Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Omurilik zedelenmesi ile kopması arasındaki fark nedir?

brkfrk66

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
Omurilik zedelenmesi ve kopması arasındaki farkı biri açıklayabilir mi acaba.
hangisine daha pozitif yaklaşmalıyım veya hangisinin iyileşme olasılıgı daha yüksek

Tabiki de zedelenme bir nebze daha olumlu, kopma ise daha kötü bir durum.
Zedelenme olupta iyileşen arkadaşlar gördüm ama kopma olupta iyileşeni görmedim,duymadım.
Bu durumu aynı elektrik kablosuna benzetebiliriz.Kablo tamamen koparsa elektrik akımını sağlayamayız.Fakat kablo ezilirse,hasar görürse o kablodan hasarın durumuna göre belki tekrar elektrik alabiliriz yada çok fazla hasar görmüşse yine elektrik akımını alamayız.
Beyin ile omurilik arasındaki ilişki de aynı böyle. Beyinden çıkan sinyaller omurilik yardımı ile vücuda gönderiliyor.Eğer omurilikte bir sorun varsa, kopmuşsa o sinyaller hasarlı bölgeden aşağıya hiç iletilemiyor. Fakat zedelenme varsa kısmen o sinyaller aşağıya iletilebiliyor yada zedelenmenin çok fazla olması durumunda yine iletilemiyor.

brkfrk66

Genel mantık şu: Omurilikte bilgi akılını sağlayan işte bilmem kaç tane bağlantı varsa, bunlardan kaç tanesi sağlamsa, his ve hareket de o kadar iyi olur. Bağlantı tümden kopmuşsa his ve hareket tümden gider...

Şu anki tıpta kopmanın tamiri yok.Zedelenmeninde derecesi var, derecesine göre duyularda bazı farklılıklar görülebilir.sinir sistemi çok karışıktır.Hareket olur his olmaz veya tam tersi olur his olur hareket olmaz veya his ve hareket az olur.Herhangi bir şekilde his ve hareket varsa zamanla bir takım fizik egsersizlerle durum dahada iyiye gider.Rehabilite dedikleri şey insanın günlük ihtiyaclarını kendisinin yapmasını ögretmektir.yurume problemi varsa kolları kuvvetlendırıp destek yardımıyla daha fazla kişinin ayakta durabilmesi.Tekerlekli sandalyede ise daha farklı öğretilerle kişiyi günluk hayatta kimseye muhtaç olmadan yaşamını idame etmeyi öğretmektir.Ben üniversite hastanesınde yatarken öğrenciler başucumda ders görüyordu bizde yarı doktor sayılırız :)

Üst Alt