Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ödenmiş SSK primlerini geri alabilir miyim?

yalnız kowboy

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,
Sizleri yaşadığım sürecten kısaca bahsediyim, sonra sorumu sorayım.
2006-ocak ayından itibaren işsizdim ve P özürlü olduğumu 2007 senesinde(serabeller ataksi ve ona bağlı psikolojik sorunlar) özel hastanede olan incelemelerden sonra ortaya çıktı (zamanla gelişen)
Neyse bende 16 yıl dolu dolu bankacı idim (daha sonra bazı yerlerde sigortalı çalıştım) ve işten ayrıldıktan sonra 2008 yılının başlarında erken emeklilik için (önce vergi indirimi, işte bazı prosüdürler) başvuruda bulundum.
Ve erken emeklilikten (vergi indirimiyle tabi) SSK'ya başvurdum. bir yerde sigortalı çalışıyo olmam gerektiğini söylediler. Bunun üzerine iş aramaya başladım, özürlü olarak (sağlık şartlarıma uygun) iş aradım, bulamadım. Bir ahbabımın tanıdığının yanında sigortalı gösterilmeye başladım. 2008-eylül ayından itibaren (tabi bu aradada işlemleri başlattık),(^^Türkiyede güzel brokrasi sitemini bildiğinizden) bu raporları tekrardan alıp, işlemleri sonuçlandırmam ta 2009-nisan'ı buldu.

Bir güzel, sevinçli bir şekilde SSK'ya başvurdum, veee bana söylenen sigortadan emekli olabilmen için, en son (yalnış hatırlamıyosam) çalıştığın yerden 1500 gün sigortalı olman gerekiyormuş.

Sonuçta ben daha önce (yaklaşık 5.500 gün ile) en son 7 yılımı verdiğim özel bankadan (allah razı olsun bankamdan) emekli oldum.
Şu anda kafama takılan olay < eylül-2008 ile nisan-2009 arasında ödemiş olduğum sigorta (kendim karşılamıştım 420x8) 3360 tl, tutarında meblağ'ı geri alabilir miyim.

Teşekkür ederim.

Hayır alamazsın emekli olurken o primlerde dahil edildi ve ona göre maaş hesaplan dı...

En son çalıştığın yerde 1500 gün de ne demek?
Son 7 yıllık sigorta priminin yarıdan bir fazlası hangi kuruma yatırılmışsa (SSK, Bağkur), oradan emekli olursunuz.

Şu anda SSK'dan emekli olmadınız mı?

Ya bu düşünceyicide bi arkadaş soktu kafama,
Ben 16 yıl bir özel bankada çalışıp,ayrıldım(özel sandık,emekli sandığı oluyo galiba)SSK sigortam ise yaklaşık 250 gün mü ne
Kısacası ssk'dan emeli olamadım.Emekli sandığından oldum

Bu banka mevzuatını ben tamamen yanlış biliyorum galiba!
http://www.engelliler.biz/forum/eme...n-memur-oldum-yeniden-rapor-istenecek-mi.html

Bana sorsanız özel sandık da olsa sigortalı çalışan olarak ssk'dan emekli olursunuz derdim. Ama yanılıyorum sanırım. Mehmet yicek beni! :)

AQnladığım kadarıyla sk primlerinizi geri alamayacaksınız ama ssk primlerini özel sandık primleriyle birleştirilmesini isteyip maaşınızı ona göre hesaplattıracaksınız.

Sayın yöneticim eminim siz yanlış bilmiyorsunuzdur,ya ben bişeyleri eksik anlattım,yada siz benim ilk yazımı tam okumadınız.2006-şubat'a kadar özel bir bankadan yaklaşık 5500 günüm vardı, zannedersem,ben ilk özürlü oldumu öğrendiğim de(2007-nisan da yaşadığım bazı sağlık problerimle özel hastaneye baş vurduğum da)hemen emeklilik için SSK ya başvursaymış olurdu galiba,
Ben ve çevremin bu konudaki bilgisizliğinden dolayı ve ben iş aramaya devam ettiğimi çin,
ben taa 2008 eylül'de SSK'ya başvurdum,ve işlerin uzun sürmesiyle neredeyse 10 ay sonra sunuçlandı.İşte o zaman SSK'dan olumsuz yanıt aldık.(bu arada çalışıyo gözüktüm ve yaklaşık 3500 tl ödedim.İşte bu parayı almaktan söz ediyodum)

Yok, sahiden söylüyorum, bu özel sandıklara dair bilgim yok. Bana sorsanız ödediğiniz o 5500 gün özel sandık primi normal ssk'Lı çalışan ile aynı statüde derdim. Tek fark, ayrıca emeklilik ikramiyesinde olur diye bilirdim. Ama yanılıyorum sanırım.

3360 tl tutarındaki prime dair şunu söyleyebilirim: Eğer emekliliğinizin hesaplanmasına o primler de dahil edilmişse, hayır, alamazsınız. Ama yok, o primler öyle ödenmiş, emeklilik hesabına dahil edilmemiş ise, o zaman bence hukuki süreç bonunda bile olsa geri alma şansınız yüksek.

Bülent Bey yanlış bilmiyorsunuz :)
Özel banka çalışanlarının mensup oldukları sandık,bildiğiniz emekli sandığı değil zaten.
Bu özel sandıklar 506 sayılı sigorta yasasının 20.madde uyarınca özel izinle kurulmuşlardır.
Amaç ssk dan daha fazla sosyal güvence ve sağlık hizmeti sunmaktır,ama emeklilikte 506 sayılı yasaya tabidirler.
Kısaca bildiğiniz Emekli Sandığına tabi olmaları mümkün değil.

1206 gün sigortam var 65 yaşındayım engelli maaşı alıyorum sigorta dan paramı alabilirmiyim engelli maaşıma engel olurmu

hasanaksuman

Yaş tamam olmasına rağmen emeklilik için primler yetmiyorsa, bundan sonra çalışabilmek söz konusu değilse, bu durumda sigorta müdürlüğüne başvurup yaşlılık toptan ödemesi talebinde bulunabilirsiniz. Ama unutmayın, vefatınız halinde geride kalanlara dul-yetim aylığı bırakma şansınızı da ortadan kaldırmış olursunuz.

Üst Alt