Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Omurilik felçlilerde dışkılama sorunları ve yardımcı hususlar!?

Konular
18
Reaksiyonlar
1
Gunasiri tuvalete cikiyorum kayisiyi cok yedigim onemde elimle bosaltiyordum kayisiyi biraktiktan sonra gelmiyor. Tazyikli su veriyorum makattan oyle daha kolay oldu sanirim gazi bosaltmama da yardimci oluyor bu konuda nail yapiyorsunuz paylasirsaniz sevinirim

Arkadaşlar bu konuda sorun olan arkadaşlar için kendi uyguladığım yoldan bahsedeceğim. Günlük iki öğün yemek yemekteyim. Sabahları açkarna üç dört adet kayısı kurusu ve badem fındık yiyorum. Büyük abdestimi gün aşırı tuvalete çıkarak yapıyorum. Önceleri bir standartı yoktu. Zaten ikinci gün makat boşluğuna iniyor. Daha önceleri ıkınarak parmak yardımıyla boşaltıyordum. Bu da makatta çatlak ve kanamaya sebep oldu. Şuan ise tuvalete oturduğumda parmak ile kontrol ediyorum. Ağzı dolu ise banyo hortumunun fiskiyesini çıkartıyorum. Biraz su veriyorum neredeyse komple aşağı indiriyor. Tekrar parmak ile kontrol ediyorum.

İçerisinde çıkmayan genelde çapı büyük olan fecesi parmak yardımıyla çıkartıyorum. Bu su verme işlemini birkaç kez tekrarlıyorum. Aynı zamanda barsaklardaki birikmiş gazı çıkartıyorum. Makattan vereceğiniz su sıcak olursa daha iyi olur yakmayacak şekilde ılık sıcak arası bir şey. Su verdikten sonra suyun rengi önemli gelen su sarım tırak ise daha fecesin var olduğunun işareti. Su verdikten sonra geğirme yapar gibi yada ıkınmak ile yaparsanız kolay çıkmasına yardımcı oluyor.

Su yardımıyla yapmanın makatta çatlağa ve kanamaya yol açmadığından rahatlık oluyor. İlk başlarda el yardımıyla fecesi çıkartıyordum buda makatta kanamaya yol açtı. Genel cerrahi de ilaç tedavisi verdiler. Bir aya yakın iyileşmesini bekledim Büyük tuvaletimin geldiğini makatımda hissediyorum. Aynı zamanda ayaklarıma ağrı yapıyor.

Omurilik felclilerde tuvalet ihtiyacinin giderilmesi

Ben 2 yıllık t12 felcliyim. Tuvaletini kimi zaman günlük 2 yada üç güne hissediyorum. Tuvalete çıkıyorum engelli klozetim var kapağın üstüne altıma zarar vermesin diye minder yapıp bağladım. Tuvalete oturuyorum önceleri parmakla ve ikinarak yapıyordum kanama ve çatlak oluştu şimdi ise burdan bir arkadaşın paylaştığı uygulamayı paylaşıyorum. Banyo fiskiyesini çıkartıp suaralar soğuk hava sohbendeni açıyorum sıcak yada ılık suyu makattan veriyorum kakayi indiriyor.

Barsaklarda kalan suyu karnıki saat yonunde ovarak çıkartıyorum suyun rengi kaka renginde ise daha gelecek kaka var demektir. Bu şekilde bosaltiyorum. Karnım sisinceye kadar yada rahatsız edinceye kadar verip sonra ikiniyorum parmaklada kontrol ediyorum kaka varsa parmak yardımıyla kolayca dışarı alıyorum. Genelde sertleşmiş kabiz seklinde çıkartıyorum.

En son kaka iyice yumuşak geliyor o zaman bırakıyorum sicak şu işini. 2-3 gün sonra tekrar böyle yapıyorum gazi da çıkıyor. Sonra Makat dahil hayalarimi 3 kez sabunlu suyla yikiyorum. Sakin ola kakaya değmiş elinizi idrar bölgenize degdirmeyin.

Üst Alt