Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Oran düşürülmesine karşı açtığım davayı kazandım ama engellilik oranı yazmıyor!?

kade338

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
15 haziranda %45 olarak ortapedik raporum merkez sağlık kurulundan 37 orana düşürüldü
Açtığım mahkeme sonucunda vergi indiriminden yararlanmam yonunde karar cikti
Vergi indirim yazımı aldım fakat yazıda oran yazmadan 3. Derece Vergi indiriminden yararlanabileceğim belirtilmiş olarak yazımı aldım.

SGK başvuruda bulundum oran yazmadığı için işlem yapamadılar bana tutanak olması gerektiğini söylediler.
Başına bunun gibi sorun gelen oldu ne yapmalıyım şuanda

Davayı Kazanmanıza çok sevindim sizden ricam kararını burada paylaşabilir misiniz en azından dava açan arkadaşlara yol göstermiş olursunuz şimdiden ilginize teşekkür ediyorum

Kardeş bizde dava açtık irtibata geçermişin inş 05363846590

Ortopedik demişsin ozrun ne ki düşmüş oranın

Davayı kazanmanıza çok sevindim.
Çok arkadaşımız var Bu grupta sizin gibi lütfen karar metin'le paylaşır mısınız dava açan arkadaşlar dosyayı eklerler

Forum yönetimine defalarca söylememe rağmen bu konuda çok ilgisizler bu konu sabitlenmesi gerekiyor lütfen karar metnini bizlerle paylaşabilirsiniz

bilmiyorum ama sgk ya yazılı başvurup neden işlem yapamadıklarını yazılı olarak almalısınız bence. bu yazıyla tekrar dava açılsa yeridir.

Bizimde sonumuz mahkeme olacak bu gidişle. Arkadaş bir devlet engelli vatandaşına destek olması gerekirken niye böyle zulüm ederki? Bizlere verilen 3 kuruşluk maaşa kadar düştü mü bu SGK denilen kurum? Ayıptır günahtır yahu.

İŞi ZORLAŞTIRMA UĞRAŞTIRMAK AMAÇLARI BAŞKA BİŞİY DEĞİL ZULÜM VE HAKSIZLIK TABİ EN ÖNEMLİSİ VEBAL....

Dava dosyamı da yapılan işlemlerinde tek tek paylaşacağım emekliliğini alayım yeterki

Bu arada dilekçemi kabul etti SGK

Bu durum 2007 yılında benimde başıma gelmişti maliye merkez sağlık kurlu bir ön yazı ile %60 lık rapormu %30 düşürmüştü kayıtlara bile alınmadı itiraz edebilecek bir dönemde değildim lakin %60 lık raporu kullanabilriisniz dediler uzun yıllar kullandım sonra tekrar aradan 9 yıl sonra tekrar başvurdum ve vergi indirimi aynen aldım..Burda demek istediğim şu oran yazılmmaış sizde ama büyük ihtimal %45 olarak revize olmuş merkez sağlık raporu düşürme yetkisi yok rapor salihtir ona sadece basit bir ön yazı ile şu oran uygun görülmüştür diye saçma sapan bir karar alır ki bu 14 yıldır hala devam ediyor saçmalık..

marto1

Peki bu konuda kendi keyfi uygulamalarını dayatan kurum veya kurumların denetlenmesini yapan bu gibi haksız işlemlerin hesabını soran sadece vatandaşın sosyal yaşamını baz alan bir denetleme, teftiş v.b kurumumuz yokmu? bu işleri takip edip gerçekten mağdur olanlarla sadece engellilere yönelik pozitif faydalardan yararlanmak için üç kagitcilik yapanları bire bir kontrol edip tespit etmesi için bağımsız bir kurum gerekmez mi? Hastanelerimiz salgın hastalık yüzünden çok zor bir dönem geçirirken ve bunca vatandaş haklı bir şekilde bu sorunları yaşarken sadece bu durumla ilgilenen özel bir kurum olsa? Özel kanun metinleri ile adil bir biçimde kürü ile yaşı ayırt edip adaletli bir şekilde hizmet verse? Neyse ya çok fazla hayal kurdum yine. 😔

Merhaba,
3. derece %40 demek zaten ilgili kanunda böyle geçiyor.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun "İNDİRİMLER" başlıklı yedinci bölümünde
bulunan " Engellilik İndirimi" alt başlıklı 31'nci maddesinde, "Çalışma gücünün asgari % 80'ini
kaybetmiş bulunan hizmet erbabının birinci derece engelli, asgari % 60'ını kaybetmiş bulunan hizmet
erbabının ikinci derece engelli, asgari % 40'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı üçüncü derece engelli
sayılır ve aşağıda engellilik dereceleri itibarıyla belirlenen aylık tutarlar hizmet erbabının ücretinden
indirileceği hüküm altına alınmıştır.

Sürekli rapor ve sürekli vergi indirimi ile SSK dan emekli olduktan sonra kontrole çağırılarak yeni yönetmeliğe göre %40 ın altına düştüğünde emekli maaşları kesilerek oluşan mağduriyetleri önleyebilmek için önerilerimi aşağıda sunuyorum. ( Usulsüz rapor alanları da ortaya çıkaracak )*

1- Vergi indirimi başvurusu bulunduğu vergi dairesine yapılmakta, emekli olurken SGK vergi dairesine yazarak ilgili kişinin vergi indirimi var mı? diye sormaktadır. Hal bu ki sistem SGK da gözükmesi gerekir yani kimlerin vergi indirim hakkı var. Böylece engelli kişi emekli olmadan önce SGK yetkilileri sitemde kontrollerini yapar gerek görürse emekli olmadan önce kontrole gönderir böylece kişi en azından işinden olmaz çalışmasına devam eder usulsüz alınan raporlarında önüne geçilir. itiraz edecekler de çalışırken hem çalışır hem de itirazlarını yaparlar. örnek vermek gerekirse iç hastalıklardan rapor almış veya polio sekeli bir engelli emekli olmak için SGK Başvurusunu yapar kurumda sistem den bakar bu kişiler ameliyat olmuş mu ilaç kullanıyor mu bu gibi bilgiler zaten sistemde mevcut bunlar detaylı bir şekilde incelenebilir. hatta kişi illa emekli olmak için başvuru yapmasına gerek yok SGK engelli vergi indirimi olan kişileri sistemlerinde takip edebilirler gerekli gördüklerinde kişi çalışırken dahi kontrole göndersinler haksız yere rapor alan kişiler ortaya çıkar

2- İkinci ve 3. Derece engelliler çalışma yılları uzatılabilir örnek vermek gerekirse 2002'de SSK almış 3.derecede engelli vergi indirimi olan 19 yıl 4000 küsür günü tamamladığında emekli olmakta burada yıl uzatılabilir böylece erken emeklilikte kısmende olsa azaltılmış olur zaten özel sektörde çalışan engellilerin çoğu emekli olmamakta emekli olsalar bile çalıştıkları Özel sektör müsade ederse çalışmaya devam etmektedirler. Kamuda çalışan engellilerin çoğunluğu şartları doldurduğunda emekli olmuyorlar çalışmaya devam ediyorlar bunu bizzat inceleyebilirsiniz. Kısaca ikinci ve 3.derece engelli olanların emeklilik yılı uzatılabilir.

*Not: Özellikle mağdur edilen arkadaşların büyük çoğunluğu 3.derece engelli ( %40 ile %59 arası )Bu sebeple yeni kılavuza göre değerlendirildiklerinde oranları %40 ve altına düşmektedir.

3- *Engelli raporu almak için Heyete girecek kişilerin Ankara Şehir Hastanesinde ki gibi olmalı Doktorlar sadece heyet bölümüne bakmalı Engelli ölçüt oranlarını değiştirerek emekli olmuş Engelli emeklileri Sürekli raporu ve sürekli vergi indirimi olmasına rağmen haksız yere kontrol muayenesine çağıralarak yeni yönetmeliğe göre oran %40 altına düştüğünde emekliliklerini iptal edilmekte bu çözüm değildir Bu Engelli arkadaşlarımız yargıya başvurarak haklarını aramakta ve arayacaklardırda emsal yargıtay kararları da burada mevcuttur. Bu yöntem sosyal devlet anlayışı ve hukuk devleti anlayışına ters kazanılmış hak insanların elinden alınmamalıdır burada yapılmış engelli kişi hangi tarihte bu hakları kazanmışsa o tarihdeki yönetmeliğe bakılmalıdır. *Özellikle belirtmek isterim dava açıldığında mahkeme Adli Tıp kurumuna gönderiyor burada özellikle raporun ve vergi indiriminin alındığı tarih de ki ölçüt oranları yönetmeliğine bakılması, kişinin raporda ki tanının ( Engelinin) devam edip etmediğine, bakılarak adli tıp karar vermektedir.

Ortada kazanılmış hakkın elinden alınması mağduriyeti vardır, bununla birlikte Sağlık bakanlığı ile Aile ve Çalışma bakanlığının son (Şubat 2019) mevzuatlarının ilgili maddelerinde konu net ifade edilmiştir. (Bu tarihten önce alınmış sürekli ibareli raporlar tüm vücut kayıp oranlarıyla geçerlidir, yenilenmesine gerek yoktur)

2019 yılı öncesin yıllarda usulüne uygun alınmış sürekli raporlu hak sahiplerinin mağduriyetlerin ivedi şekilde düzeltilmesi ayrıca daha fazla kayıp ve mağduriyetlerin yaşanmaması adına aksiyonların hızlı biçimde hayata geçirilmesi oldukça önemlidir.

Saygı ve selamlarımızla

Merhaba, benim oranında %40 vergi indirimine başvurdum tetkik istedi merkez sağlık gönderdim muhtemelen düşüreceklerdir nasil itiraz ediyoruz nasil olacak acaba?

Arkadaşlar burda mücadele etmeniz birbirimize yardım etmeniz inanın çok güzel yalnız şu iyi bilin ki SGK çok acımasız ve hiç ama hiçde umurlarında değil bizim çektiklerimiz.. Kontrolle gideceksin sonucu göreceğim aksi durumda keserim maaşı sonra git itiraz et olmadı mahkemeye ver diyor.. Yani olay eski Kazanılmış hak falan vallahi dinlemiyorlar....Adelet inşallah yerini bulur.....

kade338

Eğer mahkeme sizi hastaneye sevk edip belirlediği orana göre davayı kabul ettiyse mahkemece belirlenen oran geçerli.

Eğer mahkeme böyle bir işlem yapmayıp sadece oran düşürme işlemini iptal ettiyse o zaman eski raporunuz geçerli.

Her iki durumda da hem vergi dairesi hem SGK Mahkeme kararını uygulamak zorunda. Uygulamazlarsa ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağınıza dair dilekçe verin. SGK'ya emeklilik talebinde de bulunun. Talep red gelirse SGK'ya da emeklilik için dava açmanız gerekecek.

2 Kas 2021 Sal 14:38 tarihinde tahsismevzuat <tahsismevzuat@sgk.gov.tr> şunu yazdı:
Engellilik indiriminden yararlanmaya hak kazanan sigortalılara Sosyal Güvenlik Kurumunca 506 sayılı Kanuna göre herhangi bir yaş şartı aranmaksızın, engellilik derecelerine göre daha az prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi üzerinden yaşlılık aylığı bağlanmaktadır.

Anılan Kanun kapsamında bulunan sigortalıların emeklilik aşamasına gelene kadar sevk ve vergi indirimine esas engellilik derecelerinin tespiti “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca sonuçlandırılmaktadır.

Ayrıca, 506 sayılı Kanunun 60'ıncı maddesinin (C) bendinin (b) alt bendinin son cümlesinde “Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanması dolayısıyla yaşlılık aylığına hak kazanarak yaşlılık aylığı alanlar Kurumca kontrol muayenesine tabi tutulabilir” hükmü gereği bu kapsamda aylık bağlanan sigortalılar hakkında gerek Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulunca kontrol muayenesine karar verilenler gerekse haklarında ihbar, şikâyet alınan veya denetim/teftiş sonucu raporlara ilişkin tereddüt oluşan sigortalıların kontrol muayenesine tabi sevk işlemleri Kurumumuz tarafından yapılmakta ise de yine “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik” hükümleri çerçevesinde temin edilen sağlık kurulu raporuna göre belirlenen engellilik dereceleri anılan Bakanlığın Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulunca belirlenmektedir.

Diğer taraftan “Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği” ile de kontrol muayenesi işlemlerinde yapılacak değerlendirmenin ilk maluliyete esas hükümler çerçevesinde yürütüleceği hususu hüküm altına alınmış olup, Kurumumuz uygulamasında kontrol muayene işlemlerinin değerlendirilmesinde ilk maluliyet değerlendirilmesi yapılan mevzuat hükümleri doğrultusunda yapılmaktadır.

Ancak, vergi indirimi raporları “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik” hükümleri çerçevesinde yürütülmekte olup, anılan Yönetmelik hükümlerinde ilk raporun alındığı tarihteki Yönetmelik hükümlerine göre kontrol muayenesi değerlendirmesi yapılacağı yönünde bir hüküm bulunmamaktadır. Bu nedenle Kurumumuzca yapılacak bir işlem bulunmamakta olup, Sağlık Bakanlığı veya Hazine ve Maliye Bakanlığınca konunun değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederiz

Arkadaşlar ara kararlarla beraber 2 kez Bölge idari mahkemeye gitti dosya ve sonuçlandı ama tebliği yapışmadı daha
Sonuç
idari mahkeme kararını verdi oran düşürmesini kabul etmedi
Sonuca göre vergi indiri kullanmamda sorun olmadığın yönünde
Karar tebliğ edilince sorun olmayacaksa burada paylaşırım.
Benim gibi mağdur olanların da korkmadan haklarını alabilmeleri için

ulan bu ülkede engelli raporu almak hak aramak ne kadar zor iş beee......

Bu ülkede hakkını arayanı soru sorani hiç sevmezler. Ne verirlerse razı gelenleri severler.

Üst Alt