Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Öğrenim kredisi geri ödemesi ve maluliyet raporu..? [Hukuk]

NETBUS

Üye
Konular
58
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar, üniversiteye devam edebiliyorken, bırakmadan önce, bir hata yapıp öğrenim kredisi aldım ve şimdi onu geri ödemem gerekiyor.
şu anda çalışmıyorum. ödemem çok zor ve borcum 2.400 ytl. Kredi yurtlar kurumuna başvurdum ödeme kolaylığı ve borcun silinmesi konusunda % 80 iş göremez raporum var dedim (2022 için almıştım raporu, 1 yılı geçti ne haber var 2022 den ne de sağlık karnesi yeşil kart var). O rapor olmaz dediler. Rapor da çalışamaz yazması gerekir denilerek
2 e-postama da aynı yanıt verdiler .
Benim bu durumda yapmam gereken nedir? parayı mecbur ödemeli miyim? raporda istedikleri bu çalışamaz ibaresi şart mıdır? almalı mıyım?

Ben onu engel durumuna istinanen %50 sini öder diye biliyordum.Yani Engelli bireyler %50 sini öder borcun..

Engelli hakları Madde 24;

24- Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından uygulanan harç ve öğrenim kredisi tahsisinde

% 40’ın üzerinde engeli olduğunu belgeleyenlere öncelik tanınmakta ve harç kredisinin geri ödenmesinde % 50 indirim yapılmaktadır.

eğer bu doğruysa çok güzel olur ama dediğim gibi e-postalarıma , çalışamaz ibaresi olması gerekir diye olumsuz ve açıklayıcı olmayan cevaplar veriyorlar. Bu konuyu nerden araştırabilirim ? yani bu engelli hakları yazısını onlara nasıl gösterbilirim ? kaynak olarak neyi söylmeliyim mesela buradaki Kredi yurtlar kurumuna ?

Aşağıda vereceğim linki onlara maille gönderebilirsiniz..24.maddeyi özellikle okumalarını belirtmelisiniz...Hala inatla ve ısrarla dediğim dedik çaldığım düdük konumunda devam ederlerse;o zaman kanuni yönden kazanılmış hakkınız için dava açabilirsiniz..Yinede bu konu hakkında bir avukat arkadaşıma sorar size tekrar bir cevap yazarım..saygılar..

www.oob.anadolu.edu.tr/?sayfa=kaynakca

arkadaşlar KYK dan e-postama cevap geldi . Durum gösteriyor ki engelli hakları falan pek bir şey ifade etmiyor . Nerede yaşadığımızı bir kez daha bizlere hatırlatan bir cevap geldi KYK dan.Bu son durumda nasıl bir yol izlemem gerekir ? İşte cevap metni

• Kurumumuz öğrenim kredisi Yönetmeliğinin 41.maddesi ile katkı kredisi Yönetmeliğinin 37.maddesi, Öğrenim sırasında veya öğrenimden sonra vefat ettikleri veya çalışamayacak derecede sürekli sakat kalmış oldukları tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulu tarafından tespit edilenlerin borçları silinir; hükmüne amirdir.

Ayrıca, Kurumumuzdan öğrenim ve katkı kredisi almak için müracaat eden; (şehit çocukları, gazi çocukları, amâ, felçli, bir veya iki kolu veya bacağı olmayanlar, anne ve babası ölmüş veya ayrı olanlar vb.) öğrencilere öncelikli olarak kredi tahsisi yapılmakta ve bu öğrencilerin borçlarının Toptan Eşya Fiyat Endeksinden (TEFE) doğan miktarlardan, Yönetim Kurulumuz Kararı gereğince, % 50 indirim yapılmaktadır.

Yukarıda belirtilen hükümler doğrultusunda alınacak Sağlık Kurulu Raporunun gönderilmesi, çalışarak hayatını kazanamaz ibaresinin bulunması halinde durumunuz incelenecektir.

evet aramadığım yer kalmadı . özürlüler idaresi başkanlığını, ozida ve KYK yı aradım. Kredi yurtlar kurumu için engel % si bi şey ifde etmiyor .çalışamaz ibaresi yazması gerekiyor diyor başka bi şey demiyor . yani engeliniz %100 de olsa çalışamaz ibaresi yoksa borcu ödeyeceksiniz . Ödeme kolaylığı peşinödeme indirimi falan gibi seceneklerde yok yani . Burada engellileri ayrımcılığa tabi tutmamışlar ödeme konusunda bunu anladım. hiç olmazsa peşin ödemede indirim yapsalardı o da yok. özürlüler idaresindeki kişi ; % 80 engelli olmakla , çalışamaz ibaresi çok ayrı şeyler dedi .çalışamaz ibareli rapor alırsanız ileride iş bulmakda güçlük çekersiniz dedi . son durum bu . kolaylık yok engel var . Biz engelli değil engelleneniz diyordum bi defa daha kanıtlandı .

sevgili arkadaşlar ben de bu kredileri almıştım. şimdi %95 engelliyim ve raporumda ağır özürlü yazıyo bu rapor geri ödeme yapmamak için yeterlimi?

Üst Alt