Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Oğlu ile birlikte yaşayan ve hiç geliri olmayan yaşlı kadın maaş alabilir mi?

sebboy

Üye
Konular
90
Reaksiyonlar
0
bir teyze var bizim mahallede oturan oğlunun evinde kalıyor maaşı geliri falan yok devlet ona para yardımında bulunurmu arkdaşlar yoksa tek başına bir evdemi oturması gerekir devletten maddi yardım alabilmesi için

Bahsettiğiniz teyzemizin yaşı kaç? 65 yaşını tam olarak doldurdu mu?
Özürlü sağlık kurulu raporu var mı? Varsa özür oranı kaç?
Eşi yaşıyor mu?
Evinde kalan oğlunun maddi durumu nasıl? Varsa başka çocuklarının da maddi durumu?

Eğer 65 yaşını tam olarak doldurmuşsa muhtaçlık kriterleri için şuradaki örnek olay 1'i dikkatle inceleyiniz ve yukarıdaki sorularımı lütfen cevaplayınız.
http://www.engelliler.biz/forum/202...i-gelir-hesaplamasi-ornekleri.html#post770951

Ayrıca:http://www.engelliler.biz/forum/202...basvurusu-icin-gerekli-belgeler-ve-surec.html

özürlü değil ama bi ek geliri yok bakıma muhtaç sayılır 80 90 yaslarında eşi öldü oğlunun maddi durumu idare eder

Yaşı yaşlılık aylığı için uygun. O halde yukarıda linkini verdğim evraklarla birlikte 2022 yaşlılık aylığı için kaymakamlıga başvursunlar.
Muhtaç olduğu tesbit edilirse teyzemize 2022 yaşlılık aylığı baglaır.
Muhtaçlığı tesbit edilirken çocuklarının da geliri dikkate alınır. Çünkü çocukları nafaka yukumlusu yakınlarıdır. Çocuklarından alabileceği yardım miktarıyla birlikte aylık geliri 107 TL'yi geçmiyorsa aylıgı baglanacaktır.

Muhtaçlıgın nasıl tesbit edildiğini anlamak açısından yukarıda verdiğim linkten örnek olay 1'i dikkatle inceleyiniz.

NOT: Eşi vefat eden kadınlara ödenen aylık da var ama yaşlılık aylıgı varken o eşi vefat eden kadınlara yapılan yardımdan yararlanamaz. Çünkü yasanın kendisine tanıdıgı bir hak var zaten. Kriterleri uygun olursa bu aylıktan yararlandırılır sadece.

eşi yoksa dul kadınlara bağlanan aylık 250 tl hemen bağlanır geliri falan olmadığına göre sorun yok

biyo, bahsedilen teyzemiz 65 yaş üstü. Dolayısıyla ona yaşlılık aylıgı baglanır. Eşi vefat eden kadınlara baglanan aylık baglanmaz.
Yaşlılık aylıgı baglanması için de muhtaçlıgının onaylanması gerekir. Nafaka yukumlusu yakınları olan çocuklarının ona yapabileceği yardım miktarı da bu gelir hesabında dikkate alınır. Muhtaç bulunursa inşallah yaşlılık aylıgı baglanır.
% 40-69 arası özürlü raporu olan 65 yaş üstü yaşlılara özürlü aylıgı bile baglanmıyor. Ancak 65 yaşından önce 2022 özürlü aylıgı baglanmışsa 65 yaşını geçtikten sonra da almaya devam edebiliyorlar yasal olarak. Ama 65 yaşını doldurduktan sonra 2022 aylıgına başvurduklarında özürlü aylıgı alamıyorlar. Özürlü aylıgı değil yaşlılık aylıgı baglanıyor.
65 yaş üstü yaşlılara ancak % 70 ve üstü özürlü sağlık kurulu raporları olursa 2022 bakıma muhtaç özürlü aylığı baglanabiliyor. ya da özür oranı yukselme durumunda yaşlılık aylıgından bakıma muhtaç 2022 aylıgına yukseltme yapılıyor. Bu şekilde mevzuat.

Eşi vefat eden kadınlara verilen yardımın mantıgı şu:
Bu kadınlar 65 yaş altı olup bakmakla yukumlu çocuklarıyla kimsesiz kalıp muhtaç durumda olan kadınlardır. Çocuklarının ve evinin bakımını ustlenecek gelirleri olmayıp muhtaç durumda yaşamaya çalışan kadınlar.
Bu yapılan yardımla hem çocuklarının hem kendilerinin yuku hafifletilmek istenmiştir. Burada sadece bir kadın yok. yanında çocukları vs de var. Bir ev geçi,m derdi var.
sadece aylık değil yakacak, gıda, kıyafet ve okul vs yardımlar da var işin içinde bu yuzden.
Yapılan yardım da çok fazla değil. Ama n azından açlık sınırından kurtaracak duzeyde.

tabi bu yardım yanında istihdam vs uygulamaları da yetişir yardımlarına. kendi hayatlarını kurabilecek durumda olduklarında ise yanı muhtaçlıktan çıktıklarında ise yardım kesilir.

her eşi vefat eden kadına ödenecek diye bir şey yok. yaşlı bir kadın da elbette eşi vefat etmiştir. Ama onun bakacak kimsesi yoksa tek başınaysa hele çocuklarıyla kalıyorsa yaşlılık aylıgı baglanırona. bu yeterli gorulur.

değerli melek abla
68 yaşında olan dayımın hanımına bağladılar evli olan oğlu ile kalıyor maddı durum incelemesi yaptılar uygun gördüldü ilk maaşı da aldı yaşlılık maaşına geçen yıl başvurmuştu aynı maddı durumda olmasına rağmen reddedlimişti ama dul kadına verilen bu maaşı aldı ben bu duruma göre bir yorum yaptım

biyo;

Mahsuru yoksa oğlunun evine ne kadar maaş giriyor,çocukları varmı,yazabilirmisiniz?Annem için başvurmayı düşünüyoruz.

biyo, uygulamalara göre yazmadım ablam ben. Uygulamalrda hatalar ve yanlış uygulamalar olabiliyor çünkü. Bunda bilgisizliğin, mevzuatı farklı yorumlamanın büyük payı var. Ayrıca boyle projeler ilk uygulandıgında tam anlaşılmayabiliyor. Bu eşi vefat eden kadınlara yardım yapılırken önce 2022 aylıgı ile eşi vefat eden kadınlara yapılan yardım aynı anda alınabilir dendi mesela. Sonradan çarkedildi ve bu açıklamayı içren Genelge'nin ardından ayrı bir yeni Genelge yayınlandı. Bu uygulama oturana kadar da boyle aksaklıkları umuyorum zaten. Beklediğim bir şey bu.
2022 aylıklarında da önceleri sigortalı çalıpanlara bile aylık baglanmış. yeşil kart örneğini vereyim. Muhtaç olmadıgı halde yeşil kart baglananlar olmuş.
hatta 2022 engelli yakını aylıgı yakınına baglanması gerekirken 18 yaş altı çocuga bile baglanmış.
yerel idareler arasındaki uygulama farklılıkları da işin ayrı boyutu. senin dayının hanımı bu yardımdan yararlandırılırken, başka bir yerde aynı şartlara sahip eşi vefat etmiş bir yaşlı kadın yararlandırılmayacaktır mesela. BUnları da duyacagız. Burada sizde suç yok. tamamiyle kurumlar ve kurum çalışanlarının hatası. Kontroller yapılmaya devam ettiğinde bir denetimci bunu farkettiğinde dayınızın aylıgını kesecektir ya da kimbilir devam edecektir bile?
Bu sosyaş yardımlarla ilgili sistemin savunucusu değilim elbette. Ama bu sistemi bilirim ve bu sistemin mevcut mevzuatı yaşlılık aylıgı için muhtaç bulunmayan bir kadına, eşi vefat eden kadına verilen yardımı da yapamaz. Çünkü aynı muhtaçlık klriterleri aranır ikisinde de.
neyse bu konuda başını agrıtmayım ama şimdi uygulamalar hakkında bilgi vereyim sana ve sonuçları hakkında:
1. 2022 aylıkları 2012 ilk altı ayı için şu tutarlarda ödeniyor:
Yaşlı: 112,58 TL. x 3 = 337.75 TL
Özürlü (%40-69): 225,16 TL. x 3 = 675.48 TL
Özürlü (% 70 ve üstü): 337,74 TL. x 3 = 1013,22 TL
18 Yaş altı Özürlü Yakını: 225,16 TL. x 3 = 675.48 TL

Yukarıda gördüğün gibi 2022 yaşlılık aylıgı 3 aylık 337 TL'dir. Bir uyemiz sormuştu. yaşlılık aylıgı alan yakını % 40- 69 arası özürlü raporu almış. Acaba bu yaşlılık aylıgı alan özürlü aylıgına başvurabilir mi?
cevap ne biliyormusun?
Hayır, alamaz. 65 yaş ustu yaşlılık aylıgı alanlar ancak % 70 ve üstü özürlü raporu olursa 2022 bakıma muhtaç aylıgı alabilir ama özürlü aylıgı alamaz.

Şimdi karşılaştırma yapalım:
Yaşlılık aylıgı 3 aylık 337 tl.
eşi vefate den kadınlara yapılan 3 aylık nakit para 750 TL
Farkı goruyorsun di mi?

Şimdi eşi vefat eden ve yaşlılık aylıgı alan kadınlar bu yaşlılık aylıgını reddeip ve eşi vefat eden kadınlara verilen yardıma başvursa?

2022 yaşlılık aylıgı alan zaten muhtaç duurmda oldugu için yaşlılık aylıgı alıyor. İnan eşi de vefat ettiyse bu aylıga en çok hakkı olandır.

Özürlü aylıgı olarak evet, 3 aylık 675 Tl alamaz ama pekala 3 aylık 750 tl alabilir.

Bakalım Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıgı bu konuyla ilgili bir genelge ne zaman yayınlar merak ediyorum.

Şimdilik burada keseyim. Son söz: mevzuat açısından 65 yaş üstü eşi vefat etmiş kadınların yaşlılık aylıgı alması uygun gorulur. Bakacak çocugu vs yoksa.

Üst Alt