Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

OKB Rahatsızlığı Erken Emeklilik hakkında..?

Konular
71
Reaksiyonlar
61
Merhaba,
bir yakınım küçük yaşlardan itibaren OKB (takıntı) hastası, bu rahatsızlık yüzünden sürekli ilaç kullanmak zorunda, zaman zaman da panik atak krizleri geçiyor.
Bir kaç senede bir hastaneye yatırıyoruz
Prim gün sayısı 840 gün, Malulen emekli olma gibi bir şansı varmı ? hangi şartları sağlaması gerekiyor

Malulen emekli olabilmesi için maluliyet cetveli'ne göre malul sayılması lazım* (bir de en az 10 yıl sigortalılık süresi ve en az 1800 gün prim lazım)

* "Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen ve çalışma olanağı vermeyen psikotik özellikli kronik obsesif kompulsif bozukluk, kronik travma sonrası stres bozukluğu ve komorbiditesi (Tedaviye direnç protokollerinin uygulandığını gösteren tıbbi belge ve dokümantasyonlarının dosyada mevcut olması gerekir.)"

Bülent Bey bilgilendirme için teşekkürler,

Şimdi yakınım çalışamıyor, buna göre 1000 gün daha prim ödemesi gerekiyor. Çalışamadığı için bu primleri isteğe bağlı olarak ödeyebilir mi ?
Engelli raporu almak için başvursa şansı varmıdır ? eğer rapor alma şans var ise engelli emekliliğini bekliyebilir

Merhaba,

Bir tanıdığım OKB ve piskolojik nedenlerle engelli raporu almak istiyor. 1999 depreminden beri tedavisi devam ediyor. Kısmen ara ara iyi olsada bir süre sonra olaylar tekrar iç dünyasını yerle bir ediyor.
Tekrar hastaneye yatırmak zorunda kalıyoruz.
bugün sağlık kuruluna girmeden once devlet hastanesine giderek durumunu anlatmış kendisine en fazla % 30 alabilirsin demiş,
tanıdıgım itiraz edince takip etmemiz lazım demişler ilaç yazarak Nisan ayına randevu vermişler piskolagda gorecek demişler
ne dersiniz ? bu konuda tecrübesi olan arkadaşlardan bilgi rica ediyorum.

Henüz malulen emeklilik için 1000 gün daha varsa primin dolmasına, şimdiden maluliyet tespiti için başvurmaya veya "acaba ne olur" diye dert etmeye gerek yok. Süre yaklaştığında bakarsınız duruma bence...

işte benimde kafamı karıştıran olay bu, yakınım çalışamıyor bu durumda isteğe bağlı Bağkur yaptırmalı prim günü doluncada Malulen emekliliğe mi başvur malı ?

Evet, isteğe bağlı prim ödeyerek günlerini tamamlayabilir. Aynı şekilde, askerlik yapmışsa, o süreyi de borçalanabilir ve prim gün sayısına ekleyebilir.

oturanboğa merhaba bi sorum olacak.

2005 yılından sigorta girişim var. 1500 işgünüm var.
sigorta girişinden önce askerliğimin 15 ayını yaptıkdan sonra tekgözün az görmesinden çürüğe çıktım.
bunun yanında 18 yıldır ilaç kullanıyorum okb hastasıyım ( özele çıkmıştım ) sadece ilaç kullanarak yaşamımı idame ettirmeye çalışıyorum hastanede tedavi görmedim. sigortadan önce kullanmaya başladım ilaçları.

rahatsızlığımdan dolayı çalışamıyorum.

sorum şu küçük bir dükkanımız var bağkura geçsem erken emeklilikden faydalana bilir miyim ( çalışmasam ) bu durumu nasıl halledebilirim bağkur işleyişi nasıldır

bu konuda yardımcı olurmusunuz

emre1980,

Bağkur primi ödeyerek sigortalı olabilirsin tabii ki. Bu durumda emeklilik açısından belirleyici olan şey sakatlık oranı cetveli'ne göre hangi oranda rapor alabileceğindir. % 40 ve üzeri oran verilirse, emeklilik için aşağıdaki tabloya tabi olursun:

bagkur.PNG

malülen emeklilik ve erken emeklilik

sigorta girişim 2005 yılından toplam 9 yıl ve 1500 iş günüm var.
sigortam askerden sonra başladı.18 aylık askerlik süresinin 15 ayı askerlik yapıp doktora çıktım tek göz çok az gördüğü için astigmat var. rapor verdiler çürüğe çıktım.
ayrıca 18 yıldan beri ( sigortadan önce ) okb hastasıyım ve düzenli ilaç kullanmak zorundayım. fakat herhangibi bir raporum yok okb ile alakalı. ispat olarak. basit usül ile küçük bir dükkanım var fakat sağlık sorunlarım iyice arttı.
malülen emekliliğe baş vurmak istiyorum fakat gün yıl vs. tutmuyor ayrıca 01.10.2008 gününden önce işe girmiş eski SSK’lı yım yani yeni kanundan yararlanamıyorum sanırım. ne yapmamı önerirsiniz başvurursam erken emeklilik başvurusu hakkımı kaybetmiş olurmuyum yani olurda emekli olamassam erken emekliliğe başvurabiliyormuyum
bu konuda bana kapsamlı bir yol gösterirmisiniz ne yapmalıyım..

saygılar

Malulen emekliliğe başvurmanız daha sonra erken Yaşlılık emekliliğine başvurmanıza mani olmaz. İkisinin bir biri ile hiç bir bağı yok.

Malulen emekli olmak için:
1- maluliyet cetveli'ne göre malul durumda olmanız
2- ilk sigortalılığınızdan bu yana en az 10 yıl geçmiş olması
3- toplamda en az 1800 gün priminizin yatırılmış olması
gerekir.

Bu şartlar olduğunda malulen emeklilik için sigorta müdürlğüne başvurursunuz. Sizi hastaneye sevk ederler vs.vs.vs.

Not: İlk sigortalılığınız askerlikte sonra olduğu için, askerlik yaptığınız süreyi borçlanablirsiniz. Bunu yaparsanız sigorta başlangı. tarihiniz o süre kadar geri gider ve prim gün sayınız o gün kadar artar.

Üst Alt