Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Omurilikte iyileşme mi olur yoksa vücut kasları mı gelişir?

şanssız 35li

Yeni Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
slm arkadaşlar
ben de 2.5 sene önce yüksekten düşme sonucu L1kemiğim kırıldı omurilik zedelenmem var 1.5 seneye yakın ank bilkent gatada fizik tedavi gördüm şuan dizlerime kadar hareket ve hissim var vc hisside dahil yatarken dizlerime kadar bacaklarımı çekip uzatabiliyorum ama kaldıramıyorum ve dizlerim kitlemiyor...
şimdi soracağım soruyu terapistimle çok tartıştım ama ortak nokta bulamadık..
terapistim omurilikte kesinlikle ve kesinlikle iyileşme olmadığını ve olmayacağını ilerlemenin sadece fizik tedavi yaparak kol bacak ve ayak kaslarının güçlendiğini o şekilde dizlerinin kitlendiğini ve yürüme olcağını söyledi...
bütün oflular için...
bende ona katılmadığımı ve omurilik gelişmezse iyileşmezse hareket ve hissin geri dönmeyeceğini söyledim... bana verdiği cevap ben yıllardır bu işi yapıyorum benden daha iyimi bileceksin oldu...
şaşırdım kaldım
şimdi size soruyorum: omurilik gerçekten iyileşip de mi insanlar hareket edip hissediyor yürüyor.yoksa gerçekten omuriliğin iyileşmesine gerek yok da kaslar güçlenince mi insanlar hissediyor yürüyor...
bilen ve bilmeyen arkadaşlardan yorumlarını bekliyorum...:eek:

Ölen sinir hücreleri geri gelmez, vücudumuzda yardımcı sinir hücreleri vardır.Bu hücreler zamanla ölü hücrelerin görevlerini üstlenir.O terapist bunu söylemek istemiş olabilir.Omuriliğin kontrolünde olan bir bölge ayak, bacak vs. omurilik iyileşmeden nasıl iyileşiyor öyle şey olur mu ? Fizik ve mantık kurallarına aykırı.

slm

benim terapistim asker değildi bayan memurdu gerçekten işini iyi yapan birisiydi ama bana iyileşme olmaz demesi kafamı karıştırdı...ayrıca asya a demek omuriliği kopmuş tam kesi demekmiş...benimde önceden asya a idi 3 ay sonra hareket his geldi asya b olduğumu söylediler.bende bunu terapistime sordum asya a dan b ye geçmenin mümkün olmadığını doktorların yanlış rapor yazmış olabilceğini söyledi bi türlü anlamıyorum...sizin durumunuz şimdi nasıl gelişme varmı bilge bey ümit bey ferdi bey fatih bey durumunuz hakkında ne diyorlar.isimlerini yazdığım doktorlar ve sosyal hizmet uzmanı neslihan hanım,başhemşire belma hanım ve bazı hemşire hanımlar beni tanırlar akut bölümünden aylin hanımda beni tanır...kaç metreden düştünüz ve omurilik ne kadar darbe almış biliyormusunuz....ben 15 metreden düştüm omuriliğim çok aşırı darbe almış kopma noktasına gelmiş gatada ameliyatımı yapan doktor söyledi...iyileşme olursa çok uzun bi zaman ve fizik tedaviyle olabileceğini söyledi...bakalım bekliyoruz allah hepimizin şifasını versin inşallah...

slm

2007 temmuzda düştüm 2.ameliyatımı ağustosda oldum 3.ameliyatımı eylülde oldum.2007 ekimde 10 gün kaldım.2008 ocakta 2.5 ay.haziranda2.5 ay kaldım ve ağustosta çürük raporu aldım ve bidaha gitmedim bilkente.benim olay askerde olduğu için 3 4 defa gittim kaldım ve ameliyatlarımı hep gatada oldum. tens cihazı kullanıyonmu.kullanıyorsan nasıl faydası varmı.omuriliğin kopsa hareket his gelmez ve uzun yürüme cihazı yapmazlardı.uzun yürüme cihazıyla volkerle yürüyorum bende.

Uzun zmandır akıllı bir laf eden fizyoterapise rastlamamıştım, bu arkadaş kimse, helal olsun. :)

Fizik tedavinin omurilikteki yaralanmaya neredeyse hiç bir etkisi olmaz. O yaralanma iyileşecekse kendi kendine zaten iyileşecek. 2 yıl bu olasılık var... Fizik tedavi ise bu iyileşme sürecinde kullanılabilen tüm kasların maksimum kullanılabilmesi ve güçlenmesi için yapılır. Bu sayede omurilikteki her geri dönüşüm çok daha verimli olur.

Bu biraz tavuk mu yumurtadan yumurta mı tavuktan sorusu gib; umursamayın, işinizi yapın :)

bnde c-5 sewiyeli of luyum omuriliğin kopması söz knusu olmaz.kopan sinirleredr.

Ben de şöyle biliyorum, omurilik de kesi varsa iyileşme olmaz, eğer basıysa iyileşme olabilir, bu iyileşme ihitimalini de değerlendirmek için sorunlu bölgedeki kasları maksimum çalıştırmamız gerekir, kaslar çok çabuk tembelleşir, eğer hareketleri yapmazsak omurilikte geri dönüşler olduğunda o kaslar tembelleştiği için çalışmaz...Fizik tedavi hareketleri de işte bu yüzden gereklidir, elektroterapide de eğer kaslarımızı kendimiz hareket ettiremiyorsak kaslara sanki beyinden gelirmiş gibi hareket etmesi emri verilir, kaslar bu emrin beyinden mi cihazdan mı geldiğini anlayamaz , tepki verir, kasılır...Sonuç olarak yani hem omurilik de geri dönüşler olur hem de kaslar gelişir:)

tens cihazına dikkat edin arkadşlar dereceyi arttrıp ayaklarınızı bacaklarınızı yakmayın fazla his olmadığı için artırıp arttrıp duruoz normalin iki katı falan bu da yarardan çok zarara yol açablir hem fizik tedavi spor hem tens cihazını kullanan biri olarak spor'u öneririm tens cihazınn faydasını görp görmedğmden emin deilim zaten de fizyoterpst önermemştti ağrın olursa kullan demşti ama özellkle uyardı ayakları yakarsın dereceyi arttrma diye saygılar........

Belinle ilgili konuyu kesinlikle doktorunla konuşmalısın.Öncelikle soracağınız soru, L 1 seviyesindeki omurilik zedelenmesi beni ne kadar etkiler, idrarımı yapabilirmiyim, his ve hareket hangi seviyede olur.Omurilik yaralanmaları veya zedelenmeleri cok karışıktır.Cok az hasarlı dediğimiz bazı hastalarda ,durum cok zedelenmiş hastalara göre daha ağır olabiliyor.Belki yapılan ameliyatın kalitesi veya iyileşme süresince insan bedeninin iyileşme süresince ne tür tepki vereceğidir.Bazı omurilik ameliyatları dört dörtlük gecer fakat yarada gelişen ödem ve benzeri kabuklanmalar ameliyat kalitesini düşürür.3 ameliyat gecirmişsiniz dilekolay, biz sizin durumunuzu tahmin edemeyiz buradan ama bende tümöre bağlı omurilik ameliyatı gecirdim, iki ayağımda felçti ameliyata girerken, ameliyattan cıktıktan sonrada durum aynıydı ne his vardı ne hareket.Oysaki ben cok basit ameliyat olacağımı hemen yürüyeceğimi sanıyordum.İlk muayene sırasında doktorumla konuştuğumda ameliyatımı anlattı.Dokuz saat süren ameliyatta makarna gibi sıralanan omurilik sinirlerinin arasındaki tümörleri tek tek nasıl temizlediğini anlattı, ne denli zorlu bir ameliyat gecirdiğimin farkına varmıştım.Sırtımı 2 karış yarmışlardı.Bu olaylarda tahmin etmek ,yürüyeceksin demek akla mantığa sığmaz, mücadele edersen yaşam hakkını kazanırsın, mucadele etmezsen kendi hakkına razı kalırsın.

Bu tür yaralanmalarda , hangi seviyeden hasar varsa, iyileşme o seviyeden aşağıya doğru başlar, hergün buğday boyu kadar iyileşme süreci yaşanır.Yaran cok taze herşeyin başındasın, fizik tedavini aksatma derim.Ben yürümeye başladım ,sende başarmalısın.Unutmayalım kasları calıştırmadın ayağını incelttin (atrofi gelişti) diyelim, bel deki hadisen düzelse bile yürüyemezsin.

Eyüp

Mrb arkadaşım ben de senın gıbı omurılıkten hastayım fızık tedaavı sart ve ben goruyorumm ve gelışme var bıde fızık tedavı sadece kas gelışmesı ıcın degıl kaslar eger gerılmese kendılıgınden cekılıyor kas cekılırsede topallayarak yurursun

sinir kopmadıysa iyileşme umudu hep olucaktır.tabiki ilk yıllar daha önemli...AMA YILLAR SONRA YURUYEN BIÇOOKK OF LU VAKA VAR.Bunların hiçbiri fzktedaviyi bırakmadı,yatarak hareket gelmez beyler.

Son 2 yorum cok dogru yatarak hareket gelmeZ simdi kaslar guclense ayaktamiyyiz ben 15 senedir yuruyemiyorum 1 haftadir uzun yurume cihziyla 2 saat yuruyorum dengemde bAYA gelisme oldu durmak yok yola devam

geçmiş olsun sezer bey ben 5 ekim 2010 tarihinde trafik kazasında l3 %50çökme kırığı vardı ameliyatımı yapan doktorum cevize çekici nasıl vurursun kabuk ve içi bir birine geçerya senin sinirler ve kemik parçaları birbirine öyle geçmişti dedi elimizden geldiğince sinir içindeki kemik parçalarını temizledik demişti bana söylemediler ama aileme ayağa kalkma şansımın çok zor oluğunu söylemişler ameliyat sonrası allaha şükür ameliyattan iki gün sonra her iki dizimi yatak seviyesine çekebiliyordum doktorum ameliyatımın 5 ci günü yatakta yapabileceğim fizik tedavi programı uygulatmaya başladı 20 gün hastanede kaldım sonra evde 10 günde daha kaldım adana balcalı üniversite hastanesi fizik tedavi servisine başladım hocalarımın ilgisi ve fizyo terapist arkadaşların özverili çalıştırması sonucu hızlı bir iyileşme gösterdim fizik tedavinin birinci haftsa sonunda kafo denen uzun yürüme cihazı ile walker yardımı ile yürümeye başladık 3cü hafta kafoyada ihtiyacım kalmadı daha uzun mesafeleri walkerle yürümeye başladım 6ci hafta sol ayakta afo ve tek koltuk deyneği ile yürümeye başladım .sana tavsiyem iyileşeceğine olan inancını hiç yitirme sabırlı şekilde fizik tedavini yap eminimki hayatında çok hızlı iyileşmeler göreceksin ben şu an 4 yıl geçti çok ufak aksama var sol ayakta onun haricinde hayatımı normal insan gibi devam ettiriyorum inşallah sende çok iyileşirsin

Vay be beş sene önce ne yorum yazmışım :) Ben burdayım hala fakat konuyu acan kişi baya zamandır girmemiş.Fizik tedavi ister tam kesi olsun -olmasın gerekir.Kan dolaşımı, eklemlerin hareketliliğinin canlı tutulması, yatar hasta ise nefes egsersizleri, yaşam kalitesini her zaman artırır.

Üst Alt