyledi.

- Kendi çalıştığım hastane Başhekimize başvurdum sağolsun bir kaç yeri arayıp durum hakkından haberdar olduk ve Aile hekimini biz bilgilendirdik :D

- Aile hekiminin yanına sevk almak için gittim. Bana bir sevk verdi.

- Tekrar merkez hastaneye gittim bizim hastanede noroloji doktorumuz yok o yüzden merkeze gidiyorum 1,30dk mesafe. Hastanede bana yanlış sevk verildiğini söylediler. Bana normal hasta sevki vermişler. Sürücüler için olan sevkten olacakmış. (Aynı gün ilçeye git gel yaptık 6 saatimiz sadece yolda geçti)

- Aile hekiminin yanına gittik doğru sevki alıp geri hastaneye gittik

- Merkez hastaneye tekrar geldik ve ilgili 2 doktorlara 50şer lira ödedik.

- Ortopedici sen nöroloji hastasısın dedi beni gönderdi.

-Noroloji uzmanı elime ayağıma bakmadan sen sürücü olamazsın dedi işaretledi beni gönderdi.

- İl sağlık müdürlüğüne itiraz dilekçesi verdim ve beni 3 noroloji doktorunun bulunduğu Kayseri Eğitim ve Araştırma hastanesine sevk etti.

- Kalktık gittik Kayseriye 3 noroloji doktoruyla görüşeceğim dedim durumu anlattım hiç bişey anlamadılar. Benden 150 lira yatırmamı istediler vezneye kalktık yatırdık. Sonra sağlık kurulu danışmada bir bayan duruma uyandı siz o parayı yanlış yatırdınız dedi neyse gittik geri aldık. Bana 2 adet sürücü raporu hazırladılar 3 doktorun doldurması için.

- İlk sağlık kurulu noroloji doktoruna girdim. Girer girmez sen sürücü olamazsın dedi. Tepem attı Elimi ayağımı bi kontrol etseniz çok mu bişey istiyorum dedim. Elimi muayene ederken ellerimin güçlü olduğunu gördü ve benden EMG istedi. Son kararı EMG ye göre vereceğim dedi ve fikrinin değiştiğini özel teçizatlı araç alabileceğini söyledi. tek şart EMG ye bakmam gerek dedi.

- EMG çektirmeye gittik. Makine arızalı imiş ve bize 20 mayısa gün verdi. 2 ay. E yuh dedik kalktık özel hastaneye gittik EMG için. 150 liraya EMG çektirdim.

- Bu arada elimdeki ehliyeti kaybettim. yana döne ehliyet aradık bütün gün bulamadık.

- Doktorun yanına EMG sonuçları için 1 gün sonra gittik. Ancak özel hastane testlerini kabul edemeyiz dedi. benim 150 lira PUFF...

- 2 ay sonra geleceksin hastanede EMG ni alıcaz heyete gireceksin orda Ortopedi doktoru özel teçizatın şekline karar verecek dendi. Noroloji sadece hastalığı yazıyor Ortopedi heyette ayar çekiyormuş kısacası.

- Ötv indirimi için de hastanemiz heyet sağlık raporu veriyor dendi özel olarak. En azından onu öğrenmiş olduk.

Evet arkadaşlar. Yaklaşık 1 ayım böyle geçti ve daha beklemem gereken 2 ayım var. İşler bir kez ters gitmeye başlayınca ipin ucu kaçıyor. Lanet olsun herşeye diyip bırakmak çok kolay ama benim için araba kullanmak şart yürümekte çok zorlanıyorum. El mahkum olduğundan uğraşıyoruz kendi hakkımızın peşinde koşturuyoruz. Bende engelli olmak istemezdim. Herkes gibi araç kullanmak isterdim ancak durum böyle. Derdimiz bir değil, bin de olsa bugünümüze Şükür.

Süreç hakkında sorusu olan arkadaşlar varsa cevaplamaya çalışırım.

Okuduğunuz için teşekkür ederim iyi günler ;)

bakın ayar olmaya başladım 2 dir konularımı birleştiriyorsunuz arada kaynıyor. Kimse açıpta bakmaz 2. sayfaya o kadar yazı yazdım bilgilensinler diye ayıptır

fsmehmet
Aynı konuda her gelişme ve mesaj için ayrı başlık olmaz ki, birleştirilmesi doğru olanı.
Ve merak etmeyin, siz 2 değil 20. sayfadaki bir başlığa da mesaj yazsanız o başlık, yeni mesaj geldiği için 1. sayfaya çıkar.

fsmehmet

Bilgilendirme için teşekkürler. Başlıkları birleştirmek konun kronolojik olarak takibi için önemli. Merak etmeyin, bilgiye ihtiyacı olan 100 kat yerin altına gömseniz de bulur...

Dilerim süreç sonunda rapor olumlu çıkar. Eğer yine olumsuz çıkarsa, saülık bakanlığı komisyonunca değerlendirilmesi için yine itiraz edebilirsiniz. O heyetin kararı kesin olur. Ondan sonra ancak mahkeme yolu açıktır...

OturanBoğa

sağlık bakanlığı komisyonu hakkında bir bilginiz var mı. Yine tek tek doktor dolaşıp bir kurula mı giriyoruz. Nedir bu konu hakkındaki malumat. Bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim :)

fsmehmet

Bilgim yok. Ama masa etrafında 3-5 doktor olur, onlara bir dakikada derdini anlatırsın diye tahmin ediyorum!

Merhaba,

Bende ( herediter polinoropati-charco marıe tooth) hastasıyım.
geçen hafta engelli ehliyet başvurusu yaptım ( aile hekimi-Yetkili hastahane-il sağlık müdürlüğü) ve aldım ama henüz ehliyetten randevu alıp değiştirmedim
raporumda 78 kodu var yani sadece otomatik vites kullanabilir.
102 kodu var ticaret araç ambulanas süremez.
1 yıl kontrol sağlık kontrol şartı var.

Bugün umranıye nakil vasitalar vergi dairesine gittim ötv muafiyetı için.
Müdür yardımcısına raporumu gösterdim o da cevap olarak sen ötvli araç alamayabilirsin dedi.
net bilgi için istanbul vatan caddesindeki vergi dairesi başkanlığına gitmemi söyledi.
çünkü ben sadece ehliyetteki raporum ile gittim zaten orda tanı net olarak yazıyor ama yinede engelli sağlık raporu çıkartmam lazım ötv muafiyeti için. Engelli raporumumu 2 sene once almıştım ama alırken otv kutusunu işaretlememiştim.

18 mayısda beylikdüzü devlet hasthanesınden yenıden engelli rapor için muracat ediceğim.
bakalaım ondan sonra bizi ne bekliyor.

ALdığım raporu aşağıda açmış oldugum konu başlığında görebilirsin. resim ekledim oraya;
Konu: Ehliyet için aldığım sağlık raporu ile ÖTV'siz araç alabilir miyim?

Eğer vergi dairesi başkanlığından ötv muafiyeti için olumlu bir rapor alırsam burda paylaşacağım.

Çünkü araştırdığım kadarıyla özellikle bizim hastalığımızdan ( herediter polinoropoti-cmt) otomatik vites ötv'den muaf olarak daha alanı görmedim.

Umarım alıcağım belge diğer arkadaşlarımıza emsal niteliğinde olup, onlarında bu haktan mahrum bırakılmamasını görmüş oluruz.

Mesajım görünüyor mu bilmiyorum çünkü bu sayfa nasıl kullanıliyor bilmiyorum daha

Polinöropati cıdp hastasıyım diz altından sonrasında güç kaybı var bu güçsüzlük ayaga doğru artıyor parmak uçlarımı harekette zorlanıyorum baldırda çok az kas var ayagımın baldır kısmı incelmiş durumda.. normal vitesli aracı kullanmakta çok fazla zorlanmıyorum şimdilik engelli ehliyeti ne başvurmak istiyorum ötv den yararlanıp araç almak istiyorum bu durumda iken engelli ehliyeti ve ötv çıkma olasılıgı nedir acaba

yakups geçen sene temmuz ayında aldım ben arabayı 1 sene oldu şükür.
swimmer ben geçen sene aldım CMT hastasıyım. Doktorlarda anlamıyor bu ötv muhabbetinden elimde evraklarla belgelerle videolarla gittim tek tek anlattım ikna oldular ve ehliyeti verdiler.

Üst Alt