Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Oğlum için evde bakım aylığı alıyoruz. 2022 aylığı alabilmemiz için ne yapmalıyız?

evren evren

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
oğlum 18 yaşına bastı.benim sigortamdan faydalanıyordu iptal edildi büyük bir mücadele sonucu tekrar sigortamdan faydalanıyor.bu arada eşim anne bakım ücreti almakta 2022 engelli maaaşı alabilmem için ne yapmam gerekiyor?bu konuda bana vereceğiniz bilgiler doğrultusunda hareket edeceğim ilginize şimdiden teşekür ederim.

2022 özürlü aylığı alabilmeniz için en az % 40 özürlü raporu sahibi olmanız gerekiyor, Ve başvuru yapacak kişinin herhangi bir işte aktif sigortalı ya da isteğe bağlı sigorta pirimi ödüyor olmaması lazım. Gelir durumuda aylık 100 tl'nin altındaysa yani muhtaçlık kriterine uygunsa aşağıdaki bağlantıda göreceğiniz belgeleri tamamlayıp sgk'ya veya kaymakamlığa başvurunuzu yapabilirsiniz.

zaten çocuğum %80 özürlü elimizde daimi rapor var.üstelik çocuğum zihinsel ve fiziksel özürlü çalışma kapasitesi yok.100 tl demişsiniz anlamadım ilginize teşekürler.

Bakmakla yükümlü olduğunuzdan sizin gelirnizden aylık olarak çocuğunuza ayırabildiğiniz miktar 100 tl'yi geçiyorsa 2022 maaşından yararlanamazsınız. Örnek olarak ;

sgk Uygulama Kılavuzuna göre özürlü aylığı gelir hesaplaması örneği

Örnek olay 2:
22 yaşındaki Özgür, (%50 veya %75 oranında) özürlü olup 3 kardeşi, annesi ve babası ile birlikte yaşamaktadır. Babası 600 YTL maaşla (sosyal güvencesi var veya yok) çalışmaktadır. Ayrıca atıl durumda herhangi bir gelir elde etmediği arsası vardır. Aldığı 600 YTL maaşın 200 YTL’sini kiraya, 200 YTL’sini iaşe giderlerine ve 100 YTL’sini çocuklarının masrafları için harcamaktadır. Sair harcamaları için geriye kalan 100 YTL’nin ancak 45 YTL’sini Özgür’e verebilmektedir.
Bu durumda Özgür 2022 sayılı kanunun 1. maddesinde muhtaçlık sınırı olarak belirlenmiş tutarın (01.07.2008 itibariyle 83,08 YTL’nin ) altında gelir elde ettiğinden özürlü aylığından yararlanabilir.

NOT: Atıl durumda olan ve herhangi bir gelir elde edilmeyen menkul veya gayrimenkul, gelir tespitinde dikkate alınmamalıdır. Ancak gayrimenkul veya menkulden herhangi bir gelir elde ediyorsa (Örn: kira geliri, arsa icar geliri) gelir tespitinde mutlaka dikkate alınmalıdır.

UYARI!
Gelir tespiti yapılırken, başvuruda bulunan kişinin kendi geliri ve ilgili yönetmeliğin 7. maddesi “ç” bendi gereğince nafaka yükümlüsü her bir yakınının kişiye ayırabileceği nafaka(yardım) miktarı göz önüne alınmalıdır.
Muhtaçlığın tespitinde, hanedeki toplam gelirinin kişi sayısına bölünmesiyle tespit edilecek tutar ölçüt alınmamalıdır.

2022.maaşı

Selam oglum 18.yaşına bastı ssk.sı iptal edildi tekrar müracaat ettim büyük bir ugraştan sonra ssksını aktif hale getirdim 2022 masasına özürlü maaşı almak için mürecaat ettim ssksı var diye red edildi mahkeme açmam lazım buna benzer daha önce emsal olarak göstere bilecegim burda karar okumuştu sayfanın genel yayın yönetmeni olan sayın oturan boganın yazısı vardı bu konuda yardım bekliyorum bu arada anne bakım aylıgı alıyorum sorun olurmu?saygılar.

2022 maaşı

18.yaşinda zihinsel vede fiziksel engelli çocugum var 18.yaşina bastı diye ssk.sını iptal ettiler uzun bir ugraştan sonra tekrar ssk.mdan faydalanmasını saglattım anne bakım ücreti alıyoruz 2022.maaşı ala bilmek için müracaat ettik sskm. dan faydalanıyor diye red ettiler daha önce burda genel yayın yönetmenimiz oturan boganın bir yazısı vardı bu konuda mahkeme açıp 2022 maaşını mahkeme kararıyla almıştı bunu emsal olarak gösterip mahkeme açmak istiyorum bu konuda yardımlarınızı bekliyorum saygılar

evren evren,
Anladığım kadarıyla çocuğunuz 18 yaşını bitirdi. 18 yaşına bastı derseniz bitirmemiş olur. 2022 aylığına başvurabilmeniz için sağlık sigortasını iptal ettirip oğlunuza yeşil kart çıkartmanız lazım. Çünkü babası üzerinden sağlık yardımı alan birinin 2022 aylık başvurusu reddedilir. İkincisi, oğlunuz zihinsel engelli olduğu için kendisi 2022 aylığı için başvuru yapamaz.

Dolayısıyla vasi tayini gerekir. Mahkemeye başvurup 18 yaşını dolduran oğlunuz için vasilik talebinde bulunmanız gerekir. Ben de % 70 oranında zihinsel özürlü çocuk babasıyım. Oğlum 18 yaşını bitirdi. 2022 aylığı başvurusunun yapılabilmesi için mahkemeye vasilik tayini için başvurdum. Aralık ayında duruşma var. Avukatsız da başvurulabiliyor. Vasilik dilekçesinin ekine oğlunuzun sağlık kurulu raporunun aslını, sizin ve oğlunuzun nüfus cüzdan fotokopisini ekleyip başvuruyorsunuz. Tabi duruşma birkaç ay sonraya veriliyor. Benimki yaklaşık üç ay sonraki bir tarihe verildi.Vasilik kararını aldıktan sonra o karar ile birlikte malmüdürlüğüne başvuruyorsunuz. Mal Müdürlüğü'nün yönlendireceği yerlerden istedikleri bütün bilgi ve belgeleri tamamlamanız gerekiyor.

Çocuğun üzerinde herhangi bir gelir, mal, mülk vb. var mı, yoksa vasi olarak sizin geliriniz, malınız, mülkünüzü araştırırlar. Hatta aynı evde yaşayan ve eve gelir sağlayan diğer kişilerin de gelirine bakarlar. Çalışan sadece sizseniz, başka yerden geliriniz yoksa, veya eve gelir getiren başka birisi varsa, toplam eve giren gelirden gelirden kira giderleri, elektrik, su, doğalgaz, mutfak vb. masrafları çıktıktan sonra özürlü oğlunuza 100 TL. ayırabiliyorsanız o zaman 2022 aylığı başvurunuz yine reddedilir. Alınan evde bakım parası bu gelire dahil EDİLMİYOR.

göstermiş oldugunuz ilgiye teşekür ederim ama burda daha önce okumuştum benim gibi çocugu 18.yaşına basan 2022 aylıgına müracaat eden red edildikten sonra mahkeme açıp kazanan vardı benim amacım onu emsal gösterip kazanmak saygılar

cocugunuz 18 yaşını doldurmuş aslında ilk başta engelli maaşına başvursaydınız işiniz daha kolay olurdu sanki
engelli maaşında bir kriter aranmıyor üzerinde gayrimenkül araba vs. yoksa herkoşulda veriyorlar
böylece SGK yoluyla sosyal hizmetlerce tescillenmiş olurdu durumu sonrasında evde bakım aylığı almanız kanımca çok daha kolay olurdu
yinede alabilirsiniz diye düşünüyorum bir sakıncası yok sadece gidin başvurun onaylanır

evren evren, öncelikle mahkeme boyutuna taşımadan önce yazdıklarımı tekrar iyice bir gözden geçiriniz. Şartlarınızın uygun oldugunu düşünüyorsanız mahkemeye taşıyın aksi takdirde hem zamanınız hem çabanız boşuna gider.
1. Sorun sadece çocugunuzun saglık güvencenizden yararlanması değil. Muhtaç bulunup bulunmamasıdır. Çocugunuzun ve nafaka yükümlüsü yakınlarının tüm gelirleri sorgulanır ve çocugunuzun hiçbir geliri yoksa bile nafaka yükümlüsü yakını olan anne babasından alabileceği yardım miktarına bakılır ve bu da çocugunuz için gelir kabul edilir. nafaka yükümlüsü yakınlarının yapabileceği yardım miktarının dikkate alınması için dayanak alınan Türk Medeni Kanunu 364. madde vardır çünkü. İlgili 2022 sayılı Kanun ve 2022 ile ilgili Yönetmelik TMK 364. maddeyi dayanak alarak muhtaçlıkta bunun da tesbitinin yapılacagını söyler (bkz: 4.madde, "ç" ve "f" fıkraları).

Muhtaçlıkla ilgili 5. maddeyi ve hak sahipliğinin tesbiti ile ilgili 6. maddeyi
okuyunuz dikkatle. Mahkeme çocugunuza verebileceğiniz aylık 100 TL'yi geçen bir yardım yapabileceğinizi ve ilgili Yönetmelik esaslarına uygun olarak muhtaç bulunmadıgını tesbit ederse davayı kaybedersiniz.
Ayrıca muhtaçlık tesbitinin ve nafaka yükümlüsü yakınlarının yapabileceği yardım miktarının nasıl tesbit edildiğini anlamak ve bir fikir edinmek açısından örnek olay 1 ve 2'yi dikkatle inceleyiniz:http://www.engelliler.biz/forum/202...22-ayliklari-gelir-hesaplamasi-ornekleri.html
Bu örnekler önceki mevzuata göre ayarlanmış olsa bile şimdiki mevzuata da uygun oldugundan bir fikir verebilir size.

2. Sağlık güvencesi açısından bakarsak olaya... Oğlunuz sizin sağlık güvencesinden yararlanıyor. Eger 2022 aylıgı baglanırsa zaten bu, durum değişikliği sayılacak 2011/50 sayılı Genelge'ye göre. Şurayı inceleyiniz:http://www.engelliler.biz/forum/202...anne-babadan-saglik-guvenceli-olamayacak.html

Bu durumda 2022 aylıgı alınması durum değişikliği kabul edilince sizin saglık güvencenizden yararlanması mümkün olmuyor. Zaten buna gerek de yok. Şimdilik 2022 aylıgı aldıgı için yeşil karttan faydalananlar yakında GSS kapsamına otomatikman alınacaklar zaten. Muhtaç vatandaşlarının saglık güvencesini karşılamayı devlet üstleniyor kısacası. 2022 aylıgı alanlar yeşil karttan (yakında da 5510 sayılı Kanun 60. madde (c) bendi (3) numaralı alt bente göre GSS kapsamında) yararlanırlar , yakınlarının sağlık güvencesinden yararlanamazlar. Uygulamada böyle.

melek hanım ve yoldaş göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı öncelikle teşekür ederim.melek hanım bu platformun yönetim kurulu başkanı oturan boganın hakan oktaşlı,ya 21.05.2009 tarihinde yazdıgı bir emsal makeme kararı var sizden ricam incelermisiniz ben o mahkeme kararını emsal göstermek istiyorum bu arada gelirim 1.187 tl eşimde anne bakım aylıgı alıyor 580.tl 5.nufusum başka gelirim yok adımıza kayıtlı hiç bir şey yok kiracıyım beni daha geniş aydınlatırsanız sevinirim şimdiden teşekür ederim saygılar sunarım

2022 maaşı

Selam oglum 18.yaşına bastı ssk.sı iptal edildi tekrar müracaat ettim büyük bir ugraştan sonra ssksını aktif hale getirdim 2022 masasına özürlü maaşı almak için mürecaat ettim ssksı var diye red edildi mahkeme açmam lazım buna benzer daha önce emsal olarak göstere bilecegim burda karar okumuştu sayfanın genel yayın yönetmeni olan sayın oturan boganın yazısı vardı bu konuda yardım bekliyorum saygılar[/INDENT]

Bahsettiğiniz yazı, hakan oktaşlı'nın açtıgı başlıktaki 3. mesaj:http://www.engelliler.biz/forum/202...at-maasi-alma-sansi-var-midir.html#post757232
Bu linkteki 1. mesaja bakarsanız güncelleme yapılmış. Benim yukarıdaki mesajımda da bahsettiğim NCKZ arkadaşımızın açtığı şu başlıga atıfta bulunulmuş güncel bilgi olarak:http://www.engelliler.biz/forum/202...anne-babadan-saglik-guvenceli-olamayacak.html

Yukarıda yazdıgığım gibi temel sorun, oğlunuzun sizin sağlık güvencesinden yararlanması değil. Bu kısım mahkeme yoluyla aşılır zaten.
Ama sizin oğlunuza yapabileceğiniz yardım miktarı 100 TL'yi aşıyor ve ilgili Kanun gereği oglunuz muhtaç bulunmazsa mahkemeden sonuç alamazsınız.

Eviniz kiraysa kiranız, barınma ihtiyacını giderdiğinden gider olarak gelirinizden düşülür. evde bakım aylıgı gelir hesabına dahil edilmez. Mutfak masrafı için çevre ekonomik durum da düşünülerek zorunlu ihtiyaçlar uzerinden hesaplanır. Bu miktar şehrinizde ne kadardır bilemem. Bunu il/ilçe idaresi belirliyor. Onun haricinde egitim masraflarına ayrılacak miktar da düşülür ( bu da çevre ekonomik şartlarına göre belirlenir.) kalan paradan çocuugunuza verebileceğiniz miktarı bulmaya çalışırlar.
O yüzden şehrinizin yaşam koşulları için baz alınan kriterleri bilemeyeceğimden buradan öngörüde bulunmam zor.
Siz kaymakamlık/mal müdürlüğüne yeniden muracat ediniz. İlgili Yönetmelik esaslarına göre muhtaçlığınızın araştırılmasını, ve muhtaç bulunmadıgınız takdirde gerekçesinin net bir şekilde yazılı olarak tarafınıza bildirilmesini talep ediniz. muhtaçlıgınız araşttırılmadan saglık guvencesine göre muhtaçlık kararı verilemez.
Muhtaçlık kararı çıkınca gerekirse oglunuzun sağlık güvencesinden düşeceğini, aksi takdirde aylık hak sahipliği konusunda olumlu bir sonuç gormeden sağlık güvencesinden düşemeyeceğini belirtin.
Başvurunuzu dikkate alıp başvurunuzun reddi halinde bunu size yazılı olarak verebilmeliler.

melek öncelikle kurban bayramınızı kutlar göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı şükranlarımı sunarım. Yazdığınız bilgiler doğrultusunda bayram sonrası muhtaçlık kararı için mal müdürlüğüne müracaat edeceğim. Gelişmeleri ileriki tarihlerde sizinle yine paylaşmak isterim. Allah'a emanet olun .

Sizin de geçmiş bayramınız kutlu olsun. Gelişmeleri bildirirseniz memnun olurum. İyi haberler bekliyorum inşallah...

melek hanım mrb mal müdürlügüne gittim engelli maaşı alamamamın tek sebebi saglıkta müstehaktır yazılı olmasını gerekçe gösterdiler eger müstehaktan düşürür isen yeni bir dilekçe ve müstehak degildir belgesi yeterlidir dedi bu durumda ne yapmalıyım? ayrıca oglumun raporuyla araba almak istiyorum raporun yüzdesi ne olmalı anne bakım ücreti alıyoruz kesilirmi? saygılar sunarım

Evren evren, çocugunuz 2022 aylıgı alınca zaten otamatikman 60/c (3) kapsamında GSS'lısı olacak. Kaymakamlık malmüdürlüğüne gidin bunu soyleyin.
"Onca ugraştım çocugumu sigortamızdan faydalandırmak için şimdi 2022 aylıgına başvurmak için kestirmek bana pahalıya patlayacak" diyin. hade olumsuz karar alldılar e bunda da tekrar çocugunuzu kendi sigortanıza geçirmek için mi ugraşacaksınız? Bunları anlatın ve başvurunuzu kabul etsinler. en azından muhtaçlıgınız sorgulansın muhtaçlık kararı olumlu yönde çıkarsa siz de çocugunuzu sigortanızdan düşürürsünüz. Şu aşamada boyle bir riske girmeyin derim. Çünkü muhtaçlık kriterlerinize uyup uymadıgınız konusunda emin değilim böyle bir durumda bu riski size önermem.
Bu riski onlara güzel bir şekilde anlatın ve size yardımcı olmalarını söyleyin.
2022 özürlü alıgı için başvuran oğlunuz sigortalı değil, başvurmasına mani yasal açıdan bir dayanak yok. başvurunuzu dikkate almak zorundalar. en azından başvurunuzu dikkate alamayacaklarını size yazılı olarak sunsunlar. yazılı olmayan söze itibar etmeyiniz. başvurunuzu niçin degerlendirmediklerini niçin başvurunuzu işleme almayacaklarını size yazılı olarak belirtsinler.
Araç için sorularınızı şuradan sorun:Özel Donanımlı Otomobiller - Motorlu Araçlar - H Sınıfı Ehliyet
Ayrıca:http://www.engelliler.biz/forum/evd...baglanmamasina-sebep-olur-mu.html#post1013724
Ayrıca 2022 aylıgı açısından muhtaçlıgın nasıl tesbit edildiğini anlamk açısından örnek olay 2'yi tekrar okuyunuz:http://www.engelliler.biz/forum/202...22-ayliklari-gelir-hesaplamasi-ornekleri.html

Üst Alt