Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Odyometristler'de hipokrat yemini..?

GRAHAM BELL

Emektar Üye
Konular
286
Reaksiyonlar
259
bu isitme cihazlari olmadan biz isitme engelliler yasamdan soyutlaniyoruz. hayattan kopma derecesine gelenlerimiz coktur, bu iyi sey icinde bize para pardan sonrada isitme cihazi ama onuda dilinden anlayip hastasina oneren uygulayan satan meslekte odyometristtir. odyometristinizi bulamadinizmi parayi vermissiniz cihazi almissiniz hic kiymeti yoktur cogumuz icin.
bizler isitme engelliler icin doktor fayda etmedigi yerde bizim derdimize care bulan doktordan daha doktorumuzdur odyometrisler.
bu kadar yuce meslege girerken universiteden mezun olurken acaba nasil hipokrat yemini ediyorlar dogrusu cok merak ediyorum.
acaba boyle bir mezuniyet diploma torenlerinde yemin ediyorlarmidir yok boyle birsey yoksa odyometrist hipokrat yemini hakkinda sizler bu yeminin nasil olmasini istersiniz

Hipokrat yeminini tıp fakültesini bitiren hekimler ediyor.
Odyometristler doktor değil,yemin edemezler.
Etmeleri de gereksiz. Kulak ölçümü yapıp doktora rapor veren bir meslek elemanının yemin etmesinin gerekli olmadığını düşünüyorum.
Direk hastaya bir müdahalede bulunamıyorlar. Hastaya zarar verebilecek bilgileri yok.
Hipokrat yeminin amacı,tıbbi bilgilerin kötüye kullanılmasını engellemek ve ihtiyacı olana tıbbi ve medikal tedavi uygulanmasını saplamaktır.

sanirsam ortopedik ayaktan sizin engeliniz bunun yapma protezi gibi dusunr isitme cihazi hakkinda bilginiz yoksa tabii saygi duyarim sehribanu
ama bizler icin oyle degil iste azicik isitmemiz odyometristin elinde vezirde olur rezilde olur

Biliyorum,odyometristlerin ne iş yaptığını,sağlık alanında çalışıyorum..
Oyle düşünürsek,sayesinde yürüdüğüm koltuk değneğini yapan işçinin de yemin etmesi gerekir..
Odyemetrinin sizin için önemli olduğunu biliyorum,ancak hekimin yazdığı kulaklıkla duyabiliyorsunuz,odyometristin bir fonksiyonu yok burada..Bu anlamda bir teknisyenin yemin etmesi gereksiz geliyor bana.

sizin engeliniz gozonunde sehricihim:eek: gorur fizik kanunu burdan bir cm curdan yarim cm olcer bicer diyorum, ama bak cok topal bir arkadasim vardi kucukken hic ayrilmadigim o kadar bilgim var sizin islerden.
ama bizimki hic gorunmuyorki.beni doguran kac yillik annem bile elalem cihazina sevinir bizimki yok halde bi suru para verip aldigimiz analog cihazi kavga dovus taktiramiyos derdi. ustelik dudak okuyan ben duymadigim zaman dikkat etse her seyi duyurda isine gelmeyen yerde duymuyor derdi. bunu anlatmakta maksadim hangi desibeli nasil duyur dersem anlayabilirmisin. cok az ses duyan ben ne cekmisimdir zamaninin bilgisiz odyometristlerinden. ama onlarida suclamiyorum. o zaman odyoloji bilimi o kadardi, simdiki odyologlar yetisiyor odyometristler universiteli oluyor yoktu ki desibelini frekansini bilsin, ses duymus konusabiliyo al sana iste bu dikkat ederse duyuyo ansiz oluyorduk yaa.
bu konuyu acmAMDAki maksat bir art niyet degil ne yapayim merak ediyorum. konuya katki yapanlara tesekkur ediyorum

anlatamamisim:( saglikcisiniz ordan anlatayim, odyometrisler odyologlar olmazsa onlar tahlili tetkiki yapmassa doktorlar kulaktaki hastaliga bile zor teshis koyarlar,hatta odyologlar bu kulak hastaliklarindaki hastalik icin daha yerinde teshis koyarlar eger sinirlerde sorun varsa artik is doktorluktan cikmistir.
birde cihazi desibeline gore ayarliyamaz gelisi guzel ayar yaparsaniz o az isitmede sizlere omur, doktor bile birsey yapamaz

[FONT=Helvetica Neue]

OZGÜN METİN ÇEVİRİSİ

Hekim Apollon, Asklepius, Higiya, Panacea üzerine ve bütün Tanrı ve Tanrıçaların huzurunda yemin ederim ki, yeteneğim ve gücüm elverdiğince bu and ve sözleri tutacağım:[/FONT]

[FONT=Helvetica Neue]Bu sanatta hocamı, babam gibi tanıyacağım, rızkımı onunla paylaşacağım, ihtiyacı olursa kesemi onunla bölüşeceğim, çocuklarına kardeşim gibi bakacağım ve öğrenmek isterlerse bu sanatı ücretsiz öğreteceğim; ilaç reçetelerini, şifahi bilgileri ve diğer bilgileri sadece ve sadece kendi evlatlarıma, hocamın çocuklarına ve hekimlik kurallarına uygun sözleşmeyle bağlı ve and içmişlere öğreteceğim.[/FONT]
[FONT=Helvetica Neue]Yeteneğim ve hakimiyetim ölçüsünde hastalarımın iyiliği için tedaviler önereceğim ve asla kimseye zarar vermeyeceğim.[/FONT]
[FONT=Helvetica Neue]İsteyen hiç kimseye öldürücü bir eczayı ne vereceğim ne de bunu tavsiye edeceğim; benzer şekilde, bir gebe kadına çocuk düşürmesi için ilaç vermeyeceğim.[/FONT]
[FONT=Helvetica Neue]Hayatımın ve sanatımın saflığını koruyacağım.[/FONT]
[FONT=Helvetica Neue]İç organlarındaki taşı keserek almayı, hastalığı çok açık olan hastalarda bile, işin ehli olan[cerrah]lara bırakacağım.[/FONT]
[FONT=Helvetica Neue]Hangi eve girersem gireyim, bütün kasıtlı kötülük ve suistimallerden ve özellikle de ister hür ister köle olsun erkek ve kadınların vücudunu kötüye kullanmaktan kaçınarak, sadece hastaya yardım için gireceğim.[/FONT]
[FONT=Helvetica Neue]Gerek sanatımın icrası sırasında gerekse insanlarla gündelik ilişkideyken edindiğim bilgileri ortalığa saçmayacağım, bir sır olarak saklayacağım ve kimseye açmayacağım.[/FONT]
[FONT=Helvetica Neue]Bu yemine sadık kalırsam hayatımı ve mesleki uygulamalarımı insanların tümünden ve her zaman saygı görerek mutlulukla sürdüreyim, ama ona ihanet eder ya da çiğnersem tam tersini yaşayayım.
[/FONT]

GÜNÜMÜZDE UYGULANAN YEMİN
[FONT=Helvetica Neue]
Özgün metin zaman içinde defalarca değişikliğe uğramıştır. Hipokrat dönemindeki özgün metinde tıp tanrısı Asklepios üzerine yemin edilirken, günümüzde kutsal inançlar ya da namus ve şeref üzerine yemin edilmektedir.[/FONT]

[FONT=Helvetica Neue]Türkiye'deki tıp fakültelerinin mezuniyet törenlerinde kullanılan en yaygın metin şöyledir:
[/FONT]

« Tıp fakültesinden aldığım bu diplomanın bana kazandırdığı hak ve yetkileri kötüye kullanmayacağıma, hayatımı insanlık hizmetlerine adayacağıma, insan hayatına mutlak surette saygı göstereceğime ve bilgilerimi insanlık aleyhinde kullanmayacağıma, mesleğim dolayısıyla öğrendiğim sırları saklayacağıma, hocalarıma ve meslektaşlarıma saygı göstereceğime din, milliyet, cinsiyet, ırk ve parti farklarının görevimle vicdanım arasına girmesine izin vermeyeceğime, mesleğimi dürüstlük ve onurla yapacağıma, namusum ve şerefim üzerine yemin ederim. »

kaynak ; [FONT=Helvetica Neue]Vikipedi[/FONT]

birilerini suçlamadan önce o konuyu bilmeniz gerekir diye düşünüyorum.

suc teskil eden yerini soylyeydiniz madem:( nerde yanlislik var. bir ardniyet olarakmi goruyorsunuz. bunu iyiniyetle yazdimki merakta ediyorum. benmi anlatamadim

shukufe sen bu odyocularla kafayı bozmuşsun aslında sana hak veriyorum.Neden odyometris olmuyorsun baya azimlisin de.

nasi olayim:( yazdigim mersiye bile suc gibi goruluyor:confused: cok olmak isterimde duymayan sagir bunu yapamazki. odyoloji dunyasini cozebildigim kadar cozmeye calisiyorum. cokta hevesle hemde. ama burda yanlissa eger sakincali birsey gorulmusse yonetim kaldirsin basligi kirilmam
ben demistimki hep doktor deyince hurmet saygiyla ozentiyle bakiliyorya. doktorlar icin bir ovunc ya mezuniyetlerinde. oyle bir seymis gibi geldi bana
ama onlar yanlis anliyorlarsa ozur diliyorum odyoloji dunyasindan:(

Odyoloji dünyasından değil hekimlerden özür dilemeniz gerekir. Hekim olmak için 11 yılını veren insanları iş bilmez duruma getirdiğiniz için :)
Odyologlar kişilerin sesi yüzde kaç oranında işittiklerini,aletlerle test eden yardımcı sağlık elemanıdır.
Odyologlar duyma engelli kişilerin nasıl bir alet kullanması gerektiğini bilemez.Bu işe yetkin tek kişi hekimdir.

doktorlar icinde ozur dilim madem kotu birsey yazmissam sehricigim:eek: tuh yaa ne ne sam sekeri oldu bu benim konu

kusura bakma simdi yilmaz ozdil okuyodum
eeeat kosar baht kazanir adalet isteyen na kazanir:p

Senin isteğin adalet olmadığı için birşey kazanamazsın :p

meslek yemini etmek, meslege baslarken onurlandirmak, mesleginin ne oldugunu bilmek. meslegiyle ovunmek icin o andi okumaktir benim dusuncem.
butun meclisteki bakanlarda yemin edip ise basliyorlar sehricigim:) bunu biliyosunki bana muhallefetini pek anlamadim simdi
ha ben yemin ettim diyen mesleginin onurunu dusunmeden yada yanlis kullanan icin yemin edilen meslekler mensubu yokmu
buna carpilmamis olmemis bi felakete ugramamis. uygulamak veya uygulamamak insanin onuruna niyetine kalmistir
dersinki bazen yanlis isler cikabilir o zaman ne olacak. niyet dogruysa vicdan rahatsa sevapli bile olabilir. cunku bu saglik.

Benim size bir muhalefetim yok,sadece yanlış bilgi görünce düzeltme ihtiyacı duyuyorum:):):)
Yemin etmek farklı,hipokrat yemini etmek farklı.Siz hipokrat yemini etsinler diyorsunuz ki ikisi birbirinden farklı.
Devlet memurları da yemin ediyor,milletvekilleri de yemin ediyor ama hipokrat yemini değil.
Odyometristler de devlet kurumlarında çalıştığı zaman asaleti tastik edilince yemin ediyor,hiç yeminsiz değiller merak etmeyin :)

simdi anlastik sehricigim muhallefet konusunda:) ama siz bu isleri biliyorsunuz dimi, modetordunuz dimi, baslik dikkat ceksinki diye baslik oyle olmasi gerekti:eek:
sen de benim yazdiklarimi dikkate almak istermisin. doktorun isi baska, odyometristin isi baska. ben doktor olun doktorluk yapin ooo siz doktorsunuz demiyorumki.
aynen hipokrat yemini zaten coook gulunc cahil bisiy olur :eek: acikladim nasil olmasini istersiniz dedim. bu odyometris andinin olmadigini bilerek.
burda sanmayinki sagirlar yaziyor, sagirlar sagirlar ziyaret ediyor bu forumu. oyle degil. mehmet aksit bey, ceremicem, esgok, bide gaesin odyocusu samet ozyunsel biz ODYOLOJI dalinda calisiyoruz diyebildiler. geri kalani kendini gizleyip sagir numarasi yapan saticilar. ben odyometristim diyen yok korkmayin:eek:
ben dedimki bizi duyuranlarinda bir ovunc andi olsun, demiyorumki illede hipokrat

gecen eczaneye ugradim. eczacilik yeminini guzelce buyuk ebat duvarin gorunen bi yerine asmislar. vallahi cok yerinde vede guzel olarak gordum.
isitme cihazi satilan yerlerdede boyle bi adim atilmali.
herkes namuslu degil yemin etsem basim agrimaz diyebilirler ama,dogruluk, vazife bilinci, namuslu olmak, meslek hakkindA bilgili olmak adina bu odyometrist yemini gerekli diyorum:eek:

Çok haklısın Shukufe, İşitme kaybı olan insanlar güvenebileceği gerçekten çıkarını değil de işini ve hastasını düşünen odyometrist arayışı içinde...

Üst Alt