Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Odyometristlere bakış açınız ve önerileriniz..?

Konular
19
Reaksiyonlar
0
istanbul biruni üniversitesinin odyometri bölüm temsilciliğini yapmaktayım 200 arkadaş bu mayıs ayında odyometri programından mezun olacağız ; Bugün forumda gezinirken neredeyse herkesin odyometristlerden yana şikayetleri bulunduğunu gördüm hem işitme merkezinde olsun hem hastaneler de peki siz bizlere neler söylemek istersiniz nasıl odyometristlerle karşılaşmak istersiniz ne yönlerimiz genel anlamda eksik bunun gibi bir çok şeyi bu konuda belirtebilirsiniz yapacağım bir sunumda gelecek mesajları 200 arkadaşımıza sunacağım mezuniyetten önce Her türlü isteklerinizi bekliyorum.

fatihbey.ne kadar egitim alırsanız alın önemli olan mesleginizi sevmenizdir.meslegini seven herkesin ben çok başarılı olacagına inanıyorum.sonuçta hasta bir insan çözüm bulmak için size geliyor.siz kendinizi doktor gibi hissetmeliisiniz,gerçektende sizin işiniz kolay degil ama mesleginizi severseniz insanlara çok faydalı olacagınızı düşünüyorum.

genelde bizim gittigimiiz odyolok arkadaşlar bizimle ilgilenmiyor.özellikle cihaz satan birimlerde çalışanlar cihazı kısa yoldan satıp sizi göndermeye çalışıyor.benim en çok gözlemledigim olay budur.

başka bir konu bazı arkadaşlarki bunlar bayagı çogunlukta hastasına ayar yapamıyor.satmış oldugu cihazın özelliklerini ya bilmiyır yada hastasına uygulamıyor.pratikte satarken bir güzel anlatıyor ama uygulamaya gelince malesef anlattıkları özellikleri kendileri bile bilmiyor.
ve bana göre çok önemli bir konu daha,sakın kırılmasınlar ama bayanlar bu konuda çok daha zayıf.benim yaklaşık 10 yıldır gözlemledigim bir konudur bu.çok güzel süsleniyorlar manken gibiler ama cihazla bilgileri çok zayıf.sanırım cihaz satmak için işveren tarafından böyle yönlendiriyorlarr.tabiki bunu genele yaymamız mümkün degil çok iyi görevini yapan bayanlarda mutlaka vardır ama benim tecrübelerim erkeklerin bu konuda daha başarılı oldugudur.

son olarak hepinize mesleginizde başarılar dilerim saygılarımı sunarım..

okulunuzda ogrendıklerınızde bırseydır ama esas olan ustalıktır bence:)
hakancan sana katılmıyorumbır femınıst olarak:eek: hemcınslerıme nasıl bunu yakıstırırsın:p

İşitme testi için hastane, işitme cihazı satan yerler ve askerlik için gittiğim odyometristler farklı farklı davranış gösteriyorlar, hastanedekiler yap testi geç yap testi geç hiç sormazlar dinlemezler 100 bin kez çınlama sorunum var her defasında sonucu farklı çıkıyor dememe rağmen bana inanmayıp her seferinde al test sonuçların bu dediler, ayrıca devlet hastanesinde bir doktor olarak al bu işitme cihazını deyip kart verenlerde var bunların olmaması gerek sen devlet personelisin senin işin beni muayene edip derdime çözüm bulman ama daha çok gir teste çık al şu falanca cihazcıya git onlar sana şöyle böyle deyip resmen devlet dairesi içinde satış yapıyor, işitme cihazı satan yerlerde ise testten çok satıcağı cihazlar hakkında konuşuyor boş konuşuyor bana sormuyor ki neye nasıl ihtiyacın var diye yeter ki satayım derdinde hiç rastlemadım şöyle diyen 'Size nasıl uygun bir cihaz verebilirim, size nasıl bir işitme cihazı lazım' adamların derdi cihaz satmak 50 yere git hepsi de cihazı satmaya daha doğrusu kitlemeye çalışır ve ayrıca asla ucuz cihaz satmak isteyen görmedim, askeri hastane de ki odyometristler ise daha teste girmeden yalan yaparsan vatan hainisin kapıda askerler bekliyor bitersin hayatın kararır işte sen yalan yapıcak gibisin bak kötü olur bu işler şöyle böyle neredeyse döve döve kabine sokuyor test yapıyor duymuyoruz hemen anons geçiyor bitiririz seni askerleri çağrıyorum duymadım ne yapayım diyorum zorla kendini duyucaksın diyor yok böyle bişey !!
Duymak demek insanlarla iletişim kurmak demektir ülkemizde işitme kaybı olan insanlara gösterilen önyargı o kadar çok ki bizi test edicek insanların daha merhametli olmasını isteriz, zaten duyamadığımız anlamadığımız için sana geliyoruz senden umut istiyoruz ama daha çok baştan savar, daha çok cihaz satmaya çalışır, daha çok tehdit eder..
Umarım arkadaşlarınızla birlikte ileri de sizin içinde böyle yorumlarda bulunmazlar inşAllah hayatınız boyunca başarılı olursunuz..

"El hükmü lil ekser " kaidesince : hüküm çoğunluğa göre verilir .Maalesef forumda yazan arkadaşlara ve kendi tecrübelerime göre odyometrist veyahut odyolog arkadaşlardan çoğu kimse memnun değil.
Ben karşılaştığım odyometristleri vb. üç kısma ayırıyorum.
1-Hem mesleğinde liyakatsiz hem de hastaya soğuk davrananlar.
2- İnsaniyeten yeterli , hastaya karşı tutumu : ilgili , kibar , yardımcı olmaya çalışan fakat mesleki yeterliliği eksik olanlar ,
3-Mesleğinde gerçekten uzman fakat hastaya karşı soğuk ve ilgisiz davrananlar.

Tabi gönül ister ki hem mesleğinde uzman hem de insani ilişkileri olumlu olan odyometristler karşımıza çıksın.Bunların sayısı zannımca çok az.

Peki odyometrist vb. arkadaşlar neden böyle davranıyorlar ?
Hastanelerde ve bazı işitme merkezlerinde çalışan odyometristler iş yoğunluğundan mıdır ? yoksa başka nedenlerden midir bilemem... bir an önce hastayı ya da müşteriyi yola koymaya çalışıyorlar.

Benim ilk işitme cihazımı satın aldığım işitme merkezindeki odyometrist arkadaş , gerçekten bana karşı çok ilgili , yardımcı ve insaniyetperverdi.Fakat daha sonra zamanla anladım ki mesleğinde yeterli tecrübeye sahip değildi.Neden mi böyle düşünüyorum ? Çünkü benim cihaz ayarları vb. ile ilgili sorunlarıma ve ihtiyaçlarıma çare bulamamıştı.

Zamanla piyasayı tanıdıkça sonunda paraya da kıyıp uzman bir odyologa rastgeldim.Fakat o da yukarıda saydığım 3. tür odyologlar vb. arasına giriyordu.Klasik , geçmişteki ssk hastanesi doktoru yaklaşımı. Soru sordukça çok kısa cevaplar alıyordum.Odyo testi nedir , test üzerindeki sayı ve tıbbi tabirler neyi ifade ediyor ? Cihazın doğru kullanımı vs. konularda soru sormadıkça cevap alamıyorum.

Ben kendi namıma gelecekte bu işi yapacak arkadaşlara veyahut şu anda yapmakta olan kişilere şu tavsiyelerde bulunmak istiyorum .

* İşinizi sevin .İşinizi öncelikle para kazanmak için değil insanlara faydalı olmak için yapın.Onların önce duasını sonra parasını alın.İnanın size hem marka hem para hem saygınlık kazandıracak hastalara ya da müşterilere olan olumlu yaklaşımınızdır.
* Empati yapın.Tabi ki , siz işitme engelli olmadığınız için belki bunu yüzde yüz oranında yapmanız mümkün değil fakat en azından hasta ya da müşterinin isteklerini , ihtiyaçlarını , hikayelerini dikkate alın.
* Cihazları tanıtırken , pazarlarken abartılı ifadelerden lütfen kaçının.Bu özellikleri anlatmayın , gösterin ve yaşatın.
* İşitme cihazı ayarı yaparken gürültüsüz odalarda sandalye üzerinde ayar yapıp " Şimdi daha iyi duyuyorsunuz değil mi ? ; " Ayarlarınız işitme kaybınıza göre oldu " diyerek kendiniz hissetmediğinizi kullanıcıya kabul ettirmeye çalışmayın.
* Sizden çok kullanıcının konuşmasına izin verin.Ne kadar çok vak'a o kadar çok tecrübe.
* Unutmayın size gelen her hasta ya da müşteri sizden medet umarak geliyor.Size değer veriyor.Hiç birimiz hastanelere ve işitme merkezlerine güle oynaya , iş olsun diye gelmiyoruz.Tek isteğimiz sağlıklı , işiten kulağa en yakın sesi yakalamak.Ne kadar yaklaşırsak o bize kar.

Odyometrist ya da odyometrist adayı olan arkadaşlar kusura bakmasınlar.Biraz karamsar bir tablo çizmiş olabilirim.Ama gerçekleri de gizleyemem.

Aklıma gelenler şimdilik bu kadar .....

Bizim gibi kader arkadaşlarına yardımcı olmaya çalışan , kendisini geliştirme çabasında olan odyometrist adayı , odyometrist ve odyologları ben de bu forum sayesinde tanıdım.Onlara çok teşekkür ediyorum.Bu kişilerin gelecekte gerçekten işini severek yapan , mesleğinde uzman ve en önemlisi insanlara en çok faydalı olacak kişiler olacağından eminim.Saygılarımla.

Son düzenleme:
cok fazla sey isteyip benim odyometrist kardesleri isin basindan yildirmayin valla burda okusam hic odyometrist olmak istemem:(
hepsi idealist olarak ise basliycaklar
sartlar onlari surukliyecek
firma sahipleri distruborler hastalar canlarini cikaracak bi yerde:p
onlarda pisince kime tabiiki dinlemek istemeyecekler hastalari
saka saka oyle severimki odyometristleri hepsinin buyuk kucuk ellerinden operim
cunku biz duymayanlari bazen kirsalarda bize doktordan daha yakinlar
sizleri coook seviyorum odyometristler

Hepsi güler yüzlü davranıyor fakat test sırasında cihazdan memnun olmadığım halde yada ayarlar yanlış yapıldığında derdimi anlatıyorum, ben teste göre işlemi yaptım bu şekilde kullanacaksınız diyorlar.Ben 12-13 yıldır cihaz kullanıyorum.Cihazın reel performansını benden daha iyi bilmesi imkansız.Kapalı ortamda gayet güzel ses alırken, sokakta kuş sesi insan sesini bastırıyorsa bu ayar yanlıştır.Bu tür dertlerimizi anlatamıyoruz.

RKELES

ayarı yapan kişi doğru söylüyor teste göre ayar yaparız ama sadece test bizi yönlendirir önemli olan hastanın isteğidir şikeytlere göre ayar yapmaktır.insan sesi az geliyor ama tabak çanak sesi çok geliyor diyen hastaya ısrarla testinize göre ayarladım demek saçma

@sametozyunsel

odyometrist "ben teste göre ayar yaparım" derse o zaman şunu sormak gerekir : Peki benim odyometri testimi kim yaptı ?

sanırım odyometri testinin ne kadar sürede ? , nasıl bir ortamda ? , ne keyfiyette ? yapıldığını ortaya koyarsak belki mesele biraz açılır.

Hastanelerde ve birçok işitme merkezlerinde olduğu gibi test , 1 metrekarelik o daracık kabinlerde mi yapılıyor ?
Test kaç dakika sürüyor? 5-10 dk mı ?

Benim Bursa'da gittiğim işitme merkezinde odyo odası hastanelerdekinin en az 5 kat büyüklüğünde . Duvarlar ses yalıtımlı .Şu müzik şirketlerinin kaset , cd hazırlanırken şarkıcıların şarkı söyledikleri odalara benziyor. İçeride genişçe bir masaya , ofis koltuğuna oturuyorsunuz.Önünüzde büyük boy hoparlörler ayrıca odanın sağ ve sol duvarında da sabitlenmiş hoparlörler var.Odada iki tane masa üstü bilgisayar mevcut.Testi , uzman odyolog yanındaki odyometrist asistanı ile beraber yürütüyor.Zaman zaman birbirleri ile yorumlarını paylaşıyorlar.Hiç abartmıyorum işitme testi 1 saate yakın sürüyor.Testin hemen hemen her türlüsünü yapıyorlar.Test için 125 TL ücret alıyorlar.

Odyometristleri "ayar yapamadı " diye eleştirirken çalıştıkları firma/kurum , iş ortamı ve kullandıkları aletlerin kalitesini de göz önünde bulundurmak gerekir bence .Bazen sadece ilgi ve teorik bilgi yeterli olmayabilir.

Evet testi yapan kisi gercekten onemli ama turkiye de kac tane odyolog var ve devlet kac tane odyolog aliyor yilda? Evet testiniz 1 saat surmus olabilir universite hastaneleri ve bazi egitim arastirma hastaneleri randevulu calisiyor ama bazi egitim arastirma hast. Ve devlet hastaneleri randevusuz calisiyor aletleri yeni bile olsa? Daha yeni basima gelen bir olaydan bahsedeyim hasta bir universite hastanesinden randevu aldi randevusuna 25 gun vardi bu sure zarfinda 1 özel hastaneye ve 2 de devlet hastanesine muayene oldu ayin uniden aldigi randevuyada gidince 1 ay icerisinde 4 test ve birde benim yaptigim test 5 adet testi var ve hepside birbirine yakin. Hic bir meslektasimin yanlis bir test yapip kaşesini vuracagini sanmiyorum ha bazi hastalarda basima geliyor test yanlis ama odyometrist kasesi ve doktor kasesi var bunlarida yapanlar odyometristler dgil testi hemsire yada bir baskasi yapiyor kasesini kullandirtan meslektasima da birsey demiyorum gunun birinde basina bir iş geldiginde anlar nasilsa. Testi tamamen dogru oluo en iyi cihazi alip sirf cihazi ayarlayan kisinin yuzunden cihazin tikac gorevi gormesi ayri birsey.marka model belirtmeyim Hastanin birine ust segment bir cihaz verdim il disina cikti orda sesini az actirmak istedi ayni markanin bayisinde calisan sahis ben daha onceden boyle cihaz satmadim ayarini bilmiyorum diyor yanintek modele odaklanmis gelene gidene onu veriyor bu da yanlis birsey isitme testine kulak yapisina hastanin yasina dikkat edilereke verilmesi lazim.

Yanılmıyorsam 2002 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde test yaptırmıştım, testi yapan hanımefendi bugüne kadar hastanelerde gördüğüm en mükemmel odyologtu. Nedenini izah edeyim, dudak okuyamıyorum ama dudak hareketlerini takip ederek dinlediğimde daha kolay anlıyorum konuşmaları, söylediği kelimeleri tekrar etmemi istedi -ki bu testi birçok yerde yapmıyorlar- ve ben de yüzüne bakıp dudak hareketlerini takip ederek cevaplamaya başladım, farketti ve "yüzüme bakmayın dudak okumadan anladığınızı tekrarlamalısınız" dedi, anlamadığım kelimeleri ısrarla tekrar etti ki hangi kelimeleri kaç kez tekrar ettiğinde anlayabildiğimin testini de yaptı. Böyle işini profesyonel yapan bir odyolog daha görmedim hastanelerde. İşitme cihazı satan yerlerde ise bir ayar yapıp o klasik ve artık bezdiğimiz soruyu sormaktan başka bir şey yapmıyorlar desem yeridir. O klasik soru nedir derseniz, "Ağbi nasıl?". Sonra da "siz biraz kullanın bir ay sonra tekrar bakalım" deyip göndermeleri. İlk örnekte verdiğim hanımefendi gibi birini de özel sektörde tanıdım, sizi bir müşteri olarak görmüyor ve bütün deneyimlerini paylaşıyor. Yapmanız ve yapmamanız gerekenleri anlatıyor, hepsinden önemlisi SIKILMIYOR. Bu arkadaşın tek olumsuz yönüyse çok yoğun oluşu, taktir edersiniz ki bu kadar ilgili ve profesyonel çalışan birisinin başı haddinden fazla kalabalık ve ulaşmakta zorlanıyorsunuz.

Üst Alt