Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Öğretmenim. 1800 gün sonrası malulen emeklilikten yararlanmak istiyorum?

fikret10

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
selamlar saygılar hepinize
yeni üyeyim.
sonradan oluşan koksis kuyruk sokumu kırığı sebebiyle öğretmenliğimi yapamaz hale geldim.yatalak oldum .kişisel bakımımıda yapamıyorum. çorabımıda giyemiyorum.wcmi yapamıyorum traş olamıyorum vs vs..hastahaneye bile taxiyle yatarak gidiyor geliyorum
oturamıyorum,ayakta duramıyorum.oturma simidide işe yaramadı.omurgam bozuluyor, vücudum şişiyor.yatamıyorum da acı ve ağrılardan ...bursa tıptada kırık olduğu ortaya çıktı .
ama kimse ameliyat yapmıyor....
ücretsiz izin hakkımı kullandım.heyet raporu hakkım kaldı ama doktorum heyete de çıkarmadı. kurum sevki ve hakem hastahaneden bahsetti...
benim şu anda yapmam gereken nedir? yaklaşık 6.5 yıllık emekli sandığım var 5510 um.öncesindede 2007 yılı ücretli öğretmen olarak çalıştığım ssk girişim var.
bildiklerim bunlar...
kurum sevki isteyip hastalık oran raporumu çıkarmalıyım?
beni ameliyat ederler mi ?
ne yapmalıyım?
saygılar

Fikret bey kardeşim kurum sevkiyle beraber maluliyet cetveli'ne göre en az %60 heyet raporu almanız gerekiyor. geçmiş olsun

Fikret bey kurum sevkiyle yapmış olduğunuz müracat sonucunda,
maluliyet için hazırlanan roporlarda hastane yüzde değerlendirme yapıyor,
tanıyı koyup sgk gönderip kararı onlaramı bırakıyorlar. bende maluliyete müracat etmiştim 19.12.2014 tarihinde %46 oran verdiler 15.01.2015 tarihinde tekrar 5510 sayılı yasanın geçici 4.maddesine istinaden erkens yaşlılık emekliliğine müracat etmiş bulunmaktayım burda çok sabırlı olmak gerekiyor hemde çook

öncelikle cevap için tşkkrler
kurum sevkinin nasıl olması gerekiyor nihat bey.
yani; hastalık oranını belirtmek içinmi yazılmalı ,yoksa malulen emeklilik adıylamı yazılmalı. hastalıklarım sebebiyle öğretmenlik mesleğimi yapamıyorum. şu şu maddeler gereğince,malulen emekli olmak istiyorum diyemi yazılmalı yoksa oran bildirimi şekliylemi yazılmalı. tam olarak nasıl olmalı kardeşim bu yazı ?

sabır konusunda şu anda maaleseff ben yokum kardeşim:(( kemiği kırık bir şekilde derse giriyorum 10 gündür...
oturmak , ayakta durmak ,uyumak.. hepsi haram oldu bana..:((( yeni yıla girdik 40 günlük rapor hakkımın 10 günü şimdiden bitti bile.... sevk işlemide eğer uzun sürüyorsa rapor konusunda ne yapacağımı bilemiyorum bile...

2- Malullük aylığına hak kazanma şartları

xkamu çalışanları çalışma gücünü en az %60 oranında yitirmiş
veya göreviniyapamayacak hale gelmiş olmak,
x 10 yıllık sigortalılık süresini ve 1800 gün prim
gününü doldurmuş olmak.

Eğer kişi, başkasının bakımına
muhtaç bir şekilde malul kalmışsa bu kez
'10 yıllık sigortalılık süresi aranmaz ve 1800 prim günü yeterli'' olur.

BURASI ÇOK ÖNEMLİ !
3- Çalışma gücü kaybı oranı (malullük) ile
özür oranı arasındaki fark nedir?

x Çalışma gücü kaybı oranı olan % 60 ile
% 60 özür oranı aynı anlama gelmez.
Bu oranlar farklı yönetmeliklerle tespit edilmektedir.

Malul sayılan sigortalılarımız veya hak sahipleri her hangi bir işte
çalışamaz.

Özürlü vatandaşlarımız ise özür durumlarına uygun işlerde çalışabilir

4- Maluliyet tespiti için bağlı bulunduğunuz kurum müdürlüğne ,
İlerleyen rahatsızlığınızın görevinizi yapmayacak ilerlediğini belirtir bir dilekceyle
maluliyet tespiti için SGK'nın yetkilendirdi'ği Hastane yada Üniversite ye sevkinizi n yapılmasını isteyin.

hcm özlükteki memur 10 yıl lazım dedi vs vs ..bende malulen emeklilik iççin 1800 gün yetiyor dedim .sağlık merkezine başvurun dediler. sağlık merkezinede durumumu açıkladım az önce. sağlık merkezi okuluma şöyle dilekçe vermemi söyledi...
hastalıklrımdan dolayı öğretmenlik mesleğimi yapamaz hale geldim.malulen emekli olmak istiyorum diye bir dilekçe yazacağım bu gün okula.

şimdi okul mu sevk edecek beni hastahaneye ??kafam karıştı:((
sağlık merkezi bana ,seni önce devlet hastahanesine sevk ederler sonra başka hastahaneye sevk ederler dedi .

şu durumda:1-okul sevkiyle gittiğimde buradaki devlet hastahanesi bana maluliyet oranımı verecek?
2-süreç doğru mu işliyor ?
saygılar

Kardeş, sen zaten Maluliyetlet olmadan emekli olamazsın, tabiki maluliyet istemiyle sevk edilmen gerekiyor kurum sevki çok önemli.

**Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olup 1800 gün prim bildirilmiş (sigortalılık süresi şartı aranmadan) olanlar
herhangi bir yaş şartı aranmadan malullük aylığı almaya hak kazanırlar.

Örnek kurum sevki: ''Kurumumuz peroneli xxxx sicil nolu öğretmeni Uzun süre tedavi görmüş olmasına rağmen, zaman içinde daha'da ağırlaşan rahatsızlığı sebebiyle
görev yapamayacak duruma gelmiş, kendi isteği ve ekte görülen dilekcesiyle malul olmak istediğini belirmiş ve sevk işlemleri için gerekli işlemlerin başlatılmsını istemiştir.
Bu dilekce istinaden personelimiz Fikret x..... SGK'nın yetkili kılmış olduğu x ( sağlık kuruluşuna) sevki ile malüliyet oranının tesbitinin yapılması uygundur.''

1800 günden yararlanabilmek için başkasının bakımına muhtaç olmalısınız yani kişisel ihtiyaçlarınızı yardımsız yapamaz halde olmalısınız. Tek hastalıktan yüzde 60 rapor alabilmelisiniz.

18 ay heyet raporu hakkınız var iyileşemezseniz bir 18 ay daha alabilirsiniz. Ben olsam 6 aylık heyet raporu çıkarttırırım ve tedavimi yaptırırım. 36 ay rapor kullanıp iyileşemezseniz o zaman mevcut durumunuza göre bir hal çaresine bakarsınız. Allah şifa versin, sabrı elden bırakmayın...

cevaplar için çok teşekkür ediyorum.

geçen cuma, okuluma hastalığımın ilerlemesi sebebiyle malulen emekliliğimi isteyen dilekçemi yazdım.ilçe mebden bugün yazı gelmiş.yazıda:

dilekçem incelenmiş olup 5434 sayılı emekli sandığı kanunu ile 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununun 26. maddesine göre 10 yıllık hizmet süresi doldurmadığımdan dolayı malulen emekliye ayrılamayacağım yazıyor....

ne yapabilirim bu durumda ??
hangi maddeye göre dilekçemi dikkate almalarını sağlayabilirim?

saygılar sevgiler

mallullük

Malul sayılanlara aylık bağlanabilmesi için;

En az on yıldan beri sigortalı bulunmaları ve toplamda 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin bulunması gerekmektedir.

Şayet kişinin malullük durumu başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede bulunması halinde ise en az on yıldan beri sigortalı bulunma şartı aranmaksızın sadece 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması yeterli görülmektedir.

MADDE 6 - (1) Kamu görevlilerine malullük aylığı bağlanabilmesi için;

a) Kanuna göre malul sayılması,

b) En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,

şartları aranır.

(2) Birden fazla sigortalılık haline tabi olarak çalışan veya prim ödeyen sigortalıların malullük aylığı bağlanmasına ilişkin taleplerinde, son defa kamu görevlisi olarak görev yapmış olma şartı dikkate alınır.

657 sayılı Kanun Madde 105 hükmü kapsamında;

- Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar izin verilebilmektedir.

- Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınmaktadır.

- Onsekiz veya oniki aya kadar izin verilen memurun, bu iznin sonunda işe başlayabilmesi için, iyileştiğine dair raporu (yurt dışındaki memurlar için mahallî usûle göre verilecek raporu) ibraz etmesi zorunlu olmaktadır.

- Ayrıca izin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmî sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni;

1- Daha once onsekiz ay ise bir onsekiz ay daha,

2- Daha once oniki ay ise bir oniki ay daha,

uzatılabilmektedir. Bu süreler sonunda iyileşemeyen memur hakkında resen emeklilik hükümleri uygulanmaktadır. Aylık bağlanabilmesi için de en az 10 yıl hizmetlerinin bulunması gerekecektir. Fiili hizmet süresi zammı, yani yıpranma zamları bulunuyorsa 10 yıl hizmetin doldurulmasında dikkate alınmaktadır.

- 12 ay veya 24 ay, 18 ay veya 36 aylık sıhhi izin süreleri kişilerin hizmetlerine eklenilen süre olmaktadır. Sıhhi izin sürelerinin aynı hastalık olması halinde sıhhi izin sürelerinin kaç gün olduğu da sıhhi izin sürelerinin toplamından bulunmaktadır. Alınan sıhhi izin süreleri farklı hastalık olması halinde bu süreler ayrı ayrı bulunmak suretiyle sıhhi izin sürelerinin tespitinin yapılması gerekir.

Son düzenleme:
Bakıma muhtaçlık dışında emekli olamazsınız. Dilekçenizde bakıma muhtaç olduğunuzu belirttiniz mi? Aşağıda bakıma muhtaçlık kriterleri var eğer bu kriterlerden birine durumunuz uygunsa ve rapor alabilirseniz emekli olabilirsiniz. Rapor almak da yetmez Ankara daki sağlık kurulunun bu raporu onaylaması ve bakıma muhtaç olduğunuza karar vermesi gerekir...

dostempati

hcm benim rahatsızlığım o maddelerin hiçbirine uymuyor maalesef ama (g) maddesine belki girebilir

g) (Ek:RG-22/1/2011-27823) Yukarıda tespit edilen hastalık ve arızalar dışında kaldığı halde tedavi edilemeyen, başka birinin sürekli bakımına muhtaç olan ağır hastalık ve arızalar.

bu arada bakıma muhtç olduğumu dilekçemde belirtmedim.....:(:(:(:(:((((

algaNihat
hcm red edilen dilekçemle ilgili olarak ilçe mebdeki memura yarın neden madde 6 ya göre neden işlem yapmadıklarını soracağım.ayrıca hastahaneye maluliyet durumunu bildirir bir dilekçe nasıl yazılır onuda danışacağım .çok teşekkürler.saygı ve sevgiler

yaa anlamadığım bir konu var. mr sonucunda hastahanedeki doktorum bana kurum sevki yaptırmamı önerirken ,ben maluliyet durumumu bir türlü kanıtlayamıyorum.ilçe mebin beni sevketmesini beklerken red cevabı geliyor elime..nasıl maluliyet bildirir oranına başvuracağım anlamadım gitti...1 haftadır deli oldum bu durumdan...

mebe tekrar başvurdum yeni ve farklı bir dilekçe daha yazdım bu hafta mesai bitimi saatine kadar cevap bekliyorum
herkese acil şifalar dilerim

fikret10 kardeş, Başka birinin sürekli bakımına muhtaç olup olmadığına ne ben nede başkası karar verebilir, bunun tespitini yapabilecek olan merci ''ÇALIŞMA VE MESLEKTE KAZANMA GÜCÜ KAYBI ORANI TESPİT İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİNE GÖRE'' ancak ve ancak doktorlar karar verebilir. bunu anlamak için'de mutlaka önce bir sağlık kuruluna girmen gerekiyor.

Nasıl ve hangi yetkiyle kim senin bu isteğini RED edebiliyor anlayabilmiş deyilim, beni asıl şaşırtan işin bu yanı.
kardeş sen dilekcelerini yazmaya devam et, silsile yolunu takip ederek taki sevkini alana kadar ama, bir önceki Red cevaplarını da, her yeni yazdığın dilekcenin arkasına iliştirerek üst merciyi olaydan haberdar etmeyide ihmal etme.
çünkü kişinin ''Malülüliyet Tesbit İsteme Hakını'' deyil Meb. Cumhurbaşkanı bile olsa engelleyemez.:mad:

g maddesine göre bakıma muhtaç raporu alırsanız emekli olabilirsiniz ya da öğretmenlik yapamıyorsanız memurluk-masabaşı göreve de verebilirler. Alacağınız rapora göre hareket edersiniz. Allah selamet versin......

Ben olsam, mümkünse, raporla devam eder, 10 yıl hizmet süresinin tamamlanmasını sağlardım (hizmet birleştirmesi ve askerlik borçlanması vs. yapın). Çünkü 10 yıl hizmet süresi olmazsa, emekli maaşı bağlanır ama, vefaatınızın ardından bu aylık geride kalan dul-yetimlere aktarılmaz.

Yanılıyorsam arkadaşlar düzeltsin lütfen?

Kanunlar, yönetmelikler sürekli değişiyor, ek oluyor vs. Hangi kanun hükümleri uygulanacaksa yararlanacağınız haklar da değişebiliyor. 10 yılı doldurmayanların da maaşlarının dul ve yetimlere aktarılabileceğini biliyorum. Herkesi kapsar mı kapsamaz mı kesin bir şey söyleyemem. En sağlamı kuruma dilekçe ile tc kimliğinizi vs. yollayıp bilgi almak...

OturanBoğa

hcm ,amacım ameliyatla sağlığıma kavuşmak. kurum sevkiyle olan bu süreçte, beni ameliyat ederlermi ? bu arada kurum sevkimi yazmışlar yarın okula gidince alıcam nasipse..
sevgiler saygılar

kurum sevkimi aldım bugün okuldan . burada ki devlet hastahanesine sevketmişler.hastahaneyi aradım ancak henüz onlara sevk kağıdı ulaşmamış. heyet kurul günlerini öğrendim ve ayrıca heyet için 200 Küsür TL parada alınıyormuş..
kurum sevkiyle heyete girmeye ücret alınıyormu ?alınmadığını forumdan okumuştum eğer alınıyorsa , bireysel başvuru ile kurum sevkinin arasındaki temel fark nedir ?
saygılar

Kurum sevki ile gidildiğinde ücret alınmaması lazım fikret10

dostempati haklısın. Ben 5434 sayılı yasada kalmışım hala! :) Oysa 5510 sayılı yasada 1800 gün hizmet süresi varsa geride kalan dul-yetimlere ölüm aylığı bağlanıyor...

OturanBoğa 5510 say[FONT=Calibri][SIZE=3]ılı kanunun geçici 4 üncü maddesi gereğince dul ve yetimlere maaş bağlandığını biliyorum. Yeni bir düzenleme yapmmış da olabilirler, ekleme vs.

Bir meyl atın sgk ya güncel durumunuzu öğrenin en sağlamı...[/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3][FONT=Calibri][SIZE=3][/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3][FONT=Calibri][SIZE=3][/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT] [FONT=Calibri][SIZE=3][FONT=Calibri][SIZE=3] [/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT]

19.12.2014 tarihinde 200 tl ilk rapora ödedim, şimdi'de yeni rapor çıkartmam gerekiyor, SGK ve kurum yoluyla sevkim yapılmış olmasına rağmen, sadece göğüs bölümüne film, SFT testi, kan tahlili 110 tl ödedim.

Daha 4 servise daha uğrayacağım. ne yaptımsa para etmedi rapor alacaksan vereceksin yolu yok diyor devlet.

Engelliye yapılan zulüm saymakla bitmez. insanı hayatından bıktırıyorlar resmen engelli olduğuna lanet ediyorsun böyle bir düzen bazlık yok:mad:

nisbeten daha iyiye gidiyorum arkadaşlar yardımlarınız için çok teşekkür ederim ve hasta olanlarımıza acil şifalar diliyorum

fikret10

koksiks kırığım kaynamış. birazda olsa uzun süreli değil ama oturma minderi ile oturabiliyorum. omurgam zamanla bozulmuş . yavaş yavaş düzeliyor. psikiyatrik ilaçlara devam ediyorum malum acılar insanın tepesini atırıyor o yüzden zamana bağlı şimdilik herşey. okul sezonu başlıcak göreceğiz bakalım son durumu..

geçmiş olsun hocam Allah dan acil şifalar dilerim tüm engellilere hastalara istediğim gibi :)

Üst Alt