Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Omurilik felçli oldum ama emeklilik konusunda sorun yaşıyorum..?

bilisimwap

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar Merhaba,

Benim sgk başlangıç tarihi 01.08.1992
Prim Gün Sayısı 7826

16.06.2018 tarihinde omurilik felçlisi oldum 16.06.2018 tarihinden beridir işyerime izin raporu yazdırıp rapor parası ile geçimimi sağlıyorum.

2019 5. Ayda sağlık kurulu heyete çıkıp %92 süresiz engelli raporu aldım aldığım rapor ile 7. Ayda engelli vergi indirimine başvurdum ve engelli vergi indirimim 27 aralık 2019 bugün %88 1 senelik olarak sonuçlandı.

Şimdi %92 sağlık kurulu raporum ve %88 vergi indirimi raporum ile emeklilige başvuru hakkı kazandım ama şimdi emekliliğe başvursam sgk vergi indirimi raporunu baz aldığından 7.2020 de benim emekli maaşım kesilecek emekli olduğumdan işimide kaybetmiş olacağım işimi kaybedince işsiz olunca tekrar vergi indiriminede başvuramayacağım vergi indirimi olmayınca tekrar emekliliğe başvuru yapamayacağım emeklilik olmayinca çalişamayinca sonda ve ilaç raporlarimda iptal olacak 18 aydır izin raporu yazdırıyorum doktorum git emekli ol artik diyor izin raporu yazmakta nazlanıyor böyle bir döngüye girdim.

işe başlama tarihim 1992 yaş 42 7826 prim gün sayım var 25 senem dolu emeklilikte yaşa takılanım %92 süresiz engelli raporu verildi ama 1 senelik vergi indirimi verildi kör döngü burada başladı.

iş kazası olmadığindan malulende emekli olamiyorsun sakat kalmasaydim ölseydim modundayim şuan bu kör döngüden çıkmanın yolu nedir tecrubesi olan arkadaşlar bilgisini paylaşabilirmi teşekkürler.

Malülen emekli olamayı denedinizmi malülen emekli olamıyormusunuz olamıyorsanız sebebi nedir iş kazası olmadıgından malülen em kli olamıyorsun diye bir şey kesinlikle yok hastalıgınız malüliyet calışamayacak derecesindeyse malül olursunuz cok ilğinc konuyu cok iyi bilen arkadaşlar yanıtlarsa seviniriz

çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60’nı veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır.

Yani malulen emeklilige basvurmak icin illa iş kazası veya meslek hastaligi sonucunda malul olmak gerekmiyor. Meslek hastalığı veya iş kazası olmadığı için meslekte kazanma gücünü kaybetmiş biri olarak değil, Çalışma gücünü %60 oranında kaybetmiş bir sigortalı olarak malulen emekli olabilirsiniz.

iş kazası yada meslek hastalığı olmadığından malulen olunmuyormuş ben ancak engelli emeklisi olabilirmişim ama kör döngüye maruz kaldim

bilisimwap

1 yıllık da olsa vergi indirimi ile hemen emekli olun. Bu konuda tereddüte gerek yok. Kaldı ki 1 yıllık vergi indirimine rağmen sgk'nın süresiz emekli etme olasılığı da var.

Eğer sgk da 1 yıl sonraya kontrol koyarsa, o süre gelmeden 3-4 ay önce wgk'ya gidip vergi dairesine sevk alırsınız, onlar da çalışıp çalışmadığınıza bakmaksızın sizi hastaneye sevk eder. Yani o aşamada çalışıyor olma şartı yoktur.

Malulen emekli de olabilirsiniz isterseniz (bunu iş kazası olup olmaması ile hiç bir ilgisi yok. iş kazası apayrı bir konudur). Hatta bu durumda maaşınız %10 da fazla olur. Ama buna karşın malulen emekli olduğunuzda emekli maaşınızı kestirmeden çalışamaz olursunuz.

170 i aradığimda bana engelli emeklisi olabilirsin dediler malulen olamazsin dediler engelli emeklisi olman icinde vergi indirimi alman gerekiyor dediler bende ne diyorsalar yaptim vergi indirimi bugun sonuclandi ama 1 senelik deyince birde başvuru tarihi gecerli sayiliyormus yani 7. Ayda basvurdum zaten 6 ayi gitti yilbasindan sonra işyeri ile yazışıp emekliliğe başvurana kadarda sure gececek zaten vergi indirimi suresine 3 4 ay kaliyor ben emeklilige basvurdugum an ayni zamanda yine saglik kuruluna gidip tekrar rapor alip hemen vergi indirimine tekrar basvurmam gerek anca denk gelir 7. Aya kadar birde sağlik kurulu ömür boyu %92 rapor verdi tekrar gidince niye geldin derlermi acaba

bilisimwap

Raporunuz sürekli ise emekliliğe başvurun. SGK'nın da sürekli emekli etmesi çok çok muhtemeldir

Biraz cahillik biraz ilk zamanlar canımızda acıyordu onun sersemliği ben galiba olaylara tersinden başlamışım ben sgk ya başvuracaktım onlar sağlik kuruluna yonlendirecekti surec oyle devam edecekti ben kafama gore saglik kuruluna gittim vergiye gittim en son sgk yi biraktim simdi sgk ya gitsem onlar belkide yine kendi bildikleri sağlık kuruluna yönlendirecek öyle olanları duydum ömür boyu rapor alanlar emekliliğe gidince sgk yine kendi bildiği yere rapor almak icin yonlendiriyormuş ben tersten başladım şimdi en başa döndüm sıfırdan tekrar başla yeniden başlaması sorun değilde inşallah işten kovulmam hadi kovulmadim doktor izin raporu yazarken nazlaniyor doktor izin raporu yazsa izin raporu için yine her ay sağlık kuruluna çıkıp bir sürü doktor gezip izin raporu aliyorsun valla Allah sakat bırakmasin öldürsün bu ülkede yaşayanları gerçi diğer ülkeler nasıl bilmiyorum ama bizdede pek sağlıklı değilmiş bu sureçler birazda cahil olunca epten sarpa sarıyor

bilisimwap...hocam en azından önünde bir emeklilik seçeneği var ,1 yıllık olayını çok da takma kontrolüne gene gider raporunu alırsın ve belki de o zaman süresiz e çevrilir ya da ilkin ankara süresiz olarak onaylar ama tamamen iptal olmaz gibime geliyor anlattıklarını da baz alırsam..geçmiş olsun kolay gelsin..

Sgk prim gün sayım 7826 iken 25 seneyi doldurmuş iken %92 ömür boyu engelli raporu verilmişken hala dokuz takla attırıyorlar emekli yapmamak için.
Ben 26 haziran 2018 tarihinden beri izin raporu yazdırıyorum rapor ödemesi alıyorum bunlar beni emekli yapmazsa yapmasın desem bu izin raporunu kaç sene daha yazdırabilirim acaba emekli olsam 2 bin liradan ya az düşük alacam yada az yüksek rapor parası emekli maaşından daha fazlaya denk geliyor daha kaç ay izin raporu alma hakkım var acaba.

Sgk tarafına sordum iki türlüde emeklilik hakkım var olduğunu söylediler sordum Engelli emeklilik ile malul emeklilik arasında fark varmı diye her ikisindede maaşım aynımı olur dedim
Malul aylığı başvurunuzu sonucu bakıma muhtaç derecede malul olduğunuza karar verilmesi halinde aylık bağlama oranınızda artış olacaktır.

Bilgilerinize sunar iyi günler dileriz.

Dediler yani vergi indirimine başvurmadan engelli emeklisi olmak yerine malulen emekli olursam dahamı fazla maaş alacağım

bilisimwap..hocam emekli maaşının çokluğu azlığı ödenen primlerin tavan veya daha altı ile ilgili bir şey..siz sanırım vergi indirim süresinin uzun olmasından dolayı malulen emekliliği daha çok istiyorsunuz??...hocam fark konusu ise buradan da takip ettiğim kadarı ile öyle çok bariz farklar yok anladfığım kadarı ile...bu arada sizin durumunuz şu an hangi aşamada vergi indirim için muracat ettinizmi??

Ben sağlık kurulundan %92 süresiz engelli raporu aldım vergi indirimine başvurdum 5 ayda %88 1 senelik olarak sonuçlandı sağlık kurulu ömür boyu vermişken vergi dairesi 1 sene sonra kontrol istedi vergi dairesine başvuru tarihi geçerli sayıldığından ilk 6 ayi geçti zaten emeklilik onaylanana kadar tekrar kontrol zamanı gelecek benim emekli maaşı kesilecek bana uymadı bu 2. Seçenek malulen emeklilik olan muhtemelen vaşvuru yaptığımda sgk eski sağlık kurulu raporunu dikkate almayacak yeniden heyete çıkmamı isteyecek yeniden heyete çıktığımda belki yine süresiz yada süreli verilecek ama süreli verilmiş olsa bile tek kurumla muhatap olunacak kontrol zamani gelince heyete cik vergi dairesine ver sonuc bekle sonra sgk ya başvur bu karmasik gibi geldi bana malulen olursa sağlık kurulu belki yine süresiz verir vermezsede giderim kontrolumu yaparim sgk ya bildiririm tek kurumla muhatap olurum malul emeklisi olunca anladığım kadariyla biraz artış var 50 de olsa 150 de olsa kardır malul emeklisinde birtek çalışamazsın şartı var ben çalışabilecek duruma geldikten sonra kessinler maaşı başımın gözümün sadakası olsun zaten 25 senem dolu prim ikinci kez dolmuş yaşa takilanlardanim hakkim varken kesecekse kanunu çıkaranlara sadakam olsun yeterki ben ayaklanayım
Çevremde eli ayağı tutup malulen emekli olan bir sürü insan var malulen emekli ama evlenip çocuk bile yapıyorlar birde eşlerine bakıcı maaşı bağlanıyor bunlar oluyorken ben bakıma muhtaç durumdayken rapora birde bakıcı maaşı almayayım diye kısmı eklenmişken birde emekli maaşımı kessin kanunu çıkaranlara başımın gözümün sadakası olsun.

Doktorlar bile iyileşeceginize inanmayıp süresiz %92 vermişken, ne mutlu ki ayaklanıp eski iş gücünüze döneceğinize inanan vergi dairesi/gelir idaresi başkanligi/Maliye bakanlığı varrrr. (Şaka tabii)
2020 senesinde sorununuzun çözülmesi dileklerimle.

Ankyra
Eyvallah.
Valla soğudum emekli olma işinden bugün bağlı olduğum sgk ya yazdım mail ile tüm sorularıma yanıt verdiler bir soruma yanıt alamadım ben emekli falan olmasam dedim 18 aydır iş göremezlik istirahat raporu yazdırıp rapor ödemesi alıyorum dedim bu raporun yasal süreci varmı daha ne kadar yazdırabilirim dedim cevap vermediler rapor ödemesi engelli emekli maaşindanda malul maaşındanda yüksek böyle benim daha çok işime gelir ama soruma tam yanıt bulamadım yasal bitiş süresi yoksa emekli olana kadar izin raporuyla devam nasıl olsa ilaçlar için kontrol için doktora zaten gidiyorum gitmişken izin raporunuda yazdırıyorum çokta tın.

bilisimwap...hocam ben de 14 ay aldım rapor parası ve emekli maaşımdan daha çok alıyordum, sgk provizyonumda tıkır tıkır devam ediyordu yani daha iyiyidi:))..bence bu şekilde gidebildiğin kadarıyla devam et sorun çıkarsa iş yeri veya sgk ile ilgili,gün yıl prim vs tamamsa ver emekliliğini en iyisi bu şekilde hocam:))

8 bin gün prim var 25 senem dolu %92 süresiz engelli raporu verildi geçen bağlı olduğum maltepe sgk malulluk servisine gittim malulen emekli olmak istiyorum dedim senin ellerin tutuyor biz yatalak olanları malulen emekli yapıyoruz dedi başvurunu alırım ama onaylanmaya bilir dedi bu nedemek şimdi yorumlayabilecek varmı acaba.

bilisimwap

Memur rahatsızlığı bilmediğinden öyle değerlendirmiş. Büyük-küçük tuvalet sorunu varsa, TAK kullanılıyorsa, malulen emeklilikte hiç bir sorun olmaz. Sevk edildiğiniz hastanede omurilik kontrolü ya da üroloji testleri ile gerekli onay çıkacaktır.

Sgk dan sevk kağıdı aldım önceki süresiz %92 raporumu devlet hastanesi vermişti yarın sgk için tekrar eğitim araştırma hastanesine gidip kontrollerden geçeceğim yeni sağlık kurulu heyet raporunu sgk ya hastane gönderecek galiba benim ilk aldığım rapor iptalmi olacak ilk rapor için heyete girdiğimde 15 gün sonra rapora e devletten ulaştım yarın yapacağım kontroller acaba sadece sgk içinmi yoksa diğeri iptal olup artık yenisimi geçerli olacak.

bilisimwap

Kontrol muayenesindeki rapor sadece sgk'yı ilgilendirir.
Yalnız, unutmayın, ya ürodinami ya da MR ile omurilik yaralanmasını belgelemelisiniz ki emeklilikte sorun olmasın.

2 ay önce yine yatış yapmıştım orada ürodinami yapıldı 2 önceki kabul olur inşallah mr da çekildi 2 ay önce ama sinir iletimini ölçen cihaz varmış oda vardi o hastanede yapmadılar taburcu olunca kendin randevu al yaptır dediler hayırlısı bakalım emekli yapmazlarsa istirahat raporuyla devam yapacak birşey yok gittiği yere kadar.

Sgk sitesinden normal şartlarda emekli olsam ne kadar maaş alırım hesaplattırdığımda 2.054,9+ ek ödeme 82,2=2137.1 maaş çıkıyor.

Sgk aradı 2023 yılında kontrol şartıyla malulen emekliliğiniz onaylandı dedi işten çıkışınızı alın gelin maaş bağlayalım dediler istirahat raporu devam ettiğinden işten çıkamadım rapor bittiğinde inşallah başvuracağım sgk aradığında yüzde kaç engel oranı belirtilmiş diye sordum bizde görünmüyor dedi Maluliyet Tespit İşlemleri Yönetmeliği
çerçevesinde bu raporlarda belirtilen hastalık ve arızalara göre çalışma gücünün en az
%60’ını kaybettiğiniz tespit edilmiş olup,
Bu nedenle işten ayrılışınız yaptırıp merkezimize yazılı talepte bulunmanız halinde
tarafınıza maluliyet aylığı bağlanacaktır yazmışlar birde bakıma muhtaç yazıyormuş.

Normal şartlarda emekli olsam 2137.1 TL maaş görünüyor malulen emekli olunca maaş ne olur acaba.

Devlet hastanesinden %92 süresiz kısmi engelli raporu verilmişti vergi indirimine başvurmuştum %88 1 senelik vermişlerdi ama emekliliğe başvurmamıştım sgk dan sevk ile tekrar heyete çıkıp başvuru yaptığımda da çalışma gücünün en az
%60’ını kaybettiğiniz tespit edilmiş olup yazmışlar
Sgk tarafından arayan kişiye sordum ne kadar maaş alırım diye ikibin altıda olabilir üstüde olabilir dedi ne alacağımı söylemedi normal şartlarda emekli olursam ikibin küsür çıkıyor malulen olunca düşükmü olur aynımı olur merakta kaldım

Üst Alt