Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

OKB rahatsızlığı olup ilaç vs ile tamamen düzelen ya da remisyonda olan var mı?

Okb ciddi bir hastalıktır..buraya yazacak kadar stabilsen hiç bir şeyin yok demektir..

Kendinize hastalık bulmaya çalışmayın.

Ufak tefek takıntılar herkeste olur,. doktor mecbur ilaç yazmak için okb veya farklı bir tanı koyacaktır..başka türlü ilacı sistem ödemez

Sen hiç 1 hafta banyodan çıkamadığın oldumu... ellerini yıkamaktan ellerin yara bere oldumu..2 basamak merdiveni 3 günde çıkamadığın oldumu..mikrop bulamasın diye astronot gibi giyinip elleri eldivenli ve havada sokaklar da gezdin mi?

buna benzer bir sürü kompulsif davranış.

Size oyuncak geliyor okb.

@Artı_Noksan,

:) Oğuzhan abi kaç yaşındasın?

Şimdi yazmaya bir başlarsam sabah olur... Ufak tefek dediğin nedir misal ?

Bir insanın saatlerce el yıkaması ellerinin artık tahriş olup doktorların krem yazması , muslukları bozması, banyoda saatlerce kalması, yaptığı hiç birşeyde emin olamaması, beynin geviş getirmesi dedikleri şeyin 1, 2 hafta sürmesi , her tuvaleti kullaanaması , yazın ortasında saç takıntısı yüzünfen bere ile gezmesi, kaşını gözünü takıntı edip aynalara bakamaması, her gördüğü yazıları okuyup 44 rakamına takıntılı olup her gördğü yerde 44 rakamını buomaya çalışması, kontrol etmekten artık beyni yanması, açlıktan ölse gece dolaptan yemek ısıtıp yememesi uğraimayım tüple ocakla demesi, takıntılar yüzünde iş yapamaması , aşırı kuralcı olması, sitresten sıkıntıdan fibromiyalji olması , saydıkları şeyleri tekrar tekrar sayması , ilaç içtiği halfe acaba içtim mi dikip tekrar tekrar ilaçlaro sayması gün hesaplması yapması . Saysak bitmez. .
2 kez hastaneye keyiflerinden yatırdılar zaten. 20 yılı geçmiş. elbette alışılmışlık olacak. Ufak tefek takıntılar varsa gönder bana , 2 kardeşim de var OKB .

Sen hiç babandan dayak yedin mi çeşmeleri çok sıkıştığın için bozulduğundan dolayı? Banyoya girdğinde 2,3 saat çıkamadığından dolayı ailenin gidip vanadan suyu kestikşrri oldu mu ?
Sen hiç dış kapıyı kapattım mı kapatmadım mı diye kontrol ederken cama dokunup bastırıp camlzrı kırdığın oldu mu ?
Sen hiç çalışırken hafta sonu dükkanı kapat Git ben gelirim bi saate diyen patrona ben beklerim ( kapıyla uğraşmamak) idediğin oldu mu ?

Ellerini yıkamaktan ellern üzeri artık tahriş olmuş doktor sana kremler yazdığı ve doktorun sana alene ( bu hastalık ölsemde olmasa) dediği oldu mu ?

Dini konulara girmiyorum bileeee

Simetri yüzünden saçlarını haftada 1,2 kez kestirdin yazın bu takıntılar yüzünden bereyle gezdiğn yada aynalara bakmadığın oldu mu ?

Tüple Ocakla kapıyla ışıkla saatlerce uğraştığın oldu mu?

Tuvalet kapı kollarına kadar sabınla yıkadığın , her çıkan insanları gözetleğin ellerini yıkıyor mu diye oldu mu?

Saatlerce acaba iç çamasırımda Necis var mı diye kontrol ettiğin oldu mu??

Senin hiç sağ ayağını önce atıp sol ayağını sağ ayağının bastığı yere basmaya çalıştığın oldu mu?

Anne bacınla alakal saçna sapan düşünceler yüzünden onlardan kaçtığın oldu mu?

Saydığın şeyleri saatlerce tekrar tekrar saydığın oldu mu?

Soğuk suyla günde saatlerce banyo etmişimdir.

Çoğalta bilirim... Bunlar ufak tefek şeyler . Benim yaşadıklarından.

Evet her ne kadar hepsini şuan 100 de 💯 yaşanıyorsamda hala yaşıyorum 20 yılı aşkın zamandır.

Stabil nedir :)

Stabil olan insan hayatını düzene sokar.
İşe girersen 3 günde pert . :)
Eve gelirsin orda kalır aklın.

Aklına birşey takılır 1 hafta beyninde sacece onla muhafap olur deli gib onla konuşursun. Geviş getirme ne zıkkımsa

Senelece ilaç içtim solian, risperdal , aripa , paxera. Seragual, anafranil, xanax , faverin, lustral vsvs. Yatışlarsa avuç avuç içirdiler norodolu çakıp yamulttular. 20 sene belki daha fazla.

Herşey geçse bile yaşadıklarımın travmaları tek başına yeterli.

O zaman çare bulun kurtarın bizi bu imtihandan

Sana ve senin gibi arkadaşlara göre hiç birşey yok.

Ama yatırıp basarlar iğneleri ilaçları .

Moderatör tarafında düzenlendi:
Genç durduğuma bakmayın..profil fotoğrafı benim..sanırım 2 sene öncesine ait.

05.04.1977

Yazdıklarını tam olarak okumasam da şöyle bir gözden geçirdim..zira çok uzun ve şuan çok uykum var.

Aslında tam olarak seni refere etmedim..genel bir yorum sayılabilir😊

Ayrıca bahsi gecen şikayetlerini tam olarak yazmadığın için kabak sana patladı🙂

İnan yazdığın kompulsif davranışları daha ağır yaşayanlar var..haline şükret..gördüğüm vakaları sana anlatsam hayretler içine girer elhamdülillah ben çok iyiyim dersin 😊

Başka söze gerek yok sanırım.

Dip not:
Hayatı düzene girmemiş milyonlarca insan var.. bunların hepsine okb diyemeyiz.

Şimdi uyumam lazım..ilerleyen günlerde veya yarın..bana hak vereceğiniz vakaları detaylandıracağım.🙋

@Artı_Noksan,

Artı noksan arkadaşım bu saydıkların insana kafayı yedirir insan ne ailesiyle gecinir nede calışabilir ünlü profosör nevzat tarhan en kötü psiliyatrik hastalıgın okb oldugunu söyledi cok haklıymış gecmiş olsun

Bunlar sadece bir kaç örnek....
Detaylandırılırsa kitap yazılır.
Herkesin kendine göre imtihanı.
Yinede hamd olsun alemlerin Rabbine.
İsyan etmiyorum. Eskilere göre alıştık , sıkılıyorum, davranıyorum bazen ama isyan etmiyorum. Bazen zirve bazen dip bazen orta karışık ortaya gidiyor.

Okb ciddi bir hastalıktır..buraya yazacak kadar stabilsen hiç bir şeyin yok demektir..

Kendinize hastalık bulmaya çalışmayın.

Ufak tefek takıntılar herkeste olur,. Sen hiç 1 hafta banyodan çıkamadığın oldumu... ellerini yıkamaktan ellerin yara bere oldumu..2 basamak merdiveni 3 günde çıkamadığın oldumu..mikrop bulamasın diye astronot gibi giyinip elleri eldivenli ve havada sokaklar da gezdin mi?
Önyargıya bak, adam sadece okbsi düzelen var mı diye sormuş, karşılığında hastalığını başkasınınkiyle yarıştırmışlar. Nedense bu ön yargılar sebebiyle ruhsal ve duygusal engelliler çok zorbalanılıyor.

Soruna gelince ben okb'li değilim ama içtiğin ilaçların bir çoğunu ben de depresyon için kullandım özellikle anafranil hem okb hem depresyonda diğer antidepresanlara göre çok daha kuvvetli fakat yan etkileri de o kadar kuvvetli ve ızdırap verici ki sadece ilacın yan etkileri sağlam bir insanı engelli yapar.

Ben bir sıra rTMS aldım, okb için de kullanılıyormuş, benimle birlikte seanslara gelen bir hasta söylemişti, okb belirtileri bitmese de hasta normal hayata dönebilecek kadar azalmış, bence yaşadığın yerde rTMS var mı araştır.

Hayatı düzene girmemiş milyonlarca insan var.. bunların hepsine okb diyemeyiz.
"Okb SEBEBİYLE hayatım düzene girmedi" diye elbette denir. Dünyada milyarlarca engellisiz insan olmasına rağmen bir kısmı düzen kuramamakta. peki biz sebeplerinin ne olduğunu tek tek bilebilir miyiz ya da bilmeli miyiz? Fakat biz engelliler, yaşam yarışına geride başladığımız kesin olduğu için elbette düzen kurmakta zorlanıyoruz.

Google yapay zekasına sordum;
Verdiği cevabı aşağıya yapıştırıyorum.

Bence Spor, Sanat uğraşıları da bir seviyeden sonra iyi gelebilir.
(İşte; rutin yürüyüşler yapmak veya film/dizi izlemek gibi.)

7 8 yaşındayken rahatsız edici düşünce tekrarı ile başladı herşey. Sonra kendine zarar verme, bende aşırı kaşıma, kabuk bağlayıp tekrar kaşıma. Kafam kollarım bacaklarım yara içinde kalırdı. Yaklaşık 6 sene sonra psikotik depresyon ve manik atakla bipolar oldum. 24 senedir bipolarım. OKB yok denilecek kadar az arada ayak bileklerimi kaşıyorum sadece.

@depre

Çarpıtmayalım lütfen.

Ortada ön yargı yok.. arkadaşı tanımam yaşadıklarını bilmem, soru sorarken hastalığının boyutunu yazmadığı için arkadaşın üzerinden genelleme yaptım.

Basit bir el yıkama veya heran gi bir obsesyon varsa hekimler hemen okb diyor..mecbur çünki yazacağı ilacı sitem başka türlü ödemiyor,

Arkadaşı etiketlemiş olabilirim.. bu onu refere ettim anlamına gelmez.

8 yıl normal hastaneler.. artı 2 yıl psikiyatri servisleri.. çalışmışlığım var.

Sonradan anlattığı şeyler evet.. bayağı ciddi bir okb hastası.. ancak onun anlattıkları benim gördüklerimin yanında hiç sayılır.

Yüzlerce örnek verebilirim..kötü örnek olmamak adına tek 1 tane örnek verip konuyu kapatıyorum.

Servise acilden giriş yapıp kapalı servise yatırılan okb hastası bir vaka geldi..

Öz geçmişine baktığımızda hastalık bulaşma korkusu yüzünden ellerini yıkaya yıkaya yara bere etmiş,en son sanırım dayanamadı ki, okb ciddi bir hastalık, elini bileğinden kesmiş..diğer elini keserken ailesi yakalayıp acile götürüp tedavsi yapılmış.

Ruh ve sinir hasatanesine sevki yapılmış ancak bir türlü ikana edilememiş..eve gidince diğer elini de kesmeye kalkınca polis zoruyla acile ordanda kapalı servise..5 ay yattıktan sonra bayağı toparlanıp taburcu edildi.

Çok daha ağır vakaları anlatabilirim ancak burası maalesef ki uygun değil.

@OğuzHan112 en son yazdıklarınızı okudugumda çok üzüldüm çok acı (hastanın bilegini kestigini anlatmışsınız) bir şey merak ediyorum. Bu psikolojik hastalıkların oluşması çocukluk dönemindeminde mi başlıyor? Yoksa insanlar yaşadıkları olaylar durumlar vb. Durumlardan mı psikolojik hastalıklar yaşıyor? Bu sorum hakkındaki bilgi ve düşünceleriniz neler? Her birey e yaptıklarından dolayı hemen psikolojik rahatsızlıgı var diyemeyiz degilmi? Ben böyle düşünüyorum..

@CORTU
İnsanların yaşantılarında bir takım inişler çıkışlar olabilir..yanlış kararlar verebilir, yeri geldiğinde kavga dövüş edebilir veya olayların içine istemesede itilebilir.

Haklı olduğu halde haksızlığa uğrayabilir,buna bağlı bir takım olumsuz şeyler yapabilir vs.

Bunu hemen psikiyatrik bir hastalık diye sınıflamak doğru değil.

Kaygı bozukluklarına bakıldığında %90 oranında altta yatan çocukluk travmaları var.

Aile içi şiddet,yalnış eğitim(çocukların önünde eşlerin tartışması) istismarlar çevresel faktörler vs.

Özet olarak.. psikiyatri hastalarının yarıdan çoğunda, ki bu çok büyük bir oran, çocukluk travmaları yatıyor.

@OturanBoğa

Bülent abi..ben bazen kalın veya koyu renkli yazıyorum ama sonradan klâsik yazıya dönüşüyor..bu neden oluyor?

@OğuzHan112,

Kelimeler değil de tüm yazı kalın/renkli olursa yöneticiler okunmayı kolaylaştırmak için bu biçemleri iptal ediyor

@OğuzHan112 cevap verdiginiz için çok teşekkür ederim. Uzun zamandır merak ediyordum... yani genel olarak çok fazla duyuyorum hastalıkları

Kelimeler değil de tüm yazı kalın/renkli olursa yöneticiler okunmayı kolaylaştırmak için bu biçemleri iptal ediyor
Normalde yazdığın zaman yazılar forumda soluk görünüyor..eski forumda böyle soluk değildi.

Gözümdemi bir sıkıntı var dicem o da yok🙂daha net daha güzel okunsun diye daha koyu ve daha siyah yazıyordum..neyse bundan sonra boşuna uğraşmayalım bari.grş🙋

Üst Alt