Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ölen eşimin 260 gün primi var. Dul aylığı alabilir miyim?

Eğce

Üye
Konular
19
Reaksiyonlar
0
İYİ AKŞAMLAR İLKER BEY .Ben bir arkadaşımın ölen babası adına soruyorum.
Babası 1938 dogumlu 2009 12-12 günü vefat etmiş.
şimdi sorum şu 1980 ssk girişli 260 gün pirimi varmış.Ben yanliş bilmiyorsam ölen kişi lerin dul eşi emeklilik için 900 gün prim olması gerekiyor.
arkadaşımın babası 30 ay askerlik yapmış bugünleri borç lana biliyormu. Geride kalan Annesi emekli olabilirmi. Vereceginiz bilgiler için şimdiden teşekür ederim.....

5510 sayılı kanunun 32 maddesine istinaden evet maaş bağlanır yapmanız gereken 22 ay askerlik borçlanması yaparak prim süresini 900 güne tamamlamak ve dul maaşı hakkı kazanmak..

Ölüm sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları
MADDE 32 - Ölüm sigortasından sağlanan haklar şunlardır:
a) Ölüm aylığı bağlanması.
b) Ölüm toptan ödemesi yapılması.
c) Aylık almakta olan eş ve çocuklara evlenme ödeneği verilmesi.
d) Cenaze ödeneği verilmesi.
Ölüm aylığı;
a) En az beş yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş,
b) Malûllük veya yaşlılık aylığı almakta iken veya malûllük veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemi tamamlanmamış,
c) Bağlanmış bulunan malûllük veya yaşlılık aylığı, sigortalı olarak çalışmaya başlamaları sebebiyle kesilmiş, durumda iken ölen sigortalının hak sahiplerine, yazılı istekte bulunmaları halinde bağlanır. Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların hak sahiplerine aylık bağlanabilmesi için ölen sigortalının genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığından dolayı prim ve her türlü borcunun olmaması şarttır.

Teşekürler ilker bey. Emeklilik işlerini arkadaşım kendisimi yoksa Anne simi takip edecek annesi hasda da . arkadaşıma birde şöyle bir şey söylemişler ssk kadan 2008 de önce ölüm olsaydı emekli olabilirdi demişler. yine böyle birşey söylerlerse nedemesi gerekiyor.....

Arkadaşın kendisi de gitse olur...
Şu yukarıdaki maddenin çıktısını alsın o memurun gözüne soksun hala ısrar eder ise o memuru es geçerek üstlerine gitsin...

SAYIN İLKER BEY. Zamanınızı alı yorum .bir emeklilik sitesinde benim size sordugum sorunu bir benzeri şöyle ..ssk dan 900 günle ölüm aylıklarında 01-10-2008 tarihi mihenk taşıdır.-soru 1998 de ölen babamın sigortalık 1971 olup 782 günlük primi bulunmaktatır.-verilen cevapı aynen buraya yazı yorum 01-10-2008 tarihi önemli çünkü bu tarihten önce vefat edenler için borçlanmayla 900 gün sağlanabilirken sonra ölenler için borçlanma süreleri ayrı tutuluyor babanız 01-10-2008 den önce vefat etdiği için yapacağınız dört ay bir askerlik borçlanmasıyla 900 günü tamamlayabilirsiniz.

İLker bey benim anladıgım kadarıyla arkadaşının babasının ölüm tarihi 12-12-2009 buna göre askerlik borç lanmasıyla 900 günle emekli olamuyormu ....

İlker'İn alıntıladığı 32. madde değiştirildi. Doğrusu şu:

(Değişik ikinci fıkra: 17/4/2008-5754/20 md.) Ölüm aylığı;
a) En az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş,
b) 47 nci maddede yazılı sebeplerle kazaya uğramış, malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken veya malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemi tamamlanmamış,
c) Bağlanmış bulunan malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı, sigortalı olarak çalışmaya başlamaları sebebiyle kesilmiş,
durumda iken ölen sigortalının hak sahiplerine, yazılı istekte bulunmaları halinde bağlanır. Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların hak sahiplerine aylık bağlanabilmesi için ölen sigortalının genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığından dolayı prim ve prime ilişkin her türlü borcunun olmaması veya ödenmesi şarttır.
Yani ssk'lılar için askerlik borçlanmalarını ölmeden önce yapma şartı var... Ölmeden önce toplamda 900 gün prim yoksa, ssk'lıların geride kalan hak sahiplerine dul-yetim aylığı bağlanmıyor.

2005 yılında eşimi kaybettim. 800 prim günü vardı malesef nereye başvurduysam bana maaş bağlanmadı. 1800 gün prim sayısı olması gerekiyor. Askerlik borçlanmasıyla bile tamamlanamadı. Bu konuda çok uğraştım ama malesef olmuyor.
Ben sadece o zaman 800 gün yatan prim toplamını ssk dan almıştım. Bu konuda bile beni çok uğraştırmışlardı ama inat edip bu parayı aldım.

Teşekürler BÜLET BEY .Vemiş olduğunuz bilgiler için .

Teşekürler yabangülü7234 . Vermiş olduğunuz bilgiler için Eşinizi ALLAH rahmet eylesin .size sorabilirmiyim 800 gün prime ne verdiler. Arkadaşın Annesi madur acaba 1980 de 260 gününe nekadar para verirler neye göre hesaplayıp veriyorlar ve yapması gerekenler nedir.....

Erdoğan bey sağolun. Açık konuşmam gerekirse öyle çok büyük bir para aldığımı söyleyemem 5 yıl önce 950 tl gibi bir para almıştım. Ama o zaman o kadar zor durumdaydımki 10 tl bile olsa devlete bırakmayacağım demiştim, Hesabı nasıl yapıyorlar konusunda bir bilgim yok. Ama kaç gün prim yattıysa o para alınıyor. Ben eşimin bağlı bulunduğu ssk dan bir form doldurarak paramı almıştım. Ölüm kağıdını ve bakmakla yükümlü oldukları nüfus kağıt örneğini götürmüştüm.

Güncel:

Ali Tezel
  • 25 Aralık 2012 Salı, 09:38
Sosyal Güvenlik Reformu(l) ile vefat eden sigortalının geride kalan
dul eşi ile yetim çocuklarına aylık bağlanabilmesi için ölenin sağlığında en az 5 yıllık sigortalılık süresi ile bu süre içinde 900 gününün olması gerekiyordu. SGK, eksik olanların askerlik veya yurtdışı gibi borçlanmalarla süreyi tamamlama hakkını vermiyordu ama Yargıtay verdi1.10.2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince, çalışan biri vefat ederse geride kalan dul eş ve çocuğuna dul-yetim aylığı bağlanabilmesi için iki şart var.
1- Vefat edenin 1800 gününün olması...
2- 1800 günü yoksa bile en az 5 yıllık sigortalılık süresi ve bu süre içinde 900 gününün olması.
Vefat edenin geride kalanları 1800 günü tamamlamak için her türlü (yurtdışı-askerlik-doğum vs.) borçlanma yapabilirken, 900 günü veya 5 yılı tamamlamak için borçlanma yapmak yasaktı. Sadece 1.10.2008 gününden (reformdan) önce vefat edenlerin yakınları borçlanabiliyor, 1.10.2008 gününden sonra vefat edenlerin yakınları ise borçlanamıyordu.

YARGITAY, SGK'YA DERS VERDİ
01.05.1997 günü SSK'lı olan baba İsmail Kaya, 19.11.2008 günü vefat etmiş ve bu iki tarih arasında da 663 günlük SSK prim ödemesi vardır. Yani 5 yıldan fazla sigortalılık süresi var ama bu süre içinde 900 günü yoktur. Bu sebeple SGK geride kalan dul eş ile çocuklara aylık vermemiştir. Geride kalan eş Fadime Kaya, 240 günlük askerlik borçlanması yaparak 900 günü tamamlamak istemiş ama SGK borçlanmayla geride kalan eş ve çocuklara aylık vermemiştir. Hatta borçlanma talebine cevap bile vermemiştir. Konu mahkemeye aktarılmış, mahkeme "5510 sayılı Kanun, 900 günü veya 5 yılı tamamlamak için borçlanma hakkı vermemiş" diyerek reddetmiştir. Konu Yargıtay 21. Hukuk Dairesi'ne gelmiş ve Yargıtay kadına ve çocuklarına dul-yetim aylığı hakkını borçlanmayla vermiştir.
Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, aşağıdaki (5510/32.) maddeyi şöyle yorumlamıştır: "Madde metnine göre 5 yılı tamamlamak için borçlanma yapılamaz ama 900 günü doldurmak için borçlanma hakkı vardır...
5510/32/a) En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş."

BİZ DE DAVAYI ÖNERMİŞTİK
25 Ağustos 2011 günü bu köşeden "Sigortada beş yılı doldurmadan ölmeyin" başlıklı yazımızda okurlarımıza "Dava açın" demiştik, davasını açtılar ve kazandılar. Bakın o gün yazımızda ne demişiz:
"Bakmayın başlıkta 'Sigortada beş yılı doldurmadan ölmeyin' dediğime, ölüm bu, ne zaman geleceğini bilemeyiz, o zamanı gelince bizi yakalar. Bu gerçek varken sosyal güvenlik sistemimiz, sanki biz ölüm zamanımızı seçebiliyormuşuz gibi 'Sigortalılık süresi 5 yılı doldurmadan vefat edenlerin geride kalanlarına dul ve yetim aylığı bağlamam' diyor. En temel Anayasal haklarımızdan olan sosyal güvenlik hakkımıza göre hiç kimse sosyal güvenlik hakkından mahrum kılınamaz, sosyal güvenlik hakkı vazgeçilemez ve devredilemez bir hak. Öyleyse 5 yıllık staj süresi niçin var? Bu iki tezat durum karşısında ölüm, yani dul-yetim aylığı için beş yıllık süre konması hakka ve hukuka uymuyor, değiştirilmesi gerekiyor."

visnee: Başınız sağolsun

Kardeşinizin askerlik gününleri ssk günleriyle 900 bulursa DAVA Yoluyla maaşa hakkazanır.....

Yargıtayın bu kararını nereden bulabiliriz ve ya elinde olan siteye yükleyebilir mi arkadaşlar...

arkadaşım 900 günle baglanıyor askerlik borçlanmasını kabul etmiyorlar daha önce borçlanmayı kabul ediyorlardı şimdi etmiyorlar 900 gün pirimin olacak bir fiil çalışmış olacan

paranoya:

Bizde elinde 900 gün olmayanlar için söyleniyor.....

10 sıradaki mesajı oku.....

mrblr ablamın eşi 2011 yılında vefat etti askerlikte birlikte 868 günü cıkıyor 900 gün olması gerekmi 2008 den once oluyordu ama simdi mumkun degil diyolarlar 1 tanede cocukları var aylık alabilirmi bunun bi yolu varmı cvb verirsseniz seviniriz tsklr

Mustafa bey Evet 900 günle mahgeme yoluyla alabilirdi.

868 günle alamıyor.....

Hünkar

Babam 2002 yılında vefat etti 203 günlük sigortası var askerlik borçlanması ile birlikte 803 gün oluyor annem emekli olabilir mi...

emeklilik

Arkadaşlar yeni bir yasa çıkacak ölen kişinin 1 gün bile sigortası olsa geride kalan eşi veya çocuklarına maaş bağlanacak

ölüm aylığı

Mustafa bey Evet 900 günle mahgeme yoluyla alabilirdi.

868 günle alamıyor.....[/QUOTE

ÖLÜM AYLIĞI
rnek 1: 04.09.2009 tarihinde ölen sigortalının 320 gün 4 (a) kapsamında hizmeti, 600 gün de sağlığında kendisi tarafından yapılan askerlik borçlanması hizmeti bulunmaktadır. Bu durumda, ölen sigortalının borçlanma süresi hariç en az 900 prim ödeme gün koşulunun bulunmaması nedeniyle hak sahiplerine aylık bağlanamayacaktır.
Örnek 2: Sigortalı 22.10.2009 tarihinde vefat etmiş olup, ölüm tarihinde 01.01.2006-30.08.2008 süresinde toplam 910 gün hizmeti bulunmaktadır. Bu durumda, 900 prim ödeme gün koşulu yerine gelmekle birlikte, 5 yıllık sigortalılık süresi şartı yerine gelmediğinden hak sahiplerine aylık bağlanamayacaktır.
Örnek 3: 25.02.2008 tahinde ölen ve 4 (a) kapsamında 500 gün hizmeti olan sigortalının hak sahibi, sigortalının yurtdışında geçen 400 günlük hizmet süresini borçlanmış ve borçlanma bedelini 07.04.2009 tarihinde ödeyerek aylık talebinde bulunmuştur. 5 yıllık sigortalılık süresi şartının da bulunması halinde, 01.05.2009 tarihinden itibaren ölüm aylığı bağlanacaktır.
Örnek 4:01.10.2009 tarihinde vefat eden sigortalı (A)’nın 25 yıllık sigortalılık süresinde 350 gün 4(a) ödenmiş primi bulunmaktadır.Yurtdışında Türkiye’de sigortalılığı ile çakışmayacak 1000 günlük yurtdışı çalışması var.Ayrıca 600 günlük Askerlik borçlanması yapma hakkı da vardır.Sigortalı (A)’nın hak sahipleri Ülkemiz ile Sosyal Güvenlik anlaşması olmayan ülke de geçen 1000 günlük süreyi borçlanmıştır.350 gün 4(a) geçen Hizmeti var.450 gün askerlik borçlanması yaparak,1800 günlük süre tamamlanarak hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanmıştır.
Örnek5: 01.10.2009 tarihinde vefat eden sigortalı (A)’nın 5 yıllık sigortalılık süresinde 350 gün 4(a) ödenmiş primi bulunmaktadır.Bulgaristan’dan zorunlu göçe tabi olarak Ülkemize gelmiştir.Bu ülkede 10 yıllık çalışma süresi vardır.Hak sahipleri Bulgaristan’da geçen hizmetleri borçlanma yapamayacaklarından hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanmayacaktır.
Örnek:6 01.10.2006 Tarihinde vefat eden 4(a) sigortalılığında 500 gün prim ödemesi var.İki kız çocuğu yetim kalmıştır.Bu yetim çocuklardan hak sahipleri 1440 gün Doğum borçlanmasından 1300 günü borçlanarak 1800 güne tamamlamaları ile yetim aylığı bağlanacaktır.
5510/35.Md (b) Hak sahibi olma niteliğinin ölüm tarihinden sonra kazanılması halinde,bu niteliğin

Babam 2002 yılında vefat etti 203 günlük sigortası var askerlik borçlanması ile birlikte 803 gün oluyor annem emekli olabilir mi...

olamaz

01.10.2008 sonrası ölümler için olamaz ama 01.10.2008 tarihinden önce ölümişse 900 gün primi doğum borçlanması veya askerlik sürelerini borçlanarak ölüm aylığı almaktadır.

alırsınınz nasıl bağamadılar bağlamaları gerekiyor

Üst Alt