Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Oğlum için 2022 maaşı alıyoruz. İşe girersem bu maaş kesilir mi?

polatbey

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
selamlar foruma yeni üye oldum 12 yaşında yüzde 85 otizm tanısı konulmuş bir oğlum var
oğlumun daha fazla öğrenim görebilmesi açısından maaş bağlattım kendim de yeni bir işe başlayabilmek için baş vuruda bulundum
bazı arkadaş larım SSk lı bir işe sahip olursam oğlumun aldığı maaş ının kesileceğine dair bir takım sözler söylediler ben ise çalişkide kaldım
oysaki o maaş onun kendi ihtiyaclarını tam olarak zaten gideremeyen bir meblağ iken benim çalışma ve sosyal güvencem ile ne denli alakalı olabilir diye sordum kendme ama bir türlü meselenin aslı astarını çözemedim

bu konuda tavsiye verebilecek ve bilgilendirebilecek bir arkadaş varsa çok sevinirim

NOT: gittiği özel okulda ek dersler hatta fazlası şart

polatbey

büyük ihtimalle 2022 engelli yakını aylığına başvurdunuz. Bunu teyit etmem açısından şu sorularıma cevap veriniz.
maaş başvurusu için çocuğunuzun engelli raporuyla birlikte kaymakamlıkta bulunan vakfa (SYDV) mı başvurdunuz? aldığınız maaşı 3 ayda bir PTT'den mi alıyorsunuz?
vakfa siz mi başvurdunuz eşiniz mi? şöyle de sorayım. Vakıfta başvuru formunu siz mi, eşiniz mi imzaladı?
siz sorularımı cevaplayın devam ederiz.

Kalem

hayır hayır engelli yakını aylığı değil oğlumun kendi maaş ıymış bu eşim oğlumuzun bakıma muhtac olduğu için kendisi evde bakım ücreti adı altında maaş alıyor
ptt aracılığı ile alıyorlar maaş ı ve eşim baş vurmuş form ws gibi gerekli belge wb konular la eşim ilgilendi

polatbey
PTT aracılıgıyla maaşı alıyorsanız bahsettiğiniz maaş 18 yaş altı 2022 engelli yakını aylığıdır. 3 ayda bir PTT aracılıgıyla ödenir. 2015 yılı 2. altı ay için 18 yaş altı 2022 engelli yakını aylık miktarı, 916,52 TL'dir (3 aylık).
Evde bakım aylıgı her ay bakıcıya banka aracılıgıyla ödenir. aylık 830 TL'dir.
Evde bakım aylıgı için aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne başvurulur. 18 yaş altı 2022 engelli yakını aylığı için Vakfa (SYDV) başvurulur.

Bu bilgilerden sonra artık şu maaşı netleştirelim lütfen. tekrar soruyorum çocugunuz için aldığınız maaş 18 yaş altı 2022 engelli yakını aylığı mı? yoksa her ay banka aracılıgıyla ödemesi yapılan evde bakım aylıgı mı?

Şimdi de 18 yaş altı 2022 engelli yakını aylığı hakkında bilgi vereyim. 18 yaş altında % 40 ve üstü engelli raporu olan çocuğu olan muhtaç durumdaki anne veya babaya PTT aracılığıyla 3 ayda bir ödenen 2022 aylık türüdür. 2022 engelli yakını aylıgı alan kişi ve eşi sigortalı çalışamaz. Engelli yakını aylıgı alan kişilerin SGK'lı çalışmamaları, SGK'dan bir gelir veya aylıkları olmaması gerekmektedir.

siz alınan aylıgın evde bakım aylıgı mı 2022 engelli yakını aylıgı mı oldugunu teyit edin ona göre devam edelim.

Kalem;
ablacığım bu bahsettiğiniz 3 aylık ptt den engelli yakını aylığıymış eşime sordum hemde kendisi her ay dediğiniz gbi banka aracılığı ile alıyormuş ama form ları ws dediğim gib o halletti yani 2 side mevcut

yani şunu mu demek istiyorsunuz? eşiniz çocugunuz için hem 3 ayda bir PTT'den 18 yaş altı 2022 engelli yakını aylığı alıyor hem de ayda bir bankadan evde bakım aylıgı alıyor. yani 2 maaşı da alıyor?
doğru mu anladım?

eger doğru anladıysam sorularıma devam edeyim.
hanede toplam kaç kişisiniz? hanede ikamet eden herkesin toplam aylık geliri ne kadar? oturdugunuz ev kira mı? ev,arsa.,tarla bag, bahçe vs mal mülk varsa belirtiniz lütfen.

evet doğru anladınız 2 maaş ıda alıyor evde 4 kişiyiz ben iş buldukça gecici işlerde çalışıyorum oturduğum ev cocuğumuz sebebi ile mustakil (kira) mal varlığı desen hiç bir şeyim yok abla

SGK kapsamında çalışmaya başladığınız takdirde eşinizin 18 yaş altı oğlu için aldığı 2022 engelli yakını aylığı kesilecektir.

Yönetmelik bu konuda şöyle der:
[SIZE=1]"ç) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) Nafaka bağlanan veya nafaka bağlanması mümkün olanlar ile sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanan durumunda ya da uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışan durumunda kendisine bakmakla yükümlü bir yakını bulunan engelli çocuklar hariç olmak kaydıyla; Türk vatandaşı olan, 18 yaşını tamamlamamış ve ilgili mevzuatı çerçevesinde yetkili hastanelerden alınacak sağlık kurulu raporu ile toplam olarak en az % 40 oranında engelli oldukları kanıtlanmış durumundaki engelli yakınlarının bakımını fiilen yürüten Türk vatandaşlarından, her ne nam altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden daha az olduğu ya da aynı tutardan fazla gelir sağlamasının mümkün olmadığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından tespit olunarak muhtaçlığına karar verilenleri,[/SIZE]
İlgili yönetmelik için bkz:http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.17049&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=65 yaşını

evde bakım aylığına gelince.
eger çalışmaya başlarsanız en geç 1 ay içinde çalışmaya başladığınızı evde bakım aylıgı aldıgınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmekle mükellefsiniz. geliriniz tekrar gözden geçirilecektir. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 2015 yılı 2. altı ayına göre 606,95 TL'yi geçmiyorsa evde bakım aylıgı kesilmez. aksi takdirde kesilir.

Üst Alt