Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Omurilik felçlilerde bez kullanımı ve bunun yarattığı psikolojik haller..?

resital

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
erkek arkadaşım 5 ay önce trafik kazası sonucu omurilik felci geçirdi. 1 hafta önce eve çıktı. kazadan önce de aynı evde yaşıyorduk. kaza sonrası evmizi değiştirerek yine birlikte eve çıktık. tuvalet ihtiyacını kendisi gideremiyor. tak da kullanamadığı için, bez kullanıyor.
şu anda ellerini de kullanamadığı için bezi benim değiştirmem lazım. ama bunu yaparken çok utanıyor ve bunun sonrasında saatlerce benimle konuşmadığı oluyor.
bu konuyu nasıl aşabiliriz. yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

şimdiden teşekkürler.

Erkek arkadaşının ailesi felan yokmu bide siz evlenmeden berabermi yaşıyordunuz bu kadar samimi oldugunuza göre bu sizin ikinizin arasında bişey ama sunu söylüyüm bende ilk kaza yaptıgım zamanlarda bu bez olayına çok kafamı takmıstım çok utandıgım sıkıldıgım anlar oldu ama aradan 11 ay geçti suan bez kullanmıyorum tak yapıyorum kendim bu yönden biraz rahatladım tamamen psikolojik bişey herşey onun kafasında bitiyor kolay değil ama alışmak zorunda ona böyle şeylerin olabilecegini söyle kafasında baskı olusmasın ona ondan daha kötü olan hastalar oldugunu söyle şükretmesini söyle sabırlı olmasını söyle ancak bu şekilde yardım edebilirsin.

İlk önce geçmiş olsun diyorum ..Arkadaşınıza bez kullanmanızı doktoru mu önerdi? çünkü omurilik felcinde felç olayı olduğu için vücut mesanedeki idrarı tamamiyle boşaltamaz ve mesanede idrar kalır bu da eğer böbreklere kaçarsa böbreklerin çürümesi durumu bile sözkonusu..

Bence öncelikle bi hekimden yardım alın gerekirse daimi sonda takılır yok her şey yolunda giderse erkek arkadaşınıza gerekli testler yapıldıktan sonra TAK kullanmaya başlayabilir...

gerçekten hepinize teşekkürler.
normalde tak kullanması gerekiyor. ama ben buna cesaret edemediğim için sadece her akşam gelen hemşiremiz takla boşaltım yapıyor.büyük abdestini hissedemiyor fakat herkesin şaşırmasına rağmen şimdilik kabızlık olmadan kendi isteği dışında devam edebiliyor(bunun için bez kullanıyoruz).bir süre sonra tak'a geçmeyi umuyoruz ama ftr'deyken de tak'la iltihap olmamasına rağmen kaçaklar oluyordu.
ben sevgilimin ailesi yerine benimle kalmasını istediğim için(kazadan önceki gibi) ne bunu bu durumu kabullenemeyen ailemle konuşabiliyorum, ne de onun ailesiyle. yardımcı olabilirseniz çok sevinirim

Arkadaşım gerçekten sizi tebrik etmek lazım ..bez kullanın elbetteki ama akşamdan akşama tak yeterli olmayabilir ve sevgilinizde hissetmediği için ileride sıkıntı oluşturabilir onun açısından.. Bence bir an önce bi Fizik Tedavi merkezine başvurun ve ordan yardım alın ..Kaçaklar konusunda da size önerecekleri mesane içi basıncı azaltan ilaçlar var..Ama en önemlisi içtiği sıvı miktarını ve boşaltım yaptığı idrar miktarını karşılaştırıp ona göre davranmak...

doktorumuz ftr'ye yatmasına gerek olmadığını haftanın belli günleri rehabilitasyonla gelirse yeterli olucağını söyledi.ama tuvalet eğitimi konusunda kimse bizi bilgilendirmedi.ama açıkçası ben de erkek arkadaşıma söylemeye çekiniyorum. çünkü bez değişimi bile onun içn büyük bir problem. sizce bunu ona nasıl söyleyebilirim.?
biliyorum belki de sizin için saçma sorular soruyorum.ama hayatımızı kazadan önceki haliyle kurgulayabilememiz için bütün yardımlarınıza ihtiyacım var.
şimdiden teşekkürler

emin olun.ftrden çıkarken bunları sormak aklımıza bile gelmedi.ama şimdi tekrardan sorabilirim.yardımlarınız için teşekkür ederim.bir de bana banyo konusunda yardımcı olursanız çok teşekkür ederim. internette yatak banyosundan bahsediyor,ftrden çıkarken de bunu yapmamızın yeterli olduğu söylendi. ama normal banyo(küvette) yapmamız mümkün mü?

rehabilitasyon süreci tamamlanmadan hastaneden nasıl çıkarmışlar anlaşılır gibi değil birde sanırım arkadaşınız durumu kabullenmekte zorluk çekiyor, kimse düşünmez ama böylesine bir travma sonra psikolojik tedavi de en az ftr-rehabilitasyon kadar önemli bence.. o destek olmadan hayata yeniden dönmek epey zor..
idrar kaçırma problemi varsa mutlaka işinin ehli bir üroloğa görünmesi lazım (özellikle nörojen mesane konusunda uzman) öyle veya böyle günde 5-6 defa tak yapmaya alışması lazım, mümkünse kendisi yapsın ama ellerini kullanamıyorsa bu iş size düşüyor. yediklerine dikkat ederse ve hergün günün aynı saatinde büyük tuvalet için tuvalete oturursa o iş de zamanla rayına oturur. bir süre sonra bezden de kurtulursunuz...
kolaylıklar dilerim..

Bu zamanlar biraz sıkıntılı geçecektir, zamanla alışmaktan başka sihirli bir yol yok maalesef.

TAK yapamamak konusunda biraz tereddütüm var. Eğer kendisi mesaneyi boşaltabiliyorsa (yani işeyebiliyorsa), o zaman Prezervatif kateter/sonda kullanın:
http://www.engelliler.biz/forum/sag...external-catheter-kullananlara-bir-oneri.html
http://www.engelliler.biz/forum/eng...ale-catheter-prezervatif-sonda-kullanimi.html
http://www.engelliler.biz/forum/sag...e-kullanilmali-bobreklere-zarari-olur-mu.html
http://www.engelliler.biz/forum/ali...atif-sonda-mentor-freedom-cath-satiyorum.html
Böylece hem sağlık açısından daha iyi olur hem de her gün bez değiştirmekten kurtulursunuz.
Ama dediğim gibi, kendisi işeyip mesanesini boşaltabiliyorsa (bazı kişilerde mesane üstüne küçük vuruşlarla mesanenin harekete geçip boşalması sağlanabilir). Yok, mesaneyi boşaltamıyorsa, o zaman günde bir TAK çok az. Bu süre zarfında mesane çok fazla dolar ve böbreklere idrar kaçması soınucu böbrekler zarar görür.
TAK çok zor değildir. İnanın açılmak kolay olur...

bugün biraz da sizden destek alarak hemşiremizin yanında tak yaptım. çok da korkmama gerek yokmuş ama bir de gece tek başıma yaptığımda halimi görmek lazım. yine sizin önerileriniz doğrultusunda taktan sonra prezervatif sonda taktk ama biraz zor oldu. sanırım yine deneyimsizlik ve biraz da beceriksizlik yüzünden torbayı nereye koyucam,çok mu sıktım flasteri gibi birçok korkum oldu. birazdan diğer başlıklara girip kolay yolu var mı onu öğrenicem.

banyo konusunu da hemşiremize sordum. erkek arkadaşım desteksiz oturamadığı için şimdilik bir müddet yatak banyosuyla idare edicekmişiz. ama daha sonrası için tekerlekli sandalyeden küvete transferi sağlayan cihazlar varmış, internetten onlardan bulmaya çalışıcam. eğer daha önce kullanan varsa bana marka konusunda yardımcı olursa çok sevinirim.

adaptasyon sürecimize katkılarınız için teşşekkürler..

erkek arkadasınızın yaralanma seviyesi kaç??

Sevgili resital,
Sizin çok güçlü, akıllı ve seven bir hanım olduğunuz aşikar. Bu zor günleri zamanla atlatacak, yaşamınızı düzene koyacaksınız. Bu forumlarda omurilik felcine ilişkin pek çok bilgi bulabilirsiniz ancak doktorun FTR’ye gerek olmadığını söylemesi tuhaf geldi.
Yapılması gerekenler konusunda en iyi bilgiye ve merciye ulaşacağınıza eminim. Geçmiş olsun diyor, ikinize de sabır, kuvvet ve yaşama sevinci diliyorum.

Bir defa şu hep aklınızda olsun: Banyo yapmasından tutun, beden hareketlerine dek felç olmadan önce ne yapıp ne yapamıyorsa, şimdi de aynı şeyler geçerli. Yani oturabilse ve banyoya transfer olabilse, banyo yapmasında hiç bir sorun yok. Hatta, inanılmaz keyif verici olur. Yeter ki oturma pozisyonunda tansiyonu düşmesin...
Sadece şuna özen gösterin: Ekstra aktivitede bulunacağı zaman tuvalete çıkmış olsun, mesanesi boş olsun. Böylece beklenmedik şeyler olmaz ve canı sıkılmaz...

Sandalyede oturabilmesi çok önemli. Mobilize olunca çok rahatlayacaktır... O yüzden sık sık yatakta oturma denemeleri yapın. Tansiyonu düşerse, uzansın... Zorlamadan, küçük küçük adımlarla bu oturma dengesini sağlayabilir.

Yatak banyosu için hangi ürünleri kullanıyorsunuz? Sabun ve ılık sudan daha keyifli bir ürün düşünemiyorum... Saç için de kuru şampuan var. Marka ve satış yerini bulursam yazarım buraya...

Not: Kesinlikle sandalyeye geçtiğinizde minder alın: http://www.engelliler.biz/forum/tek...deri-onerisi-roho-contour-select-cushion.html

TAK konusu nasıl gidiyor? Birkaç defa yapınca çok kolay olduğunu göreceksiniz. Şu başlıkta yazılanlara da göz atabilirsiniz: http://www.engelliler.biz/forum/sag...erizasyon-tak-gecebilir-miyim.html#post405071
http://www.engelliler.biz/forum/sag...ve-6-ay-sabit-sonda-kullanimi.html#post131195

Aklıma geldikçe birşeyler yazacağım bu başlığa...

Saç için de kuru şampuan var. Marka ve satış yerini bulursam yazarım buraya...
Ben buldum bişeyler: http://www.sanalmagaza.com.tr/ProductDetails.aspx?Cid=1227&Pid=1191&ProductID=54208

54208.jpg

Gugul daha fala seçenek buluyor..
kuru şampuan - Google'da Ara

Neden kuru şampuan kullanmak gerekiyor? Diğerleri zararlı mı? Merak ettim..

Yatan bir hastanın saçına normal şampuan sürülürse banyodan uzak bir ortamda arıtılıp durulanamayacağı için Havvacım.

:) Yataktan çıkıp banyo yapamayan kişiler için vuuu

Babür abi, ben başka bi marka kullanmıştım ya, şimdi hepten unuttum ne olduğunu...

Ben normal bir şampuan zannettim banyo ederken kullanılanlar gibilerinden..:eek: Dedim heralde şampuanıda özel olacak..:eek:

tekrardan merhaba.
tak konusunda umduğumdan daha rahatım artık. ama bir sitede zorlama olursa üretra parçalanabilir gibi birşey okuduğumdan olsa gerek milim milim ilerliyorum. ve gerginlikten olsa gerek her tak'tan sonra kendimi omuzlarım tutulmuş bir şekilde buluyorum.

banyo konusuna gelirsem.kuru şampuanı duymamıştım ama sanırım çok da ihtiyacımız yok. çünkü erkek arkadaşımın saçları çok kısa olduğu için silerek idare edebiliyoruz. ama arada da onu rahatlattığını bildiğimiz için kuaförlerdeki saç yıkama lavabolarının yapısına benzeyen leğen gibi bir şey buldum. yatakta yatarken onu kullanıp, başını yıkayabiliyoruz. bu gerçekten çok rahatlatıcı bir şey. tavsiye ederim,ihtiyacı olanlara da.

oturma konusu şuanda bizi biraz zorluyor. yatağın başını bir miktar kaldırsak bile hem başının döndüğünü söylüyor, hem de belini kontrol edemediği için kaymaktan ve düşmekten korkuyor. ama sanırım zamanla hallolmayacak bir şey değil.

şuanda ftr için yurtdışında birkaç merkeze mail attım. onlardan cevap bekliyorum.

şimdilik gelişmeler bunlar.hepinize teşekkürler..

Burada bahsedilen konuyu okudukça kendi kendime kahroluyorum resmen..Bilmemezlik ne kadar kötü birşeymiş..:( Hayatımda ilk gördüğüm felçli insandı dedem ve bugün bahsedilen sıkıntıları o da yaşadı ve biz hiçbirşey bilmediğimiz için varlık içinde yokluk yaşatmışız resmen rahmetliye şu ürünleri bu kolaylıkları gördükçe öğrendikçe içim sızlıyor...

En azından yaşadığı sıkıntıları azaltabilecek bunca seçenek varken sırf bilmemezlikten yani ne desem bilemiyorum..Fazla duygusal bir tepki veriyorum gibime geliyor ama Lütfen yakınınızdaki engelsiz dahi olsa insanlar paylaşın bu bildiklerinizi öğrendiklerinizi bilmeyen çok insan var çünki..

resital Allah yardımcınız olsun canım umarım en kısa zamanda atlatırsınız yaşadığınız sorunları...

:):) Yok yok, öyle zorlama/parçalama gibi şeyler kolay değil...

Üretra zaten bir yol ve kaygan kateter de başka yere sapmaksızın güzelce kayıp gider mesane çeperine kadar. Çepere geldiğinde durur. O anda bi parça yüklenerek itilir kateter (toplu iğneyi birazcık kalın bir naylona sokmak gibi). Mesaneye erişilir ve idrar gelmeye başlar o anda. Kateteri itmeye devam edin, ta ki 40 cm'Lik kataterin 5-6 cm'i dışarda kalana dek (daha bile ileri itilse korkmaya gerek yok, zaten kateter mesane içinde yumuşakça bükülür). İdrar akışı bitene kadar bekleyin. Bittiğinde kateteri hafifçe birkaç cm çekin. TAK yapılan derin bir nefes alsın, karnını şişirsin ve işemeye çalışsın. Bu esnada biraz daha idrar gelir. Durunca birkaç cm tada çekin kateteri ve göbek altına/mesane üstüne hafifçe bastırıp mesanede kalan idrarın olabildiğince dışarı akmasını sağlayın. Birkaç cm daha çekin... İdrar akışı kesildiğinde yavaşça kateteri çekin çekin ve çıkartın.
Günde bir kez sabunlu bezle olmak şartıyla üretral bölgeyi temizleyin.

Not: Kateterin ucuna mutlaka idrar torbası takın. İdrar torbası hem oluşturduğu basınçla mesanenin daha iyi boşalmasını sağlar hem de çevreye idrar sızıntısını önler. Boşaltması vs. de daha kolaydır.
Yatar pozisyondayken idrar torbası bacak arasında da durabilir, yan tarafta da. Fark etmez.
İdrar torbası için Coloplast/Conveen markayı öneriririm. Ben o torbaların bir tanesini neredeyse 1 ay kullanıyorum. Ama tabii her seferinde idrar torbasının içini bol suyla temizlemek şartıyla.

COL5170_si.jpg

Ürünü şuradan temin edebilirsiniz:
Berdan ÖZDOĞAN
AKMED TIbbi Gereçler ve Sağlık Hiz.Ltd.Şti.
212-5334181 & 212-5214814
berdan@akmedsaglik.com & www.akmedsaglik.com

Ayrıca, sürekli yattığı için cildin basınç altında kalıp yaraya neden olması riski her zaman vardır. Bu konuda gerek yan dönerek gerek yüz üstü dönerek sık sık pozisyon değiştirin. Ve sık sık ciltte herhangi bir kızarıklık var mı diye özellikle popo ve topukları kontrol edin. Herhangi bir kızarıklık varsa, o bölgedeki basıyı ortadan kaldırın, 15 dakikada o kızarıklık geçmiyorsa, çok yumuşak şekilde kızarıklığın çevresine masaj yapın ve bölgenin kaz dolaşımını düzenlemeye çalışın. Buz kompresi de yararlı olur.
Bu şekilde geçecektir... Yok, geçmiyorsa ve kızarıklık bir de yara gibi açılmaya başlıyorsa, o zaman yara bantları ve sprey var, o ürünleri kullanarak bu sorununuzu büyümeden ortadan kaldırabilirsiniz. Panik yok :) Her şeyin bir çaresi var...

Not: Kateterin ucuna mutlaka idrar torbası takın. İdrar torbası hem oluşturduğu basınçla mesanenin daha iyi boşalmasını sağlar hem de çevreye idrar sızıntısını önler. Boşaltması vs. de daha kolaydır.
Yatar pozisyondayken idrar torbası bacak arasında da durabilir, yan tarafta da. Fark etmez.
İdrar torbası için Coloplast/Conveen markayı öneriririm. Ben o torbaların bir tanesini neredeyse 1 ay kullanıyorum. Ama tabii her seferinde idrar torbasının içini bol suyla temizlemek şartıyla.

ben buna bi care buldum bulent, hortumla torbanın birleştiği yerden kesip sadece hortumu takıp sondaya direk klozete yapıyorum idrarımı.. sonrasında sadece hortumu yıkamak cok kolay oluyor ;)

Bir mühendislik hesabı talep ediyorum :)

İddiam: İdrar torbasına takılı olduğunda kateter, mesanedeki idrarın dışarı aktarılışı çok daha hızlı ve verimli oluyor. Torba olmadığında, hem akış hızı çok düşüyor hem de sanki msane tam boşalmıyor. Torba fffffffffffffffffffffffffüt diye çektiriyor sanki..?

valla muhendislik değil turizm okudum ama bence o akım torbadan değil torbanın mesaneden seviye olarak aşağıda olmasından kaynaklanıyor.. misal arabanın deposundan benzin çekmek gibi düşünün.. genede herkes kendi deneyip karar versin, teklif var ısrar yok :)

Pek anlamam mühendisliğinden ama vakum olayı olduğundan o dediğin olabilir. ;) Ayrıca, torba yoksa klozetin yanına kadar gitmesi gerekecektir. Torba, o bakımdan da büyük rahatlık..

tabiiki klozetin yanında olmak lazım ama obur turlude torbayı yıkamak için gene klozetin yanına gidip bosaltıp, lavaboda tekrar doldurup hatta içine sıvı sabun koyup yıkamak gerekiyor diye ben boyle bişi uydurdum :D

:) Gidebiliyorsan klozetin yanına tabi ki uyar.. Ama ya gidemiyorsan??

Evet abi iddaan tamamen doğru bende ilk zamanlar torba kullanmıyordum,ama torbaya geçince bi çekim olduğunu farkettim idrar boşaltımında..

resital.. sanada dünyada senin gibileride varmıymış demekten başka bişey diyemiyorum şuan.. bu zamanlar sıkıntılı, zor geçicek Allah yardımcın olsun.. merak ettiğin herşeyi paylaşabilirsin..

Üst Alt