Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

OKB ve bipolar bozukluktan yüzde 60 engel ve 1800 günle malulen emeklilik!?

Rasput

Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
7
Arkadaşlar merhabalar, 18 yıldır OKB ve 10 yıldır da Bipolar Bozukluk için tedavi görüyorum. Engelli raporu alıp kalan prim borcumu da dışarıdan ödeyip malulen emekli olmayı düşünüyorum da sorularım olacaktı.

1 – OKB ve Bipolar Bozukluktan toplamda yüzde 60 rapor alsam yeterli oluyor mu yoksa birinden yüzde 60 rapor mu almalıyım ? (Sonuçta ikisi de psikiyatrik hastalık olduğundan burada balthazard geçerli oluyor mu bilmiyorum)

2 – Yanımda askerlik muafiyet belgem, epikrizlerim, ilaç raporlarımın dışında bügüne kadar kullandığım ilaçların dökümü (ortalama 20 yıllık) ( SGK’dan veya eczaneden alabiliyor muyuz ?) bir de SGK hizmet dökümünü (Kaç kere işe girip çıktığımı ve çalışamadığımı görmeleri adına) götürmeyi düşünüyorum. Sorum şunlar olacak ki başka herhangi bir belge gerekir mi bir de asıl sorum doktorlar bu kadar çok evrağı gerçekten detaylı bir şekilde inceleyip sağlıklı karar veriyorlar mı ?

Cevaplar için şimdiden teşekkür eder, herkese iyi günler dilerim.

Rasput

Malulen emeklilik için hastalıkta tedaviye rağmen düzelmeyen bir düzey olmalı vae bu SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır tanısı ile tespit edilmeli. Aksi halde malulen emeklilik mümkün olmaz. Günü geldiğinde kurum sevki ile hastaneye gidip usulüne uygun rapor almak lazım

Ayrıca "2. Birden fazla hastalığın bir arada olduğu ve tedaviye rağmen çalışma olanağının bulunmadığı durumlar, ağır düzeyde çalışma gücü kaybı olarak değerlendirilebilir." (R. ORTAK HÜKÜMLER)

Zaman ayırıp yanıt verdiğiniz için çok teşekkür ederim sevgili genel yayın yönetmenimiz OturanBoğa. Sorumda da belirtmiş olduğum üzere iki rahatsızlığımın da psikiyatrik olmasına rağmen (balthazard formülü burada da geçerli mi), bu iki rahatsızlığın toplamından mı en az yüzde 60 engel oranı almam gerekir yoksa en az birinden mi en az yüzde 60 engel oranı almam gerekir ?

Bir de yanımda götürmeyi düşündüğüm bu kadar çok evrak/belgeyi, sağlık kurulu/heyeti gerçekten titizlikle detaylıca inceliyorlar mı ?

Rasput

Siz kendiniz hastaneye gidip rapor çıkarmayın sakın. Bir işinize yaramaz. Prim günü tamam olduğunda SGK'ya gidip malulen emeklilik için baş vuracaksınız. Sizi hastaneye sevk edecekler. Hastaneye giderken hastalık geçmişinize dair belgeleri yanınızda götürün. Özellikle o alandaki uzman doktora muayene olurken o belgeler yardımcı olur. Ama heyette kimse evrağa bakmaz... Yeter ki uzman doktor ikna olsun.

%60 diye bir oranı unutun. Varsa yoksa SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır tanısı almak, veya iki hastalık nedeni ile "tedaviye rağmen çalışmaya olanak vermeyen" tespitinin yapılması.

OturanBoğa

''Siz kendiniz hastaneye gidip rapor çıkarmayın sakın. Bir işinize yaramaz.'' Bu söylediklerinize istinaden SGK'nın maluliyet tespit işlemleri sayfasında, aynen alıntı yapıyorum.

Başvuru Nereye ve Nasıl Yapılır?

Bu durumun tespiti için bağlı bulunulan sosyal güvenlik il müdürlüğü/merkezlerinin ilgili servislerine bir dilekçe ile başvurulması gerekmektedir.

İlgili servislerce, durum bildirir sağlık kurulu raporlarının temin edileceği yetkili hastanelere sevk işlemi gerçekleştirilir. (Sigortalıların talep tarihi itibariyle son 6 ay içerisinde Kurumca yetkilendirilmiş hastanelerce düzenlenmiş raporlarının bulunması halinde sevk işlemi yapılmaksızın bu raporlara göre işlem yapılır.)

Kamu görevlilerinin ise temin edecekleri raporu ve talep dilekçelerini çalıştıkları kuruma ibraz etmeleri gerekmektedir.

Metnindeki "Sigortalıların talep tarihi itibariyle son 6 ay içerisinde Kurumca yetkilendirilmiş hastanelerce düzenlenmiş raporlarının bulunması halinde sevk işlemi yapılmaksızın bu raporlara göre işlem yapılır." ibaresi nedeniyle kendim engelli raporu çıkartmayı düşünmüştüm.

Bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim..

Bu arada Balthazard Formülü farklı branşlardaki (örneğin nöroloji ve dahiliyeden alınan engel derecelerinin toplamını bulmada) hastalıklarının genel engel oranını bulma da kullanıldığı gibi aynı branştaki (benim örneğimde olduğu ikisi de psikiyatrik rahatsızlık (OKB ve Bipolar Bozukluk) ) hastalıkların toplam engel oranını bulmada da kullanılıyor mu ?

Malulen emeklilikteki 10 yıl şartı hakkında

Arkadaşlar merhabalar, en az yüzde 60 engel oranı, 1800 gün ödenmiş sgk primi ve 10 yıl sigortalılıkla malulen emekli olunabiliyor. İnternette bu 10 yıl şartıyla ilgili olarak, sigortanın başlangıç tarihinden itibaren 10 yıl geçmesinin yeterli olmayıp, kişinin 10 yıl fiilen çalışmış olması gerektiği ile ilgili bilgiler var. Bu işin aslı ve doğrusu nedir ? Sigortalılık başlangıç tarihinden itibaren 10 yıl geçmiş olması yeterli mi yoksa 10 yıl fiilen sigortalı çalışmış olmak mı aranır ?

Rasput
Bildiğim kadarı ile 1800 gün prim yetiyor. Genel olarak ilk SSK girişinden itibaren 10 yıl geçmelidir.

@ayDÜNYAvazo geri bildiriminiz için çok teşekkür ederim. Bu internetteki hukuk sitesindeki "SGK girişinden itibaren 10 yıl geçmesinin yeterli olmayıp sigortalı olarak 10 yıl fiilen çalışmanın arandığı" 'na dair bilgi nereden geliyor acaba bu bilgi kafamı karıştırıyor. Bu konuda başka bilgisi olan arkadaşlar var mı acaba ?

basit mantıkla:

şart: 10 yıl ve 1800 gün prim

1 yıl 360 gün prim -> 10 yıl aktif sigortalı olursan 360 x 10 = 3600 gün prim

Eğer dedikleri gibi 10 yıl aktif sigortalılık doğru olsa şart 1800 gün prim olamazdı. 10 yıl aktif sigortalılıkta zaten 3600 gün prim doldurmuş oluyorsun.

@ucuncubahar yanıtınız için çok teşekkür ederim. Bu basit mantıkla ben de düşünmüştüm ama buraya aktarmamıştım. Buna rağmen böyle bir bilgi ("SGK girişinden itibaren 10 yıl geçmesinin yeterli olmayıp sigortalı olarak 10 yıl fiilen çalışmanın arandığı") hem de bir hukuk websitesinde nasıl yer alıyor anlamıyorum. Bu konuda başka bilgisi ve / veya fikri olanlar yardımcı olursa sevinirim.

Rasput

Sorunuza karşılık iki kişide böyle bir şey olmadığı hakkında örnek vererek yardımcı olmuş gördüğünüz gibi. İkna olabilmeniz için daha kaç kişiden cevap bekliyorsunuz anlayamadım.

O haberi okuduğunuz hukuk web sitesine niye insanları yanıltıyorsunuz diye iletişim kurmayı deneyebilirsiniz. İyi Akşamlar

BnymnYldz

Bünyamin Bey merhabalar, soruma karşılık olarak iki kişiden birisi fikrini beyan etmiş diğeri de basit mantıkla açıklamaya çalışmıştır. Bu arkadaşlara tekrardan teşekkür ederim. Ben internette bulunan bir bilgiyi birkaç hukuk web sitesinden referans alarak sundum. Benim beklediğim ve / veya aradığım fikir ya da örneklemeden (ki onu ben de düşündüm zaten) ziyade bilgi (referans gösterilebilecek/kaynağına atıfta bulunulabilecek) bir metindi. İyi akşamlar dilerim..

Rasput Günaydın

Malûllük sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları

MADDE 26- Malûllük sigortasından sigortalılara sağlanan hak, malûllük aylığı
bağlanmasıdır.
Sigortalıya malûllük aylığı bağlanabilmesi için sigortalının;

a) 25 inci maddeye göre malûl sayılması,

b) En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam
olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar
için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi
bildirilmiş olması,

Burada kanunun 26. Maddesinin B fıkrasının başında dediği gibi "en az 10 yıldan beri" ve "1800 gün" olayı anlatılmış.

Yani bu 10 yıllık süre içerisinde full çalışılması gerekmiyor zaten diğer arkadaşın dediğin gibi 3600 gün eder o zaman.

10 yıl önceki SGK girişinden itibaren farklı sürelerde örneğin 1 yıl çalışılmıştır, 2 yıl çalışamamıştır, bu kişi sonra iş bulup 3 yıl çalışmıştır biraz işsiz kalıp sonra 1 yıl daha çalışmıştır ve sonuçta 1800 güne ulaşıp bu hakkı elde etmiş sayılacaktır.

Durum böyle yani işinize yarar inşallah. Bende 10 Temmuzda Malulen Emeklilik için başvuru yaptım halen sonuçlanmadı. Diğer emeklilik türlerine göre biraz uzun bir süreç.

Son düzenleme:
BnymnYldz

Merhaba Bünyamin Bey, zaman ayırıp sorumu cevapladığınız için çok teşekkür ederim. Emeklilik başvurunuzun en kısa sürede olumlu bir şekilde sonuç bulması dileklerimle, şimdiden hayırlı olsun. İyi günler dilerim..

Rasput

Teşekkürler iyi dilekleriniz için.

Malulen emeklilik için sevk edildiğim Devlet Hastanesi' nden almış olduğum raporu SGK Sağlık Kurulu inceledi ve olumlu yada olumsuz bir karar veremedi.

Tekrar rapor için biraz daha detaylı isteklerde bulunarak bu seferde Üniversite Hastanesi' ne sevk etti. Muayene işlemleri bitti raporun SGK'ya gönderilmesini bekliyorum şu an. İnşallah olumlu sonuçlanır hayırlısı olsun.

Tekrar teşekkürler. İyi Günler.

Halihazırda engelli raporu bulunanların maluliyet başvurularında yeni rapor istenir m

Arkadaşlar merhabalar, sgk web sitesinde "maluliyet tespit işlemleri" bölümünde, "başvuru nereye ve nasıl yapılır" kısmında şöyle bir ibare yer almaktadır.

İlgili servislerce, durum bildirir sağlık kurulu raporlarının temin edileceği yetkili hastanelere sevk işlemi gerçekleştirilir. (Sigortalıların talep tarihi itibariyle son 6 ay içerisinde Kurumca yetkilendirilmiş hastanelerce düzenlenmiş raporlarının bulunması halinde sevk işlemi yapılmaksızın bu raporlara göre işlem yapılır.)

Uygulamada da işleyiş böyle midir? Yoksa tekrar hastaneye sevk işlemi mi yapılır?

Bir de maluliyet için başvurduğumuz sırada çalışıyor olmak ya da çalışıyor olmamak gibi bir şart/koşul var mıdır?

Rasput

Malulen emeklilikte temel kural raporun SGK Hastalık Listesi'ne göre hazırlanması ve raporda oran bulunmamasıdır. Ama her zaman böyle uygulanmadığını da okuyorum buradan. Eldeki rapora güveniyorsan o raporla başvur. Zaman kaybetme riski varsan raporda sorun çıkma ihtimali varsa, o zaman kurum sevki ile hastaneye gitmek çok çok daha doğru olur.

Çıkış olduktan sonra malulen emekliliğe başvurulmalı. Aksi halde maluşiuyet onansa dahi maaş bağlanmaz, çıkış yapmanız istenir. Çıkış olunca emeklilik işleme konur.

Üst Alt