Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Oğlum işe başlarsa 2022 aylığım kesilir mi?

selocanlar

Üye
Konular
37
Reaksiyonlar
0
ben 10 yıldır 2022 aylıgı alıyorum oglum buyudu evlendı ıse gırecek hanede 4 kısıyız 1900 maas alıyorsa benım 2022 maasım kesılşırmı kalem abla/80 engellıyım,yoksa benım 2022 maasımda gelır hesabına dahıl edılırmı kalem abla

Başka herhangi bir geliriniz var mı ? Birde oğlunuzun sigortasında yararlanabiliyormusunuz.. 2022 şartlarında biri de yeşilkartlı olmak. Ben yeşilkart ta kalayım deseniz acaba SYDV kabul eder mi ? Oğlunuzun gelirini aynı hane de diye sizin geliriniz olarak değerlendiren SYDV , oğlunuzun sigortasında yararlanma hakkınız varsa sizi sigortalı sayıp keser mi ? Sayın Kalem Melek hanım daha net ve aydınlatıcı bilgi verirmisiniz ?

selocanlar
hanede 4 kişisiniz. oğlun çalışırsa 1900 TL alacakmış.
alınan 2022 aylıkları hane gelirine dahil edilmez.
başka gelir yoksa, oğlun çalışmaya başlarsa hanede kişi başına düşen aylık gelir 475 TL olur ki sınıra çok yakınsınız. ama aylık kesilmez sınırı geçmediğiniz için.

hanede kişi başına düşen aylık gelir 483,63 TL'ye eşit ya üstünde olursa yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra 2022 aylığı kesilir.

hanede 2022 aylığından başka geliri, malı mülkü (araç,tarla vs) olan var mı?
oturduğunuz ev kira mı?
evde bakım aylığı alıyor musunuz?

alperen1
2022 aylığı alanlar 60/c 3 GSS'lı (eski yeşil kart/primi devlet öder) olurlar. 2022 aylığı kesilmeden o sağlık güvencesinden çıkamazlar.
oğlu sigortalı çalışırsa babası 60/c 3 GSS kapsamında olduğu için oğlunun sağlık güvencesinden yararlanamaz.
oğlunun sağlık güvencesinden yararlanması için babanın 60/c 3 GSS'dan çıkması gerek. babanın 60/c3 GSS'dan çıkabilmesi için de 2022 aylığının kesilmesi gerek.

kaldı ki selocanlar 2022 aylığını kestirmek istemez.

ayrıca babanın çocuğunun sağlık güvencesine otomatik geçme söz konusu olamaz. babanın çocuğunun sağlık güvencesinden yararlanamsı için SGK'ya başvurulması ve SGK'nın başvuruyu olumlu sonuçlandırması şarttır.

@Kalem Yani babanın sigortasında çocukları otomatik sağlık ta yararlanıyor. yanında kalan anne baba ise dilekçe vererek SGK onayı ile yararlanıyor. o zaman vatandaş yeşilkartta kalırsa sıkıntı yok. Tabi gelir de belirlenen sınırı aşmazsa. Birde 60/c-1 ne anlama geliyor. yani 60/c-3 ile farkı ne.

alperen1
çocukların babanın sağlık güvencesinden otomatik yararlanması, 18 yaş altı çocuklar ya da 25 yaşını tam olarak doldurmamış okuyan çocuklar, için geçerli. kız çocukları 25 yaşından buyuk olsa bile, kendi sigortası yoksa ve evli değilse onlar için de aynı şey söz konusu. ama 25 yaşını dolduran erkek çocukları için malul olma şartı aranır ve yine SGK'ya dilekçe vermesi gerekir. gördüğün gibi bu işler ayrı konu.bu konular için bu sitede ayrı bir forum var. sağlık güvencesi ile ilgili merak ettiklerinize o forumdan bakabilirsiniz.

2022 aylığı alanlar 60/c 3 GSS'lı olurlar. 2022 aylığı kesilinceye kadar da başka sağlık güvencesine geçemezler. 2022 aylığı alanlar bu kapsamdadır.

60/c 1 GSS da yeşil kart. primini devlet öder. 60/c 1 GSS'dan yararlanması 2022 aylığının baglanacağı anlamına gelmez. 60/c 1'den (yeşil kart) yararlananların, 2022 aylığından yararlanılması için %40 ve üstü engelli sağlık kurulu raporunun olması ve hanede kişi başına düşen aylık gelirin 483,63 TL altında olması şarttır. 2022 aylığı baglanınca da 60/c 3 olur (bu da yeşil kart).

ev babamın baska gelırımız yok ben 2022 maasımla ev gecındırıyorum abla,anam bakım parası alıyor,oglumun motosıkletı bırde ınegı var sosyal ınceleme yapıldı kısa gırerken 3ay once bunları soledık ama oglum calısmıyodu suanda kesın ıse gırmıs deyıl abla,gırerse 2000,tl maası olursa evde 4 kısıyız,keserlermı ,annem bakım alıyo onun daıresı ayrı

selocanlar
oğlun, 2000 TL aylık alırsa 2022 aylığın kesin kesilir.
1900 TL de alsa 1 temmuz'dan sonra maaş artışı olur, yine sınırı geçeceğinizden sosyal inceleme yapıldıktan sonra aylığın kesilir.

annen evde bakım aylığı alıyormuş. bir ara vakfa gittiğinde sor. "annem bakıcım ama ayrı evde oturuyor. annem bana baktıgı için evde bakım aylığı alıyor. evde bakım aylığı benim 2022 aylığı gelir hesabıma dahil edilir mi" diye vakfa sor. vakıf ayrı hanede de osa evde bakım aylığını senin hane gelirine dahil ediyor mu öğrenmeye çalış.

selocanlar
tamam ablası. yalnız işe girme kesinleşince haberim olsun. ne kadar maaş alacağını da öğrenip buradan yazarsın bana.

tamam abla işe gırdı asgarı ucret alıyo 1610 tl sıgortasvar

selocanlar
tamamdır. bu durumda hanede kişi başına düşen aylık gelir, 483,63 TL altında olduğundan dolayı 2022 aylığı kesilmez.

evde bakım aylığını annen alıyormuş. bakıma muhtaç engelli sen misin? yani annen sana baktıgı için mi evde bakım aylığı alıyor?

eger evde bakım hizmeti ücreti ödenen bakıma muhtaç engelli sen isen, oğlunun işe girdiğini evde bakım aylığı aldığınız il müdürlüğüne bildirin. gelir sınırını geçmiyorsunuz ama yine de bildirmeniz gerekmektedir. sınırı geçmediğiniz için zaten sorun çıkmayacak.

Üst Alt