Arkadaşlar sizler bence bir şeyleri kaçırıyorsunuz. Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununu bir daha okuyunuz. Hiçbir yerinde
ehliyet sınıfı şartı yok. Hatta engelli oranı şartı da yok. Tek bakılan engelli misin ve aracın engel durumuna göremi
tertibatlı. Benim ehliyetim B sınıfı ve üzerinde sadece otomatik araç kullanabilir ve ticari araç kullanamaz yazılı.
Raporumda da sol alt ekstremite de polio sekeli yazılı. Kanunda aşağıdaki gibi ;
3. Otomatik Vitesli Taşıtlarda İstisna Uygulaması
Anılan Kanun hükümleri ve Tebliğdeki açıklamalar uyarınca, sakatlık derecesi % 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin, adlarına kayıt ve tescil ettirecekleri taşıtlarda özel tertibat yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak, sakatlık derecesi % 90 dan az olan malul ve engelliler adına kayıt ve tescil edilecek taşıtların, bizzat malul ve engelli kişinin sakatlığına uygun özel tertibatlı hale getirilmesi gerekmektedir.
Sakatlık derecesi % 90 dan az olan malul ve engellilerin adlarına kayıt ve tescilli taşıtlarda sakatlıklarına uygun bir tertibat bulunmaması halinde bu taşıtlar için motorlu taşıtlar vergisi istisnası uygulanmamaktadır. Buna göre, otomatik vitesli taşıtlar, sağ ayağında veya sağ bacağında sakatlığı bulunanların engellilik hallerine uygun özel tertibatlı olması halinde motorlu taşıtlar vergisinden istisna olacaktır.
Ancak, anılan Kanun hükmünün malul ve engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından; sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik vitesli taşıtlarının başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması gerekmektedir.
Görüldüğü gibi aracın otomatik ise raporumda sol alt ekstremitede polio sekeli ise MTV istisnasından faydalanabilir diyor.
Bende faydalandım ve geriye dönükte aldım. Hatta hesabıma gelen eftnin açıklaması aşağıda. Plakadanda araştırabilirsiniz.
EFT kayıtlarından da. Ehliyetin H bile değil diye yazıp en azından benim gibi olanları yanlış yönlendirmiş oluyorsunuz.
gibi olan
EF0375875 ÜMRANIYE M.OD.HES20150312/201500000-34VY7745 12.04
Bu arada araç 2012 de tescilli. Bu sebeple geriye dönük almak için raporun tescil tarihinden önceki bir tarih olması ve sürekli rapor olması gerekiyor.
Ayrıca aracımda ötv indiriminden faydalanmadım. İki kural ötv indiriminde sadece işlemez. Çünkü orada H sınıfı ehliyet şartı da var. Bunda ise böyle bir şey yok.