biyo, uygulamalara göre yazmadım ablam ben. Uygulamalrda hatalar ve yanlış uygulamalar olabiliyor çünkü. Bunda bilgisizliğin, mevzuatı farklı yorumlamanın büyük payı var. Ayrıca boyle projeler ilk uygulandıgında tam anlaşılmayabiliyor. Bu eşi vefat eden kadınlara yardım yapılırken önce 2022 aylıgı ile eşi vefat eden kadınlara yapılan yardım aynı anda alınabilir dendi mesela. Sonradan çarkedildi ve bu açıklamayı içren Genelge'nin ardından ayrı bir yeni Genelge yayınlandı. Bu uygulama oturana kadar da boyle aksaklıkları umuyorum zaten. Beklediğim bir şey bu.
2022 aylıklarında da önceleri sigortalı çalıpanlara bile aylık baglanmış. yeşil kart örneğini vereyim. Muhtaç olmadıgı halde yeşil kart baglananlar olmuş.
hatta 2022 engelli yakını aylıgı yakınına baglanması gerekirken 18 yaş altı çocuga bile baglanmış.
yerel idareler arasındaki uygulama farklılıkları da işin ayrı boyutu. senin dayının hanımı bu yardımdan yararlandırılırken, başka bir yerde aynı şartlara sahip eşi vefat etmiş bir yaşlı kadın yararlandırılmayacaktır mesela. BUnları da duyacagız. Burada sizde suç yok. tamamiyle kurumlar ve kurum çalışanlarının hatası. Kontroller yapılmaya devam ettiğinde bir denetimci bunu farkettiğinde dayınızın aylıgını kesecektir ya da kimbilir devam edecektir bile?
Bu sosyaş yardımlarla ilgili sistemin savunucusu değilim elbette. Ama bu sistemi bilirim ve bu sistemin mevcut mevzuatı yaşlılık aylıgı için muhtaç bulunmayan bir kadına, eşi vefat eden kadına verilen yardımı da yapamaz. Çünkü aynı muhtaçlık klriterleri aranır ikisinde de.
neyse bu konuda başını agrıtmayım ama şimdi uygulamalar hakkında bilgi vereyim sana ve sonuçları hakkında:
1. 2022 aylıkları 2012 ilk altı ayı için şu tutarlarda ödeniyor:
Yaşlı: 112,58 TL. x 3 = 337.75 TL
Özürlü (%40-69): 225,16 TL. x 3 = 675.48 TL
Özürlü (% 70 ve üstü): 337,74 TL. x 3 = 1013,22 TL
18 Yaş altı Özürlü Yakını: 225,16 TL. x 3 = 675.48 TL
Yukarıda gördüğün gibi 2022 yaşlılık aylıgı 3 aylık 337 TL'dir. Bir uyemiz sormuştu. yaşlılık aylıgı alan yakını % 40- 69 arası özürlü raporu almış. Acaba bu yaşlılık aylıgı alan özürlü aylıgına başvurabilir mi?
cevap ne biliyormusun?
Hayır, alamaz. 65 yaş ustu yaşlılık aylıgı alanlar ancak % 70 ve üstü özürlü raporu olursa 2022 bakıma muhtaç aylıgı alabilir ama özürlü aylıgı alamaz.
Şimdi karşılaştırma yapalım:
Yaşlılık aylıgı 3 aylık 337 tl.
eşi vefate den kadınlara yapılan 3 aylık nakit para 750 TL
Farkı goruyorsun di mi?
Şimdi eşi vefat eden ve yaşlılık aylıgı alan kadınlar bu yaşlılık aylıgını reddeip ve eşi vefat eden kadınlara verilen yardıma başvursa?
2022 yaşlılık aylıgı alan zaten muhtaç duurmda oldugu için yaşlılık aylıgı alıyor. İnan eşi de vefat ettiyse bu aylıga en çok hakkı olandır.
Özürlü aylıgı olarak evet, 3 aylık 675 Tl alamaz ama pekala 3 aylık 750 tl alabilir.
Bakalım Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıgı bu konuyla ilgili bir genelge ne zaman yayınlar merak ediyorum.
Şimdilik burada keseyim. Son söz: mevzuat açısından 65 yaş üstü eşi vefat etmiş kadınların yaşlılık aylıgı alması uygun gorulur. Bakacak çocugu vs yoksa.