Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ölümüm sonrası çocuğuma yetim maaşını süreli mi bağlayacaklar?

hanifeaydin

Aktif Üye
Konular
29
Reaksiyonlar
66
merhaba 2 yıllık olarak raporumu aldım ondan öncesi süresizdi.Devletimiz böyle layık görümüş artık yorum yapmıyorum.Şöyle ki şimdi emekli olsam ve rapor süresi bitmeden evvel hastalık nüksedip öldüğümde çocuğuma benim emekli maaşım süresiz mi bağlanıyor yoksa ona da mı 2 yıl şart var? yoksa hiç emekliliğe başvurmasam ama bu seferde çalışamadıüım için malulen olursam emekli maaşımaz olur çocuğuma az maaş kalır diye tedirgin olıyorum .köpek gibi çalıştım maaşımın yarısı vergi idi o şu kesintisi oldu . yıllarca vergi verdim kaçırmadım.ölümüm sonrası ona daha iyi bir maaş kalması için ne yapmalıyım?

hanifeaydin

aynı şeyi eşimde yaşadım malulen süreli emekli yaptılar ölüm gerçekleşince süreye bakmıyorlar emeklilik devam ediyor bana 4/2 bağlan oğlumuza 4/1 bağlandı eğer okursa 25 yaşına kadar alıyor kız çocuklarında çalışmazsa ölene kadar alır.

hanifeaydin

Merhaba MRM arkadaşımızın verdiği cevap doğrudur.

Vefat eden anne veya babanın kız çocukları hissesi dahilinde evlenmemesi veya bir işe girmemesi dahilinde ömür boyu(evlenirse ve işe girerse emekli maaşı kesilir.Tekrar bekar olur veya işsiz kalırsa emekli maaşı yeniden bağlanır) emekli maaşı alırlar.Erkek çocuklar üniversite okuması şart ile 25 yaşına kadar emekli maaşı bağlanır.

Bunların dışında yazınızda yazdığını düşük maaş konusunu size daha önceki yazdığım metinlerde anlatmıştım hatırlarsanız.

Siz ister normal yaş ve prim ile normal emeklilik şartlarında yada malulen emeklilik şartlarında yada engelli vergi indirimi emeklilik şartlarında emekli olan hiç farketmeden hepsinin emekli maaşı hesaplaması aynıdır.Yani nasıl emekli olursanız olun emekli olduğunuz an itibari ile adınıza yatırılan prim tutarları ve günleri bazında emekli maaşı bağlanır.

Hatta SGK kurumu pozitif bir ayrım yaparak normal emekli olsanız alacağınzı emekli maaşından daha fazla emekli maaşını malulen emekli olduğunuzda veya engelli vergi indirimi ile emekli olduğunuzda bağlar.

Bu sebeple siz engelli vergi indirimi ile emekli olsanız veya malulen emekli olsanız normal emeklilik hesabında çıkacak emekli maaşından %5-%15 daha fazlasını alacaksınız.Bu size bir avantajtır.

Medya organlarında malulen emeklilik maaşınının düşük olarak anlatılması şartının en az 1.800 SGK prim günü olması nedeni ile hesaplama örneğini genellemelerinden gelmektedir.Herkesin okuduğu malulen emekli maaşı örneği 1.800 SGK primi ve asgari ücret üzerinden ödenen prim sonucu çıkan emekli maaşı örneğidir.İçiniz rahat olsun .

Şöyle ki; benim arkadaşım bankadan 16 yılda malulen emekli oldu (engelli vergi indirimi ile değil)ve şu an benden fazla emekli maaşı alıyor.Emekli maaşı 6.100 TL dir.

Neden diye merak ediyorsunuzdur.Size belirtiğim gibi yüksek SGK primleridir.Arkadaşımın toplam SGK günü 5.700 gündür.

Emekli olduğunuz zaman önemli olan sizi emekli eden emeklilik sistemi değil en önemli konu ve emekli maaşı hesaplamada kullanılan yüksek SGK prm tutarları ve SGK prim günleri emekli maaşınız belirler.

Saygılar.

peki benim şu aki raporumun 2 yıllık olması ya da sürekli olması çocuğumun alacağı maaş süresini değiştirmiyor değil mi?

hanifeaydin

Evet, Sizin raporunuzun ne şekilde olduğu SGK kurumundaki adı yetim aylığı olan çocuklarımıza ödenen emekli maaşınının süresini etkilemiyor.

Yukarıdaki metinlerde arkadaşımız ile belirtiğimi erkek çocukları ve kız çocukları koşulları ile emekli maaşlarını almaya devam ediyorlar.

Ve de tekrar belirtmek istiyorum.Malulen Emeklilik ,Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik veya Normal şartlarla emeklilik gibi her ne şekilde emekli olursanız olun emekli maaşınız adınıza yatırılan SGK prim tutarlarının ve SGK prim günlerinin hesaplanması ile bulunmaktadır.

Bu bağlamda sizin Malulen Emekli maaşınız saydığım emeklilik sisteminde alabileceğiniz en yüksek emekli maaşını hesaplayarak size ödeyecektir.

Saygılar.

Sayın Bilgi hazinedir,

SSK emekli vefat ettiğin de, Kadın eş SSK ile çalışıyor ise, Kadına da 4/2 oranın da, 4/1 oranın da kız çocuğuna maaş bağlanıyor mu?

packardbell
kadın erkek fark etmez eğer eş çalışıyorsa veya emekliyse 4/2 eğer çalışmıyor emekli değilse 4/3 bağlanıyor. kız çocukları evlenmez sigortalı bir işte çalışmazsa ömür boyu 4/1 yetim aylığı alır erkek çocuk unv okursa 25 yaşına kadar alır

packardbell

Merhaba MRM arkadaşımızın cevaben yazdığı metinde de belirtiği gibi Vefat eden eş kadın veya erkek ayrımı olmaksızın ,eş vefati sonucu sağ kalan diğer eş çalışıyor ise çalışan eşe vefat eden kişinin emekli maaşının 2/4 hisse oranında yada çalışmıyor ise 3/4 hisse oranında ölüm aylığı,kız veya erkek çocuğu var ise 1/4 hisse oranında yetim aylığı bağlanmaktadır.

Çocuklarımıza bağlanan yetim aylığını kız çocuklarımız evlenmediği veya herhangi bir işe girmediği sürece ömür boyu,erkek çocuklarımızda ise üniversite okumaları şartı ile 25 yaşınana kadar alabilmektedir.

Eğer kız çocukları evlenip boşanırsa yada işe girip tekrar işten ayrılırsa SGK kurumuna başvurmaları halinde kesilen yetim aylığı kendilerine tekrar bağlanmaktadır.

Saygılar.

erkek çocukları engelliyse ve iş göremez engelli raporu alırsa %60 ve üzeri .yetim maaşı almaya devam eder.engelli değilse 25 yaşına kadar alıyor

çok teşekkür ederim cevaplar için keşke bu sorunları yaşamasaydık da bilmeseydik hiçbirimiz ....Allah hepimize uzun ömür versin evlatlarımızın başında olalım

Son düzenleme:
hanifeaydin

Rica ederim.

Amin.

İnşAllah Yüce Rabbim hakkımızda hayırlısını nasip etsin.Yüce Rabbim evlatlarımıza sağlık,huzur,mutluluk nasip etsin İnşAllah.

Saygılar.

Üst Alt