Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Omurilik felçlilerde sıvı sınırlaması var mı?

arıcı elektrikci

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar ben trafk kazası sonucu ayaklaşaık 2 yıldır T 9 seviyesinde omurilik felçliyim bize hastanede 1800 cc yi aşmamam gereken sıvı limiti uygulamayı belirttiler bu limiti uymak gereklimi

arıcı elektrikci

Hangi bağlamda günlük 1800 cc dediklerini bilemem. Am ben içilen sudan ziyade işenen sudan ölçüyorum gülük doğru sıvı tüketimini. Günde 5-6 defa TAK yapacaksın ve her TAK'ta ortalama 500 cc idrar çıkacak (idrarın rengi açık ve kokusuz olacak).

giren sıvı miktarı olarak dediler çay,çorba,meyvadaki su hepsi 1800 ccyi aşılmayacak ve 4 defa tak yapılacak diye

arıcı elektrikci

Kim dedi onu? Özel bir durummun olabilir mi? Özel bi böbrek-mesane incelemesi yapıp da bu tür bir sınırlama gereği duymuş olabilirler mi?

yok bana özel diğil bütün hastalarda uygulanan bi diyet programı diyelim başka of lu arkadaşlara sorduğumda o rejimden haberleri bile yoktu çok sıvı ya böbreğe yada dışarı kaçar diyolardı onun için uygulanıyodu

arıcı elektrikci

O zaman boş konuşmuşlar! Yediğin şeyler, hava sıcaklığı, terlemen vb. bir çok etken vardır sıvı ihtiyacını arttıran ya da azaltan. Onun için içtiğine değil, işediğine bakmanı öneririrm. Günde 5-6 defa (asla asla asla 4 değil) TAK yapmalısın ve her TAK'ta 400-600 cc idrar çıkmalı. Bu ritim en sağlıklı olandır.

Benim aklıma tek gelen gerekçe alınan sıvıyı kısıtlayarak olabildiğince az TAK uygulanıp enfeksiyon riskini azaltmak. Belki birileri bir çalışma falan yapıyordur.

Literatürü biraz araştırdım ama böyle bir sıvı kısıtlamasına ilişkin bir yayın görmedim. Tam tersine omurilik felçlilerde günlük en az 1,5 litre sıvı alımına dikkat edilmesi yazıyor. Yani kısıtlama EN AZ şeklinde... en çok değil.

Kışın belki 1,8 litre olabilir tabi bu yedıgın sıvı mıktarınada baglı, yazın bu gereksınım 4 litreye kadar artabilir.Diğer başka rahatsızlığın yoksa böbrek, kalp gibi su içmeni engelleyecek bir durum.İdrarın gunde ortalama 5 cıkış yapması lazım her cıkış ortalama 300 cc. yanı 1.5 litre idrar cıkışı.Mesane sondası devamlı acık olursa mesanen kuculur .Aralıklı yapmanız lazım.Ben hastanede yatarken sondam tıkandığında 1 litreden fazla cıkmıstı ıdrar ,idrarı hıssedıyordum dışarı atamıyordum o zaman gercekten cok sıkışmıştım.Mesane kapasitesi geniştir bu sizin mesane cimlastiğinize baglı .Tak kullanıyorsanız bir seferde 400- 500 c.c ideal idrar cıkışıdır.

vücut suya ihtiyacı olunca susama tepkisi verir. Ben yıllardır nasıl su içiyorsam aynı şekilde devam ediyorum. cc lerle uğraşmıyorum. Sağlık sorunu, zaruriyat varsa o ayrı... Allah selamet versin...

1800cc den fazla su alinmasi akcigerde su toplanmasina neden oluyormus arkadslar birde gece yatarken fazla sivi alinmamasi gerekiyormus...19:00 dan sonra azaltilmaliymis....

Valla böyle bir şeyi bende duymadım, anlayamadım.

Akciğerlerde sıvı toplanması genellikle patolojik nedenlerle olur. Felçlilerde akciğer enfeksiyonlarına dikkat edilmelidir çünkü solunum kapasitesi azalır ama durduk yerde sıvı da toplanmaz. 19:00 dan sonra sıvının azaltılmasını ise hiç anlamadım. Hani aklıma gelen mesanenin fazla zorlanmamasından başka bir şey yok.

Bu konuda yerli yabancı literatürde bir açıklama bulamadım. Kaynak gösterebilen olursa araştırırım. Külliyen yanlıştır veya doğrudur diyebilmek için çalışma sonuçlarına bakmak gerek.

Hastanede yatarken günde 4 kez tak yapılıyordu.Çıkış ortalama 450 cc X4kez =1800 cc / 500cc X 4kez=2000cc burdan çıkıyor diye biliyorum. ürik asit ve kratin değerim artığı için günde 6 defa tak yapmam 2500 cc ile 3000 cc arasında su tüketmemi salık verdiler.Taburcu olduktan sonrada 15 günde kan tahliliile kontrol edildi şuan ürk asit ve kratin değerim üst sınıra yakın ama limitler arasında günde 6 kez yapmaya devam ediyorum.Çıkışımı 400cc ile 500 cc arasında tutmaya çalışıyorum. 450cc X 6 kez =2700 cc 500ccolsa 500CC X 6 kez =3000 cc yapar. Bu değerler bundan çıkıyor olabilir diye düşünüyorum OturanBoğa MeTePe Mathmen arıcı elektrikci

Üst Alt