Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Öğretmen iken geri plana alınan bir kişinin maaşının durumu ne olur? [Hukuk]

login

Üye
Konular
24
Reaksiyonlar
0
Uzun süre öğretmenlik yapan bir yakınım psikolojik rahatsızlığı nedeniyle aldığı sağlık kurulu raporuyla yaklaşık 4-5 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığında geri bir planda bir göreve atanmıştı..O zamandan şimdiye kadar öğretmen maaşı alan bu yakınımın maaşının yaklaşık dörtte birine haciz geldi..

Gerekçe olarakta maaşının geri planda görevlendirilmesinden itibaren yanlış hesaplandığı aslında öğretmen maaşı alamayacağı memur maaşı alması gerektiği olarak gösterildi..Yaklaşık olarak 10-11 bin tl lik bir para ve 3 senelik bir ödeme planı yapılmış..

Bizim öğrenmek istediğimiz

1-İdarenin yaptığı bu işlem hukuksal olarak doğru mudur? Daha önce yapılan işlem yanlış mıydı? Uzun süre Milli Eğitim Bakanlığında öğretmen olarak hizmet eden ve öğretmen diplomasına sahip olan bir kişi bir kişi sırf hastalığı nedeniyle bu şekilde bir muameleye reva görülür mü?

2-Bu yakınımın vergi indiriminden yararlanması söz konusu olabilir mi? Söz konusuysa ne yapması gerekir? (Bu haciz nedeniyle kişi maddi açıdan sıkıntıya düştüğü için bu vergi indirimini de düşünmek zorunda kaldık )

Bu konuda bilgisi olanların yanıtlarını bekliyoruz..Açıkçası şu an ne yapılması gerektiği hakkında pek fikrimiz yok..

İlk sorunuza dair bence bir avukatla görüşün mutlaka. Önemli bir konu... Maalesef bir bilgiye sahip değilim. Ama kurumun böylesi bir dayatmayla kadro değişikliği yapması, sonra maaşı da kesip böyle bir geri talepte bulunması bana ne hakkaniylet ne de hukukla bağdaşır geliyor. Bence mutlaka hukuki süreç başlatın.

Vergi indirim hakkı elde etmesi ya da malulen emekli olması için:
1- Şu andaki sağlık durumu maluliyet cetveli'ne göre maluliyeti gerektiriyor mu? Ya da işgücü kaybı cetveli'ne göre %40 ve üzerinde işgücü kaybına neden oluyor mu?
2- İlk sigortalı olunduğu tari? Memur olduğu tarih? Toplam hizmet süresi? Memuriyete başladığı tarihte %40 ve üzeri rapor alacak düzeyde işgücü kaybı var mıydı?

Yanıtınız için teşekkür ederim..Kendine kurumlararası geçiş yapmış olsaydınız maaşınızda düşme olmazdı gibi mantıksız bir açıklama yapılmış..Bu durum çevredeki herkese ve bana da garip geldi..Devletin verdiği görev her ne olursa olsun öğretmen maaşını kesmemesi gerekir diye düşünüyorum..Sorularınıza gelince

1-Verdiğiniz maluliyet ve işgücü kaybı cetveline baktım..Her ikisinde de yüzde 40 ın üzerinde bir işgücü kaybı söz konusu..
2-İlk sigortalı olduğu tarih aynı zamanda memuriyete başladığı tarih 1992..Herhangi bir ara vermedi ve şu an hala çalışmakta..Memuriyete başladığı tarihte herhangi bir sağlık problemi yoktu..

Miili eğitimde uygulama böyle,buradaki hata sadece başlarda hala öğretmen maaşını ödemeye devam etmeleri olmuş sonradan yanlış farkedilince borç çıkarılmış ki,eleştirilecek konu bu.
Evet öğretmenlik diplomasına sahip kardeşimiz ama malesef psikolojik rahatsızlıklar öğretmenlik vasfını yitirmiş olmaya gerekçe sayılıyor,bu konuda hassas milli eğitim.
Rahatsızlık başka tür birşey olsaydı geri hizmete verilmesi o kadar kolay olmazdı ama bu durumda geri hizmete verilmesinden ve maaş düşüşü için hukuki süreç size birşey kazandırmaz.
Tek yapmanız gereken,tredavi ve sonrasında iyileşme görüldüğüne dair rapor ile tekrar görevinize iade istemek olacak.

Resmi yollarla geri plana alınmış.Bu geri alınma sırasında görev değişikliği maaşa yansıtılmamış.Burada yapılan bir hata var.Bu hatayı yapan da öğretmenin kendisi değil.

Bunun tersi olsaydı ne olurdu...yani öğretmen eksik maaş alsaydı, yanlış hesaplansaydı maaşı, dilekçe verip eksik yatırılan kısımları talep ederdi.Çünkü her şey kayıt altında.Dilekçe verip kendisinden kaynaklanmayan bir hatadan dolayı mağdur olduğunu belirtebilir.Ödeme planı çıkarılıp iş resmiyete döküldükten sonra düzeltilmesi zor görünüyor.

Devletin taksit taksit verip sonra daha fazla bir miktarı daha kısa bir zaman içinde geri istemesi işin ayrı bir boyutu..Nihayetinde hak ettiği maaş neyse kendisi ona razı ama yeterki uygulamanın doğru olduğundan emin olalım..
Ufuk bey Milli eğitim de böyle diyorsunuz bundan kurumlar arasında farklı uygulamalar olduğunu çıkarabilir miyiz?

Sayın Login.
Milli eğitimin diğer kurumlardan şöyle bir farkı var;
eğitim-öğretim kadrolarını yönetiyor.Yeni gelişmeye başlayan çocuklarımızın,yarının büyükleri olacak öğrencilerimizin emanet edildiği öğretmen kadrolarını.
Bu yönden bakacak olursak kurumun bu konudaki hassasiyetini anlamakta zorlanmayız.
Sakın üzerinize alınmayın,hem uzak bir akrabam var,hem de çok yakın bir arkadaşımın ablası bu durumda.
Allah dert vermesin,elbette zor durum,biri işkenceden dolayı olmuştu (12 Eylül) diğerinin ailevi sorunları vardı.Yani kimse isteyerek gelmiyor bu duruma,Allah en kısa zamanda asli görevlerine döndürsün inşaallah.
Ama kabul edersiniz ki,bizler de dahil kimse çocuğunu görev yeterliliğini kaybetmiş öğretmenlere emanet etmek istemez.
Umarım beni yanlış anlamadınız.
Temennim;kardeşimizin en kısa sürede sağlığına kavuşması ve asli görevine iade edilmesi yönünde.

Bu konu neden görevden alındı konusu değil..O zaten çok önceden olan bir olayv e şu an zaten öğretmenlik yapmıyor..Söylediğim gibi maaş konusunda 2 farklı uygulama var..Biz bunun doğrusunu merak ediyoruz..Başka kurumlarda farklı uygulama varsa M.E.B nda da aynı uygulamanın olması gerek..
Haklı adaletli olan devlet çalışanını hangi göreve verirse versin ücretinde bir gerileme yapmaması gerektiği değil midir?

Hayır Milli eğitim hassas derken,görev değişikliği konusunda dedim,başka kurumlarda eski kadronun maaşı alınmaya devem edilir demedim.
Normal uygulama hangi kadroya atanılırsa o kadronun maaşı alınır.
Sizin durumunuzda eleştiriye açık konu;öğretmenlik maaşı ödenmeye devam edilip sonradan ödenmesi güç rakamlara ulaşınca geri iade istenmesi.Bunda çalışanın hiçbir ihmali,etkisi yoktur.

Üst Alt