Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Obezler çürük raporları olsa bile zayıflamaları halinde askere alınırlar

sweden

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Diğer askerliğe elverişli değildir raporu olan arkadaşlar için de böyle mi bilemem ama obezler için maalesef zayıflama halinde askere sevk işlemi kesin gibi.

Benim 2005 yılında alınmış 33-D / F1 (Askerliğe Elverişli Değildir) Raporum var. (Bir sene öncesinde 33-C verip seneye bir daha gel demişlerdi 2. gidişimde direkt 33-D / F1 ile sağlık heyetine sevkettiler ve raporum kesinleşti)
O günden bu yana askerlikle bir daha işim olmadı.

Ancak zayıflamam durumunda yeniden askere çağrılma gibi bir durumum söz konusu olup olmadığını araştırdığımda, daha önceden bu konuda askere alınma yönünde çıkan AYIM kararı olduğunu öğrendim.

Açılan davalardan anladığım kadarıyla zaten sevk işlemi kesin sayılır. Ancak askere gidip başladıktan sonra açılacak mahkeme sonucuna göre askere devam edilip edilmeyeceği mahkeme kararı ile belli oluyr. Yani mahkeme sonuçlanana kadar askerliğin yarısına gelme ihtimali bile var.

Çünkü mevzuat gereği biri seni askerlik şubesine ihbar ederse veya şuben senin dsyanı kaybettiği için yeniden çağırırsa veya senin askerliğe elverişli değildir raporu aldığın doktor alehine, başka bir asker yüzünden de olsa sahte rapor verdiğine dair dava açılırsa seni yeniden şubeye çağırırlar ve yeniden muayeneye gönderirler. Muayene sonucunda bu defa askerliğe elverişlidir raporu alacağın için derhal askere sevk işlemini yaparlar. Sen ancak bu aşamadan sonra dava açabilirsin. Dava açman askere sevk işlemini iptal etmez. Yani askere her halukarda başlarsın ve askerlik görevine devam ederken mahkeme sonucu beklersin.

Yeni bir hayat yeni bir düzen sağladıktan sonra bile ömrümüzün sonuna kadar bu ihtimali taşımamıza neden olabilecek emsal mahkeme kararlarından birini göstereceğim şimdi.

KARAR:
Davanın tam metnini Milli Savunma Bakanlığı'nın Resmi Sitesinden Okumak İçin Tıklayabilirsiniz
Askeri Yksek dari Mahkemesi
ÖZET:
TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre öngörülen kilo fazlalığı nedeniyle askerliğe elverişsiz hale gelinebilmesi için, bu durumun en az beş yıl devam ettiğinin saptanması gerekli olduğu halde, bu lazimeye riayet edilmeden davacı hakkında yetkili askeri hastanece verilen askerliğe elverişsiz raporunun üzerinden beş yıl geçtikten sonra yapılan ihbar sonucu sevkedildiği kontrol ve hakem muayeneleri neticesinde, yönetmelikte öngörülen kilo fazlalığı bulunmadığı belirlenen davacının askere sevkinde hukuka aykırılık yoktur.

Aynı sitede bunun gibi bir çok karar var. Kimisinde idari istikrara aykırıdır şeklinde karar verilerek askerlik iptal edilmiş, kimisinde ise askere alınması uygun kararı çıkmış.

Örnek gösterdiğim dava da gördüğünüz gibi mahkeme "davalının kandırmaya teşebbüs ettiğine" ihtimal vermiş ve askerliğe elverişli değildir raporunun 5. defa değil, 4. defada verilmiş olmasını da sebeplerden biri olarak göstermiş. Zaten bir çok kişi 5. defa da değil 2. 3. veya 4. defada çürük raporu alıyor. Bunu alan biz değiliz veren askeriye. Ama bunun sorumluluğu bizimmiş gibi değerlendirilmiş.

Fazla kilolar hayatımın her dönemimi zehir etmekle kalmadı, kilolarımdan kurtulayım dediğim anda da karşıma böyle bir durum çıktı. Şimdi içinizde "askere gitmekten mi korkuyorsun ?" diyecek kişilere peşinen cevabım; Hayır askere gitmekten korkmuyorum. Bana verilen "artık askerlikle ilişiğin yok" anlamı taşıyan rapordan sonra haliyle kurduğum düzenimin bozulmasından korkuyorum. İş kuracağım kredi çekmem lazım. Yıllardır bu korkuyla kredi çekemedim. Çalışsam kredi borcunu öderim, ama ya zayıflayıp askere alınırsam ne olacak ? Bu borçlar aileme kalacak. Ödemyemeyip mahvolacaklar. Evlendim, çocuğum oldu. Karım askerlikle ilişiğim olmadığını ve O'na Allah ömür verdiği sürece bakacağımı bildiği için rahat bir şekilde benle evlendi. Askere alınırsam onlara kim bakacak ? Peki ya ben yurtdışına çıkmak istersem ne olacak ? Çürük raporu aldığım halde" ya zayıflarsam, o zaman biri ihbar edebilir şube beni yeniden çağırır, ben de yurtdşından olduğum için icabet edemem, bu durumda da kaçak durumuna düşerim" diye düşünüp ülke dışına çıkamamalı mıyım ?

Bunların hiçbiri olmayacak şeyler değil. Hepimiz insanız. Ben çocukluğumdan beri kiloluyum. Askeri makamların kendi Sağlık Yönetmeliğine göre ve yine Askeri hekimlerin ve Askeri Sağlık Heyeti'nin verdiği karara göre Askerliğe Elverişli bulunmadıysam, bu benim suçum mu ? Böyle bir hal var diye ben hayatımda yeni bir düzen kuramayacak mıyım ? Gönül rahatlığı ile Kredi çekemeyecek miyim ? Evlenecek miyim ? Yurtdışına çıkamayacak mıyım ?

20 yaşında sağlıklı şekilde askere gidenlerde evli olabilir, kredi çekmiş olabilir vs. tabi ki ama askerliğini yapmadan önce bu tarz işlere girmiş olanlar bunun sorumluluğunu alarak yapmışlardır. Sonuçta anayasal bir yükümlülük olduğunu bildikleri halde askere gitmeden önce evlenmiş, askere gitmeden önce borçlanmışlardır. Bu durum askeri makamları tabiki bağlamaz. Ancak bizim gibi olanların durumu farklı. Biz askere gitmek için işlemleri yaptırdığımız sırada yine askeri makamlar tarafından çürük raporu ile "Artık askerlikle ilişiğiniz yoktur" denilerek çürük statüsüne geçtik. Bu saatten sonra kendi düzenimizi kurmak hakkımız sanırım ?

Bu arada az önce verdiğim Milli Savunma Bakanlığı Sitesinde yazan AYIM kararları sadece mahkemeye başvuranların sonuçları. Bir de sevkedilip mahkemeye başvurmadan askerliğini yapan kim bilir kaç kişi var.

Şimdi biz ömürboyu kilolu kalmak zorunda mıyız ?
Evet maalesef öyle

askere gitmekten korkuyosanız yada gitmememek için bahaneniz varsa yemek yemeye devam ozaman bir askerlik içinde ömür boyu kilolu gezmek ilerde kalp hastası şeker tansiyon astım hastasıda olmak var bence bunları düşünün siz

arkadaşlar konuya yazının hepsini okumadan mesaj yazdığınız çok belli.
ben "bana çürük raporu verin" demedim. Hatta gitmek istiyor musun diye sorduklarında "evet istiyorum, ileride sorun olacaksa kesin gitmek istiyorum" diye cevap vermiştim.
Ben çocukluğumdan beri kiloluyum, bu kiloları askere gitmemek için çocukluktan beri planlayarak alma ihtimalim sizce nedir ?
ben 20'li yaşlarımdayken daha işimi kurmadan, evlenip çoluk çocuğa karışmadan önce her Türk genci gibi askerliğini yapmak isteyen biriydim. Ancak kilo fazlalığı nedeniyle alınmadım.
Ama şimdi evlendim, bakmam gereken ailem, çocuklarım var. İş kurdum bankadan kredi çektim. Beni askere alırlarsa bu borçları siz mi ödeyeceksiniz ?
Bir insan hayat planı yaparken 15 ay gibi uzun bir zamanı düşünmemeli mi ?
Sizi mantığa ve insafa davet ediyorum

Kimse seni askere götüremez bende aynı şekilde rapor aldım. Rahatına bak. eğer öyle birşey olsaydı her yıl muayeneye çağırırlardı ki buda mantıksız. keyfimize bakalım selamlar

dostum sana mahkeme kararı göstermem yeterli olmadı sanırım

eğer aldığın rapor ve hastane & doktorlar bu raporu sana kurallara uyarak verdilerse hiçbir sıkıntı çıkmayacaktır ..o mahkemede geçen eleman 'in boy- kilo farkı hep 20-25 arası ki hakkında birisi şikayette de bulunmuş olabilir bu açıdan bu kadar sıkıntı çekmiştir yani raporu alma şeklinde bir sıkıntı vardır yoksa kimsenin seninle uğraşacağı yok dostum ..Hayatına kaldığın yerden devam etmeye bak yoksa zaten + 30-40-50 kg fazla ile öle 10-15 sene yaşayamazsın zaten morbid obez olup 'da 50 yaş üstünü gören kimseyi tanımıyorum .Bir an evvel kilonu vermeye ve hayatına devam etmeye bak :eek:

arkadasım zayıfladıktan sonra ben askere gitmek istiyorum dersen mahkemeye verip gidersin ama gitmek istemiyorsan zayıfladıktan sonrada seni kimse cagırmaz diye düşünüyorum.
Birinin şikayet edecek hali yok, e devlet te zayıfladın mı diyor sormuyor ?
nasıl olacak

yo şikayet edilmezsin mantığında olma dostum ..velev ki şikayet ettiler gene bir sıkıntı olmaz keza sen tsk 'nin yönetmeliğine göre savaşta ve barışta askerlik yapamaz kararını almışsın zaten.

Herkese selam

ben askere alındıktan on gün içerisinde dahiliye doktorum tarafından
1.kontrolüm yapılarak üç ay hava değişimine gönderildim kilo nedeniyle bu hava değişimini veren doktorumdan bilgi istediğimde üç ay sonra
2. kontrol kilolu olmam durumunda üç ay daha hava değişimi ardından
3. kontrol yine kilolu isem toplamda üç kontrolden geçmiş olucağımdan çürük alıcamı söyledi

fakat buradaki dahiliye doktoru ise 6 ay içindeki iki kontroldan sonra çürüğün hemen verilmediğini 3 yıl boyunca her yıl kontrolden geçip üçünçü yılın sonunda alabileceğimi söyledi
bu işin gerçek yüzü kanun nizamda yazılı olanı hangisidir ve ben eğer çürük raporu alırsam daha sonra askere alınma durumum nedir ?

Ankarada bulunan askeri hava hastanesinde ilk muaynemi oldum ve heyetten geçen 20-30 kişiye şu anda sağlık sorunları olmadığı halde önceden geçirdikleri ameliyat ve farklı sebeblerden çürük verdiler.Gödüğüm kadarıyla çoğu sağlıklıydı artık çok mu basitleşti çürük almak onların mı şansıydı bilemiyorum.Birde bana ne diyet ne başka bir tedavi yolu izlediler en azından bi diyet listesi bile vermediler çok tuhafıma gitti açıkçası.

Boy:173 Kilo:107 yardımlarınız için teşekkürler..

Yukarıda arkadaşımızın aktardıklarına bakarsak, evet, kilo verildiğinde ve bu durum msb tarafından fark edildiğinde askere alıyorlar.

Bedelli - obeziteden dolayı çürük alanlar ..

obeziteden dolayı ''5 kereden az kontrolde(1.2.3. kontrolde ..vb) '' çürük alan arkadaşlar fikriniz nedir ? Yararlanmayacak misiniz yoksa bedelli de yapip riskleri ortadan kaldirayim mi diyorsunuz ?

ayim kararlari rahatsızlık verici ve lehinizde çıksa bile karar size askerliginizi bir şekilde yaptiriyorlar kararlari tekrar okudugumda durum bu malesef !

Kilodan dolayı muaf olanlarda zayıflamaları halinde çürük raporunun bozulacağı ve askere alınacakları yönünde birçok şey okudum. Lakin en yenisi 2009-2010 model. Güncel durum nedir, sistem hala aynı mı bilen birisi var mı?

Güncel bilgi istiyorum. Bilen varsa yardımcı olabilir mi?

Zayıflamaları halinde askere alınmazlar. Karar tek ve kesindir.

Konu ile ilgili günceel bilgisi olan var mı?

Verilen kararlarda görüleceği üzere eski yönetmeliğe göre istenen 5.yıl tamamlanmadan verilen askerliğe elverişli değildir raporlarının ihbar üzerine bozulup yeniden muayeneye çağırılması muhtemeldir. Fakat 2017 eylül ayında yönetmelik değiştirilmiş olup 5 yıllık süre 3. yıla indirilmiştir. Son birkaç yıldır da +30 ile +40 arasında olan kimseye 3. kontrolden önce muafiyet verilmiyor. Yani kişi 3. kontrolunde askerliğe elverişlidir raporu aldıgı takdirde bu yönetmeliğe tam uyumlu oluyor ve daha sonra kilo verse ve hakkında ihbarda bulunulsa bile kişi tekrardan askerlik şubesine muayeneye cağırılamaz. 3.yılda muafiyet alanların içi rahat olsun. 2 yada 1de alanlar için ise birşey diyemiyorum malesef.

@muhammet322

Sizin ihbar sonucu oluşacak durumunuzdan emin değilim, çünkü tsk sağlık yetenek yönetmeliğinin ilgili maddesi şu şekilde.

'MADDE 18- (1) (Değişik: 22/9/2017 - 2017/10844 K.) Geçici hastalıkları olan yükümlü, erbaş ve erler hakkında, hastalıkları geçinceye kadar veya sekel haline gelinceye kadar sevk geciktirmesi, ertesi yıla bırakma veya hava değişimi işlemi yapılır. Ertesi yıla bırakma, sevk geciktirmesi ve hava değişimi süreleri ilk işlem tarihinden itibaren aynı tanı ve kararlı hastalıklar bakımından üç yılı geçemez.'

Madde de +40 olan +30 olan diye ayırmamış hepsinde üç yılı geçemez demiş.

Bu durumda 1 yada 2.de muafiyet alanların ihbar durumundaki hali idare mahkemesi hakiminin insiyatifine bağlı, yoruma açık gibi görünüyor. 3.de muafiyet alanlar için ise kesin sonuç doguruyor, askerlik şubesi kesin olarak kapatıyor dosyanızı.

darkcngz

Hocam 36 kg dahi versem hala üst sınırın üstünde kalıyorum. +30 ile +40 arasında fazla kilosu olanları 3 sene boyunca görmek izliyorlar. +40 ın da üzeri olunca 2. sene de D bendine girdim ve askerliğe elverişli değildir kararı verdiler. Askerlik şubesinde sorduğum da mide ameliyatı gibi çok kısa süre içerisinde çok büyük miktarlarda kilo verilebilen bir iş yapmadığında bir sıkıntı yok dediler. Askeri hastanede de sordum aynı şeyi. Senin artık kesin olarak herhangi bir bağın yok dediler. Kaldı ki şikayette etseler ben hayatımda hiç 100 kg ın altına düşemedim. Sanırım artık rahat rahat uyumanın zamanı. İlginiz için teşekkür ederim hocam. Sağolun

muhammet322

"Askerlik şubesinde sorduğum da mide ameliyatı gibi çok kısa süre içerisinde çok büyük miktarlarda kilo verilebilen bir iş yapmadığında bir sıkıntı yok dediler. Askeri hastanede de sordum aynı şeyi. Senin artık kesin olarak herhangi bir bağın yok dediler."

İki ifade birbirine zıt olmuş, şube: çok kilo vermediğin takdirde birşey olmaz demeye getirmiş, fakat hastane 'artık kesin olarak askerlikle ilişiniziğin kesildiğini bildirmiş.

Bence D dilimine girip 2.seferde elverişli değildir kararı alanlar tekrar zayıflasa bile askere alınmazlar artık. B diliminde olup 2.de muafiyet alanlar için ihbar durumunda sıkıntı olabilir belki.

Sağlıklı günler dilerim size.

arkadaşlar bu konu hakkında güncel bilgisi ve yorumu olan varmı?

Iyi gunler arkadaslar. 2. Kez hastaneye kontrole gidiyorum. Bugun heyete ciktim 33/D yazdilar. Askerlik muafiyet olmusmudur. Nette biraz arastirdim kilo verirseniz alirlar gibi ibare mevcutta.

boyum 1.65 kilom 117 arada 52 kg fark var heyete girecem sizce 1.cide çürük verirler mi 3 kez mi muyane olacam

Bu konuda güncel deneyimi olan var mı arkadaşlar?

Boy 1.84 kilo 122 ilk senemde erteleme verdiler. 2 kontrolumde kilo 126 oldu direk muafiyet verdiler sakaryada bana. 33 d ile. Baskalarina hep 3 kez muayenede vermisler . Kisacasi kilonu koru 2 erteleme alirsin. 40 kilo ustunu uzatmiyorlsr genelde

Hocam dahiliye bana kilodan dolayı 32bf1 kodu yazdı sizce sonuç nedir....

1 yıl erteleme...

32 den önce( A )Yada (B ) yok mu?

Kodda bir hata var,doğru yazdığından eminmisin?
Ama 1 yıl erteleme vermiş...
Ahmet27272

Heyete sevk etmişse muaf olma ihtimalin var,ancak kod hatalı o yüzden net bir şey söyleyemiyorum...

Sabret heyete girdiğinde belli olur...

Eminim 32bf1 kodu yazıyor....
Sadece bu kod var

Tsk yönetmenliğine göre normalde b ve d dilimi elverissizdir yazıyor...

Tm 32 den önce olacak (d )yada (b)

Kod hatalı gibi,bu durumda yardımcı olamayacağım...

Ya kafama takılan dahiliye muayne yaptı bu kodu yazıp kaşe ve imzasını attı eğer tekrardan heyet beni muayne edermi yoksa bu kodu göremi işlem yapar

Üst Alt