Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Omurga ameliyatım ve dejenaratif disk hastalığım nedeniyle çalışma gücü kaybı oranım?

fayhan

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba Genel Yayın Yönetmeni.
Ben 35 yaşındayım. 14 yıldır kamu sektöründe devlet memuru olarak görev yapmaktayım. 2005 yılında şiddetli bel ağrısı sorunu ile hastaneye başvurdum.

1-Omurgada yaygın dejenaratif disk hastalığı tanısı konuldu. Belimde L1-L2 düzeyinden herni ve instabil omur tanısı ile lomber disk enstürümantasyon füzyon ameliyatı yapıldı. 4 vida 2 rod bir kafesim var.
2- L5 vertebram sakralize. L5-S1 de dejenaratif disk ve bulging mevcut.
3-T12-L1 de de komşu segment hastalığına bağlı disk mesafesinde belirgin bir daralma var.
4-Ayrıca boynumda 3 noktada fıtık, angülasyon ,kireçlenme ve düzleşme var. Ameliyat risklerinin yüksek ve sağlayacağı faydanın düşük olması nedeniyle yapılmıyor.. Ağrılarım nedeniyle 4 aydır raporluyum. Çok yaygın tutulmalarım ve hareket kısıtlılığım var.
5- Bunların dışında tip 2 diyabet hastasıyım. Diyabet için raporlu ilaç kullanıyorum.
6- Bir de kalbimdeki yüksek çarpıntı ve göğüs ağrısı için rapolu ilaç kullanıyorum.
7- kontrol altına alınamayan kolestorolüm için de raporlu ilaç kullanıyorum.

Tüm bu sağlık sorunlarım için çalışma gücü kaybı tesbiti yaptırmak istiyorum. Acaba alabileceğim oran ne olur.

Teşekkür ederim .Saygılarımla

Omurgadaki rahatsızlıklar için hangi oranda rapor verilir inanın bilemiyorum.

"Diyet ve oral antidiabetiklerle kontrol altına alınan, komplikasyon yapmamış Tip II Diabetes mellitus" için %20 oran verilir.

Kalp ve kolestrol için de sabit bir oran söyleyemeyiz. Çünkü bazı ölçümler yapılıp öyle değerlendirilmeli.

Bence Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den birine gidip tüm rahatsızlıklarınızı aktararak yeni bir rapor almalısınız. Buradan ne desek size tam yardımcı olamayız...

Not: Geç cevap verdiğim ve aslında yardımcı da olamadığım için kusura bakmayın. Yoğun bir döneme denk geldiniz.

Cevabınız için teşekkür ederim. Ben de sizinle bir konuyu paylaşmak istiyorum. Rapor alınabilecek Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi ile ilgili.

SGK BAŞKANLIĞI'NIN 2009/136 tarih ve sayılı genelgesi. Bu genelge (A.Sevk İşlemleri kısmı), şöyle der: '' Kurumumuz sigortalıları ve hak sahiplerinin maluliyet ve sürekli iş göremezlik halleri ile kontrol muayenelerinde maluliyet ve iş kazası tespitinde esas teşkil edecek sağlık kurulu raporları; Sağlık Bakanlığı Eğitim araştırma Hastaneleri, Devlet Üniversite Hastaneleri veya Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı Askeri Hastanelerince düzenlenecektir. İl sınırları içerisinde bu hastanelerin bulunmaması halinde Sağlık Bakanlığı tam teşekküllü hastanelerince sağlık raporu düzenlenebilir.''

Buradan şunu anlatmak istedim. Sağlık Bakanlığına bağlı herhangi tam teşekküllü bir hastaneye gidip rapor almak yeterli olmayabilir. Uğraştırabilir. Tekrar başka bir hastaneye kişi gönderilebilir.
Bu mağduriyetin önlenmesi, zaman,emek kaybı olmaması için ilgili genelgeyi okumakta fayda olacağına inanıyorum.

Saygılarımla,

Evet, gece yarısı gözümden kaçan bi ayrıntıya dikkat çekmişsiniz. Sağolun.
Evet, siz memur olduğunuz için maluliyet tespitinde kurum sevki ile hastaneye gidip işgücü kaybı oranınızı tespit ettirmek zorundasınız. Yani kendi başınıza hastaneden alacağınız rapor bir işinize yaramaz.

Dün atladğım şu önemli ayrıntıyı sakın gözden kaçırmayın: Siz malulen emekli olamazsınız büyük olasılıkla. Çünkü malulyet cetveli'ne göre tek bir hastalıktan malul sayılmanız söz konusu değil. Görevinizi yapamayacak derecede malul sayılmanız da o kadar kolay olmayabilir. Şansınızı deneyebilirsiniz tabii...
Onun için bence siz malulen emeklilik için değil, 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine istinaden erken Yaşlılık emekliliği talebiyle kuruma başvuru yapacaksınız (tabii ki prim gün şartını tamamladığınızda).
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır.
Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.

Haklısınız. Ben malulen emekli olamam. Ancak , %40 ve üzeri rapor alabilirsem , çalışma gücü kaybından dolayı erken emekli olabilirim.

Bu arada kurumum beni sevk etmiyor. Kendiniz gidip başvuru yapacaksınız. Raporu getirin Ankara'ya göndeririz diyorlar. açıkçası sevkin bağlayıcılığı hususunda çok emin değilim.
Biraz kanun karıştırdım. Sevkim olursa , ileride doğacak ihtilaflardan dolayı başka bir hastaneye gidersem, gönderilirsem SGK'dan yapmış olduğum masrafları geri talep etme hakkım olacak, raporumun bir sahibi olacak. Bakalım deneyip göreceğiz. Ne olacak ne olmayacak.
Ama kararlıyım. Yönetmeliği okuyunca şunu görüyorum. Yönetmelik sağlığı bozuk kişileri nasıl malulen emekli etmeyebiliriz mantığı üzerine oluşturulmuş. Herkese kolay gelsin.

Son olarak, 6480 gün hizmet süresini doldurmadan emeklilik için başvuru yapmamalısınız.

Üst Alt