Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Omurilik felci sonucu TAK yapan kişilerin oruç tutması sağlık açısından uygun mu?

OturanBoğa

Yönetici
Konular
677
Reaksiyonlar
1,178
Bu konu önemli diye düşünüyorum... Bu sıcaklarda 15-16 saat su içmemek demek, omurilik felçli kişiler için mesanenin "ölümü" için seferber olmak demek! 4-5 saatte bir TAK yapmak, 2-3 saatte bir su içmek, böbrekleri sürekli çalışır tutmak ve mesanedeki idrarın kristaliz kalmasını sağlamak gerçekten yaşamsaldır.

Lütfen dindar arkadaşlar oruç tutmanın özellikle üriner sistem üzerinde yol açabileceği sağlık sorunlarını iyice öğrensinler ve ondan sonra karar versinler. Aman diim, kaş yapayım derken göz çıkarmayın. Çok çok çok çok çok çok iyi düşünün...

Oruç, farz bir ibadettir; ancak bu gibi durumlarda eğer kişinin sağlığı riske atılacaksa tut(a)mama gibi bir izni de vardır.. bunu diyanete sormaya gerek olduğunu düşünmüyorum, çünkü siz kendi bedeninizi ve ihtiyaçlarınızı diyanetten daha iyi bilirsiniz şüphesiz.

Ayrıca kolayı kolaylaştıran Rabbim, oruç tutamayan kimsenin zengin ise, her günün orucu için fidye vermesini; fakir ise dua etmesini buyurmuştur. Diyanete sorulacaksa bu fidyenin açılımı sorulabilir.

TAK yapan arkadaşların oruç tutmasını doğru bulmuyorum. Yeterli sıvı almamamız nedeniyle böbreklerimiz sıkıntıya girer. 6 saatte bir en azından 300-400 cc idrar alacak kadar sıvı içmeliyiz.

bulent bey
farklı bır bakış açısını iletmişsiniz

bu konu gercektende çok onemlı çünkü hayatta sağlıktan onemlı, birşey olamaz çünkü bırey sağlıklı değilse zaten bireysellık nıtelıklerı eksıktır belli bır derce sosyal hayatta

kendımden örnek vereyım ben 99 yılından beri parapilajık hastasıyım

ve ve şuana kadar tum ramazanlarda oruc tutum .

sizde bilirsinizki bu rahatsızlıkta sevıye faktoru vardır ben t5 t6 t7 t12 hasarlı bıri olarak normal gunun bellı saatlerınde tak yapıyorum ve bu taklardakı ortalamam 300-400 cıvarında (normal olarak) ama rahatsızken yanı enfeksıyon kapınce bu oran 150 cıvarına kadar düşebiliyor ...
ramazan aylarında( oruclu iken )ise bu ortalamam 500 kadar çıkıyor kadar yukslebılıyor ..

doktorun soyledığını iletmışsınız ; kişi oruç tutarsa ıntıhar eder gıbı bu 10 senelık yaşamışlığım sanırım onun tezını çürütüyor ...

yınede dinimiz kolaylık dınıdır oruc tutmakla mukelef değiliz rahatsızlığımız gereği
ama mademkı dunya bır pazardır bır tıcarethanedır hasenat cuvalını doldurmakta en makuludur kanatındeyım

ama sağlık durumu elvermeyenler zaten kışı kendını bılır tutmayada ınat etmemelıdır çünkü ayetı kerımede nefsınıze zulmet meyınız dıye buyrulmuştur..

deneme amaçlı bıle olsa açlığın tokluğun ne anlama geldığını öğrenmek adına olsa bile muslım gayrı muslım oruc tutumalıdır bu ınsanlık için onemlıdır çünkü yaşadığımız dunayanın durumu ortadadır ...
kaldıkı ramazan rahmet ayıdır yanı başka zaman tututuğunuz oruç ile ramazan ayında tattığınız oruç aynı lezetti vermez ramazan ayının ayrı bır havası vardır
İçinde bulunduğumuz bu mubarek ayları ıyı değerlendirmeli bır dahakı mubarek aylara yetişme temenısınde olmalıyız

vesselam ..

Selamlar arkadaslar

Selamlar, ben de oruc tutuyorum.Zor olsa da.Iftardan sonra bol su icerim ve imseke kalkinca icerim, tabi tam su ihtiyacini odemiyo ama yine de tutuyorum. Senede bir ay.Hem dinimiz rahatlik dinidir. Bir gun tutub bir gun tutmaya da biliriz, baska zamanda odeye de biliriz.Tabi ki sahhatimiz izin vermiyorsa tutmamaliyiz. Eyer tutamiyorsak Fatma kardesimizin dediyi gibi maddi imkani olan fidye ferir onu da basaramiyorsa Allahdan bagislanmak diler. Insan becere bilmediyi seyden sorumlu diyildi, nasil kolaysa oyle.Allah her kese sifa versin, Amin!

Ben de bu soruyu 3-4 yıl kadar önce ürodinami yaptırırken doktorumla muhabbet sırasında meraktan sormuştum. Antalya'nın Ağustos sıcakları da gündemde değildi üstelik. Bizzat doktorun yorumu "harakiri yapmakla eşdeğer bir hareket olur" olmuştu.

Günde 3 tane üropan eşliğinde liorasel kullanıyorum. Bu ilaçlar ve muadilleri benim gibi tüm engellilerin günlük yaşamım için gerekli, olmazsa olmaz ilaçlar. Tüm bunlara istinaden zaten sürekli oturan bizlerin, akciğerleri, böbrek ve mesaneyi sağlama almamız için bol su içmesi şart. Metabolizmanın sürekli oturduğumuz için durağanlaşmasını önlemenin tek yolu da yine düzenli ve bok miktarda su içmek.

Eldeki verilere göre OF'li birinin oruç tutma çabası kendine zarar vermekle eş değer. Kişinin kendi kendine zarar vermesi de büyük günahtır..

yaz ayları değil mi ?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

soru

evet güzel soru bence mahsuru olmaması lazım tabiki cenabı allah bilir birde hocalarada danışmak lazım ble şeyleri

Konu baya eski, güncellemek gerek:)
Başlıkta yazıldığı gibi omurilik felçli olup oruç tutan ve tutmayanlar?
Önce kendimde bahsedeyim
O.f olarak 2 gündür oruç tutuyorum şükürler olsun aç ve susuzluk sorunum yok, ama tak kullanımdan dolayı idrarda ve böbreklerde sorun olur mu?

17 yıllık of'luyum. 2005 ten beri tak kullanıyorum. ondan once de daimi sonda vardı. 6-7 yıldır surekli oruç tutarım. çok şükür sıkıntı olmuyor. ramazan dışında da tuttuğum oluyor. insan vücdunun durumuna göre hareket etmeli. tutabileceğimi ön gördüğüm için tutuyorum. arkadaşalrımız kendi bünyelerine göre hareket etmeli. geçmiş olsun

18 yıldır ofluyum 15 senedirde çok şükür bir gün kaçırmadan orucumu tutarım şimdiye kadar hiç bir sıkıntı olmadı tabi bu bir bünye meselesidir çok sık idrar yolları enfeksiyonu olanlar doktora danışmalıdır.

Bende 10 yıllık of luyum benimde taktiğim şudur 10 günde 1 gün ara verip günlük yaşamda olduğu gibi su alımı için ara veriyorum

Çok rahat oruç tutuyorum Allah da yardım ediyor zararı olsa bile çok olacağını zannetmiyorum

Üst Alt