Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖMSS ve 399'a tabi kurumlar..?

Pegasus

Üye
Konular
25
Reaksiyonlar
1
Sevgili Dostlar,

Bildiğiniz üzere dün sonuçları açıklanan ÖMSS sınavıyla çeşitli kurumlara engelli memur alımı yapılacak. Devletin çeşitli birimlerinden alınacak memur sayısına dair muhtelif açıklamalar gelirken çok önemli bir konuda bizim elbirliğiyle harekete geçmemiz ve bir farkındalık yaratmamız gerekiyor.

Türkiye de DHMİ, Türkiye Kömür İşletmeleri gibi bir çok kurum 399 a tabi, yani özel bir KHK ile çalışmakta. Bu durumda kurumlarda kadrolu ve 657 ye tabi çalışan memur sayısı son derece az tutulurken kurumun çalışanlarının çoğunluğu 399 a tabi sözleşmeli elemanlar oluyor. Örneğin DHMİde sadece 500 civarında kadrolu çalışan varken kurumun 399 a tabi çalışanlarının sayısı 7 binin üzerinde.

Peki bu neden önemli?

Engelli memur alınırken kurumların %3 oranında eleman çalıştırma zorunluluğuna bu kurumların 399 atabi kadroları dahil edilmiyor. Bu nedenle DHMİ gibi bir kurumda çalışması gereken engelli çalışan sayısı gerçekte çalıştırdığı eleman sayısıyla orantılı olmamakta ve sadece kadrolu çalışanlar üzerinden hesaplanmaktadır. Bu durumda binlerce kişinin çalıştığı bir kurum 15 kişilik bir engelli kadrosuyla sorumluluğunu üzerinden atabilmektedir.

Hemen her konuda oldukça hızlı karar alan hükümetimiz bu konuda da acil bir düzenleme getirmeli ve engelli eleman sayılarını kadrolu eleman sayısı üzerinden değil sözleşmelileri de kapsayacak şekilde gerçek çalışan sayıları üzerinden hesaplamalıdır.

Aramızda çok iyi derecede yabancıdil bilgisi olan yetişmiş engelli arkadaşlarımız bulunmaktadır.Bu arkadaşlarımızın DHMİ gibi küresel nitelik gerektiren kurumlarda çalışabilmeleri ancak söz konusu düzenlemelerle mümkündür. Aksi halde mevcut donanımlarının atıl kalacağı kurumlarda çalışmak zorunda kalacaklardır.

Bu konuda ilgili birimlere talebimizi hep birlikte iletmeyi teklif ediyorum.

yazdıklarınız önemli hocam fakat en azından şimdilik dhmi den herhangi bir özürlü personel talebi gelmemiş.4 bin küsürlük ilk atamada dhmi görünmüyor.Fakat su var ki eger kadrolu eleman sayısı üzerinden hesap yapılıyorsa alınan personel neden kadrolu memurlara dahil edilmiyor onu anlamıs degilim.

açıklama konusunda çok haklısınız. iki yabancı dilim var aslında bu gibi kurumlarda istihdam edilmem daha uygun olabilir. bu sayede hem engelli istihdamı gerçekleştirilmiş olur hem de istihdam edilen kişi verimli kullanılır.

memurlar.net de bir arkadaşım şunu yazmış:
"Arkadaşlar ben bir kitte işçi kadrosundayım.Ön lisans mezunuyum ne yazıkki kitlerde engelli memur çalıştırılamaz diye bir hüküm var.Çok saçma bir madde ama öyle kitlerde engelli olarak beden işçisi olabiliyorsun ama buroda memur olamıyosun"
bu ömss atamasında kit'e bağlı kurumlarda sözleşmeli yada 657 memur olarak çalışılıyor mu bilen var mı? bu yazıya fazla güvenemiyorum da. çünkü her kurum %3 özürlü personel çalıştırmak zorunda.

399 a tabi kurumlarda,657 sayılı kanuna tabi kurumlar gibi.ikisinde de %3 engelli çalıştırma zorunluluğu var.
işe girerken 399 a tabi bir kurumda engelli statüsünde başladım.

turkuaz06
hocam hangi konumda çalışıyorsunuz çalışırken problem yaşıyor musunuz? ben epilepsi hastasıyım gerçi ücretli öğretmenlik yaptım bir sene benim açımdan bir problem olur mu?

399 tabi kurum ve kuruluşlar engelli personel açığını engelli memur alarak değilde engelli işçi alarak kapatmaya çalışıyor. Zaten kitlerde personel sayısı pek fazla olmadığı için %3 lük oranı kapama durumu kolay oluyor. 2012 nın paylaşımı ama 5 sene sonra da bir şey değişmemiş ayı tas aynı hamam...

Sırf bu işleyişi sürdürmek için insan kaynaklarında yeni birim bile kurmuş olabilirler:)) Sinirden bunlar hep...

Üst Alt