Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Öncesinde sigortam vardı. 2013'de memur oldum. Emeklilik kriterleri nasıl hesaplanır?

tkutluay

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

Kamu yayın kuruluşunda teknik personel olarak görev yapmaktayım.. Hoş göreceğinize inanarak bir kaç sorum olacak yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum...

1.Uyku apne sendromu+kalpte ritm bozukluğu (2 defa anjiyo geçirdim)+insülin direnci+yüksek tansiyon hastasıyım. Malulen veya erken emeklilik için başvurma düşüncesindeyim.Başvurumu ilk olarak nereye yapmam gerekiyor.. Önce çalıştığım kurum veya sgk üzerinden başvurumu yapmam gerekiyor..

2.Toplam prim günlerimi bir türlü birleştirip toplam prim gün ve emekliliğe esas yaşımı hesap edemiyorum.

4/a hizmeti prim günüm 4110 işe giriş tarihim 18.09.1989 (meslek lise staj girişi)
4/b hizmeti prim günüm 310 tescil tarihim 15.11.1994 (kendi işyerim)
4/c hizmeti prim günüm 2040 Memuriyete giriş 15.1.2013 Aktif çalışan konumundayım..

E- devlet sitesi üzerinde çıkan ibare aynen şu ''Emeklilikte 60 yaşa tabidir. 16.06.2032 tarihinde emekliliğe hak kazanır.(emekli olabilecek yaş ve/veya tarih, sigortalının halen veya son defa 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi görev yapmış olmaları durumunda geçerli olacaktır.''

Bu prim günlerinin toplanması daha doğrusu hizmet birleştirme işlemi sonucu ben ne zaman emekli olabilirim. Başta sorduğum üzere malulen veya erken emeklilik için başvuru yapabilirmiyim...

3.Ayrıca çalıştığım devlet yayın kurumuna 1995-2002 yılları arası sigortasız çalıştığım yıllara dair ve 2002-2008 yılları arası işçi sayılmayan geçici personel olarak istihdam ettikleri döneme dair kıdem tazminatı hakkı oluşmasın diye eksik bildirim yapmaları nedeniyle sigorta tespit davası açmış durumdayım... Malulen emekli olursam ileriki dönemde bu döneme dair haklarımıda emeklilik haklarıma ekletebilirmiyim...

Oldukça kalabalık ve kafa karışıklığı yaratacak sorularım için hoşgörünüze sığınıyor ve yardımlarınız için teşekkür ediyorum...

Son düzenleme:
tkutluay

Doğum tarihiniz gün/ay/yıl?
İlk sigortalı olduğunuz tarih gün/ay/yıl? (Staj girişi emeklilikte dikkate alınmaz. TAM primler sigortalı olduğunuz tarih önemli.)
Primleriniz hangi tarihler arasında hangi statüde yattı? Toplam prim gün sayınız nedir?
Hangi tarihte engelli oldunuz? Engelli olarak çalışmak için raporunuzu kurumunuza verdiniz mi?

Üstadım selam,

Doğum tarihim 16/6/1972

4/a hizmeti prim günüm 4420 meslek lise staj girişi dikkate alınmıyorsa 15.11.1994 ilk işe giriş tarihim
4/c hizmeti prim günüm 2040 Memuriyete giriş 15.1.2013 Aktif çalışan konumundayım..
2002-2013 arasında da son işyerimde sözleşmeli olarak çalıştırıldım..

Toplam prim günüm 6480 olarak görünüyor..

Prim başlama tarihim 15.11.1994
Son prim yatırılma tarihimse 01.05.2019

Bu arada engelli raporu için başvurumu yapmadım henüz zira normal emeklilik için dişimi sıkmakla engelli raporu alıp almama arasında ikilem yaşıyorum...

Durumum budur. Karışıklık ve eksiklik yaptıysam peşinen özürlerimi kabul edin lütfen.. Saygılarımla...

tkutluay

Emekliliği hak etmişsiniz. 5510 sayılı yasanın Geçici 4. maddesi uyarında emeklilik talebiyle kurumunuza başvurun. Sizi üniversite hastanesine sevk etsinler. %40 ve üzeri rapor alırsanız emekliliği kazanırsınız.

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

Not: Tüm sigorta kolları emeklilik hesabına dahil edilir.

Üst Alt