Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ölüm aylığı aldığımızda 2022 maaşımız kesilir mi?

dayicim

Üye
Konular
27
Reaksiyonlar
0
iyi günler..
arkadaşlar, babam vefat ettiğinden ölüm aylığına başvuru yapacağız. eksik günleri var onu da askerlik borçlanmasıyla
tamamlanıyor. sormak istediğim, ailede 4 kişiyiz engelli aylığı olan kardeşim 19 yaşında
annem ile 16 yaşında ki kardeşim ölüm aylığını aldığında 19 yaşındaki engelli aylığı alan kardeşimin maaşı kesilir mi
bu arada tek gelir engelli aylığı. rapor oranı %74
cvplar için şimdiden çok tşkler.!

Son düzenleme:
evet, 19 yaşındaki engelli kardeşinin aldığı 2022 engelli aylığı, yetim aylıgı baglandıgında kesilir. yetim aylıgı ile birlikte 2022 aylıgı asla alamaz.

yetim aylığı baglanınca eger aldığı yetim aylığı 2022 aylıgının 1 aylık miktarından azsa bu durumda sgk müdürlüğüne giderek alınan yetim aylıgının 2022 aylıgı seviyesine yükseltilmesini istersiniz. hepsi bu. ama baglanan yetim aylıgı 2022 aylıgının 1 aylık miktarından yüksekse 2022 aylıgına yükseltme yapılmaz.

Cevabınız için öncelikle çok teşekkür ederim. Fakat yanlış anladınız ya da ben yanlış aktardım heralde evde 4 kişiyiz ben 28 yaşındayım 2022 alan kardeşim 19 yaşında annem 53 yaşında diğer engelli aylığı almayan kardesim 16 yaşında babamın ölüm aylığından sadece annem ve 16 yaşında ki 2022 aylığı almayan için başvuru yapacağız ve bu şekilde kesilir mi 2022 zira evin tek geliri 19 yaşındaki kardeşimin aldığı %74 oran ile 2022 maaşı bu durumda kesilir mi yetim maaşı ne kadar alacağız bunu da henüz bilmiyorum. Sgk memuru 700 tl ile 800 tl arası alırsınız demişti 800 olsa 4 kişiyiz 4 e bölünme olsa kişi başı 200 tl denk düşüyor 2022 için uygun mu bu tutar. Babamın ölmeden önce prim gün sayısı 470 gün askerlikten 430 gün eklendiğinde ölüm aylığı için gereken 900 gün tamamlanıyor. Bunun için bizden 5865 tl istendi 1 aylık süre tanındı ödemek için değerli yorumlarınızı, bilgilerinizi bekliyorum. Çok teşekkürler.!

estagfirullah. şimdi sorunuzu tekrar okudum. aslında siz gayet açık sormuşsunuz.
dün sabah sekizden dörde kadar 9 dersim vardı. zihin yorgunlugundan olsa gerek, ben yanlış anlamışım. hakikaten özür dilerim.
Bereket kısa bir özet geçme alışkanlıgım var. siz de yanlış anladığımı fark etmişsiniz bu sayede.

evet, 2022 aylıgı alan kişi yetim aylıgı almıyorsa sorun yok. bu durumda hane gelirine bakılır. hanede kişi başına düşen aylık gelir 303,48 TL üstünde olursa aylık kesilir.
iki kişiye de 1213 tl yetim aylıgı baglanacagını sanmıyorum. hanede toplam geliriniz 1213 Tl üstünde olursa riskli durumda olursunuz.

Ben Özür dilerim. Sevgili, kalem.!
Iyilik meleği,
Ewet engelli olan kardeşim yetim aylığından yararlanmayacak gerek kendisinin 2022 maaşı olması gerekse de yaşının 19 olması zira yetim için aranan en önemli şart okumuyor ise 18 altında olması gerekiyor.
1200 tl alacağımız ı bende zannetmiyorum. Ölüm aylığında ödenecek oran anneye maaşın %50 si kardeşim içinde %25 i ödenecek yani ikisinin toplamında memur dedi ki 700 tl veyahut 800 tl alırsınız. Benim en başta ki sorum toplam da 800 tl alırsak 2022 kesilir mi muhtaclik sınırına göre sizinde dediginiz gibi 303 tl geçmemesi durumunda kesilmeyecek sanırım. Ölüm aylığı için başvuru kağıdında birşey dikkatimi çekti sağlık yardımında bulunmak istiyor musunuz. Diye bir ibare gördüm buna ewet ya da Hayır diyebiliyoruz ewet dediğimizde bu vakif tan aldığımız kömürün kesilmesi mi demek ya da eski adı ile yeşil kart dan da mı gss den mi ayrılacak mıyız demek. Ben bunları düşünüyorum. Değerli vaktinizi aldığım için affedin. Çok soru sordum zaten. Teşekkür ederim.

maluliyet derecesinde hastalıgı varsa ve malul olduguna karar verilirse okumasa da yetim aylıgından faydalanabiliyor. bu bilgi aklınızda olsun

evet, anlattıgınız gibi iki yetim aylıgı baglandıgında sınırı geçmiyorsunuz dolayısıyla yetim aylıgı almayan kardeşinizin 2022 aylıgı kesilmez.

yetim aylıgı başvurusunda yazan o ibareden ne kastediliyor bilemedim. alo 170'i arayıp bilgi alın lütfen. alo 170 hafta içi iş saatlerinde açıktır.

o ibare kömür yardımı gibi vakıf yardımlarıyla alakalı değil.

2022 aylıgı alan kardeşiniz 2022 aylıgı aldıgı sürece 60/c 3 kapsamında GSS'lıdır. bu da eski yeşil kart gibidir ve primi devlet tarafından ödenir.ancak 2022 aylıgı kesildiğinde sonlandırılır.

hanede 60/c 1 kapsamında GSS'lı olan varsa (eski yeşil kart yine bu da) ailede kişi başına düşen aylık gelir 424,50 TL'yi geçmedikçe (2015 2. altı aya göre) GSS'ları iptal edilmez.

Merak ettiğim tüm sorularımın cevaplarını, engin bilginizle aldım.! Çok teşekkür ederim. Saolun..
Iyilik meleği! iyi ki varsınız.!

2022 aylığı kesilir mi

iyi günler..

değerli arkadaşlar.

sormak istediğim konu biraz karışık.
sn. kalem , melek hanım yardımınıza ihtiyacım var.
evde 4 kişiyiz anne devletin verdiği dul aylık 250 tl alıyor
başka da hiç bir gelirimiz yoktur.
vakıflar genel müdürlüğünün verdiği yetimler için aylık 560 tl aylığa başvuru yapacağım.
kardeşim için bu 560 tl bizim için sıkıntı olur mu
18 yaşından küçük kardeşim yerine annem onun maaşını alacağı için
üzerinde ki dul aylığa sorun olur mu ?
değerli cevaplarınızı ve bilgilerinizi bekliyorum.

Son düzenleme:
dayicim
dul aylıgı dediğin vakıflar aracılıgıyla ödenen eşi vefat etmiş kadınlara ödenen aylık ise evet 560 TL annene baglanırsa annenin aldığı eşi vefat etmiş kadınlara baglanan nakdi yardım kesilir.
Annen SGK'dan mı dul aylıgı alıyor yoksa?

cevap için teşekkürler..
iyilik meleği,
aynen dediğiniz gibi eşi vefat etmiş vakıftan alınan 250 tl lik yardım sgk değil.

100 TL yetim aylıgı alıyor dedin kardeşin için. bu yetim aylıgını SGK'dan mı alıyor kardeşin? ayrıca bu kardeşinin engelli sağlık kurulu raporu var mı?

100 tl kaymakamlık bünyesinde olan SYDV den veriliyor

Son düzenleme:
engelli sağlık kurulu raporu yok 17 yaşında

Son düzenleme:
dayicim
bence vakıflar genel müdürlüğünden aylık baglatmaya degmez o zaman. madem 1 yıl sonra 18'ini dolduracak.
vakıflar genel müdürlüğü belli bir kontenjan dahilinde ve puanlama sistemine göre aylık baglıyor. süreç uzun. 1 yıl içinse koşturdugunuza ve yaşayacagınız strese degmez.

maddi sıkıntı oldugunda vakıflara (SYDV)) gidip halletmeye çalışsınlar.

bencede uğraşmaya değmez 1 yıl sonra dul maaşını tekrar baağlatmak var ayrıca onun bekleme süresi var 2 ayda 1 veriliyor zaten bi de adıyamandayız buranın vakıflar bölge müdürlüğü şanlıurfada oraya git gel masraf olur zaten yinede değerli görüşlerini yorumlarını paylaştığın için çok teşekkürler melek hanım. saolun.!

Merhabalar,
Yukardaki mesajları okudum. Benim durumuma yakın bir konuş tartıştığınız için bende sorumu bu başlığa ilave etmek istedim. Anneme sgk'dan dul aylığı bağlandı. İki aydır maaş alıyor.Son çektiği maaş 1020 lira. Bende bakıma muhtaç özürlüyüm ve 2022'den 3 ayda bir maaş almaktaydım.

Hane halkı olarak bir tek annem ve ben varız. Bu durumda benim 2022 maaşım kesilir mi?

Çekirge
18 yaş üstündesiniz. hanede 2 kişisiniz sadece. anneniz sGK'dan dul aylıgı olarak 1020 TL alıyor.
bu durumda hanede kişi başına düşen aylık gelir 392,49 TL'yi geçtiğinden dolayı maalesef yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra 2022 aylıgınız kesilecektir.

37 yaşımdayım..Hane halkını arttırmak için mesela küçük yaşta yeğenlerimden birinin ikametini evimize taşısak bu durum 2022 maaşının kesilmesini engeller mi?

Bu arada annem benim bakıcım olduğu için evde bakım aylığı da alıyor.

Son düzenleme:
Çekirge
evde bakım aylıgı da 2022 aylıgı gelir hesabına dahil ediliyor. evde bakım ücreti 888,17 TL'dir. bir de annenizin aldığı maaş var 1020 TL
bu durumda hanede kişi başına düşen aylık geliri 392,49 TL'nin altına çekmeniz için haneye 3 kişi daha almanız gerekir. haneye 1 kişiyi aldırmak kurtarmaz sizi.
ayrıca 18 yaş altı çocukların yerleşim adresi ebeveynlerinin yanıdır. 18 yaş altı çocukların adresini size aldıramazsınız.
bu arada anneniz 2 aydır dul aylıgı alıyormuş. bunu evde bakım aylıgı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüne bildirdiniz mi?
hanede gelir değişikliği oldugunda isterse sınırı geçmesin en geç 1 ay içinde bildirmekle yükümlüsünüz. bu bildirimi yapmadıysanız derhal bildirimde bulunun.

hanede kişi başına düşen aylık gelir 784,97 TL'nin altında oldugundan evde bakım aylıgı kesilmeyecektir. aksi durumda kesilir.
evde bakım aylıgı gelir hesabında sadece evde bakım aylıkları gelire dahil edilmez. onun haricinde resmi ya da gayri resmi her gelir hesaba katılır. 2022 aylıgı 3 aylık alındıgı için de aylık ortalaması hesaba katılır.

Anneme dul aylığı bağlandığına ilişkin SGK bildirimini aldığımızda durumu Sosyal Hizmetlere bildirdik.15 gün içinde dosyamız tekrar incelendi ve bakıcı aylığının devam etmesinde sakınca görmediler. Zaten sizinde belirttiğiniz gibi gelir sınırının altındaydık.

2022 aylığım kesilirse gerçekten üzüleceğim.Çünkü yaklaşık 18 yıldır ufak tefek kişisel masraflarımı gönül rahatlığıyla oradan harcıyordum.Şimdi bunları sanki aile bütçesine keyfi olarak yüklüyormuşum gibi hissedeceğim.Bence bu uygulamayı ortaya çıkaranlar bu konuda çok yanlış düşünüyorlar.Bir engellinin maddi ve manevi yükünü ömür boyu taşımanın ne demek olduğunu anladıklarını sanmıyorum.Birilerinin kendi rahat ortamlarından bakarak insanların hayatlarıyla ilgili böyle kısıtlayıcı kararlar vermeleri doğru gelmiyor.

Kalem hanım sorularımla ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. Bu sitede yaptığınız iş gerçekten çok değerli. Saygılar.

Çekirge
eleştirilerinize sonuna kadar katıldıgımı bilin lütfen. bu konuda tepkilerinizi de ilgili tüm kurumlara iletin ayrıca. bu haksız tutumların karşısında oldugunuz bilinmeli.

Üst Alt