Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Omurilik hasarı sonucu oluşan işeme sorunu ve 6 ay sabit sonda kullanımı..?

paradox1984

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
babam 22 aralıkta ağaçtan düştü lober fraktür teshisiyle hastaneye yattı. 8 adet omuriliğin kırık olduğu belirlendi ve buna mutakip 8 adet platin takıldı 01 ocakta. 6 ocakta taburcu edildi ayaklarında ki uyuşukluk dışında bi problemi yok yürüyebiliyor ama kırılan omurilikler t-3 ve t11 arasındakilermiş yani mesanenin üstündeki omurilikler.
ameliyattan hemen sonraki günlerde idrar kaçırma olayı yaşamaya başladı ama ilk günler de ayağa kalktığında idrar yapabiliyodu. daha sonra bilinçsizce altına kaçırmaya başladı ve ayağa kalktığın yapma olayı sona erdi.
ürolji uzmanına gitttik bazı testler istedi bu testlerde idrarını yapamadığı belirlendi. ama mesanede herhangi bir felç durumu yokmuş. buna mütakip daimi sonda takıldı. ve bu 6 ay takılı kalıp daha sonra kontrole gelmemiz söylendi.

şimdi aklıma takılan sorular
1- hastanede herkes daimi sondayı 2 haftadan fazla takmayı tavsiye etmiyodu. takılsa bile yeni daimi sonda ile değiştirmek gerekliymiş?
2- ameliyattan sonraki süreç yaklaşık 1 ay. eğer babam idrarını yapamadıysa, bu 1 aylık süreçte bi belirti olması gerekmiyo muydu?
3- 6ay uzun bi süre... daimi sonda kullanmak prblemi daha büyütür mü?
4- şu an idrarın da kan ve iltihap geliyo. bununula ilgili ilaçlar verdiler... hastanede bastan savma bir muanayene yapıldığına inanıyorum. ne yapmalıyım?

hocam babamda daimi sonda var tak tan kastınız mesane jimnastiğimi denilen olaymı yani sondanın yerinden sökülmeden sadece günde 4-5 defa torba takılarak mesanenin boşaltılmasımıdır. yoksa doktorların taktığı daimi sondayı hastanın kendiniin söküp takmasımı

Her şeyden önce işeyememeye neyin sebep olduğu mutlaka tespit edilmeli. Sabit sonda takmakla ne amaçlanmış olabilir, bilemiyorum. Mantıklı bi şey de gelmiyor aklıma doğrusu.
Üretrada darlık desem, "6 ay" sabit sonda önerilmesinin mantığı ne olabilir? Bana, baştan savmak gibi geldi... Yani sabit sonda bi tedavi değil ki, "6 ay sonra gel bakalım" denebilsin.

1- Daimi sondanın uzun süre kalması her lşeyden önce mesane kapasitesini azaltıcı etki yapacağı için zararlıdır. Ayrıca işeme hareketini yapamamak, kasların tembelleşmesi sonucunu da doğurur. Ve tabii, enfeksiyon belası da hiç eksik olmaz...
Bu yüzden, daimi sonda kullanılmaması en güzeli. Velev ki kullanmak şart, o zaman da en çok 2 haftada bir çıkartıp yeni sabit sonda ile değiştirmek gerek. Böylece enfeksiyon için az da olsa önlem alınmış olur.
Ayrıca, sabit sonda kullanılacaksa, idararın sürekli akışı önlenmeli. Sürekli akarsa, mesanede idrar birikemez ve mesane zaman içinde küçülür. Bunu önlemek için, idrar torbası borunun tepesinden kapatılmalı (böyle, akışı kesen özelliğe sahip torbalar var), mesanenin dolmasına olanak sağlanmalı ve sıkışıldığı zaman (4-5 saatte bir) o kilit açılarak mesane boşaltılmalı.

2- Başta idrarını yapabiliyorken sonradan yapamaz olması, o arada bir sorun oluşmuş olabileceğine işaret ediyor olabilir. Bence iyi bir ürologla görüşmelisiniz.

3- Daimi sonda kullanılmasını doğru bulmuyorum. İyi bir doktor muayenesi ile "kullanmalıdır" denmeden, sıradan bir muayene ile sabit sonda kullanmak... bilemiyorum.

4- Kan ve iltihap, enfeksiyona işaret eder. Ayrıca, sabit sondayı takarken üretrada bir tahrişe sebep olmuş olabilirsiniz.
Benim de doktorum olan, Bülent beyi öneririrm. Muayenehanesi biraz pahalıdır, ama en doğru teşhisi ve tedaviyi önerecektir:
Prof. Dr. Bülent Çetinel / Üroloji Uzmanı
Adres: Vali Konağı Cad. No:117 D:5 Nişantaşı / Tel: 0 212 233 88 40 - 291 74 68

Eğer baban penis bölgesini hissetmiyorsa, daha doğrusu, sabit sonda takılırken de acı çekmiyorsa, sabit sonda kullanmak yerine, TAK (temiz aralıklı kataterizasyon) yapmalı.
TAK, 4-6 saate bir, kateter ile mesanenin boşaltılmasıdır.

TAK nasıl yapılır:
1. Uygun ölçüde kateter kullanılır. Erkekler için uzunluk standarttır (40 cm), genişlik ise 12-14-16-18 mm diye değişir. 14 en çok kullanılandır
HS-P-5.jpg

2- Eller yıkanır, penis bölgesinin temizliğinden emin olunur, kateter kaygan hale getirilir (kendinden jelli, suyla kayganlaştırılan kateterleri günde 6 adet olmak üzere öder sosyal güvenlik kurumu. Ör).
3- Kateter penis ucundan yavaşça içeri sokulur, yavaş yavaş itilir. Yaklaşık 1/3'ü itildiğinde, katater mesane çeperine dayanır. O anda bi parça daha itilir ve kateter mesane içine sokulur. O anda idrar gelmeye başlar. Yavaş yavaş, 5 parmak dışarda kalana dek kateter içeri itimeye devam edilir.
4- İdrarın akışı bitene dek beklenir. Bitince, derin nefes alınıp, işer gibi yapılır. Mesanede kalan idrar varsa, bu sayede o da dışarı atılır. Birkaç santim geri çekilir, beklenir. birkaç santim çekilir, beklenir. 2-3 geri çekimden sonra, artık idrar gelmediğinden emin olununca, yavaş yavaş kateter çıkarılır.

Böylece
1- Sabit sonda gibi sürekli üzerinde taşınma durumu olmadığı için gündelik yaşamda çok çok büyük avantaj sağlar
2- Mesanenin küçülmesini önler.
3- Enfeksiyon için çok daha koruyucudur
4- Kendi kendine işeme durumu söz konusu ise, önce bu denenip, sonunda TAK yapılabilir. Böylece her seferinde kendi kendine işeme denemesi yapılabilir.

İlk anda aklıma gelenler bunlar. Her türlü detayı sorabilirsin...

TAK'ın nasıl yapıldığına dair bir video: (videoda kateter ayrıca bir jelle kayganlaştırılıyor. Oysa artık kendinden jelli sondalar mevcut. Bir de, videoda el katetere değiyor, bu da olmamalı. Ben, kateteri kateter ambalajının arasına alıp tutuyorum. Ve asla el değmiyorum)

hocam
işeyememesinin nedeni kırılan omur iliiklerin tam altında mesane bölgesinin bulunması orada oluşan ödemden dolayı mesane kasları ve sinirleri tabii bu bölgeden operasyonda da geçirdi 8 tane platin takıldı. buna bağlı şok diyorlar mesane kaslarında ve sinirlerinde felç durumu yokmuş his varmış ama o ödem nedeniyle hala çalışmıyormuş sinirler sanırım da haklılar çünkü 15 gün operasyondan sonra sondasız yaşadı hiç çalışmasa çatlardı
sondayı da böbreklerin çürümesini engellemek için takmışlar velev ki 6 ay bana çok uzun geliyor deseler 1-2 ay sonra gel bi bakalım bi daha madddi durmumum iyi değil özel doktora da gidemiyoruz hala kan ve ilithap geliyor idrarından bu olay bttikten sonra başlasam bu mesane jimnastiğine olur mu yoksa geç mi kalırım

Sosyal güvenceniz varsa, günde 6 adet olmak üzere nelaton sonda veriyor kurum.

Sabit sonda değil de TAK uygulama konusuna doktor karar vermeli. Ve tabii bir de, TAK uygulayıp uygulayamayacağına babanızın karar vermesi gerek.

Sabit sonda takılınca, dediğim gibi, 15 günde bir sabit sondanın bir başka sabit sonda ile değiştirilmesi şart. Ayrıca mesanenin küçülmemesi için idrar sürekli torbaya akmamalı, sıkşma hissi olduğu zaman kilit açılarak mesanenin boşalması sağlanmalı. Ve bol bol su içmeli.
Ayrıca enfeksiyon var belli ki. Bu durumda idrar kültür testi yaptırmalı ve sonucuna göre antibiyotik kullanmalı.

Tak sonda kullanmanın ne gibi bir zararı olabilirki babamızın kararı ile başlayacağız tak kullansa sperm atımı dahamı zor yoksa zararlı veriyor prostata

Üst Alt