Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Okulda çalıştığım ortamın fiziki koşullarının bana uygun yapılmasını sağlamak..?

Konular
20
Reaksiyonlar
0
çalıştığım okulda fiziki engeller çok fazla. Okulun girişi merdivenli ve merdivenlerin önü tümsek ve kaygan 2 kez feci halde düştüm.
Tuvalet bir kat yukarıda ve merdivenleri oldukça dik bu yüzden yukarıya çıkamıyorum. Engelli tuvaleti olmadığı için kullanamıyorum.

Bunu defalarca dile getirdim ancak bu kadara sen engel mi diyorsun diyerek bana karşı çıktılar. Evim yakın olduğu için katlanıyorum ancak bu durumda da sağlık sorunlarım arttı.

Acaba bu sıkıntıların ne kadarını okul ne kadarını belediye yapar?
Okula yazılı dilekçeyle başvurmayı düşünüyorum katkıda bulunacak yönetmelik, genelge varsa ilgilerinizi bekliyorum bilhassa bülent bey bu konuda sizden yardım talep ediyorum.

Sıkıntılarımı dile getirmem nedeniyle özür gurubum yüksek emekli etme hakları olabilir mi?
Veya bu sorunlar çözülmezse tayin talep edebilir miyim?

Teşekkürler...

Tamamı MEB'in sorumluluğundadır. Okul yöneticileri belediye ile iletişime geçerek onlardan bu konuda destk alabilirler...

Ben olsam okul yönetimine yazılı olarak dilekçe verirdim ihtiyaç duyduğum mimari şartların yapılması için. Oradan gelecek olası bir olumsuz yanıtta bu sefer il müdürlüğüne yazarsınız...
Dayanağınız:
ÖZÜRLÜLER VE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN (Kanun Numarası: 5378)
İstihdam
Madde 14- İşe alımda; iş seçiminden, başvuru formları, seçim süreci, teknik değerlendirme, önerilen çalışma süreleri ve şartlarına kadar olan safhaların hiçbirinde özürlülerin aleyhine ayrımcı uygulamalarda bulunulamaz.
Çalışan özürlülerin aleyhinde sonuç doğuracak şekilde, özrüyle ilgili olarak diğer kişilerden farklı muamelede bulunulamaz.
Çalışan veya iş başvurusunda bulunan özürlülerin karşılaşabileceği engel ve güçlükleri azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yönelik istihdam süreçlerindeki önlemlerin alınması ve işyerinde fiziksel düzenlemelerin bu konuda görev, yetki ve sorumluluğu bulunan kurum ve kuruluşlar ile işyerleri tarafından yapılması zorunludur. Özürlülük durumları sebebiyle işgücü piyasasına kazandırılmaları güç olan özürlülerin istihdamı, öncelikle korumalı işyerleri aracılığıyla sağlanır.
ve
YURTİÇİNDE İŞE YERLEŞTİRME HİZMETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK
İşyeri ve çalışma koşullarının özürlülere göre hazırlanması
MADDE 18 – (1) İşverenler, işyerlerini özürlülerin çalışmalarını kolaylaştıracak ve işin özürlü çalışana uygunluğunu sağlayacak şekilde hazırlamak, sağlıkları için gerekli tedbirleri almak, mesleklerinde veya mesleklerine yakın işlerde çalıştırmak, işleriyle ilgili bilgi ve yeteneklerini geliştirmek, çalışmaları için gerekli araç ve gereçleri sağlamak zorundadırlar.
(2) Uygun koşulların varlığı halinde çalışma sürelerinin başlangıç ve bitiş saatleri iş kanunlarında belirtilen sürelerden az olmamak koşuluyla, özürlünün durumuna göre belirlenebilir.

Özürlülerin çalıştırılamayacakları işler
MADDE 19 – (1) Yer altı ve su altı işlerinde özürlü işçi çalıştırılamaz.
(2) Özürlüler, sağlık kurulu raporunda çalıştırılamayacakları belirtilen işlerde çalıştırılamaz.

İşte onun için her şeyi yazılı olarak yapmak gerek...

Haksızlık yapmak haksızlığa uğramaktan daha acıdır ve daha da acıtır

Evet arkadaşlar, daha önceler şifahen engelli tuvaleti yapılması hususunu bu sefer amirime yazılı olarak verdim ve bir sürü sözler işittim hangisini düşünüp hangisine yanayım ama amirim ne dedi biliyor musunuz bunu kasten yapıyorsun bana inat olsun diye böyle davranıyorsun isteseydin ben seni daha önceden gönderirdim benim öğretmenlerim öğrencilerle birlikte aynı tuvalete gitsin sen de özel tuvalet iste öyle mi diye dilekçemi aldı
ben gerekli yerlere yazımı yazacağım seninde cevabını sana yazacağım deyip engelli tuvaleti yapmam imkansız diye bir yazı tutuşturdu elime sen de nereyi istiyorsan yaz dedi

bu talebimi kasıtlı gördü ne diyeceğimi neye uğrayacağımı şaşırdım inanın bense tabiri caizse eşekler gibi çalışıyordum kurumda demek ki çalışmak yeterli değilmiş son altı yılın sicil ortalaması 97-100 arası eğer gidersem zaten sicil notumu almıştım yeni yerde amirim verecek ama bu da bana öyle bir ders oldu ki ben daha önce kaç yere başvurduysam kurumuna yazılı dilekçe ver demişlerdi ben de onları şikayet gibi olmasın diye tüm güçlüklere dayanmıştım onlarsa tek kalem de harcadılar beni birde yükselme sınavlarında engel olmasınlar diye hiç sesimi çıkarmıyordum.

Bilmiyorum dilekçeme ne yazıp gönderecekler ama ne yazarlarsa yazsınlar iyi niyetimin kurbanı oldum. Sen yerimizin uygun olmadığını bilmiyormusun dedi oysa kocaman bir arazimiz var portatif tuvalet konulabilirdi. Çok büyük ve acı tecrübe yaşadım artık yükselme sınavları da umurumda değil ben insanları kırmamak adına o kadar özen gösterirken hakkımı istediğim an da haksızlığa uğradım. Zihniyet şu ki bunu yaptırmak zorunda değilim bana bu konuyla gelme oysa haklı bir talebim vardı aklıma şu hikaye geldi Sokratesi idama götürürlerken karısı iki gözü iki çeşme ağlıyormuş. Sokrates karısına dönerek sormuş niye Sağlıyorsun? Karısı seni haksız yere idam edecekler demiş filozof karısına dönerek; "Haklı yere götürseler daha mı iyiydi demiş"... Sadece şunu söyledim yerimi kendim bulurum dedim artık yer bulmaya çalışacağım onlarda vicdanlarıyla baş başa kalsınlar.... Esenlikle kalın....

Maruz kaldığınız anlayışsızlığa üzülmemek elde değil... Engel sizde değil, mekanlarda ve bu cahil kafalarda . Engelli çalışanlarına karşı tutumları yüzünden Meb camiası beni her geçen gün hayretler içerisinde bırakıyor. Bu işin peşini bırakmayın derim ben...

Arkadaşlar haklarımızın kullandırılması hususunda tabiki bizim çabalarımız isteklerimiz mızmızlanmalarımızın çok öenmöi var ancak öncelikle karşı tarafın kişilik sahibi karekterli olması gerekiyor, bu yoksa gerçekten işimiz çok zor!

bende deyneklerle yürüyorum ve çok sıkıntı çektim!

beni önce üç katlı ve idari kısmı enüst katta olan biokula verdiler bende dilekçeyle başvurup engelime uygun düz veya asansörlü bir okula tayinimi istedim. meb beni başka biokula verdi ne yazıkkı bu okulda ikikatlı bir okuldu ne tuvaleti var nede asansörü! :D

bunun üzerine meb okul arasında mekik dokudum önce karşılıklı söz vermekle başladık ama sonuç alamadım. daha sonra işi dilekçeye döktüm. mebbe durumumu ve okulun durumunu anlatan bir dilekçe yazıp sonunada şöyle yazdım. engellilerin çalıştırılmasyla ilgili kanun ve yönetmeliklerinden yararlandırılmam hususunda diye ekledim!
dilekçemin üzerinden bir ay geçmeden ikinci bir dilekçeyi de valiliğe verdim mebbe yazdım dilekçeyide ekledim. valiliğe mebi şikayet ettim. arkadaşlar tam 7 gün sonra milli eğitim müdürü telefonumdan beni aradı. adam ne diyo biliyomusunuz! bizi niye şikayet ettin bize derdini anlattında çözmedikmi.... oysa kendisinede durumu anlatmışdım :D bende sizede söyledim ama maduriyetim giderilmedi dedim. onun ardından atamanın müdürü beni odasına çağırdı bir sürü laf salatısı felan yetik... hatta bana dediki " bu gibi durumlarda soruşturma açarız ama seni sevdiğimiz için açmıcaz" :D bak bak bak.... (eğer soruşturma açabileceği ufacık bir delik görselerdi açar oyrlardı diye düşünüyorum :D) bende dedimki eğer burada sorun çözülemiyorsa bakanlığa durumu anlatan bir dilekçe vereceğim dedim... işler değişti tabiki..

atama müdürü dediki bikaç ay daha idare et seni istediğin okula atayım dedi ;)

iki ay sonrada atandım. yeni okulumun girişi düz ve idari kısımlar bu katta, okulda asansörde var ama çalışmıyor. (mebbde asansörler kesinlikle çalışmaz.) kılozet yok ama sorun oluşturmuyor. düz olduğu için kabul ettim. üst katlarda işim olmuyor zaten. evimede yakın olduğundan burada kaldım.

arkadaşlar ben milli eğitimdeki idarecelerin sadece Allah bir dediklerine inanırım. haklı olduğunuzu düşünüyorsanız dilekçeyle mücade edin hatta üstü kapalı veya açık tehditte edin işe yarıyor.:cool:

korkmayın salın gitsin! :rolleyes:

not: ben taşrada küçük bir ildeyim büyükşehirlerde bu durumlar nasıl olur bilmiyorum!

kamu kurumlarında özürlüler için en az kaç tuvalet yapmak gerekiyor
bunun standardı var mı?
teşekkür ederim.

yeni anayasada özürlülere tanınan haklara ne oldu.allahtan benim amirim ilk geldiğim gün bana klozetli tuvaletin anahtarını verdi..Allah ondan razı olsun...

Tuvalet yapıldı diye

Arkadaşlar tuvalet yapıldığından beri sayın amirim burnumdan fitil fitil getiriyor sen gidip şikayet
edeceğine kendin gitseydin birde utanmadan sıkılmadan beni fırçalattın istediğin oldu şimdi
boyun uzadımı ilk gün bayağı odasında azarladı olsun zamanla geçer ona kızdılar diye alttan aldım ses çıkarmadım ama adamın tavırları o kadar zaman oldu hiç değişmedi hatta arttı giderim belki diye hiç yüz vermiyor beni gördüğü yerde sırtını çeviriyor ya da sanki canımı alacakmış gibi yumruklarını sıkarak bakıyor yapılacak işleri bile öğrencilerle gönderiyor onlarla istiyor artık yazdığım yazıları neredeyse büyüteçle inceliyor noktasında bile hata olsa geri çeviriyor o gün beni çağırdı çalışmandan hiç memmun kalmıyorum haberin olsun dedi ben de tuvalet yapılana kadar memmundunuz şimdi ne değişti diye sordum çok konuşma ben senin amirinim şimdi odadan çık diyorum diye bağırdı.Bunlar nasıl amirler ben bilmiyorum altı üstü zoraki yapılan bir tuvalet diğer personellerin yanında da hiç yüzüme bakmıyor ama ben yine de ya sabır ya sabır diyorum en ufak bir yanlışlık olsa mesela o gün öğretmenlerden birisi verdiğim evrakı kaybetmiş kesin sen vermemişsindir diyor öğretmenin yanında ben çırpınıyorum hocam size verdim ya hani verirken de açıklama yapmıştım ya diyorum öğretmen almadım diyor o da öğretmen yalan mı söylüyor vermemişsin diyor yani artık olumsuz ne yaşanıyorsa beni mesul tutuyor Allah'tan ki evrakları imzalatmak gibi bir huyum var evrakı bulup amir denen o zatın yanına gittim ne yazıya ne benim suratıma bakıyor odadan çıkıp geldim kendisini şikayet ettiğime göre daha ne haltlar karıştırmışım bana güvenmiyormuş muş da muş...Olayı o kadar çarpıtıp kişiselleştirdi ki altı üstü sağlık durumumdan dolayı tuvalet istedim,,,Bunlar sadece güveni asttan bekleyecek kadar at gözlüklüler aslında mağdur olan da güveni de yıkılan benim ama onlar üste çıkmaya çalışıyor mazallah sicil notları kalkmasaydı hapı yutmuştum ancak umarım benim yaşadıklarımı onlarda bir gün yaşamak zorunda kalmazlar... İyi geceler...

güzgülleri;

güzgüleri
sana sukadarını sölemek istiyorum kı seni çalıştıran kurum neresi olursa olsun her sekilde senin calışma kosullarını kolaylastırmakla yükümlüdür sen gitseydiğin dediğinde ise benim gitmem senin zararına olurdu sayın müdür dieydin onlar her calıstırmadıkları engelli için ceza ödüyorlar o yüzden seni atma gibi de bi şansı yok mesela ben özel sektörde calıştığım halde her konuda destek sağlanıyor yğksek fotokopi makınası vardı alcak makına gönderildi dolaplar yüksekti alcak dolap gönderildi makınaların coğu yüksekde olmasına ragmen benim kullanmamı kolaylastıracak sekılde dizayn edildiyapmak zorundalar.
Kİ BENİM İŞYERİM ÖZELKEN BUNLARI YAPABİLİYORSA SENİN CALIŞTIGIN YER DEVLETE AİT HAYLİ HAYLİ YAPMALARI GEREKİR

Valilikler,genelge yayınlayarak kamu kurum ve kuruluşların engellilere uygun hale getirilmesi için talimat veriyor.Konunun üzerinde ısrarla duruyor.
Özürlüler Yasası kapsamında Temmeuz 2012'de sürenin dolacağı ve hukuki yaptırımların peşi sıra geleceğini biliyorlar.
Ulaşılabilirlik Eylem Planı Çercevesinde Valilikler konunun takipçisi.

Oturanboğan'nın dediği gibi dilekçe yaz,evrak kayıt numarasını al ve 30 gün içinde yanıtını vermelerini bekle.Daha sonra kademe kademe dilekçelerini sürdür.Okul Müdürlüğü-İlçe Milli Eğitim-Kaymakamlık,Valilik.....emin ol netice çıkacaktır.

Nur-u Dilara arkadaşım senin adına da üzüldüm. Senin önceki okulun iyiymiş belkide bu nedenle işyeri değiştirirken korkun yoktu ama arkadaşım benim MEB'deki ilk görev yerim inan gözüm öylesine korktu ki sanıyorum tüm yerler aynı şekilde o kadar üzdüler ki beni kelimelerle anlatmam çok zor umarım senin içinde herşey yoluna girer temennim herkes için ancak yorumları görünce ürküyorum bu kurumda sorun çok,çözüm yok idarecilerin çoğunluğu at gözlüklü dediğim dedik çaldığım düdük...

Arkadaşım bilmiyorum sen kaç yıldır mebdesin yeni okulum demişsin tekrar tayin olabilecekmisin inşallah olursun ben daha önceleri çok fazla personeli ve imkanları olan yerden geldim personel çok olduğundan idareciler çok daha anlayışlı idiler oysa okulda en fazla 3 memur toplasan 5 personel ancak oluyor o da okul büyükse okul küçükse tek memur oluyor o da yıllarca aynı yerde çalışıyor yani amirlerin engelli bir memurla çalışma şansları yok denecek kadar az birde garibime giden mebde idareciler elemanlarının kendisinden tahsilli olmasını istemiyorlar eğer böyle elemanları varsa düşürüne kadar tekme atıyorlar oysa benim eski kurumumda idareciler okumamız için ellerinden geleni yapıyorlardı...

hak arama mevzusu burada devreye giriyor baştan bırakırsak hiçbirşey olmaz , ayrıca amirin seni dışlıyor dıye okuldan attıramaz. bunu ancak meb mufettişleri yapar o da bir kusurun olduğunda işleri kötüye kullanırsan.

Canım arkadaşım keşke 1 yıldan sonra tayin istemeseydin tabii ki farklı ilde değilsen çünkü kötü insanlarla uğraşmak insanı canından bezdiriyor sen daha yeni imişsin Allah sabırlar ihsan eylesin eğitimcileri iyice bir eğitseler tabi hepsini değil ama birçoğuna hoşgörü,sevgi, merhamet,dürüstlük öğretseler arkadaşım inan amir olacak yardımcıya en ufak bir sorun anlatsam hemen yukarıya yalakalık olsun diye öyle çarpıtarak anlatıyor ki göze girmek için sonra başamir bir hışımla beni odasına çağırıyor ben iki gözü iki çeşme ağlayarak çıkıyorum odasından çünki bana bağırırken kendini kaybediyor adeta sonra o yardımcı olacak yalaka yüzüme utanmadan bakabiliyor amaçları kadrosu bile olmayan adamı yerime geçirip ona postacılık yaptırarak dedikodu yapmak ne diyeyim Allah hepimizin yardımcısı olsun böyle insanların eline kimseyi düşürmesin amin arkadaşım ama artık Allah'ın gücüne gitmesin ama umudumu kestim...

Mesai arkadaşlarınız açısından oldukça şanssızsınız sanırım. Benim de okulumda hareketlerimi engelleyen bir merdiven sorunu vardı. Okulu ilk gördüğümde gözüme çarpan da oydu... O zamanki müdürüme "birşey yapamaz mısınız?" dediğimde aldığım cevap sinir bozucuydu... "Ben çalışan hademelerin parasını veremiyorum, merdiven için trabzan parasını nerden bulayım?" Okullar açılmadan bir demirci buldum ve okulun girişindeki merdivene sağlı sollu iki kolluk yaptırdım. Kendi imkanlarımla yaptırdım. Hayrını görsün, kolaylaştırmayan zorlaştıran amirlere sadakam olsun... Şimdi ki müdürüm ise dünya iyisi bir insan...Üç katlı binanın diğer üç katlı binasına geçmem gerekn saatler oluyordu. Biraz zorlandığımı söyleyince, hemen Sınıflarımı öğretmenler odasının yakınlarına aldırdı. Tabi diğer öğretmen arkadaşların da onayını alarak. Sağolsunlar, hiçbiri karşı çıkmadı. Aksine destek gösterdiler. Tuvalet lavabo sorunu yaşamıyorum. Ama yaşasam biliyorum ki bir gün içerisinde onu da hallederler. Kendimi çok şanslı hissediyorum bazen...

Arkadaşım ben de tayin isteyeceğim ama inşallah böyle birileri karşıma bir daha çıkmaz artık gözüm öyle korkmuş ki herkes bunlar gibi sayarak genelleme yapıyorum eğer iyi birileri olursa aynı yerden emekli olacağım bak Asya arkadaşımız kendi müdürüne iyi diyor bu duruma onun adına hepimiz seviniyoruz Allah o müdürden de razı olsun işini gücünü rast getirsin...Aslında imkansızı istemiyoruz hakkımızı istiyoruz ama hakkımızı isterken haksızlığa uğruyoruz.

Üst Alt