Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Omurilik yaralanmaları konusunda çalışan İranlı doktor Hooshang Saber hakkında bilgisi olan.. [Soru]

hdaglar

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
Omurilik yaralanmaları konusunda çalışan İranlı doktor Hooshang Saber hakkında bilgisi olan.. [Soru]

arkadaşlar 01-07-2007de irana giitim televizyonlara çıkmış doktor omirlik ferçlilerini iyleştiriyor. ben de randavu istedi 6 aya verdi ve gittim 10 ay fizik tedavi egsersiz yap gel dedi inşanllah iyleştireceyini söyledi döndum
google şöyle ismini aradım
hooshang saberi MD. MPH
goole de onun hakıda ingilizceyazılar var ben anlıyamıyorum bunu ingilizce
bilen arkadaşlar okuyup bigi verseler memnun ollurum anladığım onun
hakında bigi veren şöyle bir site var
www.anestehesi-analgesia.org alannında daha fazla sonuç diyor bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum sevinirim

hdaglar kardeş.bu d.r.hastalık neticesinde o.f. olanları da tedavi ediyormu?Benim hastalığım araknoidit.BU İNGİLİZCE YAZILARI TERCÜME EDECEK KİMSE YOKMU YAHU.............

arkadaşlar nasıl olay anlamadım ama bazı gerçekler var bu adam dünyada kimsenin yapmadıgını yapıyo diyorsanız durum şöyle ben bu işi araştıran doktorlar arasında böyle isim duymadım ve 2007 saglık nobel ödülünü alan doktorlar kök hücre tedavisini araştıran doktorlar tedavi edebilen bi doktorun adı nasıl olurda duyulmaz ya anlamıyom bence yanlış bilgi verilmiş size.........

Arkadaslar ben biraz yabanci sitelerde arastirma yaptim kok hucre arastirmalarinda bayaa soz sahibi bi doktor sabari. :shock:
Dr. HOOSHANG Saberi Tahran tip fakultesinde ogretim uyesi ve imam khomeini hastanesinde noroloji bolumu baskaniymis ve universitede kok hucresi arastirmalarini yurutuyomus ve dokuz kisiye kok hucre uygulamasi yapmis ve baya gelismeler olmus ve avrupadan ve baska ulkelerden dr sabariye bu uygulama icin maille telefonla ulasmak istemisler ama kimse basaramamis su an iranda 70 000 insan bu kok hucre uygulamasini bekliyomus oncelik irandaki ozurlulermis,Dr sabariye ulasmak isterseniz:

Dr. HOOSHANG Saberi
Department of Neurosurgery
Imam Khomeini Hospital
Tehran University of Medical Sciences, Iran.
E-mail : hgsaberi@yahoo.com

Department of Neurosurgery
Tehran University of Medical Sciences
School of medicine
P.O.BOX : 14155-6447 zipcode: 1417613151 Tehran, I.R. of Iran
Tel. 00982188953001
Fax 00982166404377
E-mail : Emamiraz@tums.ac.ir

Web site : http://medicine.tums.ac.ir/en

bu videoyuda youtubeden buldum Dr sabari ve kok hucre arastirmalari hakkinda: :lol:

http://fr.youtube.com/watch?v=ib-eeAZkII4

hasan teş.ederim ben googleden baktım çıkamadım işin içinden kök hücre araştırmalarında da adını duymadım bravo sana tekrar teş.ederim.....

Hiç bir bilimsel yanı olamaz. Literatürde yayınlanan kök hücre ile tedavi konulu hiç bir çalışma yok! Lütfen bu tür haberlere itibar etmeyin.

merhaba,

4 yıl önce geçirdiğim bir kaza sonucu omurilik felçliyim(C 6-7).Bir süredir sitenizi takip ediyorum.Oldukça güzel,faydalı bir site...
Dr. Hoshang Saberi adını bu sitede gördükten sonra hem hasta olarak hem de mesleki açıdan(doktorum) ilgimi çekti, araştırdım ve benim gibi merak edenler için faydalı olabileceği düşüncesiyle googleda onunla ilgili bulduğum birkaç yazıyı alıntıladım ve tercüme etmeye çalıştım(bazı yerleri özet geçtim,tıbbi terimleri de elimden geldiğince anlaşılabilir hale getirmeye çalıştım).''schwann cell transplantation''olarak aranırsa konuyla ilgili pek çok bilimsel çalışmaya ulaşılabilinir.Schwann hücresi, sinirleri çevreleyen kılıf hücresidir,kök hücre değildir.Burada makale çevirilerinin sıkıcı olabileceğini düşündüğüm için basın ve omurilik yaralanmalarıyla ilgili bir forumda bulduğum bilgileri alıntılayıp çevirdim.

Orijinal röportaj:
New hopes for patients with spinal cord injury
Mon, 24 Sep 2007 01:27:00
By Patricia Khashayar, MD., Press TV, Tehran
Dr. Hooshang Saberi

Çevirisi:

• Omurilik yaralanmalı Hastalar İçin Yeni Bir Umut
    24 Eylül 2007,Patricia Khashayar MD. tarafından yapılan röportaj, Press TV,Tahran

Dr Hooshang Saberi Tahran Ünv. Tıp Fakültesi'nde bir Beyin-Sinir Cerrahisi uzmanı. Aynı zamanda yine aynı üniversiteden Halk Sağlığı Uzmanlığı nı almış (MPH). Halen BASIR (Brain and Spinal Repair Research Center: Beyin ve Omurilik Yaralanması Tedavi Merkezi)de başkan yardımcısı.
    İran'da ilk kez Schwann hücre nakli ve omurilik onarımı konusunda çalışmak üzere bir ekip kurmuş.

S- Son aylarda İran'da Dr. Hooshang Saberi ismi omurilik onarımı projesini başlatan kişi olarak sıkça duyuluyor. Ekibin lideri olarak omurilik yaranmaları tedavisinde İran'da ilk olarak nelerin yapıldığını, projeyi ve özellikle de sizin rolünüzü anlatır mısınız?
    C- Araştırma ekibinin direktörüyüm. Proje, Schwann hücrelerinin (sinir kılıfı hücreleri) omurilik yaralanmalarında, nörolojik fonksiyonların düzelmesindeki rolünü araştırmayı hedefliyordu. Projede hasta seçimi için gerekli kriterleri belirledik. Bu hücrelerin intrameduller transplantasyonuyla elde edilen doku örneklerini hazırladık ve nöroşirürjik takiplerini yaptık.

S- Konuya nasıl ilgi duydunuz ve bu alanda araştırma yapmaya nasıl karar verdiniz?
    C- Çalışmalarımız sırasında omurilik yaralanmalı hastaların yaşadıkları acıları gördük, bunun onların yaşam koşullarına etkisi o kadar derindi ki bir şeyler yapmak gerekiyordu.

S- Projeye nasıl başladınız? Bugünkü duruma ulaşabilmek için geçtiğiniz aşamalardan bahsedermisiniz?

C- Periferik sinir sistemi Schwann hücreleriyle kendi kendine iyileşebilme özelliğine sahiptir, ne yazık ki omurilik böyle bir yeteneğe sahip değildir. Bu bizi bu hücrelerin omurilikte de aynı işi yapıp yapamıyacağını araştırmaya yöneltti. Daha önceki çalışmalarda santral sinir sisteminin onarım mekenizmalarında periferik sinir sisteminin rolüne dikkat çekiliyordu. Biz de bu hipotezi deneysel olarak kanıtlamak ve onarım sürecini ortaya çıkarmaya çalıştık. Sonrasında, insan deneylerine başladık, sonuçların iyi olması üzerine ikinci aşamaya geçtik.

S- Bu operasyon diğer gelişmiş ülkelerde rutin olarak yapılıyor mu?
    C- Bildiğimiz kadarıyla omurilik yaralanmasında hücre tedavisi Rusya, Çin ve Almanya'da yapılmaktadır. Fakat rutin değil, deneysel olarak yapılıyor.

S- Bize bu konuda bazı istatistiksel sonuçlar verebilir misiniz, yapılan operasyon sayısı..vs..?
    C- Başarı oranı değişken,%60 civarında. Şimdiye kadar 60 civarında hasta tedavi ettik.

S- Ülkemizin bu konuda dünyadaki yeri nedir?
    C- Sanırım bu tekniği kullanmaya başlayan üçüncü ülkeyiz.

S- Diğer ülkelerde uygulananla sizin tekniğiniz aynı mı?
    C- Kesinlikle değil, büyük farklııklar var. Rus raştırmacılar kök hücreleri ve olfactor (koku) hücrelerini kullandılar, Çinliler, embriyonik kök hücre (ceninden alınan kök hücre) ve embriyonik olfaktor hücre (ceninden alınan koku hücresi) üzerinde çalışıyorlar. Bizim tekniğimizden tamamen farklı, biz Schwann hücresi (sinir kılıfı hücresi) kullanıyoruz. Yani ülkemiz, omurilk yaralanmsında Schwann hücresi kullanan ilk ülke. Yalnız, bir Avustralyalı araştırmacı da 4 vakada Schwann hücre naklinin güvenle yapıldığını bildirdi.

S- Şimdiye kadar merkezinize kaç hasta geldi?
    C- 60 civarında

S- Başarı oranınız?
    C- %60 ın üzerinde.

S- Başarıyı etklleyen faktörler nelerdir?
    C- En önemli faktör uygun aday seçimi.

S- Uygun hasta seçimini belirleyen kriterler var mı, ya da transplantasyonun başarısını önceden belirlemeye yarayan?
    C- Elbette. 2 önemli faktör var:
    - omurilikteki lezyon (kesi,yaralanma) 10 mm. den az olmalı
    - musküler hasar (kaslardaki etkilenme) üst motor nöron bozukuğuyla ilgili olmalı
    i
    -MR da ferromagnetik artefaktların varlığı, elektrodiagnostik tetkiklerde akson dejenerasyonu bulunmamalı. Hasta atonik mesaneye sahip olmamalıdır.

S- Yaralanmanın üzerinden ne kadar geçtiği önemli mi?
    C- Kronik lezyonlarda başarı oranının daha az olması beklenmesine rağmen çok yakın bir ilgi bulunmamıştır.

S- Hastanın yaşı belirleyici mi?
    C- Evet, 50 yaş altında olması daha iyi.

S- Konjenital (doğuştan) omurilik bozukluklarında da uygulanabiliyor mu?
    C- Bu tür hastalıklar cerrahi operasyon gerektirebileceğinden uygun değildir.

S- Bu operasyonu takiben ciddi bir komplikasyon (yan etki) bildirildi mi?
    C- Geçici ağrı sıklıkla görülüyor, nadiren de yara enfeksiyonu. Sadece bir vakada nörolojik gerileme oldu. Tümör oluşumu ya da viral infeksiyona rastlanmadı.

S- Çalışmalarınız sırasında sizi onurlandıran ya da kaygılandıran anlar oldu mu?
    C- En önemli ödül, bir savaş gazisi olan ilk hastamızdaki motor fonksiyonlardaki (hareket sistemi) ve üriner kontrolündeki (idrar kontrolü) iyileşmeyi görmek oldu, en zorlayan ise ilk iyileşme belirtilerini bekleme süreciydi.

S- Araştırmaya devam etmeye cesaretlendiren neydi?
    C- Hastaların tedaviye olan gereksinme ve talepleri, nörolojik fonksiyonlarda düzelme görmeye başladıktan sonraki mutlulukları.

S- Sizce ilerde bu konudaki gelişmeler neler olacak, 10 yıl sonra nerede olacağız?
    C- 10 mm den daha uzun kesilerin tedavisi, umut verici, daha fazla araştırma ve inceleme gerektiriyor. Maliyetin düşürülmesi, prosedürün daha da iyileştirilmesi de ana hedeflerimizden. Bu tekniği daha fazla geliştirecek ve tüm dünyaya yayacağız.

omurilik yaralanmalarıyla ilgili bir sitede bir hastanın Dr. Hoshang Saberi hakkındaki sorusuna bir Amerika'lı doktorun cevabını da bilgilendirici bulduğum için özetle çevirdim (Dr.Wise'ın İran basınından ve İran'lı grubun makalesinden yaptığı alıntıları ayrıca çevirmeye gerek görmedim). Siteye burdan ulaşabilirsiniz: http://sci.rutgers.edu/forum/showthread.php?t=85598

Temmuz 2007 de cevaplanmış.
Çevirisi:

Hasta: Öncelikle omurilik yaralanmalı hastalarla sürekli iletişim halinde olduğunuz için teşekkür ediyorum. Sorum şu: 1 ay sonra tedavi için İran'a gitmek istiyorum, bilet parası dışında herhangi bir ücret ödemeyeceğim. Doktorla konuştum, oldukca nazik biriydi, öncelikle benim operasyona uygun olup olmadığımı araştıracaklarını söyledi.
Şansımı denememi ve İran'a gitmemi tavsiye eder misiniz?

Dr.Wise: İran'daki çalışmalar konusunda size öneride bulunacak kadar yeterli bir bilgiye sahip değilim. Tahran Ünv., geçen yıl farelerde Schwann hücre naklinde görülen fonksiyonel iyileşme hakkında bir makale yayınladı.
Schwan hücrelerini hastanın bacağından (bacağın arka kısmından, diz altından) alıyorlar ve laboratuarda üremesini sağlıyorlar ve omuriliğe yaralanma bölgesine enjekte ediyorlar. 30 hastaya yapmışlar bu işlemi, inkomplet omurilik yaralanmalılarda (tam olmayan kesiler, kısmi felçliler) %85, komplet vakalarda (tam kesi) %15 iyileşme elde etmişler. Nakillerin yaralanmadan ne kadar sonra yapıldığı konusunda bir bilgim yok.
2005 te omurilik yaralanması ve tedavisiyle ilgili bir semozyumda Çin'li bir grup da aynı hücrelerle yapılan bir çalışmayı sunmuşlardı, yakında yayınlayacaklarını umuyorum.
Yine, Miami Projesinde Bunge Grup tarafından 2 yıl önce bu hücrelerle farelerde bir çalışma yapıldı, ancak tek başına bu hücreler yeterli bulunmadı, ancak başka bir maddeyle kombinasyonu halinde iyileşme sağlandı. Zor bir çalışma,biz de laboratuarımızda denedik, ama fonksiyonel bir iyileşme sağlayamadık.
İran'lı grup oldukça ciddi bilim adamları ve doktorlardan oluşmaktadır. Hiçbir ücret talep etmemeleri de bana oldukça etkileyici geldi. İran basınında da onlarla ilgili bir yazı çıktı, ekte verdim. Amerika ve Hindistan'da tanıştğım oldukça iyi İran'lı doktor arkadaşlarım var: İran mükemmel bir tıbbi ve cerrahi geleneğe sahiptir: Özetle bildiklerim bunlardan ibaret ve kararı siz kendiniz vermelisiniz.

Hasta: Her ne olursa olsun....Teşekkürler Dr.Wise,gideceğim ve deneyeceğim..

DR.Wise: http://sci.rutgers.edu/forum/showthread.php?t=85598

spinalcord, çok çok teşekkürler bu enfes bilgilendirme için.

Dr Wise'nin şu değerlendirmesi önemli sanırım: "30 hastaya yapmışlar bu işlemi, inkomplet omurilik yaralanmalılarda (tam olmayan kesiler, kısmi felçliler) %85, komplet vakalarda (tam kesi) %15 iyileşme elde etmişler. Nakillerin yaralanmadan ne kadar sonra yapıldığı konusunda bir bilgim yok."

Evet,haklısınız Oturan Boğa.Yalnız,Dr.Wise bu bilgileri İran grubunun 2006 da yayınladıkları makaleden ve İran basınında Mayıs 2007 de çıkan bir haberden yaptığı alıntılara dayanarak vermiş,ben o alıntıları çok yer kaplamaması için eklememiştim,dileyen veridğim linkten ulaşabilir.Grup o tarihten eylül ayına kadar vaka sayısını 60'a çıkarmış.Şu ana kadar kaç vakaları oldu bilemiyoruz tabii..
Bu konuda,en doğrusu klinik çalışmaların sonuçlarının yayınlanmalarını beklemek olur sanırım..Bekleyip göreceğiz işin aslını :) ...

Arkadaşlar,

İran'daki gelişmeler oldukça ümit verici gözüküyor. Bence herkes bu bilgileri elinden geldiğince etüd etmeli ve yaymalı. Mümkünse bu ve benzeri bilgilerin özellikle medyada daha fazla yer alması için çaba sarfetmeliyiz.

M.Cem

Bu yazı beni umutlandırmaktan çok soru işareti doğurdu. Bir bilim adamı "şu ana kadar kaç kişi bu tedaviyi aldı?" sorusuna "yaklaşık 60" diye cevap verebilir mi? Üstelik spinalcord arkadaşımız "bunların kaçı tedavi oldu?" şeklindeki sorunun cevabını "%60 ın üzerinde" diye çevirmiş ama orda söylenen "toplamda yaklaşık %60" şeklinde bir ifade. Sormak gerek bilim adamı denilen birisi bu kadar hayati konuda böyle "civarında" şeklinde ifadeler kullanabilir mi? Çalışmaya katılmış hastanın "yaklaşık 60" kişi şeklinde ifade edilmesini anlayamıyorum. &0 dır ya da 59 dur. Ama o bir kişinin bile çok önemli yeri vardır tutulan istatistikde.

Doğrusu yazıda bana umut verecek hiç bir şey göremedim. Bu merkez adı üstünde bir araştırma merkezi. Burada bir yöntem deneniyor ve ücretsiz denek aranıyor. hiçbir arkadaşıma ülkemizle kıyaslandığında son derece yetersiz ve imkanları kısıtlı bu ülkeye gitmelerini ve denek olmalarını tavsiye etmem.

Tabi bu kişiler araştırmalarını böyle "yaklaşık" ifadelerden çıkartıp net bir bilimsel veri halinde sunduktan sonra oturup düşünürüz. Ancak bu kişinin bizim Haluk Deda'nın İran şubesi olduğunu düşünüyorum.

Umarım yanılırım...

Pegasus,çeviriye katkınız için teşekkür ederim,çeviri biraz da yorum işi sonuçta,''about 60 percent overall'' şeklindeki cümleyi sizin çevirdiğiniz şekilde çevirmek daha doğru..

spinal cord arkadaşımıza çook teşekkür ederim.bizi bilgilendirdiği için.bende bu konuda araştırma yaptım ve ciddi ciddi düşünüyorum gitmeyi..

Ben de gorduklerimi, duyduklarimi yazim izninizle.

Bundan 4 ay once ben de gitdim Irana Hoshengin yanina, gitmeden bir hafta once de sitenizde yazilanlari okudum ama gecdi artik her sey hazirdi, doktorla konusmusduk bizi bekliyordu. Ben risk etdim gitdim ne olucak olucak dedim. Cunki ben cok inanmisdim. Bizden Bakuden tanidigim uc kisi gitmisdi ve emeliyyat olunmusdu, onlar gelismeler oldugunu soyluyorlardi ben de inandim. Dogrusunu Allah bilir. Hosheng bakdi ve beni emeliyyat edemiceni soyledi bende kist olusdugu icin tehlikelidir falan. Biz devlet tarafindan gitdiyimiz icin belki de bana yalan diyemedi belkide. Bizi onun yanina goturen devlet adamina ben hasta gelince ameliyyat yapiyorum bazisi oluyor aciyorum bagliyorum ama yapdim diyorum demis.Ve size yalan diyemicem cunki siz devlet adamisiz demis bir gun karsima cikicaksiz demish... Ben de duydugumu soyluyorum. Ameliyyata gitmis arkadaslarla ben alaka kuruyorum bi gelisme olur Insa Allah. Onlar cok umudlu. Iyi haberlerini duyuruz Allahin izniyle. Allah hic kimsenin umudunu kirmasin.Amin! Sevgi ve sayqilarimla.

Üst Alt