Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Omuriliğimdeki yaralanmanın tam-kesi olup olmadığını nasıl öğrenirim?

dmx11

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
ben omurilik felciyim. yarallanmanın tam-kesi olup olmadıgını öğrenmek ıstıyorum. epikrizimi çeviricek arkadaşlar yardımını beklıorum

Epikrizden değil de, MR'dan anlaşılabilir daha çok. Doktorun bunu kolayca söyleyebilir. Tabii senin psikoljini düşünerek cevabı öğrenmeni erteliyorsa o başka...

tam kesiden kastınız komplet ya da inkomplet olup olmadığınızı öğrenmek ise,bu ayırım anal bölgede(makadda) duyu veya istemli kasılma olup olmamasına göre yapılır.

anal bölgede hiçbir duyusal veya istemli motor fonksiyon yoksa ''komplet'' olarak değerlendirilir veya omurilik yaralanmalılarda kullanılan bir sınıflamaya göre ASIA-A olarak sınıflandırılır.yani yaralanma seviyesinin altında ve anal bölgede hiçbir duyusal ya da motor fonksiyon(hareket) yoktur.

yaralanma seviyesinin altında hiçbir hareket ve duyusal fonksiyon olmasa da sadece anal bölgede his olması durumunda ''inkomplet''olarak değerlendirilir,ya da ASIA-B olarak.

çoğu kez,yanlış olarak,''komplet'' yerine ''tam kesi'' ifadesi kullanılır,yani komplet=tam kesi gibi(komplet=tam felç demek daha doğru olabilir).oysa komplet olması omuriliğin tamamıyla kesilmesi demek değildir,çoğunda sadece bir kısmı zarar görmüştür.bu da MR da görülebilir.

komplet olanlar zamanla inkomplet duruma gelebilirler.

epikriziniz eğer ingilizce ise yardımcı olabilirim.
geçmiş olsun..

mrb. bende omurilik felçlisiyim.benim raporumda t7 parapleji asiaA yazıyo.asiaA yazıyo olması omurililkte kopma anlamına mı geliyo?bana sadece zedelenme var demişlerdi.oysa bugün bi arkadaş bana asia A omurilikte kopma olduğunu gösterir dedi.bu ne kadar doğru?yardımcı olursanız sevinirim.

merhaba arkadaşlar benimde raporumu açıklarsanız sevinirim.
T8 KORPUSUNDA TRAVMATİK KOMPRESYON FRAKTÜRÜ VE POSTERİOR DİSKOLASYONA BAĞLI BELİRGİN DERECEDE DURAL KESE VE MEDULLA SPİNALİS BASISI.AYNI DÜZEYDE MEDULLA SPİNALİSTE İNJURİ, KONTÜZYON VE ÖDEME SEKONDER BULGULAR.
Çok karışık şimdiden kolay gelsin

amasra peace,ASIA A olması kopma olduğu anlamına gelmez,komplet olduğunu gösterir sadece..özel mesajla da sormuşsunuz,orda da ayrıntılı olarak açıkladım.sıkı bir ekzersiz programıyla bazı ASIA A lar B,C ya da D ye ilerleyebilirler..geçmiş olsun..

desperado,''8.Thoracal vertebra corpusunda(sırttaki 8.omurun gövdesinde) travma nedeniyle kompresyon fraktürü(sıkışmaya,basınca bağlı kırık) ve posterior(arka) dislokasyon(çıkık)a bağlı belirgin derecede omurilik basısı,omurilikte yaralanma,ezilme(kontüzyon) ve ödem(şişkinlik,şişme) e bağlı oluşan bulgular''olduğunu gösteriyor raporunuz..geçmiş olsun...

çok teşekürler spinalcord aydınlattığın için

s.a

spinalcord özelden de mesaj attım ama birebir görüşebilirsek internet ortamında cok memnun olurum...

spinalcord missing_you arkdasın dedıgı gıbı eğer sızde ızın verır uygun gorursenız sızınle ınternet ortamında bırebır gorusebılırmıyız lutfen.....ilgilenırmısınız bılmıyorum sımdıden tsk benım adresım besalti20@hotmail.com tekrar tşk.

Bana yardım edebiLirmisiniz?

Ben 2 yıL önce yüksekLikten düşerek omuruLik feLci oLdu omuriLik fiLmLerimi kaç doktora gösterdekdik biri kopmuş biri kopmamış dedi bizde tereddütteyiz ama oturabiLiyorum ayakLarımı hissetmiyorum ama ayağım inannın hareket yapıLmayınca sızLıyor heLede parmak uçLarım ayağıma iğne batırdıkların çekiyor ama ben çekmiyorum kendiLiğinden çekiyor şimdi T6-T9 feLciyim sızLayan bir feLçLi ayak için ne söyLeyebiLirsiniz?:eek:

bendede aynı sızlanmalar oluyo doktoruma sordugumda ayaklarımdaki sinirlerin bu agrılara yol actıgını söyledi senınde solyledıgın gıbı kasılmalar bende de olıo ayaklarıma dokunduklarında ayak kendini cekiyo
t11

yegenim onbir yasinda kizcocugu kücük ve büyük tuvaletini hissetmiyor diger butun organlari normel,yürüyebiliyor kosuyor oynuyor fakat tuvaletini hissetmiyor.Bu durum tam kesi.mi oluyor ve bunun acaba bir iyilesme ümidi varmi yardimci olanlardan allah razi olsun,derdi olanlara allah sifa versin

Tam-Kısmi kesi mi yoksa bası mı olduğu ancak MR ile belli olur.

Yiğeninizin kaza sonucu mu omuriliği yaralandı?

Sadece tuvalet hissi kaybolmuş olması büyük şans. Dışkılama ve işeme ihtiyacı için nasıl bir yöntem uyguluyorsunuz?

Arkadaşlar benim bir sorum olacak.Ben 32 yaşındayım 29 yıldır ofluyum.benim kaz geçirdiğim dönemlerde hastanelere gititk ama onların hepsi fii tariihinde kaldı.

Bazen sitede c-7 ,t4, t4-t7 ,vb omurgada hasarın olduğu yerle ilgili belirten kişiler oluyor. yaralanma seviyemle ilgili bir bilgim yok.Dediğim gibi benim hastane süreçleri çok eski mazide kaldı. Belkide 15 yıldır grip için bile doktora gitmiyorum.

Bu yaralanma seviyemi nasıl öğrenebilirim.Sizin bir tahmininiz olabilir mi?

Mesela ben sırt üstü yatarken 1 mm bile doğrulma yapamıyorum.Yani hiç yerden kesemiyorum sırtımı. Ellerimi ve kollarımı kullanmada hiçbir sıkıntım olmadı. Dik oturma pozisyonunda oturamıyorum..Öne veya arkaya yıkılıyorum.

Bir fikri olan var mı?

yaralama seviyenizi öğrenmeniz için muhakkak MR çekinmeniz şart..oturma dengenizin bozuk olmasının nedenide t lerde de hasarınızın olmasından kaynaklanıyor...

tekecig onu kımse bılmez boyle ama sadece tahmınde bulunurlar...defnex dedıgı gıbı MR olmadan bılınmeez ben de T5 sızın gıbıyım aynen..

tekecig, bence T3-4 gibi bir yerden yaralısın.

benim seviyem de t7 ama baştan beri oturma dengem çok iyi.benden daha iyi durumda olanlrdan bile daha dik oturuyorum.mutlaka daha at seviyelerdeyim buda defnexin dediği gibi mr la belli olur.çünkü bu seviyede o kadar dik oturmam zor.

Arkadaşlar aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkür ediyorum .

Birde kendimle ilgili bir gözlemim var.

Sırt kaşımaya yarayan bambudan yapımış küçük sopayla sırtımı kaşıdığımda, Sırtımın tamamını hissediyorum.
Tam kalçalarımın başladığı yere kadar hissediyorum.

Ama ön tarafta his midemin üst kısmından yani meme hizasından yaklaşık 2 parmak aşağısına tekabül eden yerden itibaren his yavaş yavaş kayboluyor.

Yani sırtı komple hissediyorum ama ön tarafımın yarıdan çoğunu hissetmiyorum.
Bu durum bana tuhaf geliyor sizin bildiğiniz bir açıklaması var mı?

ağzınıza sağlık spinalcord ,açıklamalarınız çok net ve iç açıcı umarım zamanla herkes daha iyi olur, çok teşekkürler

Complete
asia A tam kesi
​Incomplete
asia B yarı kesi
asia C yarı kesi ve B den daha iyi seviye
asia D yarı kesi ve C den daha iyi seviye

diye biliyorum...

Üst Alt