Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖMSS ile Diyanet İşleri Başkanlığı Kocaeli/Gebze Müftülüğü’ne atandım

Bolulu...Bolulu

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Selamun Aleyküm
Arkadaşlar ÖMSS sınavı sonucu 97,4 puanla atandım. Bu siteyi sınav olacak söylentileri çıktığı zamandan beri üye olmadan takip ediyorum. Birçok konu hakkında bilgilenmeme vesile oldu.
Yeni olacak ÖMSS sınavına çalışmaya başlayan arkadaşlara (özellikle görme engellilere) destek olmak adına yaşadıklarımı yazmak istiyorum.
Tavuk karası hastalığı nedeniyle görme kaybım var. Sol gözümün görmesi daha kötü; fakat sağ gözüm görüyor.

Özel sektörde çalıştığım 5 işin hepsi de işten çıkartılarak son bulmuştu. 6. işimi de uzun süre sürekli işkur vasıtasıyla iş arayarak bulmuştum. Evde oturmak gibi bir lüksüm yoktu. Bu şekilde emekli olmakta çok zor olacağa benziyordu.
Buraya kadar yazdıklarım özel sorun diyebilirsiniz. Bunları yazdım; çünkü her sınav gibi bu sınavda zorlu çalışma gerektiriyor. Kendini kazanmak için zorunlu hissedenler ders çalışmaya sabredebilir.

Daha önce hiç özürlü sınavına girmediğim için elimde sıfır ders çalışma kaynağı vardı. 1997 yılında İmam Hatip Lisesini bitirdiğim içim geçen uzun zaman nedeniyle bildiklerimi unutmuştum. İşte çalıştığım için vakit sıkıntım vardı.
Çalışmaya komu çalışarak başladım. Sınav tarihine kadar 1,5 yıl konu çalıştım.. Test çok az çözebildim. Çünkü zamanım kalmamıştı.
Görme engelli olduğum için kitap alıp çalışmam mümkün değildi. MEB Açık ilköğretim, MEBAçık Lise internet sitesinden Türkçe, Matematik, Tarih, Coğrafya, Vatandaşlık ders kitaplarını sesli olarak dinledim, aynı dersleri televizyon proğramı olarak dinledim ve aynı dersleri Word dosyası olarak bilgisayara indirip bilgisayarımdaki Jaws proğramı ile cümle cümle çalıştım. Anlamak için defalarca tekrar ettim.

Konuşan Kitaplık’a üye olarak sesli üniversite hazırlık ve KPSS hazırlık kitaplarını dinledim.
Altınokta Körler Derneği Kütüphanesinden sesli hazırlık kitapları istedim.
Son 2 ay Halk Eğitimin ÖMSS hazırlık kursunun hafta sonları derslerine katıldım.
Ablam güncel konuları son hafta internetten toparladı çok işime yaradı.
Bilgi Yelpazesi adlı sitedeki derslerde çok işime yaradı.
1,5 yıl çalıştım… Elimden geleni yaptım diyecek kadar çalıştım. Hafta içi işte boş vakitlerimde çalıştım. İşe gidip gelirken kulağıma empi 3 takıp ders dinledim. İşten yorgun geliyordum, hemen yatıp sabah 3’de kalkıp işe gidene kadar çalıştım. Hafta sonları yine sabah 3’de kalkıp tüm gün çalıştım. Tüm dikkatimi konuları anlamaya odaklayarak çalıştım.
Bilgisayarım çöktü. Kaydettiğim tüm ders notlarım yok oldu. Moralim çok bozuldu. Sizler ayda bir flaş belleğe kopya almayı unutmayın.
Bu süreçte defalarca umutsuzluğa kapılıp bu yaştan sonra, görmeyerek olmaz dedim. Fakat zorunlu olmam bana seçme şansı vermiyordu.
Sınava girdim. Sınav salonunda başımda bir okuyucu, bir işaretleyici ve bir sınav denetci görevlisi vardı. Yani bazıların söylediği gibi görme engellilere yardım edilmesi bu sınavda mümkün değil. Sınavım çok iyi geçmişti. En çok korktuğum ders olan Matematik dersi soruları görmeyenin yapacağı kısalıktaydı. Türkçe soruları görmeyen için çok uzundu. Sorular şaşırtmalı değildi. Konuyu bilenin yapacağı şekildeydi. Tüm soruları cevapladım. Emin olmadığım birkaç soruyuda 2 şıkka indirip mantık çerçevesinde attım. Attıklarım tuttu. Yanlışlarım Türkçe ve Coğrafya sorularından oldu.
Tercih klavuzu yayınlandığında yazacak bir yerler bulabilmek adına 3 kez inceledik. Başörtülü bir bayan olduğum ve evden ailemin yardımı ile işe gidip gelmem gerektiğinden 1 tane uygun tercih bulabildim. Hiç yoktan iyi deyip bekledim. Kaderimde memur olmak varmış, yerleştim.
1 Ekin’de Diyanet İşleri Başkanlığı Kocaeli/Gebze Müftülüğü’nde memur kadrosunda işe başladım. Görevim santral elemanlığı. İşim eve arabayla 10 dk mesafede.
Emeğimin karşılığında memur olmayı nasip eden Rabbime şükürler olsun.
Sıra sizde arkadaşlar…

Hayırlı olsun, inşallah bizde bu duyguları yaşar, evimize, çocuğumuza ekmek taşırız.

azmin eliden hic bir zorlugun kurtulamayacginin en guzel ornegini gostermissiniz sizi tebrik ediyorum neval hanim.
Bu konu ders kitplarinda okutulacak bir basari ornegidir

Yüce Rabbim yüreğine ve emeğine karşılık vermiş Tebrik ederim...

selamun aleyküm
başarılar dilerim iş hayatında tebrik ederim arkadaşım seni santral elamanlığı hakkında bilgi verebilirmisin biraz nasıl işler yapıyorsun

Aleyküm selam sebboy
Ben liseyi görerek okudum. Rahatsızlığım çok hızlı şekilde ilerledi. Körlüğe alışmam gerekiyordu. Devlete bağlı Emirgan Altı nokta Körler Rehabilitasyon merkezinde körlüğe uyum sağlamak için 5,5 aylık yatılı bir eğitim aldım. Burada jaws ile bilgisayar kullanmayı, beyaz baston kullanmayı, braill alfabesini ve santral eğitimini aldım. Bu belgeyle işkur’da iş aradım. Son işimde 2 yıl bu işi yaptım.
Bilgisayarda 72 puntayı görebiliyorum. Excel de kendime bir rehber oluşturuyorum. Buraya girdiğim bilgileri Ctrl+F yolu ile çıkan iletişim kutusu yardımıyla istediğim numaraya kolaylıkla ulaşıyorum.
Ayrıca iç hatlar, personel numaraları içi,n ayrı excell sayfaları oluşturuyorum.
Gerekli notları ilgili kişilere meal yoluyla yolluyorum.
Diksiyonu düzgün olan her görme engelli kolaylıkla yapabilir.

allah kolaylık versin arkadaşım tşkler bilgi için

Üst Alt