Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Öğretmen, engelli emeklilik nasıl oluyor?

bahar15

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar, üye olmadan önce sayfalarca okudum ama kafam çok karıştı.
Malullük,engellilik,4a,4b,4c...Yardımcı olursanız sevinirim.
1997 yılında öğretmenliğe başladım ve 2005 yılında olduğum troid ameliyatı sonrasında ses teli felci yaşadım.Uzun süreli ses kısıklığı ve nefes alıp vermede zorlanma yaşadım.Zamanla biraz düzelsede, eski halime dönemedim.Hizmette
21 yılımı tamamladım.Artık sınıf ortamında çok zorlanıyor ve tıkanıyorum.

1-Emekli olabilir miyim?Engelli emeklilik mi? malullük mü?
2-Emekli olmak için Engelli vergi indirimine mi başvurmalıyım?Yoksa doğrudan emeklilik isteğinde mi bulunmalıyım?
3-Grev yerimde değilim, başka ilden başvuruda bulunabilir miyim?
4-Nereden başlamalıyım?Vergi dairesi, kurum,hastane

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Geçmiş olsun diyelim. Önce ya eğirim araştırma hastanelerinden yada tıp fakültelerinden %40 ve üzeri sağlık engelli raporu raporu almanız lazım. Sonradan engelli memur sıfatı ile 5510 sayılı yasanın geçici 4. md. 6 fıkrasına göre emekli olabilirsiniz yaşı beklemeden daha sonrasında. Görüşte sorabilirsiniz SGK ya direk müracaatta da bulunabilirsiniz kurumunuz aracılığı ile emeklilik için. Engelli emekliliği mamullükten daha avantajlıdır. Sonrasında isterseniz size çalışma imkanı da verir.

Teşekkür ederim, cevabınız için.Önce rapor almak gerekiyor o zaman, teşekkürler..

1- 5510 geçisi 4. maddeye göre emekli olacaksınız:
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,​

2- Vergi indirimi ile bir işiniz yok. Oran bulunan engelli sağlık kurulu raporu ile kurumunuza başvuracaksınız. Raporda hastalığınızla ilgili testler vb. tüm atıflar doğru olmalı. Eksik tanı raporu güçsüz yapar ve SGK'dan geri dönme riski doğurur

3- Başka ilden başvurmak işlemleri çok uzatır. Kesinlikle tavsiye etmem.

4- Rapor -> kurumunuza emeklilik başvurusu

Çok teşekkürler, artık nerden başlamam gerektiğini biliyorum.

merhaba
ben de öğretmenim
yeni erken engelli emekli oldum
önce sgk tarafından kabul edilen hastanelerden rapor
raporu kurumunuza dilekçeyle veriyorsunuz
onlar da kamu emeklileri daire başkanlığına yollar ve bu 3 ayı bulur
cevap gelir ve diğer evrakları da verip emekli olursunuz 1/1derece/kademe 3000 gösterge ve 20 yıl çalışmayla 2500 maaş alırsın

Son düzenleme:
hasan hoca

2500 tl, iyi para, kaç yılda, kaç ek gösterge ve derece kademede aldınız bu parayı, ikramiye kaç para aldınız? Kaç yaşında emekli oldunuz?

Peki elinde sağlık raporu olup yılı doldurmayanlar için en uygunu vergi indirimi alıp yıl şartını doldurmayı mı beklemektir?

20 yıl 7 ay hizmet ,1/1 derece kademe, 3000 gösterge, temmuz zammıyla maaş 2500tl ...ikramiye 64 bin yaş 45

[FONT=sans-serif][/FONT]

Forumun değisik yerlerinde 2008 öncesi işe başlayanlar erken emekli olmak için vergi indirimine başvurmalı derken burada vergi indirimine gerek yok denilmiş.

Bu 2008 öncesi sonrası ne oluyor?

Hasan hocam, hastanenin görev yaptığım yerde olması şart değil dimi?Birde hastaneye rapor için başvururken ne diyeceğiz, engelli vergi indirimi diye başvuran arkadaşım var, ama biz emeklilik için mi diyeceğiz, matbu evrak var mı, dilekçe mi yazalım.

Cevaplarınız için teşekkürler..
@hasan hoca

bahar15 ,sgk nın onayladıgı devlet tıp ve araştırma hastaneleri olur.en iyisi tedavi olduğun hastanede ve seni takip eden dr un heyette bulunduğu sağlık kuruludur veya takipleri gösteren dökümanların(yatış evrağı, ilaç kullanım (e devlette var) hastane epikrizleri ile herhangi bir hastanenin rapor merkezine baş vurabilirsin.ben devlet memuruyum engelli erken emekli olmak istiyorum, diyeceksin.vergi indiriminden bahsetme bizim için geçerli değil.(öğretmen)

kısaca:
Dilekçeyle hast'ye rapor başvurusu,tedavilerini gösteren dökümanlar(kurula sunulacak heyete çıkacağın zaman)
rapor alınır ve o raporun yüzdesiyle görev yaptığın yere dilekçeyle başvurursun
onlarda kamu görevlileri emeklileri başkanlığına yollar
olur gelirse şartlar uyarsa diğer evrakları da (kurum sana söyler hangi evrak olduğunu askerlik icra vb)tamalar emekli olursun
şartları var %40 18 yıl %60 üstü 16 yıl çalışman gerekli, değilse olmaz.
derece ve kademe ,hizmet yılın da önemli değilse maaş düşük olur

Son düzenleme:
Hasan hocam, çok teşekkürler.Sayenizde kafamdaki sorulara cevap bulabildim.

geçmiş olsun bahar15 hanım meslektaşmışız dikkat etmemiştim.

Konuyu okudum hala net anlamadım.

Öğretmenin engelinden dolayı erken emekli olması için vergi indirimine gerek var mı yok mu?

OturanBoğa vergi indirimiyle işiniz yok demiş.
hasan hoca da vergi indirimi bizim için geçerli değil demiş.

Öğretmen için neden vergi indirimi gecerli değil?

login
Anlaşılmayacak bir şey yok.

"Öğretmenin engelinden dolayı erken emekli olması için vergi indirimine gerek var mı yok mu?" YOK.

"Öğretmen için neden vergi indirimi gecerli değil? " Emeklilikte memurlar için geçerli değil, normalde çalışırken geçerli maaşınız biraz daha artar az vergi kesildiği için. SSK ve bağkurlu emekliliği ile karıştırmayın.

Üst Alt