Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Öğretim Üyesi ve Öğretim Görevlisi Olmak Hakkında

StratoS

Aktif Üye
Konular
33
Reaksiyonlar
3
Selamlar,

Daha önceki paylaşımımda Engelliler olarak bizlerin yüksek lisans ve doktora ile ilgili süreçlerinden bahsedip, öğretim üyesi olmamız ile ilgili fırsatlardan bahsetmiştim.

https://www.engelliler.biz/forum/okul-oncesi-ilkogretim-lise-universite-donemi-sinavlar/210649-engelliler-icin-yuksek-lisans-ve-doktora.html

Bugünkü resmi gazetede çıkan yönetmelik değişikliği ile "ÖĞRETİM ÜYESİ DIŞINDAKİ ÖĞRETİM ELEMANI KADROLARINA YAPILACAK ATAMALARDA UYGULANACAK MERKEZİ SINAV İLE GİRİŞ SINAVLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK" ile ilgili de bazı değişiklikleri sizinle paylaşmak istedim.

Öncelikle Öğretim Üyesi ve Öğretim Görevlisi nedir onu bir inceleyelim:

2914 Sayılı kanunun 3.maddesi

1-Öğretim Üyeleri Sınıfı

Bu sınıf, profesörler, doçentler ve yardımcı doçentlerden oluşur. En yüksek düzeydeki akademik unvana sahip kişi olan Profesörler, profesör kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren birinci derecenin, Doçentlik sınavını başararak akademik unvana sahip kişi olan Doçentler, doçent kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren üçüncü derecenin, Doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta uzmanlık veya belli sanat dallarında yeterlik belge ve yetkisini kazanmış,ilk kademedeki akademik unvana sahip kişi olan Yardımcı doçentler, yardımcı doçent kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren beşinci derecenin, İlk kademe aylığını alırlar.
Bunlardan üst dereceye atananlar, bu dereceleri kazanılmış hak olarakaldıktan sonra geçirecekleri her yıl için bir kademe ilerlemesindenyararlanırlar.

2-Öğretim Görevlileri ve Okutmanlar Sınıfı

Bu sınıf, öğretim görevlileri ile okutmanlardan oluşur. Öğretim Görevlisi; Ders vermek ve uygulama yaptırmakla yükümlü bir öğretim elemanıdır. Okutman; Eğitim - öğretim süresince çeşitli öğretim programlarında ortak zorunlu ders olarak belirlenen dersleri okutan veya uygulayan öğretim elemanıdır.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Şimdi biz engelliler olarak örneğin meslek yüksek okullarında öğretim görevlisi/okutman olmak için, 4 yıllık bir fakülteden mezun olduk, 2-3 yılda mezun olduğumuz alan ile ilgili tecrübe edindik. Yüksek Lisans ve Doktora yapmadan Öğretim Görevlisi olabilir, ve akademik hayatımıza başlayabiliriz.

Elbette maaş ve imkanlar Üretim Üyesi sınıfına göre daha düşük olacak ama dediğim gibi ders verebiliriz.

Burada değişiklik yapılan en önemli konu yaş konusu. Önceden başvuru için 35 yaş sınırı vardı ve artık yok.

Uzun lafın kısası, emekli olduk ya da olmak üzereyiz, Öğretim Görevlisi olmak için ALES ve Dil şartlarını sağlayıp, meslek yüksek okulu için diplomamız ve uzmanlığımız ile, meslek yüksek okulu dışındaki üniversite bölümleri için yüsek lisans diploması ile başvuruda bulunabilir ve emeklilikte özel sektörde çalışmama ve emekli Devlet Memurluğuna devam edememe durumu ortadan kaldırabiliriz.

Ben engelli emekliler için Öğretim Üyesi ve Öğretim Görevlisi olmanın bu anlamda çok ciddi fırsat olduğunu düşünüyorum...

Birde benim gibi, 2016 yılından önce tessiz yüksek lisans yaptıysanız, hem Öğretim Üyesi Kadrosu için bunu Tezli Lisans olarak Saydırıp Doktora yapabilir, hem de meslek yüksek okulları dışındaki Öğretim Görevlisi kadroları için ilgili şartları sağlayıp 3 yıl süreyle atanabilir ve bu 3 yıl içinde tezli yüksek lisans yapıp, atamanızın devamlılığını sağlayabilirsiniz.

Yönetmelik Değişikliği: 3 Ekim 2019 PERŞEMBE

Üst Alt