Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Okula kayıtlı engellilerin okul saatleri içinde özel eğitimde olmaları yasaklanmış!?

bertuğ

Üye
Konular
22
Reaksiyonlar
0
engellilerle ilgili yeni bir yasadan bahsedildi bu gün kurumda.
okula kayıtlı engellilerin okul saatleri içinde kurumda olmaları yasaklanmış! ama kayıt mecburi olduğu için kurumdaki çoğu engellinin okulda kaydı var. çünki rehberlik raporu veririken okul kaydını mecburi kıldı.
anlayamadığım şimdi çocuklarımız okulla mı gidecek (onlar için hazırlanan ne okul ne sınıf, ne de öğretmen mevcut).
bir de çoğu ilçelerde eğitim saat 9:00 dan 15:00 olduğundan hafta içi gitmek mümkün değil. hafta sonu tek cumartesi olduğundan o gün yığılmalar olacak öğretmen verimi düşecek.
milli eğitim bakanının engelliler sunduğu yeni zorluk, kısacası eve kapatma yönetimi ekonomik gelir sağlama planı gibime geliyor. sonuçta benim bile cumartesi gidememem gerektirecek çok sebeb varken.... kurum işi yattı gibime geliyor.
bu konu hakkkında bilgisi olan varsa yazsın teşekkürler.

normal ilkogretim okullarına ozel egitim verebilecek ogretmen alinmiş burdada.sanırım ozel egitimi bundan sonra normal okulda verecekler ...

almak önemli değil engellinin gideceği okul var mı ki?bizim kasaba şurda dursun şehirlerdeki okulların bile engelliye hitap ettiğini sanmıyorum.bunun asansörü, sınıfı, wc var....öğretmeni en kolayı.
birde spastik özürü ağır olanlar onca saat sınıfta otura bilir mi?zihinsel engeli olup birebir eğitim alması gerekenler ne olacak?
keşke hergün okul olsa.ama onlara hitap eden kalitesi iyi olan....

özel eğitime tabi çocuklardan mı bahsediyoruz ,kaynaştırmaya tabi çocuklardan mı?

öyküekin;

şuan için neyin ne oldugu tam belli degil...

kaynaştırmaya tabi öğrenciler okulda eğitim alıyor .kayıtları yapıldı ve geçen yıldan beri ve bu dönem kayıt yaptıran öğrenciler eğitime başladı...ve bu öğrencilere farklı bir müfredat uygulanıyor.yani işlenecek olan konulardan daha farklı bir çerçeve plan yapılarak eğitimlerini alıyorlar..okul rehberlik servisi ram üyeleri ve derse giren öğretmenler veli iletişimi ile okula uyumları aynı zamanda diğer öğrencilerle kaynaşmaları sağlanıyor .ondan sordum

ve eğer kaynaştırmaya tabi ise böyle bir yasağın olmaması gerek çünkü okullara gelen yazılarda bu tip öğrencilerin kaydının yapılması gerektiği ve keyfi bir uygulamanın okul idarecileri tarafından uygulanamayacağı açık bir şekilde belirtilmiş

eğitim hakkı engellenemez maddesinden hareketle diğer engellilerinde bu tür uygulamaya yani kayıt yapmıyoruz ya da kayıt yaptıktan sonra diğer öğrencilerle eğitim alamaz deme hakları mevcut değil..eğer bu tür sorunların yaşandığı okullar varsa yani yaşanmış bir örnek varsa buraya okul adını yazabilir misiniz?çıkan yasa ile ilgili araştırma yaptığımda öyle bir uygulamanın ya da öyle bir yazının okul birimlerine gelmediği söylendi .

----------

Birebir eğitim Ramlarda veriliyor.ve engellilerin gideceği okullar var fakat dediğiniz gibi sayıları az..çalıştığım yerde var kadrosu mükemmel ve ordan kaynaştırmaya tabi çocuklar okulumuza geliyor.yatılı olan okullarda mevcut engel çeidine göre değişiyor bu okulların türleri..

ben özel eğitimden bahsediyorum.kurumum bu yüzden günümüzü hafta içinden hafta sonuna değiştirdi.4 yaşın da 1 oğlum olduğu için onun kreşte olması iyi oluyordu.şimdi ilçeden şehire 2 çocukla gitmek ve daha başka özel sebebler bizi bayağı zorlayacak...

----------

daha doğrusu bertuğ un normal bir okula gitmesi engeli nedeniyle imkansız.zihinsel ve spastik engelli .ramda rapor alırken okul kaydı istediği için 2 yıldır okula kayıtlı ama hiç gitmedi.gidemezde....

zihinsel ve spastik engelli çocukların eğitimi için okullar mevcut.sorunlarınız ya da yaşadığınız çevre buna müsait değil sanırım.

bertuğ 5 yaşında anasınıfı öğrenimi için bir okul olduğu nu duyduk ve müracaat ettik.okul müdürü çok istekli olmasına rağmen ğretmenler karşı durdu sebeb bertuğ 'un tuvalet problemi ve yüreyememesiydi. düşü nünce öğretmen lere hak verdik ve kaydı yaptırmadık.
2 senede bertuğ tuvalet eğitimini öğrendikten sonra ayn ı okula kayıt için müracaat ettik ama bu sefer okula yürüyebilen ve az zeka özürlü ya ni öğretelebilir öğrencilere hitap ettiğini bertuğun bunu uymadığını söylediler.o zamanlar Denizli merkezde oturduğumuz için bir kaç okul gezdik ama hep yürümesini bahane ederek kabul etmediler..
şimdi benim anlamadığım Bertuğ kaydı olan normal devlet okuluna gitmesi mi geerekli?2 sene önce kaydı 1.sınıfta engelsiz öğrenciler arasındaydı.

----------

bu gezdiğimiz okullar arasında engelli okullarıda vardı.bize yürüyebilen öğrenciler olduğunu ve genelinde down sedromlu öğrenciler olduğunu göstermek için sınıflara tek tek gezdirdiler.bertuğun dikkat dağıtıp onların eğitimine engel olacağını söyleyince bizde onlara hak verdik.hiç olmasa öğretebilire engel olmak istemedik.

Arkadaşımın kızının da böyle bir sorunu vardı.Arkadaşım uzun süre kızının engelli olduğunu kabul etmediği için -istanbul'da yaşıyorlar-normal bir devlet okuluna zorla ve hile ile bizim ısrarlarımıza rağmen yazdırttı.Kızını zihinsel engelliler okuluna yazdırmış olsaydı ki- eğitilebilinir- gerileme olmazdı.4 yıl bu şekilde devam etti.sonra Arkadaşım aldığı psikolojik destekten sonra kızını zihinsel engelliler okuluna gönderdi. şimdi algılamlarında daha iyi söyleneni anlıyor ve cümle kuruyor...Bu eğitimi zamanında ve yaşında aldırtsaydı daha iyi sonuçlar olurdu.okulun gezileri oluyor ve çok eğleniyorlar.sosyal yaşamada katkısı var.Zihinsel engelliler okulu devlet himayesindeolan bir okuldur.zaten çocuğunuzun normal bir okulda -ki çocuklar acımasız oluyor-bulunması çocuğunuza zarar verirdi..

hepimiz isteriz normal çocuklarla bizim çocuklarımızda gitsin ama bana mantıklı gelmiyor ya.çocuklarımız eziliyor ne derseniz deyin.özel alt sınıflar açılması ve bu sınıfların çogaltılması lazım.yoksa kaynaştırmaya karşıyım.belki yüzümüze söylenmiyor ama hor görülüyoruz.

Haklısınız kaynaştırma eğitimine yönlendirilen öğrencilerin çektiği sıkıntı kadar velilerinde sıkıntılarına katılıyorum.Fakat çocuklarımızı bir sınıfa topladığımızda bence zaten hor görmeye hazır grupların istediği olacaktır.Veli olarak okula sık gidilirse rehberlik servisleriyle sorunlar konuşulursa bence kaynaştırma eğitimi ile normallerinden farkı olmadığının altı çizilmiş olunur.Kaynaştırma eğitimi ile okulumuza gelen iki öğrenci var...Aydın dediğimiz geleceğin yeni neslini yetiştiren ben öğretmenim diyen -ben bunlara karanlığın kara kanatlı kuşları diyorum-kişilerin tutumlarını biliyorum.kimse özel bir plan hazırlamamak için kaynaştırma eğitimine tabi öğrencilerin bulunduğu sınıfları almak istemiyor.Fakat öğrenci velileri bu konu ile ilgili çok iyi bir mücadele örneği verdi...Rehberlik servisi destekledi...öğrencilerimiz şimdi duruşlarıyla biz okuldayız diyebiliyor.veliler olarak siz çocuklarınızı uzak tutarsanız nasıl eğitim sisteminin içinde var olmayı başarırız...mücadele zorlu ama gerçekleştirilebilir...gerçekleştirilmelide.Hatta öğrencilerin okula alınmaması için öğretmen dediğimiz ama bir türlü öğretmenliğin mantığını çözememiş olan kişiler çeşitli bahaneler yarattılar.Ama yok sayılamaz olduğunu gördüler…Lütfen çocuklarınızı toplumdan uzaklaştırmayın…zor biliyorum ama imkansız değil..

zaten bizde normal okul istemiyoruz. ama ram bize illaki bulunduğumuz yerdeki ilköğretimi kayıt yaptırmamıza söyledi.hatta kayıt olmasa okul yaşına gelmiş bireyi kayıt yaptırmadığımız için yasalara karşı geliyor suç işliyormuşuz. benim demek istediğim özel kuruma gitmesi yani bire bir eğitim alması gereken çocuklara illaki normal okullara kayıt yapması ve bu okullarda da engelliye verilen herhangi bir eğitim olmaması.
mesela zihinsel engelli bir okulda çalışan bir arkadaşım oradaki öğrenimin birebir olmadığını sınıfa giren öğretmenin hepsine yetemediğini.kusura bakmayın ama yazmak durumunda olduğum için şimdiden hepinizden özür dilerim:kızların adet olduklarında onları bakan birinin olmamasından kaynaklanan bakımsızlıktan tutun rahatsızlıklarından kaynaklanan üstlerine yıtrma,bezlerine sahip çıkamama,erkek öğrencilerin sürekli olarak cinsel orga nlarıyla oynamaları vs. yazmakla bitmeyen bir çok sebebten kim b öyle bir okula çocuğuna kaydetmek ister.birebir eğitimin olması şart olan okul ve kamera sistemi olmadıkça değil Türkiyede ,hiçbir gelişmiş ülkede çocuğuma böyle yerlere kaydeder yollarım.bende başında olmadıkça böyle eğitime karşıyım....

korktuğum başıma geldi kurumumuz ve diğerkurumlar ilçedeki tüm öğrencilere kapıları çaktırmadan kapatıyor.sebeb milli eğitim bakanlığından gelen yazı yani okula kayıtlı olanlar okul zamanında okulda olmaları.ama dediğim gibi normal okula gidemiyecek durumda olan engellilerde var.mesela tam oturamayan ve birebir eğitim alması gerekenler gibi...
hafta içi okul olduğu için tek gün cumartesi kalıyor bu da tüm ilçedeki çocuklara yetmiyor yığılmalardan öğretmenlerde gereken ilgiyi veremiyor.ailerede tek seçenek kurumdan çocuğu almak kalıyor.

Aynı şey geçen yıl bizim başımıza geldi. Bilgisayar kimlik numaralarıyla otomatik olarak oğlumun okul kaydını yapmış. Hatta öyle birşey ki bizim okul kaydımız çok uzak bir okula verilmiş yani mahallemizdeki bir okul bile değil bu ayrı bir tartışma konusu neyse biraz zorda olsa muhtarlık kanalıyla mahalledeki okula aldık oğlumu ve ram ın hazırladığı raporun bir fotokopisini okula bıraktık eğer böyle yapılmasaydı yüklü bir miktar ceza ödememiz gerekecekmiş çocuğu okula göndermediğimiz için sanki imkan varda biz göndermiyoruz. Bu yılda yeni ram raporu çıkarırken ram görevlileri okulun kayıtlı ama devamsız öğrencisidir diye bir belge istediler okul müdürlüğünden ve şimdilik normal hafta içinde özel eğitim alıyor.???
Birde bu yasağı söyle değerlendirelim mesela çocuk normal okula gidebiliyor ben çok gördüm servisle çocuğu okulundan alıp özel eğitime götürüp tekrar normal okula bırakıldığını bence bu yasak bu olayı ortadan kaldırmak içindir....

Üst Alt