Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖMSS'de işitme engellilere dair yapılan haksızlık ve ayrımcılık

buyucu

Aktif Üye
Konular
15
Reaksiyonlar
0
Bilindiği gibi 29 nisanda yapılacak olan ÖMSS başvuru kılavuzu yayınlandı.

Bu kılavuzda yer alan;

[FONT=lucida grande]5) İlköğretime başlama yaşı öncesi işitme özürlü olan adayların bu durumunu gösterir resmî [/FONT]
[FONT=lucida grande]belge/belgeleri [/FONT]
[FONT=lucida grande](Sınava girecek ilköğretime başlama yaşı öncesi işitme özürlü olan adayların bu durumlarını; [/FONT]
[FONT=lucida grande]ilköğretimi (ilkokul-ortaokul) işitme özürlüler okulunda okuduklarını gösterir diploma veya ilköğretim [/FONT]
[FONT=lucida grande]çağı öncesi işitme özürlü olduğunu gösterir özürlü sağlık kurulu raporu veya ilköğretim çağı öncesi [/FONT]
[FONT=lucida grande]işitme özürlü olan işitme özürlülerden kaynaştırma okuluna gidenlerin işitme özürlü olarak okumuş [/FONT]
[FONT=lucida grande]olduklarını gösterir okul diploması/mezuniyet belgesi veya ilköğretim çağı öncesi işitme özürlü [/FONT]
[FONT=lucida grande]olduğunu gösterir diğer vb. resmî belgeler ile belgelendirmeleri gerekmektedir. Bu durumdaki [/FONT]
[FONT=lucida grande]adaylardan ilköğretim çağı öncesinde işitme özürlü olduğunu belgeleyemeyenler, ilköğretim çağı [/FONT]
[FONT=lucida grande]öncesi işitme özürlü olmuş kabul edilmeyecektir...

Şartı konulmuş...
Bu ne demektir nasıl bir ayrımcılıktır anlayabilmiş değilim.Çoğu işitme engelli arkadaşlarımız bu şartı görmemişler.Görenlerde anlamamış.Çünkü ilkokul öncesi işitme engelliler.
Türkçeleri çok zayıf.Okuduklarını anlayamıyorlar.Kayıt yapan memurlarda belge istememiş ve hepsi ilkokul çagı sonrası olduklarını varsaymış. Buraya kadar iyi güzel ama yanlışlık fark edilince değiştirmek için gidenler elleri boş dönüyorlar. Yeni saglık raporu istiyorlar bu raporda ayrıca;'' ilkokul öncesi işitme engelli oldugu'' belirtilmesi isteniyor.
Malum zaten önümüzdeki hafta çarşamba günü başvurular bitiyor.Çoğu kişi bu yüzden haksızlığa uğramış olacak.

Bunlar bir yana bırakılsa bile;
1-)Diğer engel gruplarında böyle bir şart yok neden işitme engellilere böyle bir şart konuldu?
2-)Böyle bir şartın varlıgından habersiz kayıt yapan memurlar neden hatasını kabul edip düzeltmez iş işitme engelliye yıkılır?
3-)ilkokul öncesi işitme engelli olan birisi bunu nasıl belgelemek zorunda? ( çocukken rapor almış olanlar belgeleyebilir...çocukken doktora götürülmemiş işitme engelli olan ilkokulu binbir güçlükle okuyan dahası raporun varlıgından haberi olmayan, ne işe yaradıgını bilmeyenler ne yapacak?
4-) işitme engelliler dernekleri ...Federasyonları bu konuda ne yapıyor?

şimdilik aklıma gelen sorular bunlar...kimler dcevap verecek bu sorulara merak ediyorum...
Ben örneğin kendi çabalarımla ve öğretmenlerimin acıması kollamasıyla normal okulda okudum. 6 yaşımda başladı işitme engelim.O yüzden 7 yaşımda okula kayıt edildim. kah arkadaşlarımın defterindeki yazıları kopyalayarak kah öğretmenlerin dediklerini anlamaya çalışarak, çok çok çok kitap okuyarak kendimi geliştirdim.ve bunu belgeleyemiyorum.Devlet bana sen belgeleyemezsen sana böyle kolaylık saglamayız.

Diğer engel gruplarıyla aynı sorulara muhatap olacaksın diyor. Hadi beni es geçelim.En azından yazıp okudugunu anlayan birisiyim. Diğerleri ne yapacak? Yazık günah değilmi?
Onca işitme engelli diğer gruplarla aynı süre ve aynı sorularla muhatap olcaklar.
Bu ayrımcılıgın kaldırılması işitme engellilerin mağdur durumda bırakılmasına dur demek lazım...

[/FONT]

Buyucu Hanım Merhaba

Bende ilkokul öncesiyim fakat belgeleyemedim size katılıyorum gerçekten büyük bir haksızlık yeni rapor alıyorlar sınava kolay girmek için Sonradan olanlar ve önceden olanlar ikiye ayrılmış önceden olanlara sürekli ibaresinde rapor varsa sonradan ise süreli ibaresi olsaydı problem çıkmazdı Bende gösteremedim hiç uğraşmadım ön lisans işitmeden gireceğim 2 yıllık benim gibi 2 yıllık bitiren arkadaş ilkokulöncesine giriyor Onunla benim aramda fark yoktur oda yazdıklarını okuyabiliyor ve anlayabiliyor bence bu konuyu bildirmemz gerek Engelli başkanları boş boş yatıyor adam ne uğraşacak bu ülkede para gelsin ben yatarım.. haksızlık haksızlık...

Dediklerine katılıyorum buyucu. Çoğu işitme engellinin, ilköğretim öncesinde işitme özürlü olduğuna dair ellerinde bir belge yok. Ki ellerinde belge olmadığı için de diğer özür gruplarının cevap vereceği aynı sorulara cevap verilmesi istenen standart sınava tabii olacaklar. Burada kısmen de olsa algı-anlama-kavrama eşitsizliği ortaya çıkıyor. Her ne kadar sonradan işitme engelli olan bireyler olsa da büyük çoğunluğu bebeklik döneminden itibaren işitme engelli olarak hayata ve eğitime başlamaktadırlar. Dolayısıyla çoğu işitme engellinin zorlanacağını tahmin edebiliriz.

Bir de her engel grubuna ayrı sorular sorulacağını, kendi özür kategorisinde sınava gireceğini bilirdim ama yanılmışız. Özel istisnalar dışında sınav sorularının aynı olduğunu görüyoruz. Hâl böyleyken sınavın herkes için aynı olduğu, sadece özür gruplarının kategorilendirildiği dikkatimden kaçmıyor.

Ben de işitme özürlü grubundan sınava girecek bir birey olarak, bebekliğimden beri işitme özürlü olmama ve bunu kanıtlayabilecek bir belgem olmasına rağmen standart sınava girmeyi tercih ettim. İşitme özürlülerin eğitimi için ayrı bir emek gerekiyor ve eğitimleri meşakkatli bir iştir.
Allah standart sınava girecek doğuştan işitme engellilerin yardımcısı olsun.

bende aynı durumdayım sürekli raporum var ama doğuştan diye belgem yok yinede görevliye doğuştan işaretletttirdim şansa

benımde raporumda 2 engelım var şmdı bn sınava işit5meden grecem dedm ıptalmı olacak tam acıklarmısnz

bende aynı durumdayım görevli bana sormuştu ilkokul öncesi işitme engellimisiniz diye bende evet dediğimde bana belgeni göster dediler bende o zamanlar öyle bir belge varmıydı veya şimdi o belgeyi hastane nasıl verecekler ki? doktor ben senin küçüklüğünü bilmiyorum ben senin doğuştan engelli olacağını nerden bileyim derse ben ne diyecem dedim görevlide orasını beni ilgilendirmez istenen belgelerde böyle böyle yazıyor dedi tabi ben farkındayım dedim bizim devlette ancak bu olur dedim bu işler böyle dedi yapabileceğim bir şey yok dedi bizi de zor durumda bıraktılar zaten normal kategoriye alındık bizde bu ülkede böyle bir saçmalık yok zaten.. başvuru süreside uzatılınca sahte rapor çıkaranların işine yaradı zaten konuyla alakası yok ama ösym tükürdüğünü yalıyor..

işitme engelliler ıcın ösym belgesı ıstedıgını ıcın doğustan ısıtme engellı oldugunu ben 2.3 yasında capa tıp fakultesı belgesı ıstedım olmaz dıyor ılk once randavusu al ben cok caba gosterdım zamanı kaybetıyor. malasef yapmadım.snr ılkogretım okula gıdıp belgesı ıstedım b.evler gıdıp memur bakıyorum belgelerı gosterıp ısıtme engelılıı oldugunu sormuyorlar. ben memura dedım kı belge dogustan mı snr da mı sordum memur panık olup ıkı kısı arası bıseyler konsuuyor beklermısın oraya memur bıseyler konustuk snr benı cagırdı bende oraya gırdım ben dogustan ısıtme engellıyım oldugunu soyledım. ılkokulu belgesı gosterdım bısey demedı.herseyı hallettım ama ısıtme engellıler arkadaslarımlar sorunlar var malasef memur sormadan ıolurmu. kesınler osym belgesı kaldırılmasını ısterım. zaman kaybettıyor. Buyucu ıcın katılıyorum. tskler:)

Bunun için bimere yazmak lazım arkadaşlar bu saçma madde kaldırılmalı...Bana katılmakla bu iş hal olmuyor maalesef.Resmen ayrımcılık yapılıyor.
Aşagıdaki adrese yazıp bu maddenin kaldırılmasını isteyebilirsiniz arkadaşlar

Devlet Personel Başkanlığı :
info@dpb.gov.tr
Cumhurbaşkanlığı : T.C. CUMHURBAŞKANLIĞI
Bimer: BİMER DOĞRUDAN BAŞBAKANLIK

[FONT=Microsoft Sans Serif][/FONT]

nçubukçu yok sanırım onun yerine fatma şahine yazın mail adresini araştırmak gerekli ben bimere şikayet ettim yinede..

nesini şikayet edıyorsunuz anlamış değilim yok bımer yok fatma sahın yok bılmem ne bu kadar kolaylık saglanmış ilk defa yapılan ömss sınavı yapılacak engllı olarak gurup gurup sınava gıreksınız engeline göre o kadar kadro dolacak he olamdı kpss gıbı gır sınava bekle bekle bekle öyle mı olsun daha mı ıyı bundan önce bunları hangı hükümet yaptı engellılerle kım bu kadar ilgılendı ki lutfen sıkayet edenler açıklasınlar daha ne bekliyorsun daha iyi olanı nedir

Anlayana sivri sinek saz, anlamayana davul zurna az..

Ekrem;
Sende haklısın engelliler grup grup ayrı giriyor.İşitme engelliler de;
ilkokul öncesi ve sonrası ikiye ayrılıyor bu adil değil...
Mysterios,
fatma şahinkini bulamadım.Yollayan arkadaşlar ne cevap verildi buraya yazabilirmi acaba?

çok ileri derece kayıbı olan bir işitme engelli doğuştan ise ya konuşamaz yada çok bozuk konuşur özellikle sensorıyal tiplerde hele anlama ve gelişim sonuçları daha berbat sonradan olanlar ise cok daha farklı yani konuşup anlıyabılır eğitimini daha duzgun tamamlamıştır eğer eşit olsaydı elbette zayıf olan taraf kaybedecekti ne yani işitme kaybının ilokul öncesi olup olamdığını ögrenmek çok mu sıkıntı hayır değil İlkokul u okuduğunuz okuldan yardımcı olmasını isteyebiliriniz bunu soyleyeceklerdır emınım köy okulu bile olsa bu konuyu daha iyi anlamak istemeyen bazı arkadaşlar var demek istediğim eğer eşitlik olsaydı doğuştan işitme kaybı olan kardeşlerime haksızlık olurdu.

Sen yazımı bir daha okusan rica etsem? Aynı seyleri yazmısız aslında... biraz daha dikkatlı baksaydın ilkokul oncesi engelli oldum demisim. Evet koy okulunda boyle bir belge alamyorum.Çünkü normal okulda okudum ve isitme engelli okuluna göndermediler.Hos o zaman isitme engelli okulu varmıydı bilmiyorum. Alsam dahi kabul edilmiyor. Ve isitme Engelli okulundan mezun olan arkadaşların diplomalarına bakılmadan kayıt yapıldıSonradan farkına varan arkadasım itiraz etmesine ragmen duzeltilmedi. umarım anlatabilmisimdir

Bende sonradan kayıp olduğundan eğitimim normal arkadaşlar gibi oldu ortaokula kadar. Sonrasında sıkıntılar başladı tabii.

Bahsedilen belgeleri alabilecek arkadaşlar var ancak onlar henüz 18 yaşında bile değiller :D

Yok mu başka yollayan arkadaşlar?

Haksızlık falan yok aksine çok iyi oldu, Sanırım siz ispatlayamayınca böyle tepki ortaya koydunuz. ispatlayabilseydiniz tepkinizi ortaya koymazdınız tamamen kendiniz için yaptığınızı düşünüyorum. Ben sınava girecek olsam sizin gibi düşünmezdim.

Diğer engel gruplarında böyle bir şart yokken işitme engellilere böyle bir şartın konulması,
Memurların yeteri kadar bilgilendirilmeyip kayıt yaparken belgelere bakmadan sadece raporda yazan oranı kayıt yapması defalarca söylemenize ragmen gerek yok diyerek baştan savma iş yapması.Sonra durumun anlaşılması üzerine topu öysm atması,
İşitme engellilerin kayıt yaparken iletişimsizlik yaşanması, tarcanca el kol hareketleriyle anlaşmaya çalışması , işitme engelli anlamayınca anlamış farz edip kayda devam etmesi,
İşitme engelli okulundan alınmış belgenin kabul edilmemesi...
Bunlardan hangisi haksızlık değil?
Arkadaşım işitme engelliler okulunun makine ressamlığından mezun olmuş elinde kapı gibi diploma memur hala ;
Yeni saglık raporu alacaksın.Oraya ilkokul öncesi işitme engelli oldugunu yazacak onu alıp öysm götürceksin kabul ederse ne ala etmezse benim yapabilecegim bişey yok diyor.
varmı böyle bir saçmalık?

Çok saçma bir madde...Sonucunda işitme engelli mi engelli raporu var mı var öncesi sonrası bi fark yaratmıyor...
Başka engel gruplarında bu öncesi sonrası araştırılıyor mu okul öncesi sonrası...
İşi yokuşa sormakten başka bir şey değil

ben bu 5. maddeden şunu anlıyorum...

ilköğretim öncesi, yani çocuk yaşlarda işitme kaybı yaşayanlarla diğerlerini ayrı grupta sınava alacaklar ve ayrı sorular soracaklar... düşündükleri şu olsa gerek, çocuk yaşlarda işitme kaybı yaşayanlarla sonradan işitme kaybı yaşayanlar arasında sosyal-kültürel ve müfredat bilgisi açısından farklılıklar olduğu ve ayrı sınavlara alınması gerektiği.. bunu da herhangi bir resmi belge ile belgelemesini istiyorlar...

sadece diploma ile değil herhangi bir resmi belge ile belgelenmesi isteniyor.. yani bu belge işitme engelliler okuluna gidememişler için bir hastane raporu da olabilir... amaç farklı sınavlara alınması ve farklı sorular sorulması ise pozitif bir ayrımcılık gibi geliyor bana...

Dediğin gibi anti abicim,
Fakat herhangi bir belge kabul edilmiyor.Gerek adaylar gerekse memurların bilgisizliği yüzünden ilkokul öncesi işitme engelli oldugunu belgeleyebilen kişiler çok az. 100 kişiden 10 tanesi bunu yapabildi. Memurların acizliğine uğrayıp belgesi oldugu halde bunu kayıtta gösteremeyen ve bundan haberi olmadan kayıt yapan o kadar çok ilkokul mezunu işitme engelli var ki...
Bir madde konuluyor fakat yeteri bilgi ve zaman verilmiyor ne adaylara nede memurlara.Memur gerek yok diyor rapor tek yeterli diyor kayıt ediyor sonra böyle bişey var diyip itiraz edince de yeni rapor al gel değiştireyim diyor.
Böyle bir madde den haberi olmadan kayıt eden kişiler ne olcak?

Anti Oksidan;

İşte Budur ;) Aradıqınız Cevap ı bu abimiz vermiş. İstedikleri bu.

Arkadaşlar ben bu olayı sordum 4446000 arayarak öle bişey yok dediler içiniz rahat olsun. Işitmede eğer öle olsa başvuuru olmaz zaten

Sınav süresi

Arkadaşlar İlköğretim belgesi olmayıp ta genel özürlü grubuna giren işitme engelliler sınavda kaç dakika verilecek bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim

Her işitme özürlü grubuna 20 dk ek süre verilecektir.

Ayrıca işitme özürlüler ''Genel özürlü grubu''nda değillerdir, ''İşitme Özürlü'' grubundadırlar. Sadece ilköğretime başlama yaşı sonrası işitme özürlü olanlar diğer özür grupları ile aynı sorulara tabii olacaklardır.

Üst Alt